TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

Asplund ja Hyvärinen tulivat Jukureihin kehittymään

MESTIS / Haastattelu
JYPin juniorimyllyn kasvatit Turo Asplund ja Eero Hyvärinen kasvoivat yli-ikäiseksi A-junioreista. Jyväskylässä ei ollut pelipaikkaa luvassa, joten pojat hakevat jääaikaa Mestiksestä ja Mikkelin Jukureista.

1985-ikäluokkaa olevat Asplund ja Hyvärinen ovat ennen tätä kautta pelanneet koko ikänsä JYPin paidassa. JYPin korttelikiekosta kaikki alkoi, kuten monella muullakin pelimiehellä.

- Pelasin JYPin korttelikiekossa, mutta kävin samalla Diskoksen kiekkokoulussa, muistelee Hyvärinen.

Pojat ehtivät harrastaa myös muita palloilulajeja jääkiekon ohella. Asplund pelasi koripalloa ja jalkapalloa, Hyvärisen tyytyessä jalkapalloiluun.

- Jalkapalloa pelasin noin 14-vuotiaaksi, mutta koris jäi jo 12-vuotiaana, muistelee Säynätsalon- kasvatti Asplund.

- Jalkapallossa olikin tiukkoja paikallisvääntöjä, kun pelasimme vastapuolilla, jatkaa Muuramen-kasvatti Hyvärinen.

C-junioreissa pojat alkoivat keskittyä pelkästään kiekkoiluun. C-junioreissa tuli kaudella 2000-01 SM-hopeaa. Menestys jatkui ja seuraavalla kaudella B-junioreissa JYP nappasi SM-pronssia. Joukkueessa pelasi myös nyt Jukureissa pelaava Ari Kovanen. Noilta kausilta pojille on jäänyt mieleen eräs valmentaja; nykyään Ässien organisaatiossa vaikuttava Pasi Kaukoranta.

- Pasi oli melkoisen värikäs valmentaja, sillä tempperamenttia löytyi, pojat muistelevat nauraen.

Viimeiset neljä kautta pojat pelasivat JYPin A-junioreissa ja SM-mitaleita tuli yksi joka väriä. Kaudella 2003-04 finaalisarja ratkesi vasta viimeisessä ottelussa Tapparaa vastaan.

- Tappara voitti viimeisen pelin 2-1 ja me saimme kiekon ylärimaan viime sekunneilla, kertaa kauden Ari Kovasen ketjukaverina pelannut Asplund.

Keväällä 2005 poikien kaulaan ripustettiin pronssimitalit. Viimeinen kausi päättyi mestaruusjuhliin, sillä JYP kaatoi finaalisarjassa Kärpät.

- Hyvät fiilikset jäi, sillä sain pelata isossa roolissa, myhäilee pudotuspelien paras pistemies (10. 7+6) Asplund.

- Kivat muistot, sillä pelata sai niin paljon kun jaksoi, muistelee runkosarjan tehokkain puolustaja (34. 10+16) Hyvärinen.

A-juniorikausilla poikia valmensivat Petri Mattila ja Tuomas Tuokkola. Mattila saa kiitosta poikien suusta.

- Petrillä oli todella ammattimainen ote hommaan, kiittelee Asplund

- Paras valmentaja tähän saakka, myötäilee Hyvärinen.

Tuokkolaa pojat muistelevat myös hyvillä mielin.

- Tuokkola oli mukava ihmisenä, ehkä enemmän kaveri, pojat vertailevat.Miesten peleihin

Turo Asplundilla on menossa ensimmäinen kausi miesten peleissä. Eero Hyvärinen on ehtinyt haistelemaan SM-liigan ilmapiiriä muutaman kauden aikana. Tilillä on 21 ottelua ja myös pistetili on aukaistu.

- Silloin tällöin kävin kentällä. Joskus jääaikaa tuli kunnolla jos olimme liikenteessä kuudella pakilla. Syöttöpiste tuli muistoksi Turussa, Hyvärinen muistelee.

- Harjoittelin kesän 2005 liigaringissä ja pelasin myös harjoituspelejä, mm. Sveitsin turnauksen. Liigassa peliaikaa ei irronnut, toteaa Asplund.

Alkavalle kaudelle pelipaikka löytyi Mestiksestä ja Jukureista. Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta molemmat pitivät Jukureita parhaana vaihtoehtona. Sopimus heltisi Tanhuvaaran leirin kautta.

- Pidin Jukureita heti parhaana vaihtoehtona, kun tätä kuviota JYPin kautta esitettiin, kertoo Asplund.

- Leirillä annettiin näytöt ja sitten vain odoteltiin, Hyvärinen jatkaa.

Jukurit kelpuutti miehet riveihinsä ja edessä oli muuttokuorman tekeminen ja suunta kohti Mikkeliä. Harjoituspelit sujuivat erityisesti Asplundilta hyvin, sillä mies oli Jukureiden toiseksi tehokkain pelaaja Tuomas Tikkasen jälkeen. Tehopisteitä syntyi 5+4.

Runkosarjassa Asplundin tehot ovat tällä hetkellä 1+6. Ensimmäinen maali miesten peleissä syntyi Kirkkonummella ja vastassa oli Salamat.

- Putosi todella iso apina harteilta, sillä melkoinen tuska alkoi olla jo päällä. Paikkoja oli, mutta ei tuntunut uppoavan millään, Asplund huokaa.

Hyvärisen maalitili miesten tasolla oli haastattelun tekohetkellä vielä avaamatta, mutta mies ei ottanut asiasta paineita.

- Eiköhän se sieltä joskus tule, Hyvärinen hymähtää.

Keskiviikkona Heinolassa syntyi sitten kauden avausmaali HeKiä vastaan komealla vedolla takakulmaan.

Eroja A-junnujen SM-sarjan ja Mestiksen välillä pojat ovat huomanneet.

- Mestiksessä on huomattavasti vähemmän aikaa kiekon kanssa, Asplund linjaa.

- Pelaajat ovat myös isompia ja täällä harjoitellaan huomattavasti enemmän. Kesä mentiin todella lujaa, lisää Hyvärinen.

Asplund ja Hyvärinen keskittyvät tällä hetkellä pelkästään jääkiekkoon, tosin Hyvärinen käy muutaman tunnin päivässä työssä. Pojat myöntävät, että Mikkeli tuntuu välillä pieneltä kaupungilta.

- Muutaman tunnin päivässä siivoilen harjoitushallia, mutta muuten keskityn pelkästään pelaamiseen, Hyvärinen kertoilee.

- Keskityn tällä hetkellä pelkästään kiekkoon, mutta joku vastaavanlainen homma kuin Eerolla olisi mukava saada. Aika käy välillä pitkäksi, etenkin jos on vain yhdet harjoitukset, Asplund tunnustaa.

Kuluvalle kaudelle molemmilla on selkeä tavoite: Saada mahdollisimman paljon jääaikaa ja kokemusta miesten peleistä. Tiukka pelitahti ei kaksikkoa vaivaa, sillä pelaaminen on mukavaa. Tulevaisuudessa SM-liiga kiiltää kaverusten silmissä.

- Ei nyt vielä välttämättä ensi kaudella, sillä voisi olla hyvä pelata muutama kausi Mestistä ennen Liigaan lähtöä, Asplund tuumii.

Hyvärinen on pukenut päälleen myös maajoukkuepaidan. Tilillä on kahdeksan poikien maaottelua, joissa on syntynyt yksi maali.

- Tshekeissä ja Venäjällä käytiin ja yksi turnaus oli Suomessa. Kaksi niitä tehtyjä maaleja on, liekkö se yksi osuma jäänyt Venäjälle, Hyvärinen ihmettelee.

Omista hyvistä ja huonoista puolista kysyttäessä tulee nopeat vastaukset.

- Luistelua ja nopeutta pitää vielä kehittää. Pelinlukutaitoa pidän parhaana puolena, Asplund linjaa.

- Peruspelaaminen ja kiekon pito ovat hyviä, mutta voimaa lisää, analysoi Hyvärinen.

Lopuksi vielä Asplundin ja Hyvärisen mielipide paljon puhuttaneeseen tappelukeskusteluun.

- Jos molemmat ovat mukana ja sopii pelin luonteeseen niin siitä vaan, mutta jos hanskoja aletaan pudotella sovitusti heti ottelun alettua niin se ei välttämättä kuulu kiekkoon, miehet linjaavat.

» Lähetä palautetta toimitukselle