Mielipide

Oilersin pilvilinnat ovat romahtamassa, Panthers pesee kasvojaan totaalisen ohipelin jälkeen

NHL / Kolumni

Oilers pisti kärkkäimmille ennustajille jauhot suuhun iskemällä Panthersin jäärailoon finaalisarjan neljännessä ottelussa. 8–1-voitto oli kiistatta jymy-yllätys ottaen huomioon, miten hyvin Panthers oli pelannut sarjan aiemmissa otteluissa.

Voitossa yhdistyi sekä Connor McDavidin purskahtaminen pisteiloitteluun, Stuart Skinnerin nappiottelu, syvyyspelaajien todennäköisyydet nujertanut tehokkuus sekä Panthersille epätyypillinen kollektiivinen notkahdus. Voitto oli kiistaton, ja Oilers ansaitsee kehunsa sekä vironneen toivonsa mestaruudesta, joskin kolme hävittyä ottelua on edelleen merkittävä takamatka.

Viides ottelu versoo siis Oilersin kuilun partaan epätoivon ja Panthersin typertyneen tappion kyllästämästä maaperästä.

Oilers voi kuitenkin lähteä otteluun ruoto suorana. Se on uponnut syvään kuoppaan, jossa sillä on kliseisesti enää voitettavaa. Kaikki paineet ovat edelleen Panthersilla, joka metsästää seurahistoriansa ensimmäistä mestaruutta.

Haastavasta lähtökohdasta huolimatta vierailla on aiempaa paremmat saumat pärjätä Panthersin jylhän pelaamisen edessä. Vieraat pumppaavat toivoa nelosottelun onnistumisista. Sen onnistui hyödyntää Panthersin virheet ja lopulta Panthersin aiemmin betonisen tiivis puolustus rakoili yllättävän rujosti ja taajaan.

Panthers vaikutti haavoittuvaiselta. Se salli tukuttain Oilersin maalipaikkoja, pelinhallintaakin jopa. Lisäksi häikäisevää pudotuspelitaivalta kulkeva Sergei Bobrovski näytti tavan ihmiseltä aiemman liki yliluonnollisen suorittamisensa jälkeen. Oilersin kannalta positiivisinta maalijuhlissa oli kuitenkin sen syvyyspelaajien pääseminen maalien makuun.

Vaikka kanadalaisilla olikin syytä riemuun, juhlien uusiutuminen vaikuttaa kyseenalaiselta. Uskooko kukaan, että Panthers pupeltaisi kaksi ottelua peräkkäin? Entä voittaisiko Oilers maalivahtipelin näin räikeästi toistamiseen?

Kääntäen ajateltuna voi miettiä, kumpi joukkue voi parantaa enemmän suhteessa edeltävään otteluun. Oilers suorittaa käytännössä maksimeilla, mutta Panthers nostaa satavarmasti tasoaan sitten edeltävään ottelun.

Taktinen puoli korostuu myös neljännen ottelun tykityksen jälkeen. Kokenut Paul Maurice pääsee jälleen määrittelemään peluutusta ja siten kontrolloimaan McDavidin pelaamista parhaaksi näkemällään tavalla.

Ottaen huomioon sarjan aiemmat ottelut, vaaka kallistuu – nelosottelun tyrmäyksestä huolimatta – Panthersin suuntaan. Niin vakuuttava joukkue on ollut pitkin kevättä, ettei yksi mykistävä kompurointi sitä kumoa. 

Lajiromantikko voi hekumoida Oilersin taianomaisella nousulla kuilun partaalta kohti mestaruutta, mutta kylmä maailma romahduttaa ennemmin tai myöhemmin rakentuneet pilvilinnat. Panthers on viidennessä ottelussa lähempänä mestaruutta kuin koskaan aiemmin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös