Virkkunen iloitsee uudesta mahdollisuudesta

LIIGA / Haastattelu
Virkkunen on nauttinut saamastaan luottamuksesta ja peliajasta.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Kesken kauden SaiPaan vaihtokaupassa saapunut työmyyrä Valtteri Virkkunen on tuonut hurjan määrän energiaa SaiPan alempien ketjujen pelaamiseen. Lähes kahteen kauteen maalinteko oli Virkkuselle täysin outo asia, mutta Lappeenrannassa sekin taito on löytynyt uudestaan.

Kausi 2014-2015 ei alkanut Valtteri Virkkusen suunnitelmien mukaan. Virkkunen jumittui vähäiselle peliajalle Espoon Bluesissa ja pahimmillaan kello tikitti ottelua kohden vain 2,5 minuuttia. Otteluitakin kertyi Espoon Jäähongan kasvatille vain yhteensä 28, joista yhdeksän mestiksen Kiekko-Vantaassa.

18.12.2015 Virkkunen sai kuitenkin aikaisen joululahjan, kun SaiPa ja Blues tekivät harvinaisen pelaajavaihtokaupan. Virkkunen saapui Lappeenrantaan ja toinen espoolaisen jääkiekkoilun kasvatti Ilmari Pitkänen siirtyi Bluesiin. Virkkusen mukaan siirron vertaaminen aikaiseen joululahjaan ei ole kaukana totuudesta.

− Kyllähän siitä niin voisi sanoa. Alkukausi Bluesissa meni miten meni. Kun pelipaikkaa tai -aikaa ei Bluesista löytynyt, niin tartuin mielelläni tälläiseen haasteeseen. Olen iloinen, että tartuin siihen, sillä on ollu hienoa päästä taas pelaamaan.

Ei mua haettu kesken harjoitusten GM:n toimistoon ja sanottu, että nyt lähdet tuonne.

Yöuniaan Virkkunen ei siirron vuoksi menettänyt. Ennen siirtoa liigassa ainoastaan Bluesia edustanut Virkkunen karisti pääkaupunkiseudun tomut jaloistaan nopealla aikataululla.

− En kauaa kyllä miettinyt, kun ehdotuksen aikanaan sain. Tartuin aika nopealla aikataululla haasteeseen samantien odottavin ja innokkain mielin.

Vaihtokaupat, jossa pelaajia vaihdetaan seurojen välillä yksi-yhteen ovat kotimaisessa liigassa aika harvinaisia. Suuremmissa liigoissa, kuten NHL:ssä vaihtokaupat ovat arkipäivää, jolloin pelaajat muuttuvat vain kauppatavaraksi. Pohjois-Amerikassa pelaajien mielipidettä siirtoihin ei kysellä, ellei pelaajan sopimuksessa ole siirtoa estävää tai rajoittavaa pykälää.

NHL:ssä vaihtokauppoja eli treidejä on tehty koko liigan historian ajan. Milloin pelaajia on haettu kesken harjoitusten pois jäältä, milloin pelaajia on treidattu kesken ottelun toiseen joukkueeseen. Virkkusen mukaan mukaan toiminta Suomessa on paljon ihmisläheisempää.

− En osaa itsekkään ihan kaikkia faktoja luetella, mutta meneehän tälläinen siirto paljon ihmisläheisemmin kuin esimerkiksi NHL:ssä. Ei mua haettu kesken harjoitusten GM:n toimistoon ja sanottu, että nyt lähdet tuonne. Agentit hoitavat näitä asioita ja tämä siirto lähti liikkeelle siitä, että täältä kysyttiin haluaisinko lähteä etsimään uusia mahdollisuuksia.

Alkaviin puolivälieriin SaiPa saa vastaansa liigan runkosarjan voittaneen Oulun Kärpät. Kolmesti runkosarjassa ja kahdesti CHL:ssä tappio niskassaan jäältä poistunut SaiPa tiedostaa kyllä vastustajan kovuuden, mutta omaa valmiin sotasuunnitelman perjantaiseen avausotteluun.

− Ensinnäkin mennyt on mennyttä ja se ei tähän päivään vaikuta millään lailla. Tottakai me tiedostetaan minkälainen vastustaja Kärpät on. He pelaa hyvin kurinalaisesti järjestäytynyttä jääkiekkoa. Haluavat pitää paljon kiekkoa ja tottakai lähdemme sitä rikkomaan, mutta omilla joukkueen vahvuuksilla ja viisikkona meidän pitää lähteä pelaamaan.

Vain 176-senttinen ja 80-kiloinen Virkkunen ei ole pelaajatyyppinä liigan isoimmasta, mutta varmasti vauhdikkaammasta päästä. Hurjan työmoraalin, nopeat jalat ja pienen määrän fyysisyyttäkin omaava Virkkunen pelaa vain omilla vahvuuksillaan.

− Kun ei ole niin hirveän isokokoinen, niin liikkeellä pitää pystyä pärjäämään ja taistelemaan niistä kiekoista. Sitä kautta tuo samalla virtaa omalle joukkueelle. Välttämättä voimalla tai runnomisella ei paras tulos tule.

Virkkunen on kauden aikana onnistunut maalinteossa jo kahdesti. "Jo" -sanan käyttö on sinänsä perusteltua, sillä edellisen kerran Virkkunen osui liigassa tolppien väliin kaudella 2012−2013. Virkkunen ei myönnä minkään apinan tai flyygelin painaneen olkapäillä, vaikka maalia ei useampana kautena tullut.

- Maalit on olleet iloinen yllätys. Kyllähän maaliton putki tuolla takaraivossa jollain tavalla oli, mutta en uhrannut ajatuksia siihen. Kyllä jokapäiväisellä työnteolla se palkinto sieltä tulee, kun jaksaa vain mahdollisimman rennosti mennä eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle