SaPKo−Kiekko-Vantaa: Finaalisarjan ratkaisupelaajat ja yllätyskortit

MESTIS / Artikkeli
SaPKo ja Kiekko-Vantaa laittavat jäälle parasta osaamistaan.
Kuva © Antti Varonen
Mestis-kausi huipentuu keskiviikkona alkavaan SaPKon ja Kiekko-Vantaan väliseen finaalisarjaan. Jäällä nähdään runsaasti osaamista, ja mestaruudesta kamppailee useita ratkaisijan viittaa kantavia pelaajia.

Mestiksen mestaruudesta pelaavat tänä keväänä SaPKo ja Kiekko-Vantaa. Maalilla Jani Kautto ja Juhana Aho kantavat ykkösstorjujan viittaa ja tarjoavat joukkueilleen järkähtämättömän kulmakiven.

SaPKo-toimituksen Markus Suhonen ja Kiekko-Vantaan toimituksen Mikko Roivas ottavat kantaa siihen, ketkä kantavat sarjassa ratkaisupelaajan roolia, ja kenestä on parhaimmillaan yllätyskortiksi.

Mestiksen mestaruuden voitto vaatii esiinnousua hyökkääjien lisäksi myös puolustajilta. Ketkä joukkueiden puolustuksesta paistattelevat kirkkaissa valoissa?

Markus Suhonen: Runkosarjassa puolustajien pistepörssin kärkisijoilla ollut Casimir Jürgens on SaPKon alakerran johtaja kaikilla mittareilla. Jürgens on Mestis-tasolle äärimmäisen kokonaisvaltainen puolustaja, joka johtaa esimerkillä niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Hänen pelaamisensa kulmakivenä toimii erityisesti virheettömyys.

KooKoo-laina Arttu Pelli on otteillaan tuonut lisää vaarallisuutta ja yllätyksellisyyttä pässilauman puolustukseen. Hän kuljettaa luisteluvoimaisuudellaan pelivälinettä ahnaasti hyökkäysalueelle, eikä epäröi haastaa vastustajia. Pellin kanssa SaPKon puolustus on tulivoimaisempi kuin ilman häntä.

Mikko Roivas: Kiekko-Vantaalla on useita hyviä puolustajia, joista esille ovat nousseet muun muassa Nico Nurmikanta ja Lasse Uusivirta. Nurmikanta on peruspuolustaja, jolla on hyvät laukaukset ja napakat syötöt. Espoolainen on aina vaarallinen niin kiekollisena kuin kiekottomana. Useimmiten, kun hänellä on kiekko, jotakin hyvää tapahtuu omalle joukkueelle.

Uusivirta on petrannut kauden aikana peliään ja noussut yhdeksi kantaviksi voimiksi etenkin hyökkäyksiin lähdöissä. Uusivirran vahvuuksiin kuuluu hyvä ylöstuonti kiekollisena aina hyökkäysviivalle asti. Hänellä on hyvät syötöt, ja hän on vahva niin kaksinkamppailuissa kuin taklatessakin.

Casimir Jürgens on pässipaitaisen puolustuksen kulmakivi.
Kuva © Antti Varonen

Sekä SaPKolta että Kiekko-Vantaalta löytyy hyökkäyspään osaamista niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Keihin valmennusjohto luottaa, kun on tehtävä tulosta?

Suhonen: Ratkaisupelaajista puhuttaessa ei voi sivuttaa Jonatan Tanusta ja Teemu Lepausta. Kaksikko on ollut sarjan parhaita hyökkääjiä läpi kauden, ja vire tuntuu vain yltyvän. Ovelat mutta harkitut ratkaisut ovat ällistyttäneet niin vastustajia kuin yleisöäkin. KeuPa ja Espoo United eivät saanut pidettyä kaksikkoa kurissa. Miten käy vantaalaisten?

Kapteeni Juuso Forsström on pudotuspeleissä ollut joukkueen tahdon ja halun ruumiillistuma. Kovalla intensiteetillä pelaava Forsström on saanut usean kerran osumaa päähänsä, mutta hän ei ole huilannut otteluakaan. Ei anna tuumaakaan periksi millään osa-alueella, ja kova työnteko onkin palkittu runsailla onnistumisilla.

Myös Rasmus Hämäläinen on kuluneena keväänä säväyttänyt. Hyökkääjä on tehokas erityisesti ylivoimalla, mutta kauden aikana pelaaminen kehittynyt entistäkin kokonaisvaltaisemmaksi. Tasaviisikoin Hämäläinen pelaa lähes aukottomasti niin kiekollisena kuin kiekottomanakin. Pelillinen kehitys on johtanut myös alivoima-ajan lisääntymiseen.

Roivas: Välieräsarjan voiton vantaalaisille ratkaisi Frank Gymer kolme sekuntia ennen toisen jatkoerän loppua. Jokerilaina on osoittanut olevansa kovan luokan pelaaja, joka kykenee ratkaisemaan otteluita omalle joukkueelleen. Mies pitää kiekollista peliä yllä aina, kun on kentällä. Gymer on osoittanut kuuluvansa ratkaisijoiden listalle.

Joonas Hyttinen ratkaisi sen sijaan Suomen pisimmän ottelun voiton Kiekko-Vantaalle. Hyttinen pelaa kovaa ja taklaavaa peliä. Mies on noussut vasta loppukaudesta parrasvaloihin, kun aiemmin peliaikaa ei tullut kovinkaan paljon. Hyttinen on saanut peliaikaa etenkin erikoistilanteissa, koska mies laukoo oikealta.

Tällä hetkellä kultaista kypärää joukkueessa pitää Atte Mäkinen. Jokerilaina on osoittanut olevansa loistava kahden suunnan pelaaja, jolta onnistuu niin hyökkäys kuin puolustuskin. Mäkisen parasta osaamista ovat kova luistelu ja kevyet ranteet. Mieheltä onnistuu niin kikkailut kuin myös hyvät syötötkin.

Mälkiä teki viime kaudella löydön, kun laittoi Julius Rantaeskolan, Toni Leinosen ja Pekka Niemimaan samaan ketjuun. Pudotuspelit Jukureita vastaan päättyivät puolivälieriin, mutta palkinto tuli tällä kaudella, kun ykkösketju oli syntynyt. Alkukaudesta ei oikein löytynyt ratkaisijoita, mutta runkosarjan viime metreillä löytyi muitakin ryhmityksiä maalintekoon.

Frank Gymer on yksi Kiekko-Vantaan ratkaisupelaajista.

Joukkueiden ykkössnimet ovat laajalti tiedossa, mutta mestaruustaistossa on sijaa myös yllätyskorteille. Ketkä valokeilan ulkopuolella olevat pelaajat voivat nousta ratkaisijan asemaan?

Suhonen: SaPKon juna puksuttaa neljällä ketjulla, joista jokaisesta löytyy tarpeen mukaan ratkaisijoita. Tehottomasta pudotuspelikeväästä huolimatta Niklas Salo voi parhaimmillaan nousta sarjan yllätyskortiksi. Pienikokoinen mutta ketterä hyökkääjä luottaa sulavaan kiekonkäsittelyynsä ja petaa maalipaikat hyökkäyspäässä erityisesti liikkeensä turvin.

Läpi kauden ykkössketjun keskushyökkääjänä pelannut Mikko Lahtela voi nousta arvoon arvaamattomaan etenkin tasaviisikoin. Lahtela ei usein nouse otsikoihin, mutta hän on ollut SaPKo-kausiensa aikana erittäin tasainen suorittaja. Hyökkääjä hoitaa puolutussuunnan velvoitteet tunnollisesti eikä pelaa tippaakaan voittamisen kustannuksella. Lahtela on osoittanut aika ajoin osaamistaan nopeiden ja suoraviivaisten maalien muodossa.

Roivas: Yllätyskorteiksi voisi nostaa hyökkääjät Teemu Mielosen ja Joona Harjaman. Mielonen pelaa uransa parasta kautta Mestiksessä, kun viime kausi oli repaleinen Suomen puolustusvoimissa palvelemisesta. Vauhtia mies haki Suomi-sarjasta Porvoon Huntersista. Pienikokoisen Mielosen parhaimpiin osa-alueisiin lukeutuu muun muassa kova ja pyyteetön luistelu sekä keskialueen trapin toteuttaminen.

Harjama lukeutuu pelaajiin, jolta odotetaan vahvoja näyttöjä. Mies pelasi viime kaudella Liigassa KalPassa koko kauden, mutta mies saapui Vantaalle hakemaan uutta nousua. KalPassa Harjaman rooliin kuului enemmänkin puolustavana hyökkääjänä pelaaminen. Päävalmentaja Simo Mälkiä on antanut paljon vastuuta, ja Harjama on ottanut nälkäisenä roolin vastaan pelintekijänä ja ratkaisijana.

» Lähetä palautetta toimitukselle