NHL:n tehokkaimmat hyökkäyskalustot: Valta on vaihtunut sentterikaksikoiden välillä

NHL / Artikkeli
Patric Hörnqvistin Stanley Cupin ratkaissut osuma oli yksi lukuisista, jotka Penguins mätti kauden 2016-17 aikana.
Kuva © Getty Images
Ei ole yllätys, että kaksi peräkkäistä mestaruutta voittanut Pittsburgh Penguins luottaa yhä terävään hyökkäyspeliin. Vastaavalla strategialla operoi myös Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin johtama Edmonton Oilers, jossa suomalaishyökkääjiltä odotetaan petrausta viime kaudesta. Viihdyttävät torontolaisnuoret ovat jälleen vuoden vanhempia ja astetta nälkäisempiä.

Penguinsin kahden peräkkäisen mestaruuden myötä puhutaan entistä vakavammin siitä, kuinka mestaruuden voi sittenkin voittaa pääasiassa hyökkäämällä. Tämä trendi kuulosta hyvältä etenkin nuorta taituruutta pursuavissa kanadalaiskaupungeissa.

Lisäksi viime kaudella flopanneella Tampa Bay Lightningilla on kasvojenpesun paikka. Eteläisessä osavaltiossa toivotaan sormet ristissä ehjää kautta Steven Stamkosille ja kumppaneille. Listan täydentää suomalaisella tietotaidolla rakennettu Columbus Blue Jackets, jossa valokeila on varattu Artemi Panarinille.

1. Pittsburgh Penguins

Hallitseva mestari menetti riveistään kaksi hyökkäyksen tukipilaria, Nick Boninon ja Matt Cullenin, mutta näiden puuttuminen tekee huomattavasti isomman loven joukkueen puolustuspeliin kuin hyökkäykseen. Viime kaudella Penguins teki 282 runkosarjamaalia - peräti 16 osumaa enemmän kuin seuraavaksi tehokkain, Minnesota Wild.

vapiskaa Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin - Connor McDavid ja Leon Draisaitl ovat vieneet maailman parhaan keskushyökkääjäkaksikon valtikan

Joukkue saa takaisin sairastuvalta yhden liigan parhaista hyökkäävistä puolustajista, Kris Letangin, joten hyökkäyksen vaakakuppi ei kesän muutosten jälkeen juuri heilahda. Penguins lähtee hakemaan kolmatta peräkkäistä mestaruutta jälleen äärimmäisen nopealla ja tehokkaalla pelitavalla. 20-vuotias Daniel Sprong saattaa nousta kauden aikana kokoonpanoon vastaavana piristysruiskeena kuin Jake Guentzel viime kaudella.

2. Edmonton Oilers

Vapiskaa Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin - Connor McDavid ja Leon Draisaitl ovat vieneet maailman parhaan keskushyökkääjäkaksikon valtikan. Herroilla on yhteensä ikää 41 vuotta, ja silti tuloksena oli viime talvena huimat 177 tehopistettä.

Milan Lucicilta voi jälleen odottaa tasaista yli 50 pisteen kautta. Patrick Maroon sai vihdoin pelata ehjän kauden, ja tuloksena olikin komeat 27 maalia. Uudet kasvot, Jussi Jokinen ja Ryan Strome, hakevat käännettä urilleen. Etenkin Stromelta odotetaan jälleen paluuta 50 pisteen hyökkääjäksi uusien kapellimestarien rinnalla.

Jokerina toimii Jesse Puljujärvi, jolla on kuitenkin edessään vaikea tehtävä vakiinnuttaa paikkansa Oilers-hyökkäyksessä, saati sen kärkikuusikossa.

Leon Draisaitl iski 16 tehopistettä 13 pudotuspelien ottelussa.
Kuva © Getty Images

3. Tampa Bay Lightning

Lightning näytti paperilla jo ennen edelliskautta erinomaiselta, mutta lopulta talven jälkeen kädessä oli tyhjä arpa. Steve Yzermanin ryhmällä on kuitenkin todellisuudessa äärimmäisen vahvat kolme hyökkäysketjua, joita tukee hyvä kiekollinen puolustus.

Kesällä saapunut Chris Kunitz ei korvaa menetettyä Jonathan Drouinia, mutta nelinkertainen Stanley Cup -voittaja osoitti syttyvänsä yhä kevään tärkeimmissä peleissä.

Lisäksi loukkaantumisista kärsineiltä Steven Stamkosilta, Ryan Callahanilta ja Tyler Johnsonilta on syytä odottaa huomattavasti suurempaa maalimäärää kuin viime kauden yhteistulos, 30.

4. Toronto Maple Leafs

Maple Leafs nousi ryminällä vakavasti otettavaksi pudotuspelijoukkueeksi, kiitos ennen kaikkea tukun taitavia tulokkaita. Auston Matthews iski eniten maaleja (40) tulokaskaudellaan sitten Aleksandr Ovetškinin. Peräti viisi pelaajaa rikkoi 60 tehopisteen rajan, ja kokonaisuudessaan joukkue oli konferenssinsa neljänneksi tehokkain 251 maalilla.

tulokassopimusten ansiosta on helppo todeta Mike Babcockin johtavan hintalaatusuhteeltaan liigan parhaita kärkiketjuja

Vuosien konttaamisen aikana Maple Leafsin runkopelaajat Tyler Bozakista Nazem Kadriin pyörivät säännöllisesti siirtohuhuissa, mutta nyt näyttää siltä, että kokeneemman kaartin pitäminen on ollut erinomainen ratkaisu. 28-vuotias James Van Riemsdyk oli viime kaudella joukkueen toiseksi paras pistemies. Kolmikko antaa erinomaista tulitukea nouremmille taitureille.

Torontossa jännitetään, vainoaako Mitch Marneria toisen kauden kirous, vai kiristyykö maalitahti entisestään. Edullisten tulokassopimusten ansiosta on helppo todeta Mike Babcockin johtavan hinta-laatusuhteeltaan liigan parhaita kärkiketjuja. Joukkue vahvistui kesällä vielä kokeneella Patrick Marleaulla.

Toronto Maple Leafsin hyökkäyskalustosta ei nuorta nälkää puutu.
Kuva © Getty Images

5. Columbus Blue Jackets

Blue Jackets on listan villi kortti. Viime kaudella Cam Atkinson oli joukkueen ainoa 60 tehopisteen rajan ylittänyt pelaaja. Kokonaisuudessa Blue Jacketsin hyökkäys oli kuitenkin tasaisen tehokas jo viime talvena − tuloksena 249 tehtyä maalia runkosarjassa.

Jarmo Kekäläinen vastasi yhdestä kesän kovimmista hankinnoista, kun Chicago Blackhawksin venäläistaituri Panarin siirtyi sinitakkeihin. Heti tulokaskaudellaan fanit hurmannut Zach Werenski on matkalla liigan hyökkäävien puolustajien kirkkaimpaan eliittiin.

Lisäksi taitavalta Sonny Milanolta odotetaan murtautumista NHL-kokoonpanoon ja Oliver Björkstrandilta seuraavaa kehitysaskelta. Boone Jennerillä ja Nick Folignolla on oivat mahdollisuudet palata 30 maalin hyökkääjiksi.

NHL:n kovimman ykkösketjun titteli on matkalla listan ulkopuolelle Dallas Starsiin

Listan ulkopuolelta: missä ovat Capitals ja Wild?

Kun puhutaan NHL:n tämänhetken parhaista hyökkäyksistä, ei sovi kokonaan unohtaa viime kauden toiseksi ja kolmanneksi tehokkaimpia joukkueita, Minnesota Wildia ja Washington Capitalsia.

Wildin hyökkäyskalustossa riittää tehokkuutta kaikkiin neljään ketjuun, mutta edelliskauteen nähden on vaikea nähdä merkittävää parannusta lyhyellä aikavälillä. Nino Niederreiter ja Mikael Granlund ottivat vihdoin pitkään odotetut kehitysaskeleet - vastaavaa harppausta tuskin tapahtuu heti uudestaan.

Joukkueeseen saapuneet Matt Cullen ja Tyler Ennis eivät korvaa menetetyn Erik Haulan nopeutta tai Jason Pominvillen pistetehokkuutta.

Capitalsin Ovetškin ja Nicklas Bäckström muodostavat yhä yhden liigan vahvimmista tutkapareista, mutta rivit kaksikon takana ovat harventuneet. Justin Williamsin lähtö Carolinaan tekee valtavan loven etenkin pudotuspelejä ajatellen, kuten myös lähes 60 pistettä viime kaudella tehneen Marcus Johanssonin siirtyminen New Jersey Devilsiin.

T.J. Oshielta vaadittaisiin toista yli 30 maalin kautta ja Jevgeni Kuznetsovilta paluuta lähes 80 tehopisteen hyökkääjäksi, jotta viime kauden maalimäärät toistuisivat Washingtonissa.

Loppuun todettakoon, että NHL:n kovimman ykkösketjun titteli on matkalla listan ulkopuolelle Dallas Starsiin, sillä tutkapari Jamie Benn ja Tyler Seguin täydentyi kesällä Aleksandr Radulovilla. Kolmikon peliä onäärimmäisen viihdyttävä seurata talven aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle