Simo Mälkiä määrätietoisena finaaleihin - "Ei pelkällä peruuttamisella voiteta"

MESTIS / Haastattelu
Simo Mälkiän toinen kausi Vantaalla on ollut jättimenestys.
Kuva © Timo Savela
Kiekko-Vantaa kohtaa keskiviikkona Savonlinnassa kotijoukkue SaPKon ensimmäisessä Mestiksen finaalissa. Ensimmäisen kotiottelun lohipaidat pelaavat perjantaina Tikkurilassa.

Kiekko-Vantaan päävalmentaja Simo Mälkiä on tehnyt lohipaidoista varteenotettavan joukkueen, kun Mestiksen finaaleista ryhdytään taistelemaan. Hienosti päättynyt runkosarja on saanut jatkoa myös pudotuspeleissä. Puolivälierissä kaatui Jokipojat ja jännittävässä kamppailussa välierissä TUTO.

Kiekko-Vantaa pelasi hyvän ja eheän runkosarjan. Pitkän aikaa lohipaidat löytyivät sarjan keskikastista, mutta kevättä kohti joukkue pelasi mainiosti, ja joukkue nousi taistelemaan pudotuspelien kotiedusta. Runkosarjan päättyessä lohipaidat saavuttivat kolmannen sijan. Päävalmentaja Mälkiä on useaan otteeseen kehunut ryhmäänsä.

− Hieno homma, että pääsimme finaaleihin. Lähdemme ennakkoluulottomasti peliin, Mälkiä totesi.

Kultataistelussa vastaan asettuu Savonlinnan SaPKo. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljä kertaa, ja voitot menivät 3−1 savonlinnalaisille. Pudotuspelit ovat kuitenkin aivan eri pelejä kuin sydäntalven keskiviikkopelit.

− Kummallakaan ei ole mitään ylimääräisiä etuja mestaruuden voittamiseksi. Runkosarjassa kohtasimme neljä kertaa. Finaalisarjassa otetaan miehistä mittaa. Luvassa on kovaa vääntöä, Mälkiä totesi.

SaPKo-tähdet saatava tehottomiksi

Mälkiä tietää enemmän SaPKosta kuin tavan tallaaja. Tulevaan valmistauduttiin katselemalla Espoo Unitedin ja SaPKon välisiä otteluita videolta. Pelaajien valmistautuminen siltä osin on onnistunut. Mälkiällä on selkeä tavoite SaPKon tähtiä vastaan.

− Tiedän, että olemme kohdanneet SaPKon neljästi. Heillä on neljä vahvaa kentällistä, ja muun muassa Teemu Lepaus ja Jonatan Tanus on syytä pitää tehottomina. Nämä herrat eivät saa tehdä maaleja, kuten ovat tottuneet.

Ratkaisupelaajiksi Kiekko-Vantaasta noussee Mälkiän mukaan uudet nimet. Jos pitäisi nimetä tärkeitä pelaajia, Mälkiällä oli nopeasti vastaus tiedossa.

− Finaaleissa suureen rooliin nousevat kummankin joukkueen maalivahdit. Mestaruuden avaimet löytyvät nimenomaan vahvasta maalivahtityöstä.

Myös hyökkääjät saavat osan suuremmasta roolista. Erityisesti jokerilaina Atte Mäkiseltä ja Julius Rantaeskolalta voi odottaa hyvää peliä illasta toiseen. Rantaeskola teki kaudella uuden Kiekko-Vantaan maaliennätyksen, 26 osumaa, ja omistaa väkevän laukauksen.

Varmasti löytyy iskunpaikkoja

Se, miten finaalit voitetaan, on vielä näkemättä. Mälkiällä on hihassaan tarvittavia salaisuuksia, joita hän ei suostu avaamaan. Jääkiekon lainalaisuuksiin kuuluu eittämättä sellainen yksinkertaisuus, että enemmän maaleja tehnyt voittaa. 

− Hyvä kysymys. Mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa. Se voittaa, kumpi tekee enemmän maaleja. Varmasti löytyy iskunpaikkoja pelistä, Mälkiä kommentoi.

Linja-automatkat ympäri Suomea ovat tulleet tutuksi Mestiksen arjessa, joten mitään uutta ei ole luvassa.

− Olihan meillä matkat puolivälieriin Joensuuhun, joten ei matkustelu ole tuntematonta jätkille. Täyttä höyryä painetaan vain menemään.

Kiekko-Vantaan runkosarja oli tarunhohtoinen. Toisella Mälkiän valmennuskaudella joukkue löysi puuttuvia palasia suuremmasta yhtälöstä. Vastauksia ei tarvitse sen kummemmin kaivella ja tonkia.

− Hieno runkosarja johtui siitä, että meillä on erittäin yhtenäinen joukkue. Olemme pystyneet pitämään yllä hyvää yhteistyötä, ja jokainen jätkä on taistellut sitkeästi ja uskoen voittoon, Mälkiä sanoi.

Finaalisarjassa kovassa huudossa on erityisesti puolustus. Kiekko-Vantaa on vasta viime aikoina ryhtynyt uhrautumaan kiekon edessä. Hyökkääjät syöksyvät kiekon eteen ja puolustajat pitävät vastustajan miehet poissa maalinedustalta.

− Puolustuksessa pitää onnistua. Pitää myös tylsyttää SaPKon hyvä hyökkäys. Mutta on muistettava, ettei pelejä puolustamisella voiteta, Mälkiä virkkoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle