JYP-fanin pitkä tie - Kapolla on hurrikaanin muotoinen sydän

LIIGA / Haastattelu
Olemme matkalla Poriin. Linja-auton takapenkillä istuu rauhallisen oloinen mies sonnustautuneena puna-musta-valkoiseen asukokonaisuuteen. Päällä hurrikaanipaita, lippalakkia koristaa JYP-logo ja kädessään mies pitää mustaa fanilippuaan. Kyseessä on Kapo, 37-vuotias legendaarinen JYP-fani.

Kapo, oikealta nimeltään Kari Tuohinen, on henkeen ja vereen JYP-fani. Kolmannen polven jyväskyläläiselle joukkueen valinta oli selviö jo nuorena poikana.

- Se kaikki alkoi oikeastaan jo ala-asteella, kun sain ilmaisen kausikortin mestaruustason pesismatseihin Hippokselle. Sillä tavalla oppi käymään alueella. Kaverit kertoivat sitten jääkiekosta ja houkuttelivat katsomaan. Huomasin, että sehän oli kivaa. Kaudella 76-77 kävin ensimmäisen kerran matsissa, siitä se lähti.

Kapo on tuttu näky niin Hippoksella kuin vierasreissuillakin. Matka Poriin 24.1. oli miehen 179. vieraspelimatka! Armeijan jälkeen, jonka Kapo suoritti vuonna 1988, hän ei ole jättänyt väliin yhtäkään kotiottelua. Mutta mikä kumma saa kerta toisensa jälkeen lähtemään kaukalon laidalle? Mitä fanius oikein merkitsee?

- Sen kun tietäisi, mikä se saa aina lähtemään. Täytyypä ihan miettiä. Nooh, oon jääny koukkuun tähän. Ainoa syy jäädä pois kotipelistä ois kuolema. Oma kuolema. Näillä vieraspelireissuilla on mukava olla samanhenkisessä porukassa.

- Fanius on uskonto! Mummoni kuoli vuonna -94. Lähdin muistotilaisuudesta kesken kaiken liigan avausmatsiin loppuunmyytyyn halliin puku päällä. Siinä tuli sitten kavereilta vähän kuittia, että mitä hittoa sellaisissa vaatteissa olen liikkeellä. Toinen juttu oli, kun divariaikoina -83 play off -ottelussa KooVee:ta vastaan tunsin, että on vähän huono olo. Ei oikein jaksanut seistä jaloillaan, kun seisomakatsomossa olin. No, menin sitten kotiin ja mittasin kuumeen. Sitä oli 40 astetta. Jyppi kumminkin voitti sen pelin ja se oli pääasia!

Kun Kapolla on tuntumaa niinkin paljon, en malta olla kysymättä, mitä muutoksia fanikulttuurissa on vuosien varrella tapahtunut. Mihin suuntaan jääkiekkokulttuuri on Suomessa kehittynyt?

- Parempaan suuntaan on menty, ehdottomasti. Silloin alussa ei ollu esimerkiksi fanipaitoja ollenkaan. Hifkillä tais vaan olla. Nyt on tullu kaikenlaista krääsää. Katsomokulttuurikin on kehittynyt huimasti. 80-luvun alussa se oli sitä käsillä yhteen klap klap-tunnelmaa pelkästään, nyt siellä jo huudetaankin. En sitten tiedä johtuuko siitä, että samaan aikaan tunnelman nousun kanssa halleissa alettiin myydä alkoholia.

Tunnelma katsomoissa on siis noussut, mutta karu faktahan on se, että katsojamäärät ovat laskusuunnassa, Jyväskylässäkin. Toki jääkiekko on edelleenkin Suomen suosituin joukkueurheilulaji, mutta pelkästään positiivista kehitys ei ole ollut. Mistä katsojamäärien laskeminen mielestäsi johtuu? Mitä asialle voisi kenties tehdä?

- Kaikillahan se on tiedossa, että JYP vetää vähiten yleisöä halleihin. Jyppi kahvaa! Näinhän pääkaupunkiseudun media aloitti aikoinaan rummutuksen, kun tiputettiin muutamaan otteeseen Hifki pihalle pleijareista. Kun samaa toitotetaan tarpeeksi kauan, iskostuu se ihmisten päähän, vaikkei asialla ois enää mitään sen kummempaa totuuspohjaa.

- Tällä kaudella Jyväskylässä katsojamäärää on vähentänyt tuo joukkueen velliperseily, sehän on selvä. Itselleni kuitenkin tärkeintä on se, että JYP voittaa. Ihan sama minkälaisella pelillä se voitto irtoaa.

Suomen liigahallit ovat kovin eritasoisia. On prameutta, mutta esimerkiksi juuri Hippokselta löytyy perinteistä jäälatomeininkiä. Toisaalta hienojen ja kookkaiden hallien tunnelmaa on usein moitittu latteaksi. Miten vieraspeliveteraani asian näkee?

- Tunnelmaltaan IFK:n luola on ehdottomasti paras. Ei edes niin v-tuttanu kerran semifinaaleissa tappion jälkeen, kun alkuasukkaat möykkäs siellä niin kovalla äänellä hienosti. Hifki tuli siinä pelissä takaa ohi. No, seuraavana päivänä pistettiin sitten ne pihalle Jyväskylässä. Huvitti, kun yksi IFK-fani huusi "vapise JYP, Jokerit tulee". Palveluiltaan Jaffala on sitten paras. Sehän on Helsingin suurin kapakka. Ihmettelen kyllä, miksi siellä on siitä huolimatta niin huono tunnelma.

Puhutaan vielä kannustamastasi joukkueesta. Tässä on viitattukin Jypin loistoaikaan 90-luvun alkupuolelle, mutta mitä mietteitä JYP-organisaatio sinussa nykyisin herättää? Millaiseksi näet tulevaisuuden?

- Rahahan se nykyisin ratkaisee. Vielä 90-luvun vaihteessa hyvällä juniorityöllä pääsi liigan huipulle. Jos nykyään ei oo rahaa, hiljaista on finaaleihin pääsyn kanssa, kun ei ole varaa pitää ees niitä omia junnuja. Sanoisin, että projektipelaaja on ruma sana, mutta se on JYPin ainoa mahdollisuus. Kun sattuu osumaan hyvät projektipelaajat, jotka pitkillä sopimuksilla varustettuina puhkeavat täällä kukkaan niin on mahdollisuuksia. Lisäksi ulkomaalaisten vahvistusten on onnistuttava täydellisesti. Ihan kuin Perrin viime kaudella. Juniorityötä tietenkään unohtamatta. Jos yksikin noista kolmesta pettää, ei JYP pärjää kovin hyvin. Kun ei vaan kävisi nyt niinkuin Rangersille, että meni 46 vuotta finaalista finaaliin.. Mutta mulle kausi on hyvä, jos on tullut enemmän voittoja kuin tappioita. Ja uusi hallihan se pitäisi saada Jyväskylään. Mutta mistä rahat, siinäpä hyvä kysymys. Liike-elämä kun tuntuu olevan aika nihkeästi mukana näissä hankkeissa Jyväskylässä.

Joukkueessa on pelannut vuosien varrella monia legendaarisia pelimiehiä. Keitä pelaajia valitset Jypin kaikkien aikojen kentälliseen?

- Maalivahdiksi ehdottomasti Kenkä Siekkinen. Pakeista Gudas on kyllä ensimmäinen, siinä oli loistava tyyppi. Toinen pakki onkin jo vaikeampi, niitä on ollu niin paljon hyviä. No, kyllä Korhosen Jari alkaa olla jo niissä mitoissa, että Korkki sitten toiseksi. Hyökkääjät on helpompi valita. Kurkisen Rise, Lindroos ja Rastela.

Lopuksi vielä terveisesi Jatkoajan lukijoille eli muille lätkäfriikeille?

- Keep on rocking! Se taisi olla jotakuinkin vuosi -80 ulkojäillä, kun jouduin kiipeämään neljä kertaa aidan yli päästäkseni matsiin pummilla, kun ei ollut rahaa. Lopulta järkkärit kai ajattelivat, että pakkohan tuo poika on päästää, kun noin hinkuu. Että sikäli..

» Lähetä palautetta toimitukselle