WHL-finaaleissa kotitaika kestää, Lindlöf maalin makuun

Tasaiseksi uumoiltu WHL-finaalisarja lähti käyntiin viikonloppuna Kelowna Rocketsien kahdella selkeällä kotivoitolla. Finaaliparin suomalaisista Joni Lindlöf heilutti maaliverkkoa perjantain ottelussa.

Runkosarjan mestari Kelowna Rockets avasi finaalisarjan väkevällä 5-1 –voitolla Red Deer Rebelsistä perjantaina. Tasaiseksi uumoiltu sarja ei lähtenyt kovinkaan tasaisissa merkeissä liikenteeseen, sillä Rockets johti jo ensimmäisen erän jälkeen 3-0 ja toisen erän jälkeen 5-0. Kotijoukkueella oli onneakin ensimmäisessä erässä, sillä avausmaali kimposi sisään Rebels-sentteri Boyd Gordonista ja myös kolmas maali päätyi verkon perille ihmeellisestä kimmokkeesta. Red Deer iski ainokaisensa heti kolmannen erän alussa.

Suomalaisfinalisteista Joni Lindlöf hankki nimensä ottelutilastoihin tekemällä toisen erän alussa Rocketsien neljännen maalin. Ylivoimapyörityksen aikana Lindlöf otti haltuunsa päädystä kimmonneen kiekon, ajoi maalille ja yllätti Rebels-vahti Cam Wardin rystylaukauksella. Seitsemäs piste ja toinen maali viimeisissä seitsemässä pelissä Lindlöfille.

Pelin jälkeen Rebels-valmentaja Brent Sutter oli sitä mieltä, että liian moni hänen pelaajistaan oli vetänyt kaunoluistimet jalkaan illan peliin. Siinä määrin heikkoa ja pehmeää joukkueen esitys kahdessa ensimmäisessä erässä hänen mielestään oli.

Sama laulu lauantaina

Moni odotti Rebelsien tulevan lauantain otteluun revanssihengellä ja alku näyttikin vierailijoiden kannalta hyvältä, sillä Jeff Woywitka siirsi vierailijat vajaan kolmen minuutin jälkeen 1-0 –johtoon. Erän loppuun mennessä kotijoukkue löysi kuitenkin edellisiltaisen vireensä ja tauolle lähdettiin 2-1 –kotijohdossa Ryan Cuthbertin ja Duncan Keithin vastattua maaleista.

Toisessa erässä ottelun ratkaisi lopullisesti Kelownan Jesse Schultz, joka iski kiekon kahdesti Wardin selän taa. Kumpaankin maaliin antoi syötön puolustaja Josh Gorges. Kolmannen erän alussa Matt Ellison kavensi vielä tilanteeksi 4-1, mutta sitä lähemmäs Red Deer ei Kelownaa enää päässyt. Lindlöfin ketjukaveri Cam Paddock sinetöi loppulukemiksi 5-1 tyhjään maaliin.

Suomalaisten osalta finaalien toisen ottelun ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi Masi Marjamäen väkivaltaisuus-jäähy ensimmäisessä erässä. Joni Lindlöfillä oli ensimmäisen erän lopussa hyvä maalipaikka, mutta Ward onnistui torjumaan tilanteen mollollaan. Kolmannessa erässä Rebels-puolustaja Dion Phaneuf pääsi yllättämään suomalaislaiturin avojäätaklauksella.

Kelownalla enemmän ratkaisijoita

Viikonlopun pelit ratkesivat pitkälti Kelownan leveämpään materiaaliin. Ykkösketjusta Jesse Schultz iski kummankin ottelun voittomaalit ja Ryan Cuthbert puolestaan Kelownan ensimmäiset maalit. Kyseinen pari teki puolet joukkueen kymmenestä maalista viikonlopun peleissä. Hyvää taustatukea trio sai kakkosketjulta Lindlöf-Paddock-Gelech, jonka jäsenistä jokainen teki maalin.

Kelowna puolustus on tukenut hyökkäyksiä vahvasti, sillä Josh Gorges ja Tomas Slovak keräsivät yhteensä yhdeksän syöttöpistettä viikonlopun otteluissa. Gorgesin kuudesta syötöstä puolet ja Slovakin kaksi syöttöä tulivat ylivoimatilanteissa. Kelowna onkin käyttänyt ylivoimat hyvin hyväkseen: kahdestatoista ylivoimasta neljästi kiekko on laitettu verkon perukoille. Red Deer on onnistunut kerran yhdeksästä mahdollisuudestaan.

Red Deerin ratkaisijoiksi lasketut Gordon ja Ellison ovat olleet sarjan alussa kovin näkymättömiä. Gordon syötti perjantain ottelussa Rebelsien ainokaisen ja Ellison puolestaan teki lauantaina Rebelsien toisen osuman. Ykkösketjun maalinteon takellellessa ei myöskään muista ketjuista ole löytynyt joukkueelle ratkaisijoita. Rebelsien pelaajista on vain kuusi saanut merkintöjä maali- tai syöttösarakkeisiin, kun Kelownan joukkueesta vastaava luku on 12 pelaajaa. Näistä maaleja on tehnyt 7 eri pelaajaa.

Finaalisarja jatkuu tänään maanantaina Red Deerissä, jossa kotijoukkue Rebels ei ole hävinnyt vielä kertaakaan pudotuspeleissä.