Mielipide

Viisi huomiota Liigan pudotuspeleistä: Miksi ottelut ovat taas samoina päivinä?

LIIGA / Kolumni
Liigan pudotuspelit huipentavat kiekkokauden. Mitä nyt tapahtuu? Mitä nyt pitäisi miettiä? Mitä pitäisi seurata? Ohessa viisi huomiota viikonlopulle ja pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

On kevät, on aika pudotuspelien. Kun lauantain ensimmäinen tunnelmaolut sihahtaa auki, asettuu jääkiekkokansa pulssi hakaten jännityksen äärelle.

Suomalaisen jääkiekon taso on laskenut viime vuosina! Suomalaisen jääkiekon taso on kovempi kuin koskaan!

Runkosarjan aikana tuomarit, pelaajat, seurat, Liiga ja koko jääkiekko ehtivät olemaan taas monta kertaa perseestä ja pilalla. Hyvin usein ääni kellossa muuttuu pudotuspelien alussa.

Kritiikki vaimenee, ja etenkin pitkälle pääsevien joukkueiden kohdalla vuorossa on saattanut olla taas juuri se kaikkien aikojen kevät.

Johtopäätös: Yhteiskunnan osana ja urheiluna jääkiekko menee eteen- ja taaksepäin, mutta pudotuspeleissä todellisuus unohtuu aina hetkeksi. Ja ihmisille, joille tämä elämys on suunnattu, se on vain hemmetin hyvä asia.

Sport on pudotuspelijoukkueista se, jolla on vain voitettavaa

KooKoon tarina "varmasta viimeisestä" melkein pudotuspeleihin oli Liigan runkosarjan positiivisin yllätys. HIFK:n upea runkosarja oli toinen.

Kolmas, oikeastaan HIFK:ta suurempi, tuli Vaasasta. Sport ja Tomek Valtonen pääsivat tavoitteeseensa eli pudotuspeleihin ulkopuolisen silmin jo vuoden etuajassa. Tässä vaiheessa heillä ei ole mitään hävittävää; heillä on vain lisää voitettavaa. Samaa ei voida sanoa muista pudotuspelijoukkueista, joista etenkin TPS:lle putoaminen nyt olisi paha mahalasku hyvin alkaneen kauden päätteeksi.

Se ei tietenkään tarkoita sitä, että Sportille riittää tämä saavutus. Punapaidat metsästävät nyt seuraavia päänahkoja yksi voitto kerrallaan.

Johtopäätös: Sport on kevään pudotuspelien punainen hevonen.

KalPa-Pelicans: Kieltä toiselle koulukunnalle

Kuopiolaisten ja lahtelaisten kohtaamisessa vastakkain ovat kaksi hyvin erilaista koulukuntaa. Kuopiolaiset nojaavat äärimmäiseen kiekkokontrolliin ja Pelicansia markkinoitiin kauden alla jonkinlaisena suomalaisen kiekon uudistajana, aggressiivisen reagointilätkän sanansaattajana.

Kaksi tai kolme peliä eivät ratkaise sitä, minkälaista kiekkoa Liigassa tai Suomessa pitäisi pelata. Sen ratkaisee paljon suurempi kokonaisuus.

Liigan sisäisesti, sekä keskustelua tahi väittelyä käyvien eri koulukuntien kannalta (leikkisästi voisi sanoa "ääripäiden") asetelma on joka tapauksessa äärimmäisen herkullinen.

Johtopäätös: Peli näyttää kaiken, ja tämän sarjan lopuksi myös kieltä toiselle koulukunnista.

Kenen jatkoonpääsyn tuomarilinja pilaa tällä kertaa?

Kärjistävä kysymys. Liigan tuomaritoiminta otti kuluneella kaudella organisaatiomuutosten kautta askeleita eteenpäin. Suomen tuomareiden taso on kokonaisuutena hyvä.

Ikävä sivuoire tuomaroinnissa on ollut se, kun tuomarilinja pudotuspeleissä muuttuu runkosarjasta. Yleensä kärsijänä ovat pienemmät ja nopeammat joukkueet; etenkin jos kiekottoman pelaajan estämistä ei pidetä kurissa.

Viime keväänä pudotuspeleissä kokeiltiin myös sitä, että sama tuomaripari vihelsi sarjan alusta loppuun. Kyseinen kokeilu olisi saanut pitää loppuun asti, mutta asiassa hätäiltiin ja käytäntö muutettiin kesken pudotuspelien.

Johtopäätös: Estäminen pois ja sama linja alusta loppuun, kiitos.

Otteluohjelma on edelleen liian tiukka ja pelit turhaan päällekkäin

Pudotuspelien otteluohjelmaa on taas pakko kritisoida; edelleen mennään liian tiukalla rytmillä.

Otteluiden välissä pitäisi olla aina vähintään yksi lepopäivä. Etenkin perjantain myöhäisotteluista pitäisi aina ehtiä huilata; nyt mahdollisesti jatkoajalle venyvän pelin pelaavat reissaavat toiselle paikkakunnalle lauantaina 17.00 alkavaan koitokseen. Yhtään tällaista tuplaa ei tarvittaisi, mutta nyt niitä on järjestetty ykkös- ja kakkos- sekä kuutos- ja seiskapeleihin. Ei hyvä.

Toisessa välieräparissa otteluohjelma on laadittu kaikkein hurjimmin. Siinä luvassa on neljä peliä kuuteen päivään. Ei hyvä.

Lopuksi täytyy taas kysyä miksi kaikki otteluparit pelaavat samoina päivinä? Ensimmäisen kierroksen ja puolivälierien otteluohjelmat ovat täysin identtiset. Eivätkö etenkin tv:n katsojamäärät, kiinnostavuus ja mainosrahat saataisi tappiin nimenomaan sillä, että kovaa pudotuspelilätkää tulisi tasaisesti lähes joka päivä - tai edes eri aikaan alkavina otteluina? Ei, ei, ei hyvä.

Johtopäätös: Puuhastelua.

Kaikesta huolimatta, ja ehkä juuri siksi, toivotan hyvää pudotuspelikeväättä Liigalle ja sen seuraajille. Aion katsoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös