Mielipide

Aggressiivisuudella tulos oli laiha − Lahdessa palataan lähtöruutuun

LIIGA / Kolumni
Kolmena viime keväänä pudotuspeleihin yltänyt Pelicans on ennakko-odotuksissa kaukana terävimmästä kärjestä alkavalla kaudella. Joukkue lähtee talveen selvänä haastajana pelaajarintamalla tapahtuneen suuren vaihtuvuuden takia.

Rosterista puuttuvat aiempina vuosina Lahdessa viihdyttäneet supertähdet, ja Pelicans palaa kolme kautta valmentaneen Petri Matikaisen aikakauden jälkeen lähtöruutuun. Joukkueessa ei ole yhtään johtotähteä, eikä aggressiivista hyökkäystä suosinut pelitapakaan tuonut mitään mainittavaa menestystä.

Yllättävä menestys

Hypätään ajassa muutama vuosi taaksepäin. Keuruulainen KeuPa HT debytoi Mestiksessä kaudella 2014-15.

Vaikka joukkue pääseekin nipinnapin pudotuspeleihin, ovat sen tilastot karmeaa luettavaa. Runkosarjan 56 ottelussa 30 päättyy suoraan tappioon, vain Peliitat ja K-Vantaa ottavat käkättimeen useammin. Oma reppu kilisee eniten koko runkosarjassa, eli 217 kertaa ja maalierokin on kaikista rumin -74.

Puolivälierien sukeltaminen "huipentaa" kauden. Jukurit menee välieriin suoraan voitoin 4-0 ottelusarjan maalieron ollessa lopulta 22-2.

Jo seuraavalla kaudella tahti muuttuu.

Luotsiksi noussut Stanley Cup -voittaja Ville Nieminen ottaa syvälle sukeltaneessa keuruulaisjoukkueessa ohjat käsiinsä.

Runkosarjassa reppu heiluukin enää 126 kertaa, ja maaliero kääntyy plussalle lukemiin +14. Pudotuspeleihin viidenneltä sijalta ponnistava joukkue päästää runkosarjassa kolmanneksi vähiten takaiskuja.

Puolivälierissä jalkoihin jää SaPKo voitoin 4-1, ja semifinaaleissa KeuPa horjuttaa Jukureita paljon edelliskevättä miehekkäämmin. Jukurit menee kuitenkin finaaliin voitoin 4-1 ja keuruulaislauma jää lopulta sarjan neljänneksi.

Meriitteja lyhyeltä valmennusuralta löytyy.

Nieminen teki Keuruulla paljon hyvää nostaen suhteellisen tuoreen Mestis-joukkueen jo sen toisella kaudellaan mitalipeleihin. Keuruulaisjoukkueen tarina huipentui viime keväänä mestaruuteen.

Tutuhko tilanne

Nyt Nieminen on jälleen uuden, ja vähän samankaltaisen haasteen edessä.

Pelicansissa liigaluotsina debytoivan Stanley Cup -voittajan joukkueessa on uudelleenrakennus käynnissä yhä, koska se epäonnistui kolme kautta lahtelaisia luotsanneen Petri Matikaisen aikana. Hän oli enemmänkin uhri kuin syypää jatkuvien loukkaantumisten ja pelaajakauppojen keskellä.

Pelicans ja KeuPa ovat siinä mielessä keskenään verrannollisia, että ensiksi mainitulla on ja keuruulaisilla oli Niemisen aikana suurinpiirtein saman verran matkaa sarjojensa kärkipäihin.

Heikkoja tuloksia - ei paineita?

Niemisen aikakaudella Pelicans ei pursua nimimiehiä, sillä Matikaisen aikakaudella Lahdessa olleista esimerkiksi IIkka Kangasniemi, Vili Sopanen, Borna Rendulic, Jesse Saarinen, Antti Erkinjuntti, Juhani Tyrväinen, Aleksi Rekonen, Libor Sulak ja Janne Juvonen ovat jo muualla.

Näiden ja lukuisten muiden Liigassa vähintäänkin keskivertoa selvästi paremmiksi tituleerattavien pelaajien johdolla Pelicans pyrki aggressiivisella ja raivokkaalla hyökkäyspelillä menestymään, mutta supertuloksia ei koskaan tullut.

Jos kolmella viime kaudella Pelicansissa on puristettu mailaa menestys mielessä ja omaa pelitapaa on väkisin pakotettu peliin sisään, niin nyt tilanne voi olla toisenlainen.

Rosteri on muuttunut ja samalla heikentynyt niin rajusti, että jälleen uudella aikakauden ensimmäisellä sesongilla jo pelkästään pudotuspelipaikka olisi lievä yllätys. Ei mailaa tarvitse puristaa ylikovaa eikä pelitapaa ajaa väkisin sisään, koska joukkueella ei ennakko-odotusten mukaan ole mitään hävittävää.

Tulos ja odotukset eivät välttämättä nyt ohjaa peliä. Aiemmin näin on tuntunut käyvän.

Tilanne olisi toinen, jos Pelicans olisi Matikaisen alaisuudessa yltänyt viime kaudella esimerkiksi välieriin. Niemistä ja joukkuetta kohtaan olisi oikeasti menestysodotuksia siellä täällä.

Niemisen suusta

Niemisen mietteet jättivät mieleen päällimmäisenä sen, että tuore luotsi ajattelee uuden pestin alla asioita paljon eri näkökulmista. Kommentit puhukoot puolestaan.

− Kyllä tässä on paljon intohimoa ja odotuksia, ja sitten on realismia. Realismin ja intohimon kannattaa lyödä kättä.

− Ihan yhtälailla tässä halutaan vahvistaa seuran identiteettiä. Me ei tiedetä tulevaisuudesta yhtään mitään. Se me tiedetään, että kun meillä on hyvät aikeet ja korkea moraali, niin hyvin meidän käy. Sitä me ei tiedetä, että kuinka hyvin.

"Hyvästä" puhuttaessa tulee mieleen väistämättä menestys, joka on mitä?

− Se, että pystytään maksimoimaan joukkueen kyvyt, pelaajat kehittyvät ja että ylipäätään jääkiekkotoiminta on joka osastolla kannattavaa.

Pelicansilla on kasassa innokas ja rohkea ryhmä. Pari päivää ennen sarjakauden alkua eräissä treeneissä on havaittavissa hien hajun ja kiekon paukkeen lisäksi tosiaankin intoa ja iloa pienemmästäkin onnistumisesta.

Yksi äänekkäimmistä pelaajista on pitkän ajan Pelicans-luuta Taavi Vartiainen. Hän heittää jäätreenissä huulta joukkuetovereilleen, muttei näytä jännittävän. Sellainen ei kuulema kannata.

− Jos me nyt jo ruvetaan jännittämään tulosta, niin perkele me saadaan jännittää kauan. Tarvitsisi saada hyvä alku kaudelle ja sitten nousujohteinen kausi, Nieminen pyörittelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös