Pikkuleijonien kotikisat päättyivät suureen pettymykseen – onnekas osuma siivitti Ruotsin voittoon puolivälierässä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsi hiljensi suomalaisyleisön puolivälierissä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Torstain U18-kisapäivän kolmannessa puolivälieräottelussa asetelmat olivat herkulliset, kun vastakkain asettuivat tutut viholliset Suomi ja Ruotsi. Täyteen ahdettu halli sai odottaa todellista jännitysnäytelmää molempien joukkueiden alkulohkovaiheen vaikeuksista huolimatta. Suomi sai lohkonsa päätösottelussa todellisen kylvetyksen Yhdysvalloilta, kun taas Ruotsin ainoa kolmen pisteen voitto irtosi kisojen putoajajoukkue Kazakstanista.

Ruotsi aloitti ottelun erittäin terävästi, ja Suomi vaikutti avauserän alkupuoliskolla melko lamaantuneelta. Ensimmäiset huonot uutiset kotiyleisö sai jo kahden minuutin kohdalla Lauri Sinivuoren törmätessä vaihtoaition luukkuun, minkä jälkeen laitahyökkääjä poistui pukusuojiin. Välittömästi loukkaantumiseen johtaneen tilanteen jälkeen avausmaalin ottelulle iski Växjön junioriputken Alfons Freij terävällä laukauksella vahvan maskin takaa. Maali oli puolustajalle turnauksen ensimmäinen.

Suomi alkoi päästä otteluun paremmin mukaan avauserän puolivälin paikkeilla. Muun muassa Joona Saarelainen sai kaksi loistavaa maalipaikkaa, joista jälkimmäinen avautui läpiajosta Ruotsin pelatessa ylivoimaa. Yhdysvaltoja vastaan hurjassa kiekkosateessa taistellut Petteri Rimpinen pelasi Suomen maalilla vahvan erän pitäessä lukemat 1–0-tilanteessa useista Ruotsin laadukkaista maalipaikoista huolimatta.

Ottelun toinen erä alkoi tasaisissa merkeissä, mutta Suomi otti ottelun hallintaansa hieman ennen ottelun puoliväliä. Ajassa 29.09 kotiyleisö sai tuulettaa ensimmäisen kerran, kun Heikki Ruohonen toi Suomen tasoihin ujuttamalla kiekon Love Härenstamin jalkojen välistä sisään. Suomen tasoitusmaalin jälkeen isännät alkoivat saada huipputason maalipaikkoja toinen toisensa jälkeen.

Suomen vahvan otteen aikana nähtiin muun muassa Konsta Heleniuksen johtaman ykkösketjun loistava pitkä pyöritys sekä Markus Loposen loistava paikka maalin ollessa jo puoliksi tyhjänä. Suomen painostus kuitenkin katkesi harmillisesti ajassa 36.34 Ruotsin onnekkaaseen johto-osumaan. Jack Berglund lähetti täysin vaarattoman laukauksen, joka kimposi suomalaispuolustaja Onni Amhamdin kautta isäntien omaan maaliin.

Ruotsi sai lähteä kolmanteen erään näin ollen johtoasemassa. Suomi aloitti päätöserän ylivoimalla, mutta ei onnistunut iskemään tärkeää tasoitusta. Ajassa 44.17 oli Ruotsin vuoro yrittää ylivoimalla, mutta tämä yritys katkesi puolestaan Ruotsin ottamaan hyökkäyspään rangaistukseen.

Ottelun viimeiselle kymmenelle minuutille Suomi sai vielä uuden vaihteen päälle ja aloitti vimmatun kirin. Ensin Emil Hemming ja Roope Vesterinen saivat loistavat paikat maalintekoon maalinedustalta, minkä jälkeen loistavaa peliä pelannut Saarelainen laukoi vielä tolppaan. Kun ottelua oli jäljellä reilut viisi minuuttia, sai Suomi ylivoiman, mutta ylivoiman aikana ei juurikaan maalipaikkoja syntynyt.

Epäonnistunut ylivoima tyrehdytti Suomen kirin, ja viimeiset kolme minuuttia Ruotsi hoiti tyylillä ilman suurempaa uhkaa. Hurjan taistelun jälkeen kisaisäntä Suomi kaatui puolivälierässä lukemin 2–1, ja Ruotsi jatkaa kisojaan kohti mitalipelejä. Välierät ovat vuorossa lauantaina.

Samalla palkittiin Pikkuleijonien turnauksen kolme parasta pelaajaa. Palkinnot jaettiin puolustaja Mitja Jokiselle, hurjat minuutit kellottaneelle ykkössentteri Heleniukselle sekä tänään maalin tehneelle Ruohoselle.