Pakarinen metsästää isompaa roolia

LIIGA / Haastattelu
Monien yllätykseksi viime kaudella vakituisen pelipaikan SM-liigasta napannut Iiro Pakarinen on alkavan kauden alla luottavainen. Nuorten MM-kisoihin viime vuonna rynnistäneen Suonenjoen miehen aikeissa on ottaa isompaa ruutua niin seurajoukkue KalPassa kuin nuorten maajoukkueessa.

KalPan omista junioreista on vuosi vuoden jälkeen noussut uusia pelaajia liigakartalle. Kuopiolaisjoukkueen junioreissa on viilettänyt pelaajia Kuopion lisäksi koko Pohjois-Savon alueelta ja imu vahvaan junioriorganisaatioon on ollut kova. Vuosi sitten tulokaskautensa aloittanut Iiro Pakarinen kuuluu muualta Savosta Kuopioon muuttaneisiin.

– Suonenjoella asuessani vanhemmat vei ulkojäille ja siitä se sitten lähti. Joskus kuusivuotiaana aloitin pelaamaan SuKiKan (Suonenjoen Kiekko-Karhut) junioreissa, Pakarinen muistelee kiekkoinnostuksen alkulähteitä.

Suonenjoella Pakarinen pelasi vuosia, mutta jo D-juniori-iässä piti haasteita hakea muualta ja Kuopio oli sijaintinsa kannalta luonteva suunta. Samoihin aikoihin nuori pelaaja alkoi tajuta, että jääkiekosta voi syntyä vaikka ammatti.

– Kuopio oli Suonenjoen lähellä ja silloin pystyi hyvin kulkemaan tätä väliä, kun olin vielä ysiluokalla. Kolmesti tai neljästi viikkoon siellä tuli käytyä. Kuopio oli oikeastaan ainoa vaihtoehto.

– Suonenjoella jääkiekko oli enemmän pelailua, mutta sitten kun pääsin ensimmäiselle maajoukkueleirille ja KalPaan, alkoi tuntumaan, että tästä voi jotain tulla, Pakarinen toteaa.

Ennakkoluuloton debyyttikausi takana

Pakarisen viime kausi oli varsin onnistunut. Vaikka hyökkääjän potentiaali on ollut pitkään tiedossa, oli vakiopaikan valtaaminen 18-vuotiaalta juniorilta kova suoritus. Lopulta avauskauden saldoksi tuli runkosarjan 38 pelissä tehot 3+5 ja pudotuspelien 12 ottelussa tehdyt kolme maalia.

– Nelisenkymmentä peliä oli positiivinen asia, vaikka tietysti tehoja olisi voinut tulla enemmän. Paikkoja kyllä oli, joista olisi pitänyt tehdä enemmän pisteitä. Pudotuspeleihin olin kyllä tyytyväinen myös tehojen suhteen, kertaa Pakarinen viime kautta.

Kovat liigapelit vahvistivat KalPa-kasvatin asemaa pikkuleijonissa ja Pakarinen selviytyi aina nuorten MM-kisoihin saakka. Pelaajalle kisat olivat hieno kokemus, vaikka peliaika olikin kortilla.

– Kun kymmenentuhatta ihmistä on hallissa, niin tosi hienoahan siellä on pelata. Mitalien ulkopuolelle jääminen tietysti harmitti vähän, mutta muuten oli kyllä mukavat kisat ja hienoa oli pelata, sanoo kevään 2009 18-vuotiaiden MM-kisojen pronssimitalisti.

Pakarinen on edustuskelpoinen nuorten MM-tasolla myös tänä vuonna. Viime vuoden neloskentän tonttiin voimahyökkääjä toivoo päivitystä.

– Toivotaan, että tänä vuonna pääsisi hieman isompaan rooliin. Viime turnauksessa [elokuussa] Lake Placidissa vastuuta tuli enemmän ja muutenkin on kaavailtu vähän isompaa roolia. Toivottavasti vaan pysyy ehjänä, syyskuun Finnkampenista pienen loukkaantumisen vuoksi sivuun jäänyt pelimies toteaa.

Suurempi vastuu ei olisi yllätys, sillä Pakarisessa on nähtävissä maalintekijän piirteitä. Laukaus on erittäin painava ja halu tehdä maaleja kova. Usealla kaudella mies onkin saalistanut enemmän maaleja kuin syöttöjä.

– No en ole ainakaan mikään playmakeri, joka järjestelee hirveästi paikkoja, vaan enemmän tykkään tehdä maaleja. Laukaus on kova, mutta sitä pitäisi saada vähän enemmän kohilleen. Fyysisyys on myös vahvuuteni ja välillä tulee ihan hyviä pommeja jaeltua. Luistelu on mennyt paljon eteenpäin, mutta sitä pitää vielä kehittää. Myös yleisesti taitavuutta tarvitsisi lisää, nuorukainen analysoi vahvuuksiaan ja heikkouksiaan.

Raskas kausi edessä

Nuorten maajoukkuepelit, MM-kisat, harjoitusottelut, sarjapelit ja tähän päälle vielä asevelvollisuuden suorittaminen. Kuulostaa rankalle. Kovan pelitahdin Pakarinen myöntää itsekin, mutta kesäkuussa alkaneen ja marraskuun lopussa päättyvän armeijan hän ei usko juurikaan näkyvän suorituksissa.

– Ehkä joskus voi väsyttää vähän enemmän, mutta kun kausi alkaa, niin ei siellä niin hirveästi tarvitse olla. Luulen, ettei se tule hirveästi peliesityksiin vaikuttamaan. Pelejä tulee kyllä paljon. MM-kisoihin asti saa olla koko ajan menossa.

Tulevan kauden suunnitelmissa siintää MM-kisojen ohella myös kotimainen SM-liiga. Viime kauden tuloksistaan huolimatta Pakarinen ei pidä edellistä sesonkia vielä läpimurtokautenaan.

– SM-liigassa pitäisi lyödä ittesä läpi. Tarkoitus olisi pelata paljon parempi kausi tehollisesti ja myös joukkueena. Mitaleille pyritään.

Kuopiolaisjoukkuetta Pakarinen luonnehtii nuoreksi ja nälkäiseksi, vaikka myös kokemusta joukkueesta löytyy. Päävalmentaja Pekka Virtaa nuori mies kuvailee tiukaksi, mutta antaa suuren tunnustuksen KalPan pelitavalle.

– Jokainen kenttä saa pelata sitä kiekollista peliä aina neloskenttään asti. Silloin nuoret pelaajat kehittyy tosi hyvin. Pelitavasta tykkään tosi paljon.

Pitemmän aikavälin haaveena ovat luonnollisesti hieman isommat ympyrät.

– Parin vuoden sisällä olisi tarkoitus päästä jonnekin isompaan liigaan. NHL on tietysti ollut tavoitteena pienestä pojasta asti, joten sinne pyritään, Pakarinen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle