Mielipide

Aatos Koivusta voi kehkeytyä hieno tarina − mutta realiteetit on hyvä tunnistaa

NHL / Kolumni
Yksi NHL:n varaustilaisuuden toisena päivänä huudetuista suomalaispelaajista oli Aatos Koivu. Varaus sai entistä suuremman huomion, kun hän päätyi samaan seuraan, jossa isä Saku on ikoninen pelaaja.

From TPS Turku, Aatos Koivu.

Näillä sanoilla Montreal Canadiens ilmoitti kolmannen kierroksen varauksensa Las Vegasissa pidetyssä tilaisuudessa. Ainakin Montrealissa varaus herättää tunteita, ja varmasti niin käy kaikkien niiden kohdalla, jotka ymmärtävät millaisesta varauksesta on kyse.

NHL:n varaustilaisuudessa on hyvä mahdollisuus hienoihin tarinoihin. On kyse sitten yllättävästä noususta tai putoamisesta, mutta iso osa on myös sitä, että pelaaja päätyy johonkin sopivaan joukkueeseen. Aatos Koivun kohdalla kyse on juuri tästä, sillä hän tuli varatuksi Montreal Canadiensiin, jonka kapteenina isä Saku Koivu toimi kymmenen kauden ajan.

Nyt varausiässä ollut Koivu ei kuulunut ennen päättynyttä kautta edes todennäköisiin varauksiin, mutta kausi nosti hänen osakkeitaan, toi debyytin Liigassa ja paikan Suomessa pelatuissa U18 MM-kisoissa, joissa Koivu nousi esiin turnauksen parhaana aloittajana, vaikka tehoja ei juurikaan syntynyt.

Saku Koivu ehti pelata Montrealissa Aatoksen kolmen ensimmäisen elinvuoden ajan, ennen kuin matka jatkui Anaheimiin. Asiaa pelaajalta kysymättä on selvää, että tässä liikutaan juuri ja juuri niillä rajoilla, mistä Aatoksella on omakohtaisia muistikuvia. Myöhemmässä vaiheessa hän on varmasti ymmärtänyt sen, mikä isä-Sakun asema Montrealissa on.

Vaikka kolmannella kierroksella varatun pelaajan kohdalla voidaan pitää jo hienona saavutuksena, jos hänestä tulee vakiopelaaja NHL:ssä, isän historia voi nostaa odotuksia normaaliin samalla paikalla varattuun pelaajaan verrattuna, ainakin Montrealissa. Se on hyvä muistaa, kun seurataan Aatos Koivun kehittymistä pelaajana tästä päivästä eteenpäin.

Aatos Koivun onnistuminen NHL-urallaan, erityisesti Montreal Canadiensin riveissä olisi hieno tarina suomalaisessa jääkiekossa, sillä vaikka kiekkoilumme tuntee monia hienoja isä-poika-pareja, samassa ulkomaalaisessa seurassa esiin nousseita pelaajia ei vielä ole.

Vaikka jokaisesta varaustilaisuudesta nouseekin esiin myöhempien kierroksien helmiä, ei kolmannen kierroksen varauksen epäonnistumisesta voi organisaatiota koskaan haukkua. Siksi Aatos Koivu on Montreal Canadiensille iso tarinallinen mahdollisuus, mutta vaikka hänestä ei koskaan NHL-pelaajaa tulisikaan, ei jälkispekulointeja kannata siinä tapauksessa miettiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös