Kiitos ja hyvästi, SaiPa 2023–24: Kaikkien aikojen mahalasku

LIIGA / Artikkeli
Ville Hämäläinen luotsasi ensimmäisen täyden liigakauden päävalmentajana.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

SaiPan kauteen mahtui käytännössä pelkästään negatiivisia asioita. Nopeasti kävi ilmi, että pelillisesti keltapaidat eivät haasta juuri ketään Liigassa. Pelillisten murheiden lisäksi lappeenrantalaiset olivat otsikoissa talousmurheiden ja erilaisten sekoilujen vuoksi.

Lappeenrantalaisseura suoritti tyhjennysmyynnit jo neljättä kautta putkeen. Katsomot ammottivat tyhjyyttään ja keskimäärin SaiPan otteluita kävi lopulta katsomassa vain reilut 2 300 katsojaa ottelua kohden.

Vuoden kohokohta: Janne Naukkarisen esiinmarssi

SaiPan kaudesta on lähes mahdotonta nostaa esille mitään positiivista. Yksi valopilkku kuitenkin loistaa synkkyyden keskellä ja kyseessä on nuori Janne Naukkarinen, joka nousi keltapaitojen tehoyksikköön. 19-vuotiaalle seuran omalle kasvatille kertyi 39 ottelussa 20 (6+14) tehopistettä.

Oma pelaajatuotanto nousee isoon arvoon pienemmissä seuroissa, ja viimeiset vuodet SaiPan osalta tätä osa-aluetta on laiminlyöty rankalla kädellä. Lappeenrantalaisten juniorijoukkueet ovat kyntäneet vuodesta toiseen, eikä edustusjoukkueeseen ole juuri noussut omia kasvatteja.

Naukkarinen oli harvoja onnistujia SaiPan surullisessa kaudessa. Positiivista on myös se, että Lappeenrannan Uus-Lavolan pientaloalueelta ponnistanut nuorukainen on kiinnitetty keltapaitoihin myös kahdeksi seuraavaksi kaudeksi.

Kauden synkin hetki: Entisen toimitusjohtajan sekoilut

SaiPa vaihtoi toimitusjohtajaa viime kesänä. Jani Valkeapää otti Jussi Markkasen täyttämät saappaat itselleen. Entisen NHL-maalivahdin johtama aikakausi lappeenrantalaisseurassa oli yhtä alamäkeä niin taloudellisesti kuin urheilullisestikin.

Sen sijaan, että Valkeapää olisi voinut sataprosenttisesti keskittyä toiminnan kehittämiseen ja myyntiin, joutui hän keskelle kassakriisiä ja uutisointia Markkasen sekoiluista turkkilaisten kanssa. 

Markkanen maksoi SaiPalle tulleet suorat taloudelliset tappiot, mutta lappeenrantalaisseuran maineeseen tuli varmasti kallis kolhu.

Koko kausi oli synkkää tarpomista SaiPan osalta ja päättynyt kausi halutaan varmasti unohtaa Lappeenrannassa mahdollisimman nopeasti.

Mitä seuraavaksi?

Perinteikkään seuran tulevaisuus on vaakalaudalla. SaiPa on ajautunut taloudelliseen kriisiin ja siitä selviytyminen vaatii käynnissä olevan osakeannin onnistumista.

Valkeapään mukaan osakeannista tullaan kuulemaan lähiaikoina. Kello käy SaiPan osalta koko ajan niin taloudellisesti kuin urheilullisestikin, sillä juuri osakeannin keskeneräisyyden vuoksi seura ei ole voinut kiinnittää vahvistuksia ensi kaudelle.

Päävalmentaja Ville Hämäläisellä on vielä sopimus ensi kaudesta, mutta urheilujohtaja Harri Aho esittänee uusille omistajille varmasti vaihtoehdon uudelle kaudelle. On toki myös mahdollista, että varteenotettavia ehdokkaita ei ole ja Hämäläinen jatkaa normaalisti päävalmentajana.

Kauden hahmo: Jussi Markkanen

Markkasen turkkilaiskuvioiden ansiosta hän nousee ansaitusti kauden hahmoksi SaiPan osalta. Entinen toimitusjohtaja siirtyi lappeenrantalaisseurasta Liigan urheilujohtajaksi, mikä toi oman mausteensa tilanteeseen. 

SaiPan tulevaisuuden osalta Markkasella on myös edelleen näppinsä pelissä, sillä hänellä on osaomistajuus seurasta. Imatralaislähtöinen Markkanen ilmoitti Liigan urheilujohtajaksi siirtyessään, että hänellä on aikomus myydä osuutensa SaiPasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle