Mielipide

Älä tuijota vain Patrik Laineen maalimäärää

NHL / Kolumni
Patrik Laineen kausi 2017-18 saa valtavan huomion Suomessa ja Pohjois-Amerikassa. Kiinnostavinta on seurata sitä, minne Laineen ja Jetsin kokonaisvaltainen peli kaudella asettuvat.

Historiallisen kovan tulokaskauden pelannut Patrik Laine on myös toisella NHL-kaudellaan Suomen ylivoimaisesti seuratuin jääkiekkoilija. Odotettavissa on juttuja tolpista, lehdistölle heitetyistä vitseistä, yllättävinä esitetyistä pikkukäänteistä ja etenkin maaleista.

Jokohan Laineen naama on ilmestynyt jollekin paahtoleivässä? Kiinnostus on tapissa. Joku hullu kirjoitti jo kirjankin.

Hyvä niin! Superlahjakas Laine taistelee tulevalla kaudella maalipörssin kärkisijoista, eikä todellakaan vain suomalaisten sellaisesta. On enemmän kuin perusteltua, että juttuja riittää niin kiekossa kuin kiekon liepeillä tapahtuvista aiheista.

Olennaisinta on kuitenkin seurata, miten Laineen ja Winnipeg Jetsin pelaaminen kehittyvät viime kaudesta. Se, mitä tapahtuu maalien ja pisteiden ohella.

Laineen tulokaskausi oli upea. Hienoista henkilökohtaisista saavutuksista, hattutempuista ja ennätyksistä, on pedattu alkusysäystä pitkälle ja menestyksekkäälle uralle. Täysin syystä.

Laine taistelee tulevalla kaudella maalipörssin kärkisijoista, eikä todellakaan vain suomalaisten sellaisesta.

Täydelliseen siitä on kuitenkin vielä matkaa. Täydellinen nimittäin vaatii varsinkin Laineen omien tavoitteiden kannalta sen, että myös hänen joukkueensa menestyy. Ja siinä koko Jetsillä riittää tekemistä.

Laineen omalta osalta se tarkoittaa sitä, että hänen pelinsä täytyy hiljalleen kehittyä kokonaisvaltaisemmaksi. Tulevalla kaudella vähän paremmaksi kuin tulokaskaudella, jonka aikana tosin jo nähtiin edistysaskeleita.

Niiden osalta kokonaiset ottelut kertovat enemmän kuin maalikoosteet. Miten Laine pelaa tilanteet omassa päädyssä − sijoittuminen, kiekkojen vastaanotto hyökkäyksiinlähdöissä, erilaiset ratkaisut keskialueella ja siniviivoilla. Se, kuinka hyvin Laine pelaa kokonaisia vaihtoja tulevan kauden aikana.

Tuleeko Laineelle kiekonmenetyksiä? Varmasti tulee, sillä voittaminen vaatii myös riskinottoa. Olennaista on kuitenkin se, että Laineella on jatkossa entistä paremmin pelisilmää pelata tilanne varmistellen ja milloin yrittää riskiä.

Se, kuinka prosentit noissa tilanteissa pelataan omalle puolelle, kasvaa 82 ottelun runkosarjassa yksittäisiä viikon top 5 -maaleja paljon arvokkaammaksi.

Viimeistellä Laine kyllä osaa. Ja luoda tilanteita jopa tyhjästä, kyllä. Tehdä tärkeitä maaleja juuri silloin, kun hänen joukkueensa niitä eniten tarvitsee.

On kuitenkin hetkiä, jolloin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä pelaaja ja joukkue eivät tee.

Siltä osin kyse ei ole pelkästään Laineesta, vaan enemmän koko joukkueesta. Kauden 2016-17 aikana Jets ei ollut tarpeeksi kypsä pelatakseen "prosenttikiekkoa", eli voittamaan tasaisia otteluita maltin ja huolellisuuden kautta. Oli yltiöpäisiä hyökkäyksiä, sooloiluja, huolimatonta oman pään pelaamista ja kaikkea sitä, mikä aiheutti tulosten suurta ailahtelua pitkin koko kautta.

Tuli hienoja voittoja, mutta vielä enemmän kirveleviä takaiskuja. Tuloksena oli pudotuspeleistä karsiutuminen. Ja jos vähennetään Jetsiltä lopun merkityksettömän voittoputken pisteet, olivat pudotuspelit oikeastaan hyvinkin kaukana.

Lahjakkuutta Jetsissä on runsaasti − ja ehkä eniten Laineella. Siksi on tärkeää, että kokonaisuutena hänen kykynsä hioutuvat entistä parempaan ja ehjempään koko kaukalon pelaamiseen.

Siitä kiitoksena maistiaiseksi voi tulla jo ensi keväänä pudotuspelikiekkoa − sitä, mitä Laine itsekin eniten haluaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös