TPS-Sport: Materian vai kollektiivin voitto?

LIIGA / Artikkeli
Millaisin konstein joukkueet lähtevät nujertamaan toisiaan?
Kuva © Harri Bragge - www.hb-photography.fi -

TPS etenee puolivälieriin, jos...

Jos kärkipelaajat onnistuvat odotusten mukaisesti. TPS:n hyökkäysmateriaali on selvästi Sportin vastaavaa nimivahvempi, mutta erityisesti puolustus on ollut maaliskuussa kuin reikäjuustoa. Pelikiellostaan kokoonpanoon palaavan Henrik Tallinderin on taas kannateltava muutoin köykäistä TPS-alakertaa.

Hyökkääjistä varsinkin Francis Paré ja Dave Spina ovat olleet pelipäällä. Paré on ratkaissut otteluita yksilötaidollaan ja Spinan nopeus on aiheuttanut harmaita hiuksia vastustajien kankeille puolustajille. TPS:llä on luisteluttaa jäälle kahden ketjun verran maalintekovoimaa sarjan huipulta.

Vastapainoksi on silti todettava, että muun muassa ykkössentteri Éric Perrin on ollut pelilliseltä tasoltaan varjojen mailla kuukauden mittaisen loukkaantumisensa jälkeen. Hänen ja muiden kapteenistoon kuuluvien − Tomi Kallion ja Tallinderin − on näytettävä mustavalkoisille esimerkkiä sekä pelillisesti että henkisesti.

TPS etenee puolivälieriin, jos Teemu Lassila löytää pelituntuman pitkän taukonsa jälkeen. Lassila menetti ykkösvahdin paikan Oskari Setäselle, mutta Setäsen loukkaannuttua vastuutorjujan viitta lankeaa jälleen Lassilalle. Kakkosvahdiksi joutumisensa jälkeen Lassila on pelannut vain yhden kokonaisen ottelun ja kolmessa pelissä vain osan minuuteista.

Ennen kaikkea ottelupari ratkeaa kuitenkin mentaalipuolella. TPS lopetti runkosarjansa lievästi ilmaistuna melko kehnosti, sillä viimeisestä yhdeksästä pelistään se ei voittanut yhtäkään varsinaisella peliajalla. Edellinen kolmen pisteen voitto on helmikuun puolivälistä Tapparaa vastaan. Nälkäistä ja vahvavireistä Sportia vastaan ei auta lähteä takki auki.

Sport etenee puolivälieriin, jos...

Jos se onnistuu pimentämään runkosarjassakin Sportille viljalti kiusaa tehneet TPS:n ykköskorin miehet. Sportin on nojattava tiiviiseen viisikkopuolustukseen ja oikea-aikaisiin vastahyökkäyksiin. Lisäksi alivoimapelissä joukkue ei saa sortua sille aiemmin nähdylle tasolle, kun vaasalaisten verkkoja pöllytettiin taajaan tahtiin.

Sport myös etenee puolivälieriin, jos se saa kynsin hampain taisteltua lauantaina Turussa pelattavasta ottelusta arvokkaan vierasvoiton. Johtoasema ottelusarjassa ja loppuunmyyty kotihalli Vaasan Kuparisaaressa kääntäisivät asetelmat sunnuntain ottelua ajatellen täysin päälaelleen.

Onnistunut ryöstöretki Turkuun vaatii Tomek Valtoselta johtoportaineen visaista pelitapapohdintaa, sillä runkosarjassa TPS:llä oli kaikki aseet Sportin kaatamiseksi. Kotkapaitojen on joka tapauksessa otettava Turusta vähintään yksi vierasvoitto, joten ryhmän vireystilan ja sitoutumisen on oltava erinomaisella tasolla.

Suuria muutoksia Sportin ei kannata pelikirjaan tehdä, sillä peli on kulkenut todella hyvin kevätkaudella. Palloseuran kukistamiseksi Valtosen suojattien on tosin keskityttävä vahvaan kamppailupelaamiseen, keskustan tukkimiseen ja luisteluun. TPS:n hidasliikkeiset pelaajat ovat olleet tällaisten vastustajien kanssa vaikeuksissa.

Sport etenee puolivälieriin, jos se saa välittömästi hengen päälle. Tehokkuus paikoissa on joukkueelle ensiarvoisen tärkeää, sillä TPS kontrolloinee kiekkoa enemmän. Tällöin Charles Bertrandin, Tuomas Vänttisen ja kumppaneiden on oltava terävinä, kun tilaisuus siunaantuu. Varsinkin nopeasti pelin alkuun tulevat maalit voivat luoda uskoa Sportin pelaajiin ja samalla lannistaa TPS:ää.

» Lähetä palautetta toimitukselle