MM-päiväraportti: Iso-Britannia ja Puola putosivat takaisin divisioonaan, Ranska taisteli urhoollisesti Ruotsia vastaan

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Juha Alamaki
Maanantain kierroksella ratkaistiin Iso-Britannian ja Puolan putoaminen sarjaa alemmas. Ranska aiheutti nihkeästi esiintyneelle Ruotsille hikisen iltapäivän.

Iso-Britannia palaa divariosastolle

Norja jätti Iso-Britannian vaille mahdollisuuksia A-lohkon selviytymisottelussa. Brittien putoaminen varmistui kuudennella tappiolla.

Norja pelasi selviytymisestä. Mikäli se häviäisi Iso-Britannialle, se putoaisi B-sarjaan.
Mainiosti aaltoilleen ottelun avausmaali näki päivänvalon ajassa 4:34 jolloin Markus Vikingstad ohjasi tyylikkäästi kiekon ohi Jackson Whistlen. Vain kaksi minuuttia myöhemmin Patrick Thoresen kiskaisi ranteella pelin lukemiin 2–0.

Kaksi takaiskua hyydytti brittien pelin, ja norjalaisille tuli jatkuvasti enemmän tilaa kentällä. Eskild Bakke Olsenin tiukkaama 3–0 seitsemän ja puoli minuuttia ennen taukoa oli brittiläisittäin lopun alkua.

Toisen erän toisella minuutilla Michael Brandsegg-Nygård vei Norjan ylivoimalla jo 4–0-johtoon. Ylivoimalla syntyi myös Iso-Britannian Brett Perlinin 4–1-kavennus kolme ja puoli minuuttia myöhemmin, mutta maali ei ottelun luonnetta muuttanut.

Rikkonainen kakkoserä oli täynnä koiruuksia, ja jäähykoppien ovet kävivät tiuhaan. Erikoista kyllä, runsailla ylivoimaminuuteilla ei kumpikaan joukkue onnistunut maalinteossa.

Seuraavan kerran Iso-Britannian verkko pölähti ajassa 44:36, kun Bakke Olsen laukoi illan toisen täysosumansa. Sinipaidat saivat vähän lohtua kolmisen minuuttia myöhemmin. Ollie Betteridge karkasi Norjan puolustajilta ja viimeisteli komeanviileästi loppulukemat 5–2.

Voitolla Norja varmisti paikkansa A-sarjassa, ja Iso-Britannia putoaa A1-divisioonaan ainakin ensi kevääseen asti.

Artikkelia muokattu 22.5. klo 19.47. Korjattu tieto, että Iso-Britannia hävisi kaikki ottelunsa, vaikka se pelasi vielä seuraavana päivänä ja voitti.

Ranskalta nähtiin sitkeä puolustustaistelu vaisunoloista Ruotsia vastaan

Paineettomassa tilassa pelannut Ranska jaksoi taistella Ruotsia vastaan melkein loppuun asti. Lopulta kruunupaitojen rutiini oli liikaa, ja voitto irtosi nihkeistä otteista huolimatta.

Ruotsi haki Ranska-ottelusta lohkovoiton varmistusta, ja sen edellytyksenä olisi yksikin piste kukkopaidoilta. Ranska puolestaan pelasi vain kunniasta; se oli jo menettänyt mahdollisuutensa jatkopeleihin, eikä toisaalta voinut enää pudotakaan A-sarjasta.

Ruotsi oli alusta pitäen odotetun vahva. Se hyökkäsi ehtimiseen pitkin ensimmäistä erää, mutta niin vain Quentin Papillonin kaitsema maali pysyi koskemattomana. Erän jälkipuolella Ranska pääsi kokeilemaan ylivoimansa mahtia. Se saikin pari laatupaikkaa muistuttaen, että sitä ei kannattanut ottaa kevyesti.

Ranskan ja Papillonin sinnittelyä kesti 28 minuuttia, kunnes Lucas Raymond rikkoi kuparisen tulisella rannelaukauksellaan. Charles Bertrand puolestaan tasoitti puntit puolitoista minuuttia myöhemmin. Erän kuluessa kumpikin joukkue sai omat mahdollisuutensa maalintekoon, ranskalaiset itse asiassa Tre Kronoria vaarallisemmin, mutta päätöserään lähdettiin tasatilanteessa.

Asetelmaa ei kestänyt pitkään. Erik Karlsson tykitti sydämensä kyllyydestä Ruotsin johtoon ajassa 41:29. Ruotsi jatkoi hyökkäysten jauhamista, mutta kärsi tehottomuudesta. Lisäksi Papillon oli vahvassa vedossa Ranskan maalilla. Papillon piti Ranskan mukana pelissä, ja se pääsikin pariin kertaan hyvin lähelle tasoitusta.

Loppunumerot 3–1 iski tyhjään verkkoon André Burakovsky. Ruotsi kairasi voiton nihkeistä otteista huolimatta, ja jatkaa alkusarjaa edelleen puhtaalla pelillä ennen päätöskamppailua Slovakiaa vastaan. Ranskan viimeinen vastustaja tulee olemaan Saksa.

Tehoton ja vaatimaton Puola putosi A-sarjasta

Kazakstanin ja Puolan välinen ottelu tarjosi paljon hermostuneita otteita ja väkinäistä vääntöä. Kazakstan kaapi lopulta tarvittavan voiton sysäten Puolan takaisin divisioonatasolle.

B-lohkon jumbofinaalissa Kazakstanin ja Puolan välillä ratkaistiin säilyminen A-sarjassa. Puola oli pakkovoiton edessä, ja voitti olisi otettava varsinaisella peliajalla.

Liikkuva ja rento Puola hallitsi ensimmäistä erää, ja meni ansaitusti johtoon Kamil Wałęgan ylivoimamaalilla. Maali havahdutti kazakstanilaiset, ja kun pelikello näytti aikaa 12:35 pääsi melko vapaasti tekopaikkaan luistellut Nikita Mikhailis tasoittamaan.

Toisessa erässä Kazakstan oli selvästi valmiimpi ja aktiivisempi. Rikkonainen tahti vaikeutti sinipaitojen pelinrakentelua, eikä toisaalta Puolakaan saanut aikaan kontrolloituja hyökkäyksiä. Hermostuneisuus näkyi ottelun edetessä yhä selvemmin. Tekopaikat syntyivät virheistä ja ylivoimilla, mutta maaleja ei toisessa erässä nähty.

Valeri Orekhovin kolmannen erän puolivälissä kiskaisemassa 2–1-maalissa oli jo ratkaisun makua, sillä Puola ei ollut päässyt mihinkään Wałęgan maalin jälkeen. Roman Starchenko löi lopullisen naulan Puolan arkkuun viisi ja puoli minuuttia ennen loppua.

Puolan käynti A-sarjassa 22 vuoden tauon jälkeen jäi täten yhden kevään ja seitsemän MM-ottelun mittaiseksi.