Jokerit lähtee tavoittelemaan liiganousua pelaamalla – haasteena budjettierot ja järjestelmä

LIIGA, MESTIS / Haastattelu
Jokereiden paluu Mestikseen on kasvattanut sarjan suosiota räjähdysmäisesti.
Helsingin Jokerit lähtee tulevaan Mestis-kauteen mielessään vain yksi asia: paikka Liigassa kaudella 2025–26.

Jokereiden iloksi SM-liigaosakkeen hintaan on saatu selvyys: jatkossa kaikki mahdolliset nousijat nousevat Liigaan samoilla ehdoilla. Jokereiden hallituksen puheenjohtaja Mikko Saarni vahvistaa, että uusilla ehdoilla Jokereiden on mahdollista pelata Liigassa kaudella 25–26.

− Ymmärryksemme on se, että jatkossa nousijat nousevat samoilla ehdoilla kuin Kiekko-Espoo. Tämä on tietysti Jokereiden kannalta positiivinen asia, jos vertaa siihen, mitä meille aluksi ilmoitettiin.

Saarnin ja Jokereiden käsitys on, että jatkossa liigaosake maksaa kaikilta nousijoilta 2,2 miljoonaa euroa viiden vuoden maksuajalla.

Osakkeen hinta on tullut merkittävästi alaspäin viime syksystä, jolloin Liiga ilmoitti Jokereille, että ensi kaudelle liigaosakkeen hinta on 3,67 miljoonaa ja kaudelle 2025–26 peräti 3,8 miljoonaa euroa.

Liigan avautuminen motivoi koko joukkuetta

Ensi kaudella SM-liiga aukeaa ensimmäistä kertaa sitten kauden 2012–2013. Liigaan nouseminen vaatii tällöin osakkeen lisäksi Mestiksen mestaruuden sekä joukkueen on voitettava SM-liigan viimeiseksi jäänyt liigakarsinnoissa.

Saarnin mukaan Jokerit tavoittelee liigapaikkaa uusien sääntöjen puitteissa, Mestiksen mestaruuden kautta ilman kabinettia.

− Lähdemme tavoittelemaan nousua niillä ehdoilla, mitä on annettu, joita tällä hetkellä on pelaaminen. Teemme kuitenkin jokaisella osa-alueella parhaamme, että pelaamme Liigaa kaudella 25–26.

Jokereiden urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikki kertoo Liigan avautumisen motivoivan niin pelaajia kuin valmentajiakin, kun nousu pääsarjaan tapahtuu myös pelillisesti.

− Koko joukkuetta motivoi, kun läpi kauden on sellainen fiilis, että noustaan pelaamalla. Tavoitteena on rakentaa joukkue, joka taistelee Mestiksen mestaruudesta.

Liigan ja Mestiksen välinen taloudellinen kuilu vaikeuttaa nousua

Avoin sarja nostattaa huolta Liigan ja Mestiksen välisistä budjettieroista. Sarjojen väliset erot ovat niin suuret, ettei kaikilla Mestiksen joukkueilla ole realistista mahdollisuutta kustantaa liigalisenssiä sekä kalliita henkilöstökuluja ilman taloudellisia haasteita.

Myös Liigan häntäpään pienemmät seurat ovat vaikeuksissa. Joukkueet eivät voi paikata talouttaan kevätkaudella pelaajien tyhjennysmyynneillä, mikäli liigapaikka halutaan säilyttää.

Taloudellisten syiden lisäksi on myös pelillisesti kannattavaa, mikäli sarjojen budjettierot olisivat pienemmät. Saarnin mukaan tasoero joukkueiden välillä on sen verran suuri, ettei nykyinen suljetun sarjan mukana tullut malli toimi.

− Tulevaisuuden kannalta helpoin ja nopein tapa pienentää eroja olisi korkeimman sarjatason joukkuemäärän supistaminen, eli osa joukkueista siirtyisi sieltä kakkostasolle. Tämä parantaisi kilpailua, pienentäisi tasoeroa sarjojen välillä ja palvelisi myös pelaajia.

Liigaan nousu nykyisillä eroilla tulee olemaan Jokereille haastava. Vaikka tavoite on pelata Liigassa kaudella 25–26, nousua tavoitellaan ilman, että joukkue riskeeraisi taloudellista pohjaansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle