Mielipide

SaiPa on sortumassa samaan virheeseen, joka tuhosi sen viime kaudella

LIIGA / Kolumni
SaiPa sai tulevan kauden puolustuksensa valmiiksi juuri ennen heinäkuuta. Riskaabelisti kasattu osasto herättää jälleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

SaiPa tiedotti perjantaina hankkineensa puolustukseensa 36-vuotiaan Mikko Kousan Slovakian pääsarjasta.

Urheilujohtaja Harri Aho kertoi tämän jälkeen Etelä-Saimaalle, että SaiPa ei tällä hetkellä aktiivisesti etsi uusia pelaajia. Puolustus- ja maalivahtiosasto ovat "lähtökohtaisesti" valmiit.

SaiPa on siis lähdössä kauteen yhtä kysymysmerkkejä täynnä olevalla pakistolla kuin viime kaudella. Viime lokakuussa oman pään vuotaminen sementoi seuran jo hyvissä ajoin sarjan viimeiseksi.

Sarjan ylivoimaisesti huonoin 3,85 päästetyn maalin keskiarvo sekä 14 vähintään neljän maalin tappiota olivat karuja määriä.

Vaihtuvuuden osalta SaiPan puolustuksesta ovat viime joulun jälkeen poistuneet Greg Moro, Aleksi Anttalainen, Hugo Rikkilä, Matias Rajaniemi ja Henri Hietala.

Vaikka tässä joukossa ei Liiga-tähtiä olekaan, on kuitenkin huomattavaa, että tilalle ovat saman aikavälin sisällä tulleet Kousan lisäksi vain Samuli Niinisaari ja Saku Salminen, joista kummallakaan ei vielä ole vakuuttavia Liiga-näyttöjä.

SaiPa asettelee jo vähintään toiseen, ellei jopa ensimmäiseen pakkipariinsa kysymysmerkkiä.

Itse asiassa SaiPan pakistosta vain Santeri Airolalla, Mikko Niemelällä ja Ondřej Trejbalilla on allaan kelpo Liiga-rupeama. Airolalle ja Trejbalille nämä olivat ensimmäiset kokonaiset Liiga-kaudet.

Karri Aho oli viime kaudella pitkään loukkaantuneena, ja lupaavasti esiintynyt 19-vuotias juniori Peetu Kiukas pelasi yhtä ottelua lukuun ottamatta pelkästään SaiPalle merkityksettömällä kevätkaudella. Kousan edellinen Liiga-kausi Pelicansissa 2021–22 oli vuorostaan pettymys.

Näin ollen SaiPa asettelee jo vähintään toiseen, ellei jopa ensimmäiseen pakkipariinsa kysymysmerkkiä.

Viime kauden selvän pettymyksen jälkeen vaihtuvuus on toki luontaista, ja ulkomaiden sarjoista pelaajia hankittaessa Liiga-kokemuksen vaatiminen on ehkä epäreilua.

On täysin mahdollista, että esimerkiksi Kousa yllättää positiivisesti. Ainakin SaiPan tiedotteen haastattelun perusteella hän kuulostaa motivoituneelta.

On kuitenkin todennäköisempää, että HK Nitran mestarijoukkueen puolustajien huonoimmalla tehotilastolla pudotuspeleissä pelannut Kousa ei pysty auttamaan SaiPaa oman pään pelissä riittävästi.

On myös epätodennäköistä, että ainakin joku tai jotkut joukkueen loukkaantumisista kärsineistä puolustajista eivät olisi jatkossakin välillä sivussa.

Tällöin kokemattomien, joskin potentiaalisten junioreiden kuten Kiukaan ja Elmeri Laakson täytyisi nousta huomattavan isoon rooliin.

Käy tässä kuinka hyvänsä, on nyt kesällä SaiPan tilanteessa olennaista ja näiden tietojen pohjalta ilmeistä se, että seurajohto on päättänyt ottaa selkeän puolustuspäähän kohdistuvan riskin joukkueen rakentamisessa.

Siihen sillä ei pitäisi olla viime kausien taloudellisten tappioiden ja yleisön menettämisen jälkeen varaa, vaikka päävalmentaja ja organisaation omistajat ovatkin vaihtuneet.

Liiga-Saipa oy:n hallituksen uusi puheenjohtaja Ville Rämä linjasi Ylelle huhtikuussa, että pudotuspelit ovat SaiPalle ainoa vaihtoehto.

Sitä Rämä ei ole vielä kertonut, mitä sitten tapahtuu, jos tämä ainoa mahdollisuus ei toteudukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle