Analyysi: NHL:n itäisen konferenssin loppuohjelma ja todennäköiset sijoitukset – Barkov ja Aho hyötyisivät divisioonavoitoista valtavasti

NHL / Artikkeli
Carolina Hurricanes taistelee itäisen konferenssin kärkisijoista.
Kuva © Josh Lavallee / NHLI via Getty Images
NHL:n runkosarjan viimeisistä pudotuspelipaikoista käydään etenkin itäisessä konferenssissa mahdollisesti viimeiselle kierrokselle asti ankaraa kamppailua.

NHL:n itäisen konferenssin joukkueilla on runkosarjaa vielä jäljellä 10–12 ottelun verran.

Vaikka virallisesti paikan varmistaneita joukkueita ei vielä ole, on käytännössä otteluiden määrä ja keskenään jaettavien pisteiden määrä sellainen, että pudotuspelijoukkueista neljä (Florida Panthers, Boston Bruins, New York Rangers ja Carolina Hurricanes) on jo selkeästi viivan alapuolella lymyävien joukkueiden tavoittamattomissa 97–98 kerätyllä pisteellä. Viivan alla olevista joukkueista parhaiten sijoittunut Detroit Red Wings on kaikkia niitä vähintään 19 pisteen päässä, kun sen maksimipistemäärä jäljellä olevista peleistä olisi kaikki ottelut voittamalla 22.

Selkeästi lähempänä ovat Toronto Maple Leafs (89 pistettä) ja Tampa Bay Lightning (85 pistettä). Näiden tavoittaminen näyttää vielä useammallekin viivan alapuolella olevalle joukkueelle mahdolliselta. NHL:n sarjasysteemissä pelataan kuitenkin paljon otteluita samojen joukkueiden kanssa ristiin, ja pisteitä jaetaan 2–1–0-systeemillä, joten todelliset mahdollisuudet tämänkaltaisten pisteiden kuromiseen ovat vaikeampia kuin näyttävät.

Jatkoaika kävi läpi idän joukkueiden loppuohjelmaa, pudotuspelipaikan todennäköisyyksiä sekä todennäköisimpiä pudotuspelivastustajia näiden joukkueiden osalta. Pudotuspelipaikan lasketut todennäköisyydet ovat The Athleticin Dom Luszczyszynin laskelmista peräisin. Ne perustuvat ottelumäärän ja otteluohjelman lisäksi joukkueiden voimasuhteisiin.

1. New York Rangers, 11 peliä jäljellä, koossa 98 pistettä, ennuste 112 pistettä, pudotuspelien todennäköisyys nyt 100 %

Ykköspaikalla Metropolien divisioonan voittajaksi. Kausi on tulosten valossa erikoistilanteiden ja maalivahtipelin osalta vakuuttavampi kuin maaliodottamatilastoissa ja tasakentällisin, joissa se on ylisuorittanut. Joukkue myös vahvisti itseään hieman siirtotakarajalla. Loppukauden panoksena on kaikkein eniten divisioonan ja konferenssin voittaminen, josta se kamppailee Hurricanesin, Panthersin ja Bruinsin kanssa.

Joukkue on yksi mestarikandidaateista siksi, että pudotuspeleissä tie finaaliin olisi etenkin lännen kärkijoukkueita suotuisampi. Kohtaa pudotuspelien avauskierroksella Flyersin tai villi kortti -joukkueen.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Helppo loppuohjelma. Kuusi divisioonan sisäistä peliä, mutta ei "neljän pisteen pelejä" Hurricanesia, Panthersia tai Bruinsia vastaan. Peleistä peräti 8/11 tällä hetkellä pudotuspelien ulkopuolella olevien joukkueita vastaan.

2. Florida Panthers, 11 peliä, 97...112, 100 %

Paalupaikalla Atlantin divisioonan voittajaksi. Kausi on ollut kokonaisuutena vahva, ja joukkue teki siirtotakarajalla pari leveyttä lisäävää kauppaa. Viime vuoden finaalipaikan uusiminen on realismia, sillä joukkue on vahvempi ja nyt molemmat maalivahdit ovat pelanneet vahvan runkosarjan.

Divisioonan ja etenkin konferenssin voitto olisivat erittäin merkittäviä pudotuspelimenestyksen kannalta, koska perusvoimaltaan villi kortti -paikoilla on huomattavasti Bruinsia ja Leafsia heikompia joukkueita. Kohtaa pudotuspelien avauskierroksella todennäköisimmin villi kortti -joukkueen tai Leafsin.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Helpohko loppuohjelma. Kaksi "neljän pisteen" ottelua Atlantin divisioonan toista voittajakandidaattia Bruinsia vastaan (27. maaliskuuta ja 6. huhtikuuta), kaksi ottelua kolmantena olevaa Leafsia vastaan. Ei otteluja Rangersia tai Hurricanesia vastaan. 7/11 ottelua on pudotuspelien ulkopuolella nyt olevia vastaan.

3. Carolina Hurricanes, 10 peliä, 97...112, 100 %

Lähti Devilsin ohella divisioonan ja konferenssin voittokamppailuun, mutta Rangers onkin pistänyt kampoihin ja Devils hyytynyt pudotuspelien ulkopuolelle. Nappasi siirtotakarajan parhaan pelaajan. Kuten muutkin kärjen joukkueet, Hurricanes hyötyisi ykkössijasta, joskin myös Flyers olisi selkeästi heikompi vastus avauskierrokselle. Ei ole esittänyt läpi kauden ihan parastaan, mutta kaikki mahdollisuudet uusia etenkin konferenssifinaalipaikka.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Helpohko loppuohjelma, mutta konferenssi- ja divisioonavoitto olisivat kaivanneet enemmän keskinäisiä otteluita ko. joukkueita (Panthers, Rangers) vastaan. Kahdella Bruins-pelillä (5. ja 10. huhtikuuta) on konferenssivoiton kannalta muita pelejä enemmän merkitystä. Ei pelejä Rangersia vastaan. 7/10 ottelua on pudotuspelien ulkopuolella nyt olevia vastaan.

4. Boston Bruins, 10 peliä, 97...108, 100 %

Viime kauden runkosarjakuningas hiipui pudotuspeleissä. Joukkue heikkeni lopettamisten ja pelaajamenetysten myötä kesällä, mutta on odotuksiin nähden pyöräyttänyt erinomaisen kauden pienellä ylisuorittamisella, ja nyt sillä on edelleen jopa konferenssivoiton mahdollisuudet.

Ei ole ihan niin vakuuttava kuin pisteensä, mutta pudotuspeleissä saanee taas tunnelmallisen Leafsin vastaansa. Maalivahdit ovat olleet erinomaisia. Ei lukeudu kaikella tapaa kuumimpiin mestarisuosikkeihin, mutta tänä vuonna kokonaisuutena heikomman itäisen konferenssin takia sillä on mahdollisuutensa.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Haastava loppuohjelma. Konferenssi- ja divisioonavoitosta se kamppailee todelliset minipudotuspelit kahdella ottelulla Panthersia vastaan (27. maaliskuuta ja 6. huhtikuuta), kun taas Hurricanes-peleillä (5. ja 10. huhtikuuta) on lisämerkitystä konferenssivoiton kannalta. Vain 2/10 ottelua on pudotuspelien ulkopuolella olevia vastaan.

5. Toronto Maple Leafs, 12 peliä, 89...104, 100 %

Leafsin kausi ei ole ollut edellisten veroinen. Pelaajakaupat ovat olleet vaatimattomia, minkä lisäksi joukkueella on ollut loukkaantumisongelmia ja myös maalivahtihuolia. Samaan hengenvetoon Leafs pääsisi tämän hetken sijoituksellaan Bruinsia vastaan, ja kyseinen kohtaaminen olisi lähtökohtaisesti voimiltaan hyvin tasainen. Auston Matthews on ollut jälleen erinomainen. Panthers olisi sille huomattavasti pahempi vastustaja.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Kaksi peliä Panthersia vastaan ja kaksi peliä Lightningia vastaan ovat "neljän pisteen kamppailuja". Ei itsensä kannalta valitettavasti enää pelaa Bruinsia vastaan. 7/12 ottelua on pudotuspelien ulkopuolisia joukkueita vastaan.

6. Tampa Bay Lightning, 11 peliä, 85...99, 100 %

Veteraanipitoinen joukkue on vertynyt kauden mittaan paremmaksi kuin alkukaudesta, jolloin näytti pitkään hiipuvan pudotuspelien ulkopuolelle. Suurin syy menestykselle on ollut ilmiömäisellä tasolla pelannut Nikita Kutšerov, joka kamppailee koko sarjan parhaan pelaajan palkinnosta. Maalivahtipeli ei ole ollut erityisen hyvää edes Andrei Vasilevskin palattua.

On todennäköisyysarvioissa käytännön varma joukkue pudotuspeleissä, koska nappaa riittävästi pisteitä pysyäkseen riman paremmalla puolella ja muut joukkueet pelaavat myös ristiin. Voisi pienellä todennäköisyydellä saavuttaa vielä Leafsin, mutta todennäköisesti kohtaa villi kortti -paikalta jommankumman divisioonavoittajista. Rangers olisi sille mahdollisesti mieluisampi vastustaja kuin Bruins. Panthersia tai Hurricanesia vastaan se taas olisi suurimmin altavastaaja.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Helpohko, joskin erittäin mielenkiintoinen useampien muidenkin idän joukkueiden kannalta. Neljän pisteen pelejä kahteen suuntaan: divisioonan kolmossijasta kamppailussa Leafs 4. huhtikuuta ja sama joukkue runkosarjan päätöksenä 18. huhtikuuta, villi kortti -kamppailussa Islanders (31. maaliskuuta), Red Wings (2. huhtikuuta), Penguins (6. huhtikuuta), Capitals (14. huhtikuuta) ja Sabres (16. huhtikuuta). Yhteensä 7/11 ottelua pudotuspelien ulkopuolella olevia vastaan.

7. Philadelphia Flyers, 10 peliä, 81...92, 81 %

Kauden ehdottomasti positiivisimpiin yllätyksiin kuuluva joukkue on hieman hiipunut kevätpuolella, mutta on silti tässä vaiheessa vankasti pudotuspelipaikassa kiinni tasaisen jämäkän suorittamisen ansiosta. Peli on tasapainossa kohtalaisen hyvin, ja Samuel Ersson on ollut paljon odotettua parempi maalivahti. Ilman romahdusta menee pudotuspeleihin, joissa mieluisin vastustaja olisi lähtökohtaisesti Rangers, jonka piilevät luvut eivät ole Hurricanesin veroisia. Loppukauden tärkein tavoite on pitää Capitals, Red Wings, Islanders – tai kaikki kolme – takana.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Otteluohjelma ei ole helpoimmasta päästä. "Neljän pisteen otteluita" ovat kohtaamiset Islandersia (2. huhtikuuta), Devilsiä (14. huhtikuuta) ja runkosarjan päätöskamppailuna Capitalsia (17. huhtikuuta) vastaan.

8. Washington Capitals, 12 peliä, 79...91, 60 %

Capitals on luomassa otteillaan pientä satutarinaa, mutta tämän suhteen on turha vielä nuolaista. Joukkue ei ole vakuuttanut maaliodottamatilastoissa, se on päästänyt paljon maaleja ja tehnyt niitä vähän kokonaisuutena. Se oli myyjänä siirtotakarajalla, mutta se on selkeiden tappioiden vastapainoksi voittanut tiukkoja pelejä. Päävalmentaja Spencer Carbery on saanut paljon irti heikosta materiaalista, joka on sekoitus eläkeikää lähestyviä ex-supertähtiä sekä b-luokan nuoria lupauksia.

Aleksandr Ovetškin on saanut loppukaudesta runsaasti maaleja maaliodottaman lisäksi. Charlie Lindgren on torjunut erinomaisesti ja selkeästi yli maaliodottaman. Voi kiriä jopa kolmanneksi divisioonassa tai sitten romahtaa pudotuspelien ulkopuolelle − kumpikaan vaihtoehto ei olisi tässä vaiheessa enää yllätys. Pudotuspeleissä olisi selkeä altavastaaja kaikkia vastustajia vastaan.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Haastavahko loppuohjelma, sillä vastassa on kovia joukkueita ja muita pudotuspelipaikan jahtaajia. Pelit Red Wingsiä vastaan (27. maaliskuuta ja 10. huhtikuuta) voisivat lähes yksinään varmistaa pudotuspelipaikan, jos ne päätyvät voittoon, sillä Wings on pahin uhkaaja. Pelit voisivat toisaalta myös romahduttaa Capitalsin sijoituksen. Muita "neljän pisteen pelejä" ovat kamppailut Sabresia vastaan 3. ja 12. huhtikuuta. Herkkuna voisi olla divisioonan kolmossijan ratkeaminen päätösottelussa 17. huhtikuuta Flyersia vastaan. 6/12 ottelua pudotuspelien nyt ulkopuolista joukkuetta vastaan.

9. Detroit Red Wings, 11 peliä, 78...89, 33 %

Kauden suurimpiin ylisuorittajiin kuulunut joukkue on kulkenut voittoputkista tappioputkiin. Viimeistelytaito on ollut erinomaista, ja etenkin Patrick Kane oli erinomainen vahvistus. Varianssi on kuitenkin kääntynyt sitä vastaan, eikä se ole enää voittanut otteluita, joissa maaliodottama on sitä vastaan. Puolustus vuotaa ja päästää reilusti maaleja, vaikka kaikki kolme maalivahtia ovat itseasiassa pelanneet hieman maaliodottamaa paremmin. Jos selviää pudotuspeleihin, saa vastaansa jommankumman idän divisioonavoittajista ja on selkeä altavastaaja.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Ei mahdoton loppuohjelma. Prosentit ja peliesitykset ovat Red Wingsiä vastaan, otteluohjelma ei. Kahta ottelua Capitalsia ( 27. maaliskuuta ja 10. huhtikuuta) vastaan voi pitää kuin pudotuspeleinä, joilla on valtava mahdollisuus kiepauttaa prosentit toisinpäin. Lisäksi Sabres- ja Penguins-otteluilla on merkitystä kyseisten joukkueiden olemattomien pudotuspelimahdollisuuksien kannalta. Runkosarja päättyy kahteen otteluun heikkoa Canadiensia vastaan.

10. New York Islanders, 11 peliä, 75...88, 20 %

Vielä tovi sitten saimme unelmoida jopa Rangersin ja Islandersin pudotuspelisarjasta. Nyt se voisi toteutua vain, jos Islanders raapaisee merkittävän määrän voittoja loppupeleistään. On pelannut ailahtelevaa kautta, ja etenkin omissa on soinut enemmän kuin tarve. Patrick Royn vaihtuminen valmentajaksi sai aikaan voittoputkia, joita ovat seuranneet tappioputket. Ei näytä selviävän, mutta Flyersin, Capitalsin ja Red Wingsin keskinkertainen taso pitää ikkunaa vielä auki. Pudotuspeleissä voisi haastaa kovimpia joukkueita kokemuksella ja maalivahtipelillä, mutta olisi kaikkia vastaan altavastaaja.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Ohjelma ei ole helppo, mutta mukana on myös kevyempiä vastustajia. Neljän pisteen otteluista tärkein Flyersia vastaan 2. huhtikuuta, lisäksi ottelut Devilsiä ja Penguinsia vastaan saattavat vaikuttaa vielä muita enemmän pudotuspelipaikkaan. Ohjelmaa ja mahdollisuuksia vaikeuttaa se, ettei jäljellä ole pelejä Capitalsia tai Red Wingsiä vastaan.

11. New Jersey Devils, 10 peliä, 74...84, 3 %

Devils on ollut kauden suurin pettymys piste-ennusteisiin ja odotuksiin nähden. Tehnyt vähän maaleja verrattuna maaliodottamaan, ja maalivahtipeli petti kautta linjan. Teki liian myöhään pelaajakauppoja. Pudotuspelisaumat näennäisesti hengissä, kun Capitals on vain viiden pisteen päässä, mutta käytännössä välissä olevat kaksi joukkuetta ja ottelumäärät ovat ohjelman lisäksi pahasti sitä vastassa.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Vaikea loppuohjelma. Kohtaa kolmesti laadukkaan Leafsin. Olisi tarvinnut otteluita villi kortti -kamppailun joukkueita vastaan. Nyt kohtaa kerran Islandersin ja kerran Flyersin. 4/10 ottelua pudotuspelien ulkopuolella olevia joukkueita vastaan.

12. Pittsburgh Penguins, 12 peliä, 70...84, 2 %

Näennäiset mahdollisuudet, kun otteluja on vielä ja eroa nyt yhdeksän pistettä, mutta todennäköisyys olematon ja mikään ei tällä hetkellä viittaa loppukiriin. Liikaa joukkueita pudotuspelien ja Penguinsin välissä. Edistyneissä tilastoissa hyvä kausi, toteutumassa paljon heikompi ja etenkin ylivoimapelissä surkea kausi.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Vaikea loppuohjelma, josta minimaalinen oljenkorsi on olemassa keskinäisten ottelujen takia. Tarvitsisi käytännössä voiton lähes kaikista otteluistaan, mutta villi kortti -paikan kannalta "pakkovoittoja" eli neljän pisteen otteluja ovat Devils 3. huhtikuuta, Capitals 5. huhtikuuta, Red Wings 12. huhtikuuta ja Islanders 18. huhtikuuta.

13. Buffalo Sabres, 10 peliä, 73...83, 1 %

Kiri alkoi taas liian myöhään. On jälleen muotoutunut kohtalaisen hyväksi jääkiekkojoukkueeksi vasta sitten, kun hiekkaa on valunut tiimalasissa liikaa. Olemattoman pienet saumat villi kortti -paikalle. Ukko-Pekka Luukkonen on kauden valonpilkku.

Tärkeimmät ottelut loppukauden aikana: Pitäisi kulkea voitosta voittoon, minkä alleviivauksena "neljän pisteen pelejä" ja samalla pakkovoittoja Devils 30. maaliskuuta, Capitals 3. huhtikuuta, Red Wings 7. huhtikuuta ja Capitals 12. huhtikuuta eli kohtaa kahdesti tämän hetken viimeisen villi kortti -joukkueen, mutta välissä on liikaa muita.

Pudotuspelien todennäköisyys mennyt tai lähempänä nollaa kuin yhtä prosenttia: Ottawa Senators, Montreal Canadiens, Columbus Blue Jackets

» Lähetä palautetta toimitukselle