Vegas Golden Knights: Ylitarjontaa puolustajista ja viime hetken kokoonpanomuutoksia

NHL / Artikkeli
Vegas Golden Knights on toistaiseksi pelannut vain harjoituspelejä.
Kuva © Getty Images
Vegas Golden Knights aloittaa kautensa vierasottelulla Dallas Starsia vastaan. Jatkoaika esittelee laajennusjoukkueen miehistön.

Las Vegasissa on saatu kesän aikana kasaan tasapainoinen joukkue, missä yhdistyy kokemus nuoruuteen ja taito kovaan työmotivaatioon. Vegas Golden Knightsilla on kiinnostava yhdistelmä uudempia, monelle aiemmin tuntemattomammaksi jääneitä nimiä siinä missä jo paikkansa vakiinnuttaneita konkareitakin. 

Liikettä kokoonpanossa tullaan näkemään aivan viime hetkille asti, kun general manager George McPhee luovii puolustajien ylitarjonnan ja kokoonpanorajoitusten keskellä. Odotettavissa on todennäköisesti vielä lisää siirtoja ja farmikomennuksia, joita kiekkokansa on seurannut jo viimeiset pari päivää silmä kovana ja ajoittain suu auki.

Seuraavia liikkeitä on vaikea lähteä arvailemaan, koska tällä hetkellä näyttää siltä että kuka tahansa voi koska tahansa lähteä AHL-komennukselle. 

Paljon tapahtuu, mutta paljon joukkueen rungosta on myös säilynyt samana. Erityisesti nuorempien pelaajien kohdalla esittelyt ovat paikallaan, joten tarjolla on nyt viimehetken pelaajapoiminnat ennen kauden ensimmäistä peliä. 

Hyökkääjät

#87 Vadim Šipatšov

Šipatšov juhli edellisellä kaudella KHL-mestaruutta Pietarin SKA:n riveissä. Runkosarjassa venäläishyökkääjä teki tulosta, kun onnistui 50 ottelussa iskemään 26 maalia ja 50 syöttöä. Sillä pääsi pistepörssissä kiinni kolmanteen sijaan, minkä lisäksi hän teki pudotuspeleissä joukkueessaan toiseksi eniten pisteitä.

Golden Knightsissa Šipatšov pelaa todennäköisesti ykkösketjun keskellä, mikäli suoritustaso säilyy myös NHL-tasolla - ja mikäli kaikki yllättänyt AHL-komennus ei jostain syystä osoittaudu pidempiaikaiseksi ratkaisuksi. Pelintekijältä ja maalitykkikonkarilta odotetaan edelleen vahvaa avauskautta.

#21 Cody Eakin

Vasta 26-vuotias Eakin on viettänyt viimeiset neljä kautta Dallas Starsin riveissä. Takana on nyt heikko kausi, jossa hän näytteli aiempaa pienempää roolia ja korjasi kotiin vain tehot 3+9, mutta aiemmin Eakin on onnistunut takomaan vähintään 35 pistettä per kausi.

Keskushyökkääjä on todistanut, että pystyy monipuoliseen kahden suunnan peliin. Ennätyksiä rikkovaksi tähtitykiksi Eakinista ei välttämättä ole, mutta odotettavissa on edellistä kautta enemmän vastuuta ja peliaikaa, jolla pitäisi pystyä palaamaan 35-40 pisteen tasolle.

#71 William Karlsson

Ruotsalainen Karlsson vietti viime kautensa Columbus Blue Jacketsin riveissä, missä tilille napsahti mukavat kuusi maalia ja 19 syöttöä. Keskushyökkääjällä on selvästi pelisilmää, minkä voimalla hän lähtenee hakemaan vahvemmin paikkaa maalintekijänä. Tärkeää roolia voi irrota myös alivoimalla.

Aloituksissa on parantamisen varaa eikä vielä voida puhua eliittitason pelaajasta, mutta potentiaalia on nähtävissä. Erityisesti, kun otetaan huomioon että Karlsson on vasta 24-vuotias.

#24 Oscar Lindberg

New York Rangersistä Golden Knightsiin siirtynyt Lindberg on monipuolinen, perusvahva keskushyökkääjä. 25-vuotiaalla hyökkääjällä on vyön alla jo kaksi täyttä NHL-kautta ja 134 NHL-peliä.

Lindbergiä on kehuttu erityisen luotettavaksi aloituksissa, mistä hän viime kaudella voittikin 52 prosenttia. Aloituksien voittoprosentin noustessa pistetili jäi kuitenkin vähän aiempaa kuivemmaksi, sillä siinä missä 2015-16 Lindberg korjasi kotiin 13+15 tehot, jäi viime kaudella saldoksi 8+12. Pistepörssin kärjessä ei näillä luvuilla vielä liikuta.

Myös Lindberg edustaa nuorempaa pelaajaikäpolvea, jonka parhaat vuodet ovat vielä edessä.

#41 Pierre-Edouard Bellemare

Golden Knights ihastui ranskalaisen Bellemaren sitkeään puolustustyyliin ja vahvaan suoriutumiseen alivoimapelissä. Tehot jäivät tämän tehtävän varjossa vähäiseksi, kun maaleja syntyi viime kaudella kolme ja syöttöjä vain yksi enemmän.

Bellemaren paikka on todennäköisesti jatkossakin puolustusorientoituneessa roolissa, sillä vasen laituri on liigan toiseksi huonoin hyökkääjä, kun katsotaan pisteiden määrää viidellä viittä vastaan -pelissä. Isoja tehoja tuskin kannattaa odottaa Golden Knightsissakaan, vaan arvo on puolustuspelaamisessa.

#18 James Neal

Neal on kahdesti valittu NHL:n tähdistöön. Kokenut kanadalainen myös teki kaudella 2011-12 eniten ylivoimamaaleja ja on pelannut kaksi kautta, joissa keräsi enemmän kun yhden pisteen per peli. 20 maalin raja on mennyt rikki kuudella peräkkäisellä kaudella.

Vasenta laitaa pelaava voimahyökkääjä tuo mukanaan roppakaupalla suorituskykyä, pelinrakennustaitoa ja kokemusta. Golden Knightsilla ei varsinaisesti ole tungosta maalitykeistä ja pelintekijöistä, joten paljon jää tämän 632 NHL-pelin veteraanin harteille. Nealin voidaan odottaa ottavan paljon vastuuta niin jäällä kuin pukuhuoneessakin.

#57 David Perron

Perron on pesunkestävä konkari, jonka voi hyvin mielin lähettää jäälle jokaisessa pelissä ja luottaa suoriutuvan kunnialla. Hän pelaa luontevasti kumpaa laitaa tahansa, sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja erottuu ylivoimapelissä edukseen.

Kaudella 2016-17 Perron laukoi 18 maalia ja nettosi 28 syöttöä. Takana ei pidemmästä urasta huolimatta ole vielä varsinaista läpimurtokautta, vaan hyökkääjä tuntuu aina olevan "ihan ok": Tilillä ei ole yhtään erinomaista kautta, mutta ei toisaalta suurempia floppejakaan.

Loistokauden puutetta selittää osaltaan se, että Perron on kolmen vuoden aikana ehtinyt kokeilemaan onneaan neljässä eri NHL-joukkueessa. Toisaalta hän on todistetusti kykenevä vaihtamaan pukuhuonetta sujuvasti vaikka keskellä kautta, mistä voi olla apua joukkueen yhteen hioutumisen kannalta.

#56 Erik Haula

Minnesota Wildista Golden Knightsiin siirtynyt suomalaisvahvistus on ehtinyt pelaamaan uransa aikana 266 NHL-peliä. Haulalle kirjattiin viime kaudella 72 runkosarjapelistä 15+11 tehot, jolla hän rikkoi omat maaliennätyksensä siitä huolimatta, että kantoi samalla paljon puolustusvastuuta.

Golden Knightsissä Haulan on mahdollista saada enemmän vastuuta, kuin mitä Wild olisi pystynyt tarjoamaan, ja näin myös vakiinnuttaa paikkansa luottopelaajien joukossa.

Haula on myös kertonut toivovansa, että pääsisi näyttämään kyntensä ylivoimapelissä. Wildissä häntä on nähty jäällä lähinnä tasakenttätilanteissa, millä harvemmin päästään yli 50 pisteen kausituloksiin.

Haula haaveilee selvästi maalitilinsä todellisesta avaamisesta, vaikka erinomaisena kaksisuuntaisena pelaajana erottuukin edukseen myös puolustustilanteissa.

#81 Jonathan Marchessault

Marchessault edusti viime kaudella Florida Panthersin hyökkäyksen kirkkainta kärkeä, kun ensimmäistä kertaa urallaan rikkoi 30 maalin rajan. Samalla tilille napsahti 21 syöttöpistettä.

Laiturin ura sai aikoinaan karun alun, kun nimi jäi kuuluttamatta varaustilaisuudessa ja tie NHL:n piti löytää pidemmän kautta, mutta nyt Marchessault on tullut jäädäkseen. Puolustuspelaamisessa on parantamisen varaa, mutta hyökkäyssuuntaan peli toimii ja tulosta tulee.

Golden Knightsissa on todennäköisesti tarjolla iso rooli, mikäli kehityssuunta säilyy entisellään.

#19 Reilly Smith

Alunperin Starsin varaama Smith nähtiin viime kaudella Panthersin riveissä Marchessaultin rinnalla. Kaksikon voidaan odottaa jatkavan samassa ketjussa myös Golden Knightsissa.

Panthersin edelliskauden suoritus jäi hyvin vaatimattomaksi, mikä näkyi myös Smithin tuloksissa. Kanadalainen putosi kauden 2015-16 50 pisteestä 37:ään. NHL uransa 365 pelin aikana Smith on kuitenkin todistanut olevansa luotettava ja tehokas.

Puolustustaidoissa on selviä puutteita, ja fyysisyys jättää toivomisen varaa, mutta Smith loistaa kiekonhallinta-, luistelu- ja viimeistelytaidoillaan.

Puolustajat

#88 Nate Schmidt

Schmidt nähdään jo ennen kauden alkua Golden Knightsin puolustuksen tukipilarina ja toivona. 26-vuotias amerikkalainen on pelaaja, joka loistaa jokaisella osa-alueella ja jolle voi hyvin mielin antaa vastuuta tietäen, että pää ei petä paineen alla.

Taitoja ja osaamista riittää, joten alkavalla kaudella Schmidtin tehtävä onkin käyttää jokainen minuutti edukseen ja todistaa, että kuuluu puolustuksen kärkeen.

26-vuotias puolustaja saa paljon peliaikaa. Hän on ehdottomasti se pelaaja, jota kannattaa pitää tarkasti silmällä.

#7 Jason Garrison

Garrison on veteraanipuolustaja, jolle on kertynyt kokemusta 530 NHL-pelin verran. Edelliset kolme kautta hän on pelannut Tampa Bay Lightningissä, missä konkari keräsi näiden kausien aikana yhteensä 10+40 tehot.

Garrisonin suoritustasossa on ollut havaittavissa pientä laskua viimeisen parin kauden aikana. Ensimmäisenä kautenaan Lightningissa kanadalaispuolustaja teki 30 pistettä, seuraavalla 11 ja viimeisimmällä yhdeksän. Garrison on kuitenkin edelleen luotettava, varma pelaaja, jonka kokemuksesta on varmasti paljon hyötyä.

#3 Brayden McNabb

McNabb on isokokoinen, fyysinen pelaaja, joka selviää kunnialla isoista peliminuuteista ja jolla on potentiaalia lähteä hakemaan Golden Knightsissa vakipaikkaa.

Tehokkaalta pakilta luonnistuu peli hyvin myös hyökkäyssuunnassa: Kaudella 2014-15 McNabb takoi 24 ja 2015-16 14 pistettä. Viime kausi jäi vähän hiljaisemmaksi, kun tilille jäi lopulta 49 pelistä vain tehot 2+2.

#6 Colin Miller

Miller siirtyi Golden Knightsin riveihin suoraan Boston Bruinsista, missä hänellä oli erinomaisesta lämäristä ja kehuttavista luistelutaidoista huolimatta vaikeuksia saada tasaisesti peliaikaa. 2016-17 kaudella Miller pelasi 61 peliä, missä oli jäällä keskimäärin 15:49 minuuttia. Pisteitä tällä kaudella tuli kerättyä 13.

Golden Knightsilla on paljon tarjontaa puolustajista, joten Miller pääsee tuskin heti loistamaan kärjessä, mutta hänellä on mahdollisuus vakiinnuttaa paikkansa kokoonpanossa.

#25 Jon Merrill

Merrill on niitä pelaajia, joista harvoin kuulee mitään. 25-vuotias amerikkalainen on luotettava perustason pakki, joka ei varsinaisesti loista tuloksillaan, mutta jonka voi hyvin mielin lähettää mukaan peliin kuin peliin. Merrill ei ole erityisen nopea, mutta ei hidaskaan. Kokoa riittää, mutta Merrill ei kuitenkaan ole erityisen fyysinen pelaaja.

Viimeisen kahden kauden aikana New Jersey Devilsissä Merrill on saanut alati enemmän peliaikaa ja hänet on lähetetty aiempaa vaativampiin tilanteisiin, eli selvästi valmentajat näkivät hänessä jotain.

26-vuotiaan puolustajan vahvuudet ovat selvästi nimenomaan puolustuksessa, ja hyökkäyssuunnan peli on jäänyt vaatimattomaksi. Viime kaudella tehoiksi jäi 51 pelissä 5+1.

#5 Deryk Engelland

Engelland on fyysinen pelaaja, joka ei pelkää ottaa kontaktia ja tuo Golden Knightsin puolustukseen vähän lisää kovuutta.

35-vuotiaan puolustajan varsinaisista pelitaidoista voi olla montaa mieltä. Engelland ei varsinaisesti loista millään osa-alueella, mutta selviytyy kuitenkin tehtävistään kunnialla. Todellinen arvo tulee muualta kun hyökkäyssuunnan pelaamisesta ja pisteiden takomisesta.

Golden Knightsin riveissä voidaan olla iloisia siitä, että Engelland vahtii jatkossa selustaa. Samalla kanadalaispuolustaja tuo Vegasiin mukanaan hyvän määrän kokemusta, johtajuutta ja taistelutahtoa.

#27 Shea Theodore

Theodore pelasi viime kaudella elämänsä parasta jääkiekkoa. Sen lisäksi, että 22-vuotias kanadalainen teki AHL:n puolella vaikutuksen 26 pelistä kerätyillä tehoilla 5+15, pääsi Theodore myös kokeilemaan onneaan Anaheim Ducksin riveissä ja korjaamaan pudotuspeleistä mukaansa kahdeksan tehopistettä.

Nuoren, hyökkäyssuuntaan erittäin vaarallisen pakin kehityssuunta on selvästi positiivinen ja kovan työn tulokset rupeavat pikkuhiljaa näkymään. Theodore on kuitenkin edelleen nuori ja kokematon, mikä näkyy ajoittain heikkona suorituksena omassa päädyssä.

Potentiaalia on, mutta paljon on vielä kehitettävääkin, kuten 22-vuotiaana kuuluukin olla. Theodoresta kuullaan varmasti jatkossa enemmän, vaikka tällä kaudella ei vielä vakipaikkaa olisikaan tiedossa.

#8 Griffin Reinhart

New York Islandersin neljäntenä pelaajana vuoden 2012 varaustilaisuudessa valitsema Reinhart on jäänyt ihmisten mieleen lähinnä isona pettymyksenä. Isokokoinen puolustaja oli juniorivuosinaan tähtipelaaja, jolta odotettiin paljon ja jolle kaavailtiin isoa roolia ja kirkasta tulevaisuutta.

NHL-tason peliin sopeutuminen ei kuitenkaan onnistunut toivotulla tavalla eikä rinnalle löytynyt sopivaa paria, ei Islanderssia eikä Edmonton Oilersissa. Mahdollisuudet kehittymiseen olivat monista syistä rajalliset, mikä näkyi myös puuttuvissa tuloksissa.

Golden Knights otti riskin valitessaan Reinhartin. Potentiaalia on kuitenkin edelleen olemassa, ja tähän mennessä hän on todistanut, ettei ole menetetty tapaus. Laajennusjoukkue voi olla juuri sitä, mitä Reinhart tarvitsee. Isoja peliminuutteja ei vielä lupailla, mutta toivo elää.

Maalivahdit

#29 Marc-Andre Fleury

Fleurysta puhuttaessa on hyvä aloittaa siitä, että hän on voittanut Stanley Cupin kolmesti. Hän on uransa Pittsburgh Penguinsin leivissä viettänyt legenda ja paitsi pesunkestävä veteraanipelaaja, myös rakastettu hahmo, joka tuo mukanaan valtavan fanijoukon ja joka on helppo nähdä myös Golden Knightsin kasvoina.

Sen lisäksi että Fleury on Golden Knightsin ehkä tunnetuin ja helpoiten markkinoitava pelaaja, hän on myös tunnetusti erinomainen joukkuepelaaja − ja erinomainen pelaaja muutenkin. 32-vuotias veskari tuo mukanaan 691 NHL-pelin verran kokemusta ja 92,1 keskimääräisen torjuntaprosentin.

Viime kaudella suoritustaso oli aiempaa heikompi, mutta ei liene kyseenalaista, etteikö Fleury olisi edelleen täydellisen kykenevä NHL-jäille ja ykkösmaalivahdin pestiin.

#70 Malcolm Subban

Boston Bruins asetti Subbanin siirtolistalle aiemmin tällä viikolla ja hän siirtyi Golden Knightsiin 3.10. Viime kauden kanadalaistorjuja vietti Boston Bruinsin farmijoukkueessa Providencessa.

Vasta 23-vuotias, urallaan kaksi NHL-peliä pelannut maalivahti nousi nopeasti Golden Knightsissa kakkosmaalivahdin asemaan, kun Calvin Pickard siirtyi kaikkien yllätykseksi perjantaina AHL:ään Chicago Wolvesiin. 

Subban on tässä vaiheessa vielä kokemuksen puutteen varjossa villi kortti, joten valinta herätti runsaasti kummastusta. Golden Knights kuitenkin selvästi uskoo, että vuoden 2012 ykköskierroksen varauksella on paljon potentiaalia, ja pyrkii satsaamaan tulevaisuuteen.

Kahdessa NHL-pelissä Subbanin suoritus on jättänyt paljon toivomisen varaa: toisessa pelissä torjuntaprosentti oli 50,0 ja toisessa 81,3.

Juttua muokattu 6.10. klo 21.12: Fleury on voittanut Stanley Cupin kolmesti, mutta ei suinkaan ole historiassa ainut. 

» Lähetä palautetta toimitukselle