Kotietu ja leveämpi materiaali Hermeksen valtit Hokkia vastaan

MESTIS / Artikkeli
Kokkolan Hermes lähtee ennakkosuosikkina Mestiksen puolivälieriin Kajaanin Hokkia vastaan. Vaikka joukkueiden keskenäiset kohtaamiset runkosarjassa päättyivät tasan 2-2, kotietu ja leveämpi materiaali painavat vaa´an runkosarjakolmosen puolelle. Hokin mahdollisuudet piilevät lähinnä maalivahti Jaakko Huhdin unelmapelissä.

Kotietu saattaa osoittautua jatkopaikan arvoiseksi Hermeksen ja Hokin välisessä playoff-sarjassa. Ottelupariin suosikkina lähtevä Hermes on nimittäin hävinnyt kolme viimeisintä Kajaanissa pelaamaansa Mestis-ottelua. Joukkueiden historian ensimmäisen Mestis-kohtaamisen jumalpaidat voittivat jatkoajan jälkeen, mutta sen jälkeen Hermes ei ole saanut Kajaanista mukaansa pistettäkään. Tällä kaudella Hokki on voittanut maalein 3-0 ja 3-2.

Vastaavasti Kokkolassa Hermes on ollut rautaa; Hokki on hävinnyt kaikki neljä Kokkolan jäähallissa pelaamaansa ottelua. Tällä kaudella kuokkaan on tullut lukemin 4-1 ja 7-5.

taustaa

Ylivoimapeli molempien murheenkryyni
[lue lisää]

Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen ei kuitenkaan halua erityisemmin korostaa kotiedun merkitystä.

- Juuri tässä otteluparissa arvioisin, että kotiedulla on vähiten merkitystä. Molemmat joukkueet ovat tottuneet matkustamaan, ja matkaa Kokkolasta Kajaaniinhan on vaivaiset 257 kilometriä, Arvonen toteaa.

taustaa

Jani Uski: "Kausi alkaa vasta nyt"
[lue lisää]

Hokki metsästää avausvoittoaan

Toisella Mestis-kaudellaankin pudotuspeleihin päässyt Kajaanin Hokki metsästää kauden huipennuksessa ensimmäistä pudotuspelivoittoaan. Viime kaudella aina erän päähän mestaruudesta edennyt Kiekko-Vantaa pudotti Hokin kesälomalle tylysti suoraan kolmessa ottelussa. Otteluparin kaksi viimeistä kohtaamista olivat äärimmäisen tiukkoja ja ratkesivat vasta jatkoajalla.

Tämän kauden pudotuspeleissä avausvoiton ottaminen on erittäin todennäköistä, sillä linnapaidat ovat onnistuneet hienosti Hermestä vastaan pelaamissaan kotiotteluissa.

Hokin valmentaja Vladimir Kolek lähteekin pudotuspeleihin luottavaisena. Kolekin mukaan Hokki pelaa pelin kerrallaan Mestis-historiansa ensimmäistä pudotuspelivoittoa hakiessaan.

- Hermes on todella kova joukkue. Jos haluamme eteenpäin, yksi vierasottelu täytyy voittaa. Pelaamme kuitenkin pelin kerrallaan ja yritämme hankkia lyhyen Mestis-historian ensimmäisen pudotuspelivoittomme. Jokainen ottelu tulee olemaan tärkeä tulevassa ottelusarjassa, kun pelaamme vain voitosta, Kolek sanoo.

Kolekin mielestä Hermes lähtee kuitenkin sarjaan etulyöntiasemasta.

- Heillä on laaja pelaajamateriaali ja kokemusta löytyy. Hermes on nopea joukkue, he hakevat vastaiskuja ja puolustavat hyvin.

Altavastaajan asema saatta toisaalta olla Hokille myös etu, sillä joukkueella ei ole niin suuria paineita jatkoonpääsyyn kuin vahvan kauden pelanneella Hermeksellä.

Pudotuspelihistoriansa avausvoittoa Hokki hakee tosissaan: joukkue keskittyy kauden kohokohtaan muun muassa tarkalla videoanalyysillä ja palavereilla.

Hokki on pelannut toisella kaudellaan sen verran vahvasti, että mitään estettä joukkueen menestymiselle ei ole. Paineitta pudotuspeleihin lähtevillä linnapaidoilla on hyvät mahdollisuudet voittaa kaikki kevään huipentuman aikana vastaan tulevat joukkueet. Sarjassa ei nimittäin tällä kaudella ollut yhtään joukkuetta, jota Hokki ei kyennyt kaatamaan. Kun tähän vielä lisätään loistavasti mennyt runkosarjan loppu kovia vastustajia vastaan, niin joukkue lähtee pudotuspeleihin hyvistä asemista. Voidaan jopa sanoa, että mikäli Hokki onnistuu Hermeksen jatkosta pudottamaan, on se erittäin lähellä mitalia.

Odotettavissa hyökkääysvoittoista jääkiekkoa

Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Kokkolan Hermes lähtee Hokin tavoin pudotuspeleihin hyvistä asemista. Kuten pudotuspeliperinteeseen kuuluu, kaikki pelaajat ovat terveinä kauden huipennuksen aattona. Myös maanantain KooKoo-pelistä jalkavaivojen takia sivussa olleet puolustajat Pasi Järvinen ja Jani Honkanen sekä selkävaivasta kärsinyt hyökkääjä Mikko Kaukokari, ovat siis iskussa torstaina kun playoffien avauskiekko pudotetaan.

Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen tietää, että joukkueen iskukyky pitää olla huipussaan, mikäli pudotuspelien avauskierroksen vastustaja, Kajaanin Hokki, halutaan lähettää kesälomalle.

- Pelasimme Hokin kanssa erittäin tasaisia pelejä runkosarjassa. Tulossa on varmasti mielenkiintoinen ottelusarja, sillä molemmat joukkueet pyrkivät pelaamaan liikkuvaa ja hyökkäysvoittoista jääkiekkoa, Arvonen kertoo.

- Meidän on oltava erityisen tarkkoja Jean-Philippe Parén vaarallisen ykkösketjun kanssa. On pakko olla hereillä koko ajan, Arvonen lisää.

Ennen kauden alkua Hermes asetti tavoitteekseen runkosarjassa sijoitukset 1-4. Tavoite täyttyi kirkkaasti, sillä ero sarjassa viidenneksi sijoittuneeseen KooKoohon oli lopulta peräti kahdeksan pistettä.

- Täytyy tietysti olla tyytyväinen, kun tavoite saavutettiin. Oltiin sarjan paras vierasjoukkue ja eniten voittoja ottanut joukkue. Olen myös erityisen iloinen siitä, että suoritustasomme pysyi tasaisena läpi kauden. Jokainen tappio nollattiin nopeasti. Kauden aikaan ei hävitty kertaakaan kolmea peliä putkeen, Arvonen kertaa.

Kajaanilaistenkin sairastupa melkein tyhjä

Loukkaantumiset olivat yksi Hokin huolenaiheista runkosarjan aikana. Edellisessä Hokin ja Hermeksen kohtaamisessa, helmikuun yhdeksännen päivän Kokkolan ottelussa, joukkue oli liikkeellä ainoastaan 14 pelaajan voimin. Heistä puolustajia oli vain neljä.

Pudotuspeleihin Hokki lähtee kuitenkin lähes terveenä. Poissa ovat varmuudella vain kautensa loukkaantumisiin päättäneet Viron maajoukkuepuolustaja Lauri Lahesalu (selkä), puolustaja Ville Nissinen (ranne) sekä hyökkääjä Olli Piippo (polvi).

Edellisessä Hermes-ottelussa alaselkänsä loukannut hyökkääjä Jani Tuppurainen palaa hyvin suurella todennäköisyydellä jäälle torstaina Kokkolassa. Maanantaina pahoinvoinnin takia pelin kesken jättänyt hyökkääjä Jean-Philippe Paré on varmuudella mukana torstaina, samoin lievän aivotärähdyksen niinikään maanantaina saanut hyökkääjä Niko Papinaho. Hyökkääjä Jarmo Hämeenahon pelaaminen on sen sijaan epävarmaa työasioiden takia.

Verrattuna joukkueiden viime kohtaamiseen on Hokin tilanne huomattavasti parempi varsinkin puolustajien osalta. Viime otteluissa Hokki-paitaan on pukeutunut jo seitsemän puolustajaa. Kajaanilaiset ovat siis paljon vahvempi vastus Hermekselle kuin edellisessä ottelussa.

Ranneleikkauksensa jälkeen kolme viimeisintä runkosarjaottelua pelannut Mikko Saavinen tuo lisää syvyyttä puolustukseen, joka nykyisen tilanteen säilyessä onkin hyvää Mestis-tasoa.

- Hermes on meille oikein sopiva vastus. He ovat parantaneet peliään vaarallisesti loppukauden aikana ja he tulevat varmasti lujasti meitä vastaan. Hermes on oiva vastus meille, tosin kaikkia vastaan pitää nyt osata pelata, Saavinen kertoo.

- Aurinko paistelee siihen malliin, että nyt on kiva pelata, loukkaantumisestaan sopivasti tosipelejä varten toipunut Saavinen lisää.

Puolustuksen osalta Hokin tilanne näyttää siis valoisalta, sillä Jarkko Heikkinen, Jari Puustinen ja Antti Halonen ovat nostaneet tasoaan selkeästi viime kaudesta. Myös liigamiehet Mikko Palomäki ja Jani Södö ovat pelanneet hienon kauden. Veteraani-ikäinen tsekki Petr Kuda alkaa myös päästä vähitellen sinuiksi Mestiksen kanssa.

Hyökkäyspäässäkin näyttää Hokin kannalta hyvältä ja tilanne paranee entisestään, mikäli Tuppurainen pystyy pelaamaan. Hokin runkosarjan pistepörssin voittanut Tomi Mustonen on ollut hyvässä iskussa koko kauden, samoin pörssikakkonen Jean-Philippe Paré. Kevään aikana otteitaan ovat erityisesti parantaneet ykkösketjun keskushyökkääjäksi noussut Sauli Kela, huikean vahdin luistimiinsa saanut Juho-Tuomas Appel sekä joukkueelle arvokas raataja Rolle Viljanen, jolta onnistuvat tarvittaessa myös puolustajan työt. Mies pelasi puolustajapulan vuoksi pakkina helmikuisessa TuTo-ottelussa.

Hokin hyökkäyspäässä pelaa myös kokkolalaisyleisölle tuttuja pelaajia. 24-vuotias Niko Papinaho hyökkäsi jumalpaidoissa vielä viime kaudella, 22-vuotias Henri Hietaharju on Hermes-faneille tuttu jo entisen ykkösdivisioonan ajoilta, sillä mies debytoi Hermeksen paidassa kaudella 1998-99.

Maalivahdit avainasemassa

Pudotuspeleissä maalivahdit ovat perinteisesti nousseet ratkaisevaan asemaan. Mestaruuksia ei voiteta, jos joukkueen viimeisen lukon peli ei kulje. Tämä tiedetään myös Hermeksessä, mutta joukkueen tilanne playoffien kynnyksellä on kuitenkin vähäntäänkin mielenkiintoinen, sillä peliajasta taistelevat kaksi tasaväkistä maalivahtia. Vesa Lahtonen on joulutauon jälkeen haastanut huikean syksyn pelanneen Miika Wiikmanin tiukkaan kamppailuun ykkösmaalivahdin paikasta.

Jatkoajan Mestis-toimituksen vuoden valmentajaksi valitsema Pasi Arvonen ei ainakaan tiistaina sanonut tietävänsä, kumpi tasaväkisestä kaksikosta kantaa vastuun tosipelien alkaessa.

- Mitään lopullista ei olla vielä päätetty. Arvioimme maalivahtivalmentajan (Jens Friis) kanssa tilannetta ennen jokaista peliä. Edetään peli kerrallaan ja katsotaan miten homma alkaa sujua, Arvonen sanoo.

Wiikman ja Lahtonen pelasivat runkosarjan lopussa aina kahden pelin putkissa. Jos sama peluutusrytmi jatkuu pudotuspeleissä, Mestiksen runkosarjan torjuntaprosenttitilaston voittaja Wiikman (93,45) on vuorossa torstaina, sillä Lahtonen pelasi perussarjan kahdessa viimeisessä pelissä.

Hokin ykkösvahtina aloittaa hyvän kauden tähän mennessä pelannut Jaakko Huhti. Huhti vartioi linnapaitojen maalia 33 runkosarjan ottelussa torjuntaprosentilla 91,16. Kaksi nollapeliäkin runkosarjassa pelannut Huhti päästi taakseen keskimäärin 2,75 kiekkoa ottelua kohden. Toisen nollapeleistään Huhti pelasi kauden ensimmäisessä ottelussa - Hermestä vastaan.

Huhdin on ehdottomasti venyttävä pudotuspeleissä vähintään samalle tasolle kuin runkosarjassa, mikäli Hokki aikoo Hermeksen pudottaa. Viime kaudella runkosarjassa loistanut Pasi Häkkinen ei pudotuspeleissä ollut samalla tasolla. Tämänvuotista välieräpaikkaa ajatellen Huhdin on pystyttävä säilyttämään tasonsa.

Hokki avaa voittotilinsä

Vaikka Hermeksen ja Hokin ero runkosarjassa oli kymmenen pistettä, joukkueiden todellinen ero on kuitenkin paljon pienempi. Jos pelit aloitettaisiin Kajaanissa, Hokkia voitaisiin jopa pitää pienenä ennakkosuosikkina. Nyt kajaanilaisten jatkoonpääsyyn vaaditaan kuitenkin vähintään yksi voitto Kokkolasta, eikä sellainen helpolla irtoa.

Hokin yllätysmahdollisuudet ovat suurimmillaan heti avauskamppailussa. Jos kajaanilaiset tekevät ensimmäisen maalin, paineet kokkolalaisten harteilla saattavat kasvaa yllättävän suuriksi.

Hermes lähtee kuitenkin suosikkina ottelusarjaan vahvemman, ja ennen kaikkea, leveämmän, materiaalinsa turvin. Hokin mahdollisuudet piilevät lähinnä Jaakko Huhdin unelmapelissä, kun taas Hermeksen maalivahtipeli on hieman epäonnistuttava, mikäli Kajaanissa halutaan pelata välieriä.

Hokki avaa voittotilinsä pudotuspeleissä voittamalla perjantain kotipelinsä. Yksi voitto ei kuitenkaan riitä, ja kahdella edellisellä kaudella Jukureille suoraan 0-3-voitoin hävinnyt Hermes etenee välieriin tasaisesta parista voitoin 3-1.

» Lähetä palautetta toimitukselle