Naisleijonien tukupilari Rosa Lindstedt puolustaa HV71:ssä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Kohti kotikisoja: Naisleijonien Rosa Lindstedt miettii NWHL:ää - HV71:ssä torjuu espanjalaismaalivahti

Haastattelu
Suomen puolustuksen konkari Rosa Lindstedt pelaa SDHL:ssä pudotuspelejä ja odottaa tulevia kotikisoja. Maajoukkuepeliä on viety paljon eteenpäin, mutta riittääkö se suuria kiekkomaita vastaan?

Naisleijonien ja HV71:n johtava puolustaja Rosa Lindstedt pelasi mainion runkosarjan, ja puolivälierissä HV71 kaatoi tieltään Leksands IF:n. Kausi on mennyt puolustajalta omien sanojensa mukaan ihan ok, mutta aavistuksen nousujohteisesti. Jatkossa mittari on kuitenkin kova, koska välierät pelataan Luleå HF:ää vastaan, joka voitti runkosarjan ylivoimaisesti. Keskiviikkona pelatussa ensimmäisessä otatuksessa Luleå HF oli jatkoajalla vahvempi, vaikka HV71 nousikin jo kertaalleen kolmen maalin takaa tasoihin.

− Välillä ollaan pelattu tosi hyvin ja on pystytty Luulaja voittamaan, mutta ollaan myös hävitty sellaisia pelejä, mitä ei olisi pitänyt hävitä. Se kertoo siitä, että sarjataso on aika kova.

− Peleihin pitää valmistautua hyvin ja täytyy pelata hyvin, että niistä voitto pystytään raapimaan. Pudotuspelit ovat kuitenkin aivan oma maailmansa, koska pelataan pelkästään voitosta. Tilanne on ihan erilainen kuin runkosarjassa, Lindstedt toteaa.

HV71 lähtee haastajana välieriin, sillä ennakkosuosikin viitta on Luulajalla. Vaikka Luulajalla on todella kova joukkue kasassa, HV71:llä on hyvät saumat lähteä haastamaan. Tammikuussa 31 vuotta täyttänyt Lindstedt tietää, että mahdollisuudet ottaa voittoja välieristä on hyvät.

Runkosarjassa tehot 8+8 ja pudotuspeleissä 2+0 tehot tehnyt pakki parkkeeraa totutusti ylivoiman tullen maalin eteen maskiin. Hänen mielestään paikkaa on kiva pelata, koska siinä pystyy tekemään aika hyvin maskia ja voittamaan kiekkoja takaisin omalle joukkueelle.

− Maalitkin ovat tulleet siitä maalin edustalta tai laukomalla. Noista paikoista usein teen maalini.

Lindstedtin kanssa samassa joukkueessa pelaavat Sanni Hakala ja Riikka Sallinen. Kolmikko saa paljon vastuuta ja he ovat isossa roolissa joukkueessaan. Puolustajan mielestä kaksikon kanssa on hienoa pelata.

− Sannin peli kehittyy koko ajan, kun se saa paljon peliaikaa ja vastuuta. Kehitystä on kiva tästä vierestä seurata. Riikan kanssa on ihan mahtava pelata samassa joukkueessa. Huippupelaaja ja pystyy täälläkin melkein dominoimaan pelejä, että mikäs tässä on hänen kanssaan pelaillessa, Ylöjärven Tapparan kasvatti hehkuttaa seuratovereitaan.

HV71:n Suomessakin pelannut espanjalainen  maalivahti Alba Gonzalo on pelannut todella hyvää kautta. 21-vuotias maalivahti taistelee jokaisen kiekon loppuun asti ja on pitänyt monesti joukkuettaan pelissä mukana. Lindstedtin mukaan Gonzalo ei ole perinteinen maalivahti. Vaikka hänellä on hallussaan torjuntatekniikat, on hän silti enemmänkin "keinolla millä hyvänsä" -tyyppinen maalivahti.

− Alba on todella iloinen ja positiivinen tyyppi. Hän luo hyvää henkeä joukkueeseen ja hänellä on todellakin sitkeyttä, sinnikkyyttä ja taistelutahtoa. Hän ottaa treeneissä vielä kuudennetkin riparit, jos on tarvetta.

− Häneltä tulee myös tosi hyviä juttuja, että on hauska tyyppi. Aika monet naurut on saatu siitä, kun Alballa ei ole englanti se vahvin osa-alue, mutta koko ajan se yrittää ja oppii lisää, suomalaispuolustaja naurahtaa.

Ensimmäisessä puolivälierässä Riikka Sallinen sai neljän ottelun pelikiellon hieman kyseenalaisesta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sallinen jäi paitsi koko puolivälieristä lukuun ottamatta ensimmäistä peliä. Lindstedtin mielestä tuomio oli liian kova, sillä tuomarilinja heittelee usein, ja vastaavista tilanteista ei myöhemmissä peleissä ole vihelletty edes kahden minuutin rangaistusta.

− Se on ollut täällä vähän trendinä antaa neljä peliä ylipäätään noista päähän kohdistuvista. Vähän epäonninen tilanne, kun pelaaja sattui kääntymään siihen suuntaan, mistä Riikka oli tulossa ja sitten he kopsahtivat yhteen.

− Se oli tuomarin näkökulma ja he laittoivat sen eteenpäin kurinpitoon. Oli tulkinnan varassa, mutta rangaistus on nyt lusittu ja Riikka pääsee pelaamaan välieriä. Täällä on tällä kaudella eletty jännittäviä aikoja kurinpidon kanssa, kun naisten peli kovenee koko ajan ja pelataan fyysistä peliä, konkari sanoo.

Tuomarit tarvitsisivat Lindstedtin mielestä enemmän koulutusta siihen, että mikä on sallittua ja mikä ei. Silloin vältyttäisiin suurilta pelikielloilta, kun neljä peliä SDHL:ssä on aika paljon ja varsinkin pudotuspeleissä.

Täysipainoista urheilijan elämää

2018 talviolympialaisista naisleijonat saavuttivat tavoitteensa kolmen parhaan joukossa. Tulokseen ollaan tyytyväisiä, mutta etenkin pohjoisamerikkalaisia vastaan itse kullekin mukana olleelle jäi hampaankoloon asioita niistä peleistä.

− Tiedetään itse, että pystytään pelaamaan paremmin heitä vastaan ja on mahdollista saada ne pelit vielä tiukemmiksi ja ottaa voittoja niistä. Otettiin se, mikä meille kuuluukin, mutta se lisäsi myös sitä, että halutaan enemmän.

Tuleviin kotikisoihin on jo selvät sävelet. Joukkueen täytyy pelata parasta kiekkoa tähän mennessä. Jokainen on tehnyt tahollaan ratkaisuja ja koittanut parantaa peliä. Tasoa on myös nostettu.

− Totta kai halutaan mitali kotikisoista, mutta kyllä se pronssi on meille jo aika tutuksi tullut. Aika näyttää, että minkä värinen se mitali sitten on.

− Meidän täytyy pystyä pelaamaan 60 minuuttia tasapainoisesti ja hyvin. Pitää saada aggressiivisuutta peliin, jos lähdetään haastamaan tiukemmissa peleissä.

Lindstedt on tuttu näky Suomen maajoukkueessa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Pelillisiä asioita on viety kauden aikana eteenpäin ja kaikki on mennyt päävalmentaja Pasi Mustosen suunnitelmien mukaan. Pelilliset asiat ovat siis niin kuin pitääkin. Jokaisella leirillä on keskitytty tiettyihin asioihin ja yhteydenpito valmennuksen ja pelaajien kesken on tiivistä.

− Ajatuksena on se, että pystyy pelaamaan omalla huipputasolla. Pitää löytää hyvä fiilis ja luottamus, että pystyy pelaamaan tasaisesti. Tiedän, että pystyn pelaamaan todella hyvää jääkiekkoa ja tekemään hyviä ratkaisuja. Pitää saada se kokonaisuus kasaan, 186-senttinen puolustaja kertoo.

Rosa Lindstedt elää tällä hetkellä täysipainoista urheilijan elämää, sillä urheiluministeriön myöntämästä 10 000 euron apurahasta on ollut hänelle suuri apu. Lindstedt saa palkkaa pelaamisesta eli hänen mielestään hänen rahallinen tilanteensa on todella hyvä.

− Voin keskittyä pelkästään urheiluun. Täytyy olla kiitollinen ja tyytyväinen, että asiat on näin hyvällä mallilla.

Paikat hyödynnetään kovalla prosentilla

Suomi emännöi ensimmäistä kertaa kymmenen joukkueen MM-kisoja. Aiempina vuosina joukkueita on ollut vain kahdeksan. Nyt kahdeksan joukkuetta kymmenestä pelaa puolivälierät, eikä yksikään joukkue pääse välieriin pelaamatta puolivälierää.

− On hienoa, että Suomessa on kisat. On myös jännä nähdä millaiset tasoerot muodostuvat, kun kisoihin on noussut kaksi joukkuetta lisää. Uskon, että saadaan hieno tapahtuma aikaan, ja toivon ihmisten löytävän paikalle.

Suomi on ottanut mitaleja Pasi Mustosen päävalmentajauran aikana, eivätkä sanat ole jääneet vain puheen tasolle, vaan Mustonen on laittanut pyörät pyörimään. Peliä on viety paljon eteenpäin ja on tapahtunut hyviä asioita.

− Hyvä, että Pasi sai pitkän jatkosopimuksen. On sitten rauha tehdä tätä projektia seuraaviin olympialaisiin asti, kun harvoin parissa vuodessa kuitenkaan suuria muutoksia saadaan aikaan.

− Voi olla, että kisojen jälkeen muutamia pelaajia jää eläkkeelle ja se muuttaa pelaajarunkoa. Pasi värvää nuoriakin pelaajia joukkueeseen, että säilyy sellainen jatkumo työssä.

Puolustajan omaan peliin tuskin tulee muutoksia. Hän sanoo pelaavansa todennäköisesti ylivoimaa, alivoimaa sekä tasakentällisin. Tarkempia roolikeskusteluja ei ole vielä käyty, mutta hän uskoo roolinsa pysyvän samana kuin ennenkin.

Lindstedt kertoo, että puolustuksessa on keskitytty tiiviisti joukkueena puolustamiseen. Omiin ei saisi mennä kahta maalia enempää ja, kun jokainen hoitaa oman tonttinsa, on mahdollisuudet mihin tahansa.

− Heti kiekon menetyksen jälkeen on saatava paine, että pystytään pelaamaan enemmän hyökkäysalueella. Jo keskialueelta täytyy kääntää peli hyökkäyspään suuntaan.

Noora (Räty) luultavasti on maalilla, joten meidän täytyy tehdä peli mahdollisimman helpoksi hänelle, että se saa keskittyä napsimaan niitä kiekkoja, Lindstedt sanailee.

Maailman kaksi parasta joukkuetta naiskiekossa, Kanada ja USA pelaavat niin hyvin joukkueena ja nipusta löytyy aina paljon taitavia pelaajia, että puolustuksella on iso rooli näitä maita vastaan. Rohkealla ja aggressiivisella pelillä kuitenkin mahdollisuudet ovat hyvät myös heitä vastaan.

− Ei me todennäköisesti niitä pelejä tulla dominoimaan. Pitää pelata yksilöt pois ja hyödyntää paikat kovalla prosentilla. Ei voida myöskään lähteä peruuttelulinjalle.

Ehkä vielä joskus Pohjois-Amerikassa

Lindstedt pelaa kausi kerrallaan ja haluaa elää hetkessä. Hän uskoo voivansa vielä kehittyä ja olla entistä parempi pelaaja. Puolustaja on pelannut hyvät kolme kautta ja hän on viihtynyt hyvin Ruotsissa.

− Ainakin toistaiseksi täällä pysyn, mutta jollain tavalla on käynyt mielessä, että voisi pelata Pohjois-Amerikassa. Tällä hetkellä on sellainen olo, että minulla on paremmat olosuhteet harjoitella täällä.

− USA:ssa saatiin käyntiin naisten NHL, mutta asiat siellä ovat kuitenkin vielä vähän hajallaan, kun on Kanadan liiga erikseen. Siellä saisi varmasti hyviä pelejä, mutta täällä pelataan enemmän ja kausi on pidempi.

Rosa Lindstedt kertoi muutama vuosi sitten, että ei aio lähteä Suomesta mihinkään, mutta niin vain hän pelaa Ruotsissa HV71:n riveissä.

− Parempi, ettei sano ei koskaan, kun ei sitä ikinä tiedä, minne elämä kuljettaa, konkaripuolustaja naurahtaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle