Top 5 -laitahyökkääjät 2018-19: "Parempi versio Juhamatti Aaltosesta"

LIIGA / Artikkeli
Ville Leskisen viime kaudella alkanut lentokeli jatkuu tällä kaudella.
Kuva © Topi Lainio

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Petri Lajunen valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta laitahyökkääjää. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista.

1. Ville Leskinen, Kärpät

Lajunen: Parempi versio Juhamatti Aaltosesta. Leskinen löi läpi jo toissa kaudella Kai Suikkasen alaisuudessa, kun Kärppien kokonaisuus oli melko sekava. Viime kaudella lentokeli jatkui ja vuosi päättyi mestaruussaunassa. Tällä kaudella voi odottaa jo EHT-kiertueelle mukaan hyppäämistä ja seuraavaa askelta uralla.

Leskinen edustaa taitoa, jota suomalaisessa kiekkoilussa on kaivattu. Leskinen on alati vaarallinen kiekon kanssa ja kädet ovat samettiset. Hän ei ole kuitenkaan pelkästään yksipuolinen maalintekijä vaan osaa rakentaa peliä. Leskisen selkä ei suoristu edes kotiinpäin polkiessa, joka on monilla taitureilla on perisynti. Oli Kärppien onni, että Leskinen jäi vielä kaudeksi Kärppiin.

2. Sakari Salminen, Ässät

Iilomo: Palasi kesken viime kauden KHL:stä Ässiin pitkältä kiertueeltaan. Otti heti roolia pyristelevien porilaisten riveistä, mutta loukkaantumiset katkaisivat lennon. Palasi vielä pudotuspeleihin, muttei ollut täydessä iskussa ja tulos jäi vaatimattomaksi.

Salmisella on kuitenkin eväät nousta vaikka koko Liigan pistepörssin voittajaksi. Vielä viisi vuotta sitten porilainen oli KHL:n pistepörssin kuudes, ja kun ikää on vasta 30 vuotta, on turha kuvitella tason laskevan yllättävästi alaspäin.  

3. Kristian Kuusela, Tappara

Lajunen: Kuusela on löytänyt henkisen kotinsa Tapparasta. Palasi toissa kaudella lyhyeksi jääneen KHL-visiitin jälkeen Tapparaan ja palkintona oli toinen mestaruus. Kuusela on valmentajalle täydellinen pelaaja, koska pystyy pelaamaan sekä alivoimaa että ylivoimaa.

Kuusela on vanha sotaratsu ja nämä ovat olleet totutusti valmentaja Jukka Rautakorven suosiossa. Vastuuta on tällekin kaudelle odotettavissa. Kuusela on vuosien varrella kehittynyt maalintekijästä yleispelaajaksi, jonka voi laittaa kentälle paikkaan kuin paikkaan. Jussi Tapolan kausina Kuusela muodosti yhdessä Jani Lajusen kanssa rungon, joka toi menestystä.

4. Lauri Korpikoski

Iilomo: Korpikoskea ei olisi välttämättä löydetty pistepörssin kärkisijoilta ilman alkukautta vaivaavaa sairasteluakaan. Silti Korpikosken paikka on tällä listalla. Kokenut turkulainen kuuluu monipuolisten pelaajien kärkikastiin. Eikä kannata unohtaa, että edellisellä Liiga-visiitillään NHL:n työsulun aikana Korpikoski teki 11 ottelussa 17 pistettä. 

Korpikosken arvoa lisää myös henkinen vahvuus. Paljon nähnyt hyökkääjä täyttää Eric Perrinin, Tomi Kallion sekä Henrik Tallinderin jättämää johtajuustyhjiötä turkulaisten riveissä. 

5. Erik Thorell, HIFK

Lajunen: Toissa kaudella Thorell pelasi sensaatiomaisen kauden Turun Palloseurassa. TPS:ssä Thorell profiloitui maalintekijäksi, mutta HIFK:ssa Thorell on kaivanut repertuaaristaan esiin monipuolisemman roolin hyökkäyspelissä. Viime kaudella Thorell ei päässyt enää toissa kauden maalimääriinsä, mutta hätyytteli 17 osumallaan kahdenkymmenen maalin rajapyykkiä ja toisaalta toi monipuolisemman kokonaisuuden HIFK:n hyökkäyspeliin. Thorellin selkeitä vahvuuksia ovat mailankäsittely ja luistelu.

Thorellin heikkoutena on fyysinen peli tai oikeastaan sen puute. Thorell välttelee välillä selkeästi fyysistä kontaktia, mutta toisaalta tekee lujasti töitä myös puolustussuuntaan ja osaa antaa mainiosti takakarvan, jonka avulla pääseekin usein riistoihin. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Ensimmäinen ajatukseni, kun näin listan valmiina? Hetkinen, missä on Mika Pyörälä? Seuraavaksi käänsin katseeni listaan ja totesin, ettei Pyörälä vain mahdu listalle, ainakaan neljälle ensimmäiselle paikalle.

Ei yksi heikko vuosi Sveitsissä voi pudottaa toissa kauden parasta pelaajaa, eikä pudotakaan. Kärpät on vain huomattavasti tasaisempi ja laadukkaampi joukkue kuin kaksi vuotta sitten. Pyörälä ei enää olekaan se dynamo, jonka kautta peli kulkee, vaan loistava täsmäase. Ja edelleen yksi sarjan parhaista pelaajista. 

Lajunen: Tämäkin lista on oululaisten kansoittama. Kärppien kokoonpano vain on tällä hetkellä niin kova, että kärkeen päästään listalla kuin listalla. Joitakin potentiaalisia listan ulkopuolelle jääneitä pelaajia on esimerkiksi HIFK:n Iikka Kangasniemi, joka voi onnistuessaan olla ihan kärkipään pelaaja Liigassa.  

» Lähetä palautetta toimitukselle