Pysähtyykö TuTon syöttömylly työmieskiekolla?

MESTIS / Artikkeli
Mestiksen pudotuspelien ennalta selvimpiin ottelupareihin kuuluu runkosarjan kakkosen TuTon ja seitsemänneksi sijoittuneen HeKin välienselvittely. Yhdenkin ottelun voittaminen vaatii heinolalaisilta onnistumista sekä joukkueena että yksilöinä.

Osapuolten lähtökohdissa on valtava ero niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin. TuTo päätti runkosarjan ennätykselliseen 19 ottelun voittoputkeen ja seura on ilmoittanut halukkuudestaan nousta SM-liigaan. HeKillä taas on takana alavireinen ja ailahteleva kevätkausi, ja jo pudotuspelipaikan saavuttaminen oli historiansa ensimmäistä Mestis-kautta pelaavalta sarjanousijalta erinomainen saavutus.

tunnelmia Turusta

TuTo levollisin mielin taistoon
[lue lisää]

Maanantaina Turussa ottelusarjaa kommentoineet valmentajat tosin vähättelivät ennakkoasetelmien merkitystä.

- Ei tässä pidä vanhoja muistella, vaikka onkin voittoja alla. Joka jätkä kopissa tietää, mitä tämän eteen on tehty. Pidin HeKiä jo ennen runkosarjaa Mestiksen mustana hevosena, ja kova sakki se on. Ei moni joukkue pelaa heti nousun jälkeen playoffeissa, TuTon päävalmentaja Ismo Lehkonen kehui.

HeKin Jari Blomberg puolestaan vakuutti, että TuTo on nykykunnossaankin voitettavissa.

- Kauteen lähdettäessä meidän tavoite oli pudotuspelit. Ei me tähän kuitenkaan tyydytä. TuTolla on kova voittoputki alla, mutta meidän täytyy kääntää se heidän rasitteekseen ja ajatella, että kyllä TuTokin joskus häviää. Me lähdetään siitä, että se päivä on keskiviikkona.

HeKi-leirin optimismia tukee se tosiseikka, että heinolalaiset ovat pistäneet tällä kaudella TuTolle melko hyvin kampoihin. Syyskaudella joukkueet pelasivat kaksi erittäin tiukkaa peliä, joista molemmat nappasivat vuorollaan vierasvoiton. Kevätkaudella TuTo oli parempi sekä Turussa että Heinolassa.

- Runkosarjassa kaikki pelit olivat maalin pelejä ihan loppuminuuteille asti. Varmasti ei saada mitään ilmaiseksi. Nöyryyttä pitää löytyä, painotti Lehkonen.

Kumpikaan valmentajista ei aio ryhtyä taktisiin muutoksiin puolivälierävastustajansa voittamiseksi. Omiin vahvuuksiin ja tuttuihin asioihin uskotaan.

- Me ei olla oikeastaan koko kautena mietitty kertaakaan vastapuolta. Epäilen, ettei nytkään mietitä, me lähdetään vielä oman pelin kehittämisen kautta liikkeelle, kommentoi Lehkonen.

- Luotetaan hyvään puolustamiseen, maalivahtipelaamiseen ja alivoimapelaamiseen. Meidän pitää olla valmiita iskemään vastaiskuilla. Tullaan varmaan pelaamaan sellaista työmieskiekkoa, jota tähänkin asti, uskoi Blomberg.

Huippuvahdit peräpään taiston avainmiehiä

Molemmilla on Mestis-tasolle erinomaiset maalivahdit. TuTon ykkösvahti Juha Kuokkanen on päässyt kevätkaudella huippuvireeseen ja on varma valinta tolppien väliin. Myös Janne Kurikka on hieman vaisumman vaiheen jälkeen parantanut ja pystyy pelaamaan huipputasolla illasta toiseen. HeKin on mahdoton voittaa ilman Kurikan huippupeliä.

TuTon puolustuksessa iso rooli on ykköspakkiparilla Pasi JärvinenKai Syväsalmi. Epätavallisesti kahdesta kiekollisesta pelistä ja hyökkäämisestä pitävästä puolustajasta koottu pari muodostaa yhdessä Tero Forsellin johtaman ykkösketjun kanssa huippuvaarallisen viisikon. Pieni kysymysmerkki kuitenkin on, mitä kaksikon otteille tapahtuu, jos peli selkeästi kovenee.

Tällä hetkellä TuTo saa jalkeille kolme mitat täyttävää pakkiparia. Loukkaantumisista kärsineet Fredrik Vara ja Matti Kesseli ovat parahiksi tervehtyneet pudotuspeleihin ja pääsemässä vahvimpaan vireeseensä vasta nyt. Heiltä on aihetta odottaa vielä enemmän kuin mitä tähän mennessä on nähty.

HeKin alakerta on sitä vastoin suhteellisen kokematon kovaan paikkaan. Kokemusta ryhmään toisi salaperäisestä jalan puutumisesta kärsivä kapteeni Miikka Tölli, jonka paluuta kaukaloon odotellaan kuin kuuta nousevaa.

Heinolalaisten puolustuspeli on tiivistynyt sarjan loppua kohden, mutta pelin aikana sattuu omassa päässä edelleen kohtuuttoman paljon harhasyöttöjä ja kiekonmenetyksiä. Viisikkopuolustus HeKillä on kuitenkin kohtuullisen hyvää, ja hyökkääjät tulevat omalla alueella tukemaan hyvin puolustusta.

Eniten haastetta HeKi-pakeilla on Forsellin kentällisen kurissa pitämisessä. Isokokoisilta puolustajilta vaadittaisiin entistä enemmän fyysistä peliä turkulaisten tähtipelaajien pehmittämiseksi. Ykkösketjun pysäyttäminen ei kuitenkaan saisi johtaa enempiin rangaistuksiin ainakaan hyökkäyspäässä, sillä kaksiminuuttisten suuri määrä on ollut leimallista itähämäläisten pelaamiselle koko kauden.

Kokeneet hyökkääjät HeKin johtotähtiä

TuTo hyökkäys on tällä kaudella rakentunut Tero Forsellin johtaman ykkösketjun varaan. Runkosarjan loppukierroksilla ovat muut ketjut kuitenkin alkaneet löytää tehoja. Tapio Laakson johtama kakkosketju on toiminut ajoittain hyvinkin, ja Jari Kestin ympärille rakentunut kolmonenkin on piristynyt.

Ykkös- ja kakkosketju pelaavat HeKiä vastaan isoimmissa rooleissa, mutta myös kolmosketjun kaksikolta Kesti - Janne Jokila odotetaan ratkaisuja. Vaikka TuTolla onkin huipputason ykkönen, tiiviissä ottelutahdissa myös muiden koostumuksien onnistuminen on tärkeää.

TuTon hyökkäyksestä puuttuu joukkueen ainoa loukkaantunut pelaaja, universiadimatkalta viruksen saanut Arne Köhler. Hänen poissaollessaan TuTolla ei ole ainakaan säännöllisiä vaihtoja pelaavaa nelosketjua.

HeKin hyökkäyksen tehot ovat levänneet lähes koko kauden kokeneiden Ville Kiiskisen ja Janne Sinkkosen varassa. Tommi Jämingin tulon myötä on hyökkäystehoja löytynyt laajemmaltakin rintamalta. Olli Sinkkonen ja Tomi Inkinen ovat löytäneet aivan uutta virtaa luistimiinsa juuri pudotuspelien alla. Myös joukkueen viime kauden pörssiykkönen Petri Pyhäjärvi on parantanut peli peliltä. Vaikka HeKi lähtee ottelusarjaan periaatteessa neljällä täydellä ketjulla, näille herroille on epäilemättä luvassa paljon peliaikaa.

Kiiskisen johtama ykköskenttä pystyy aiheuttamaan painetta ja luomaan tilanteita joka vaihdossa. Muiden ketjujen onnistumiset ovat sen sijaan jääneet satunnaisiksi. Tilannetta ei ainakaan helpota se seikka, että hyökkääjien kokemus tämän tason pudotuspeleistä on erittäin vähäistä. Vain neljä pelaajaa on pelannut aiemmin Mestiksen tai SM-liigan playoffeissa.

TuTon peli tasapainossa

TuTon 19 perättäistä voittoa puhuvat puolestaan. Joukkueen peli on kaiken kaikkiaan tasapainossa, sillä Ismo Lehkonen on saanut ajettua sisään asioita, jotka pitävät peruspelaamisen tason korkeana. Pelinrakentelussa on erilaisia toimivia variaatioita, turkulaiset onnistuvat tällä hetkellä etenemään sekä nopeilla, pitkillä avauksilla että hitailla, kontrolloiduilla lähdöillä omasta päästä. Hyökkäyspään pelaamiseen on saatu suoraviivaisuutta ja ratkaisuvalmiutta, joka on osaltaan poistanut alkukauden tehottomuusongelmaa.

Myös kiekoton pelaaminen on TuTolla ollut viime ajat erittäin vahvaa. Joukkue karvaa hyvin ja hallitusti, viisikko pysyy kasassa ja tasapainossa, ja maalivahti Kuokkanen hoitaa harvat tilanteet varmasti.

HeKin viisikkopuolustus on toiminut kohtalaisen hyvin, joukkueen ongelmat ovat olleet pikemminkin kiekollisessa pelissä. TuToa vastaan heinolalaiset pyrkinevät kontrolloituun pelinrakenteluun, missä onnistuminen voi tosin kauden aiempien näyttöjen perusteella olla vaikeaa.

HeKin hyökkäys tarvitsisi puolustajilta enemmän tukea hyökkäykseenlähdöissä. Puolustuksesta löytyy hyviä kiekollisia pelaajia, mutta heiltä voisi odottaa enemmän apuja. Avaussyöttöihin tarvittaisiin lisää nopeutta ja tarkkuutta. Hyökkäysalueella HeKi osaa tarvittaessa pelata suoraviivaisesti ja edetä röyhkeästi vastustajan maalille.

Erikoistilannepelaamisessa selkeä etu on TuTolla. Ylivoimaan on löydetty ykkösviisikon tueksi myös tehokas kakkoskoostumus, jossa Janne Jokila pelaa neljäntenä hyökkääjänä. TuTon hyvä liike ja kiekollinen peli myös tuovat joukkueelle paljon ylivoimatilaisuuksia – todennäköisesti myös paljon kakkosia muutenkin ottavaa HeKiä vastaan. Alivoimakin pysyy TuTolla hyvin kasassa.

HeKi kuormittaa ylivoimassa avainhyökkääjiään, etunenässä Kiiskistä ja Janne Sinkkosta. TuToa vastaan heidän pitäisi onnistua ratkaisuissa hyvällä prosentilla, sillä ylivoimatilaisuuksia ei todennäköisesti paljon tule – niin kuin ei myöskään maalitilanteita tasakentällisin. Alivoimaa on sen sijaan luvassa, ja siinä onnistuminen on HeKille yksi menestymisen ehdoista.

HeKin toivo lepää aktiivisuudessa

TuTo on selkeä, ehkä ylivoimainenkin ennakkosuosikki. Joukkue oli runkosarjan lopussa Mestiksen vahvin, ja erityisesti turkulaisten kiekollinen pelaaminen on monta luokkaa parempaa kuin HeKin.

HeKin yllätysmahdollisuudet liittyvät aktiivisuuteen ja aggressiivisuuteen. Joukkueen pitäisi iskeä kiinni TuTon hyökkäykseenlähtöihin ja yrittää horjuttaa turkulaisten vahvaa kiekollista peliä. Lisäksi joukkueen avainpelaajien maalivahti Kurikan johdolla olisi onnistuttava sataprosenttisesti.

Kotonaan rohkeammin hyökkäävän HeKin lyöminen Heinolassa ei ole helppoa, mutta nykykuntoisella TuTolla on siihenkin erinomaiset mahdollisuudet. Todennäköisintä on, että TuTo jatkaa välieriin voitoin 3-0.

» Lähetä palautetta toimitukselle