Analyysi: Kärkinimet poistuivat muille maille - Ilveksessä kaivataan uusia vastuunkantajia

LIIGA / Artikkeli
Eemeli Suomelle on tarjolla iso ruutu Ilveksen hyökkäyksessä.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves menetti isoja nimiä niin puolustuksesta kuin hyökkäyksestäkin kesän aikana. Uusia vastuunkantajia kaivataan ja kysymys kuuluukin, löytyykö niitä?

Ilveksen joukkue koki kesän aikana isoja menetyksiä niin puolustuksen kuin hyökkäyksenkin osalta. Uusiakin kasvoja joukkueeseen tuli, mutta Sami Sandellin ja Ville Meskasen tasoisten lähtijöiden paikkaaminen ei ole helppo tehtävä.

Maalivahtiosasto Ilveksellä pysyi viime kaudelta tuttuna, kun sekä kesken kauden kasvattajaseuraansa palannut Riku Helenius että Antti Lehtonen jatkavat joukkueessa. 30-vuotias Helenius on osoittanut olevansa hyvätasoinen torjuja Liigaan ja pystyvänsä kantamaan ykkösvahdin roolin. Lehtoseltakin on nähty liigakaukaloissa hyviä otteita, mutta otteet kaipaisivat tasaisuutta. Ilveksen veräjällä on kuitenkin hyvä kilpailutilanne peliajasta ja tähän kaksikkoon tamperelaisryhmä ei tule kaatumaan.

Puolustuksesta Ilveksen isoin menetys oli TPS:ään siirtynyt Joe Piskula. Raamikas yhdysvaltalaispuolustaja ei kiekollisessa pelissä häikäissyt, mutta oman pään isäntänä hoiti tehtävänsä mallikkaasti. Viime kauden runkopuolustajista tamperelaisryhmästä poistuivat lisäksi kokenut Arto Laatikainen sekä Juuso Pulli ja Valtteri Viljanen.

Laatikaisen ja Piskulan mukana joukkueesta poistui paljon kokemusta, mutta tätä puutetta joukkueeseen tulevat paikkaamaan Pelicansista siirtynyt Juha Leimu sekä paluun liigakaukaloihin tehnyt Matt Generous. Kiekollisista taidoistaan tunnetulta Leimulta odotetaan varmasti tehoja, kun taas Generous tulee täyttämään Piskulan omaan päähän jättämää aukkoa.

Jatkajista puolustukseen runkoon kuuluvat kanadalainen Mark Flood sekä Olli Vainio ja Jarkko Parikka. Floodin viime kausi jätti toivomisen varaa, mutta kokenut puolustaja on näyttänyt muun muassa KHL:ssä ja AHL:ssä pystyvänsä pisteiden tekoon ja niitä häneltä kaivataan myös tulevalla kaudella.

Puolustuksessa peliajasta kilvoittelevat lisäksi Mestiksestä siirtynyt Tuomas Salmela, Pohjois-Amerikasta palannut Jerry Laakso sekä juniori-ikäiset Oskari Laaksonen, Elias Laitamäki ja Nikolas Matinpalo. Laaksonen teki ensiesiintymisensä Liigassa jo viime kaudella pelaten vahvasti, joten tulevalla kaudella hän voi olla yksi joukkueen yllättäjistä.

Kokonaisuudessaan puolustus jättää ilmaan kysymysmerkkejä. Kiekolliseen rooliin kaavailluista pelaajista Leimun viime kaudet ovat olleet rikkonaisia ja Floodkaan ei viime kaudella vakuuttanut. Generous tuo alakertaan kovuutta, mutta jalan liikkuvuus tänä päivänä on arvoitus. Nuoremmasta kaartista kaivattaisiin esiinastujia.

Pelaajakartta Ilveksen pelaajakartta

VLH

Eemeli Suomi
Teemu Rautiainen
Eero Savilahti
Juho Liuksiala
Topias Haapanen

KH

Arttu Ruotsalainen
Juhani Tamminen
Panu Mieho
Jerry Ahtola
Samuli Vainionpää

OLH

Mike Halmo
Teemu Lepaus
Joona Ikonen
Joose Antonen
Julius Valtonen

P

Juha Leimu
Mark Flood
Matt Generous
Olli Vainio
Jarkko Parikka
Oskari Laaksonen
Tuomas Salmela
Jerry Laakso

MV

Riku Helenius
Antti Lehtonen

Valmentaja

Karri Kivi

Ratkaisijan viittaa tarjolla

Tamperelaisryhmän hyökkäyksestä poistuivat Sveitsiin siirtynyt Sandell, Tapio Laakso sekä NHL:ään lähteneet Meskanen, Otto Koivula ja Joona Koppanen. Määrällisesti lähteneitä ei ole paljon, mutta heidän mukanaan poistui paljon tehoja. Ykkössentterinä pelannut Sandell oli joukkueen tehokkain pistemies 48 tehopisteellään ja Meskanen paras maalintekijä 24 täysosumallaan.

Isoa ruutua tamperelaishyökkäyksessä on tarjolla varsinkin vahvasti viime kaudella esiintyneelle Eemeli Suomelle sekä Teemu Rautiaiselle, joista molemmat pelasivat yli 40 tehopisteen kauden. Tältä kaksikolta tupsukorvat tarvitsevat kipeästi pisteitä pudotuspeliapaikkaa metsästäessään.

Teemu Lepaus pelasi myös lupauksia antavasti ja iski 24 tehopistettä. Arttu Ruotsalainen ja Juhani Tamminen osoittivat myös pystyvänsä pisteiden tekoon ja heiltä voidaan odottaa tasonnostoa tulevalla kaudella.

Nuoremmasta kalustosta hyökkäystaitoa joukkueeseen tuovat Juho Liuksiala, Joona Ikonen ja Topias Haapanen. 20-vuotiaat Ikonen ja Haapanen tekivät hyviä tehoja viime kaudella Mestiksessä LeKissä ja pääsivät pelaamaan myös Liigassa. Liuksialan viime kausi oli aavistuksen vaisu, mutta toissa kaudella isketyt 12 liigamaalia kertovat hyökkääjän potentiaalista.

Uusista vahvistuksista hyökkäystehoja voidaan odottaa kanadalaiselta Mike Halmolta, jolla on runsaasti kokemusta AHL:stä. Viime kauden EBEL-liigan mestarijoukkue Bolzanossa kiekkoillut hyökkääjä on päässyt myös haistelemaan NHL-vauhtia 20 ottelun verran.

HIFK:sta siirtynyt Panu Mieho hakee uralleen uutta nostetta Ilveksestä, kuten myös KooKoosta kotikaupunkiinsa paluun tehnyt Eero Savilahti, jonka viime kauden pilasi loukkaantuminen. Heillä on potentiaalia myös pisteidentekoon ja oikean roolin löytäessään voivat olla tamperelaisryhmälle arvokkaitakin vahvistuksia.

Laakson roolia puolustavammassa roolissa tullee täyttämään kokenut Jerry Ahtola, jonka viime kausi kului HIFK:ssa. 32-vuotias konkarin viime kautta varjosti loukkaantuminen, mutta kunnossa ollessaan hän on luotettava alaketjujen pelaaja tamperelaisryhmään.

Sandellin ja Meskasen jättämiä aukkoja on lähes mahdotonta täyttää ja se näkyy Ilveksen hyökkäyksessä. Suomen ja Rautiaisen varassa on paljon, koska varmoja ratkaisijoita hyökkäyskalustossa on vähän. Halmo on lähtökohtaisesti hyvä hankinta, mutta näytöt liigakaukalossa on vielä antamatta. Ilveksen onneksi hyökkäyksessä on jonkin verran lunastamatonta potentiaalia, jonka puhkeamiseen voidaan odotella.

» Lähetä palautetta toimitukselle