Mielipide

Ennätyksellisesti tehoillut Connor McDavid on jo Conn Smythensa ansainnut

NHL / Kolumni
Aleksander Barkovin kipparoima Florida Panthers kadotti kolmen voiton jälkeen otteensa finaalisarjasta. Edmonton Oilersin reppuselkään ottanut supertähti Connor McDavid ansaitsee tulla palkituksi pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana – voittaa mestaruuden kuka tahansa.

Edmonton Oilers on pelannut kaksi viimeisintä finaaliottelua selkä seinää vasten, ja joukkueen kapteeni Connor McDavid on päättänyt voittavan pelaamisen lisäksi tehdä NHL-historiaa.

27-vuotias kanadalaishyökkääjä on nimittäin pelannut kaksi peräkkäistä neljän tehopisteen iltaa ensimmäisenä pelaajana sarjan 106-vuotisessa finaalihistoriassa. Lisäksi McDavidin kahdeksan tehopistettä, kun joukkue on tappion päässä finaalisarjan häviöstä, ovat uusi NHL-ennätys.

Vuonna 1942 Toronto Maple Leafsin Don Metz ja Syl Apps keräsivät seitsemän tehopistettä, kun joukkue nousi toistaiseksi ainoana Stanley Cup -finaalien historiassa 0–3-tappiosta 4–3-voittoon. Torontolaisten tehot syntyivät kuitenkin neljässä ottelussa, McDavidin puolestaan vain kahdessa.

Koko pudotuspelejä tarkastellessa McDavid on jo 34 syötöllään rikkonut itsensä Wayne Gretzkyn syöttöpiste-ennätyksen yksittäisenä pudotuspelikeväänä ja Gretzkyn ennätykselliset 47 pistettä ovat enää viiden pykälän päässä.

Barkov ja Sergei Bobrovski ovat vajonneet osaksi keskinkertaista massaa, McDavid on tehoillut ennätyksellisellä tasolla ja palauttanut toivon kannujuhlista Edmontoniin.

Jos McDavid ja muut öljymiehet saavat sarjan vietyä seiskapeliin, on Gretzkyn ennätys mahdollisesti vaarassa.

Ja ennätykset ja pisteet sikseen, kun vaakalaudalla ovat lähes varmoilta näyttäneet Florida Panthersin mestaruus sekä Aleksander Barkovin historialliseksi povattu Conn Smythe Trophy.

Panthersin suomalaiskapteenin saldo kahdesta viimeisimmästä ottelusta on 0+0 – McDavidin tehot puolestaan 3+5.

Viisi ottelua on lyhyt otanta, mutta tasaviisikoin luotua ja päästettyä maaliodottamaa tarkastellessa McDavid on finaaleissa selvästi Barkovia edellä. Oilers-kapteeni on luonut maaliodottamaa kaikista pelaajista neljänneksi eniten. Barkov ei mahdu edes omassa joukkueessaan kymmenen parhaan joukkoon.

Oilers on kahdessa viimeisimmässä pelissään venynyt pakkovoittoihin epätoivoisessa tilanteessa, ja jos Edmontonissa tulee ottelusarjan tasoittava kolmas voitto, alkaa epätoivo leijuakin Panthersin puolelle.

McDavid on Oilersin voittamissa finaalipeleissä ollut niin järisyttävän dominoiva, että joukkueelleen arvokkaimmalle pelaajalle annettavan Conn Smythe Trophyn voi jo hyvällä omallatunnolla korvamerkitä McDavidille – Stanley Cupin voittajasta riippumatta.

Ilman McDavidin ylivertaisuutta Panthers olisi kenties jo päässyt tarttumaan himoittuun kannuun.

Siinä missä Barkov ja toiseksi Conn Smythe -voittajaksi spekuloitu Sergei Bobrovski ovat kolmen voitto-ottelun jälkeen vajonneet erinomaisuudesta osaksi keskinkertaista massaa, on McDavid tehoillut ennätyksellisellä tasolla ja palauttanut toivon kannujuhlista Edmontoniin.

Ei kahta sanaa, kuka on ollut arvokkain pelaaja joukkueelleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös