U18 MM-päiväraportti: Karsintauhan alta noussut Slovakia kaatoi Tšekin, ennakkosuosikit pitivät vastustajansa nollilla

MAAJOUKKUE / Uutinen
Pikkuleijonia ei nähdä viikonlopun mitalipeleissä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa pelattiin torstaina neljä puolivälieräottelua sekä karsintaottelu, jossa Norja oli voittomaalikilpailun jälkeen terävämpi. Pikkuleijonien taival tuli päätökseensä, ja mitalipeleihin matkaavat Yhdysvallat, Kanada, Ruotsi ja Slovakia.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisojen torstai tarjosi neljän puolivälieräkamppailun lisäksi karsintaottelun. Norja onnistui voittomaalikilpailun päätteeksi säilyttämään paikkansa korkeimmalla tasolla, kun taas Kazakstanin kohtalona oli putoaminen porrasta alemmas.

Pikkuleijonien taival kotiturnauksessa tuli päätökseensä, kun Ruotsi paineli jatkoon tiukan ottelun päätteeksi. Ruotsin lisäksi mitalipeleissä nähdään Sveitsin nollannut Yhdysvallat, Tšekin yllättänyt Slovakia sekä Kanada, joka iski Latvian verkkoon neljä maalia.

Norja säilytti paikkansa korkeimmalla tasolla

Päivän ensimmäisessä pelissä kamppailtiin isoilla panoksilla, kun Kazakstan ja Norja mittelivät siitä, kumpi säilyttää paikkansa pääsarjatasolla. Vuoristoratamainen taistelu venyi aina voittomaalikilpailuun saakka, jossa lopulta 11. pari toi ratkaisun ja Norja säilytti paikkansa 6–5-voitolla. Voittomaalikilpailu oli pisin IIHF:n pääsarjatason kisoissa lauottu kilpailu.

Norja aloitti ottelun vahvasti ja meni jo 2−0-johtoon Elias Vatnen ja Mikkel Eriksenin maaleilla. Korney Kornejev nosti Kazakstanin erän lopussa kuitenkin vielä maalin päähän, mutta toisen erän alkuun Eriksen iski päivän toisellaan vuonomaan edustajat uudelleen kahden maalin karkumatkalle.

Kazakstan roikkui kuitenkin sitkeästi mukana ja Vitali Bozhko kavensi ottelun ylivoimalla vielä ennen ottelun puoliväliä. Asanali Sarkanov toi jo Kazakstanin tasoihinkin viitisen minuuttia ennen taukoa, mutta riemu jäi lyhyeksi, kun Niklas Aaram Olsen rokotti vain minuutin myöhemmin vieden Norjan jälleen johtoon.

Norja näytti karkaavan lopullisesti Jörgen Myhren lauottua kolmannessa erässä lukemat 5−3:een, mutta Kazakstan osoitti jälleen venymiskykyä. Kazakstan painoi erän jälkimmäisellä puoliskolla vahvasti päälle ja Artur Glukhikh kavensi pelin erän puolivälissä. Hetkeä myöhemmin Kazakstan oli jo lähellä tasoitusta, mutta pitkällisten videotarkistelujen jälkeen osuma hylättiin maalin siirtymisen vuoksi. Tasoitus kuitenkin syntyi pian hylätyn maalin perään, kun Mstislav Shipilinin viivalaukaus sujahti verkon perille.

Jatkoajalla ei muutamista hyvistä tilanteista huolimatta maaleja nähty. Voittomaalikilpailussa ottelun ratkaisijaksi nousi lopulta Norjan varakapteeni Vatne, joka kisan 22. laukojana iski Norjalle kolmannen osuman ja varmisti sillä joukkueensa paikan ensi kevääksi pääsarjatasolla.

Sveitsi kiusasi, mutta taipui lopulta tappioon

Ensimmäisessä puolivälieräväännössä kohtasivat Sveitsi ja Yhdysvallat. Sveitsi piti selvänä ennakkosuosikkina peliin lähtenyttä Yhdysvaltoja pitkään ahtaalla ottelussa, mutta toisen erän osumat käänsivät pelin. Yhdysvallat marssi lopulta välieriin selvin 4−0-lukemin.

Yhdysvallat oli jo avauserässä selvästi niskan päällä, mutta ei onnistunut kahden miehen ylivoimallakaan avausmaalin teossa, vaan Sveitsi kesti erinomaisesti torjuneen Christian Kirschin johdolla tasatilanteessa erätauolle.

Sveitsilläkin oli kahdessa ensimmäisessä erässä omat tilanteensa, joita se sai vastahyökkäyksistä, mutta joukkue ei onnistunut avaamaan ottelun maalihanoja. Ottelu eteni 0−0-tilanteessa lähes pelin puoliväliin saakka, kunnes Yhdysvaltojen tähtihyökkääjä James Hagens teki ottelulle käänteentekevän avausmaalin. Erän lopussa Yhdysvallat osui vielä kahdesti, kun Christan Humphreys ja Brodie Ziemer taituroivat valotaululle 3−0-taukolukemat.

Kolmannessa erässä Yhdysvallat piti pelin varmasti näpeissään, eikä Sveitsi saanut enää kunnollista kiriä aikaan. 2+1-tehot ottelussa iskenyt Hagens iski vielä erässä yhden lisäosuman Yhdysvalloille, joten loppunumerot olivat 4−0.

Slovakia lähetti Tšekin kotimatkalle jännitysnäytelmässä

Slovakian ja Tšekin kohtaamisessa Tšekki oli pienoinen ennakkosuosikki. Alku näyttikin menevän ennakko-odotusten mukaisesti, mutta Tšekin iso rangaistus avauserän lopussa tasoitti voimasuhteita. Lopulta Slovakia punnersi jännittävästä taistelusta ulos voittajana, kun se väänsi 3−2-voiton.

Tšekki aloitti ottelun vahvasti ja oli avauserässä niskan päällä, eikä antanut Tobias Tomikin toisella minuutilla iskemän Slovakian avausmaalinkaan sekoittaa itseään. Adam Titlbach toi Tšekin tasoihin vielä ennen erän puoliväliä ja paikkoja lisämaaleihinkin oli, mutta Alan Lendak piti Slovakian tolppien välissä pintansa.

Erän päätösminuutilla tšekkiläispuolustaja Radim Mrtka lensi suihkun puolelle polvitaklauksesta taklattuaan rajusti keskialueella Tomikia. Slovakia ei onnistunut pitkää ylivoimaansa toisen erän alussakaan hyödyntämään maalien muodossa, mutta sai kuitenkin otetta paremmin pelistä. Viitisen minuuttia ennen toista erätaukoa se lopulta onnistui maalinteossakin, kun Ondrej Maruna vei Slovakian 2−1-johtoon.

Maruna lisäsi vielä Slovakian johdon kahteen maaliin kolmannen erän alkuun ja joukkue näytti ottavan jo vahvan otteen välieräpaikkaan. Tšekki sai kuitenkin luotua vielä kiriä ja rakennettua muutamia hyviä tekopaikkoja, joista Jakub Fibigr onnistuikin vielä kaventamaan pelin 3−2:een. Sen lähemmäs Tšekki ei kuitenkaan enää kovasta yrityksestä huolimatta päässyt, joten Slovakia jatkoi matkaansa välieriin 3−2-lukemin.

Kanada iski tarvittavat maalit

Kanada ei päässyt iskemään yhtä monta osumaa vastustajan verkkoon kuin aikaisemmissa otteluissa, mutta se teki kaiken tarvittavan ja eteni vakuuttavasti mitalipeleihin. Loppulukemiksi merkittiin lopulta vaahteranlehtipaitojen hyväksi 4–0.

Kanada karkasi avauserässä 2–0-johtoon Maxim Massen ja Ryder Ritchien osumilla, kun peliä oli pelattu 12 minuuttia. Näytti jo siltä, että Kanada jatkaa menojaan, mutta ottelun ja joukkueen kolmas maali nähtiin vasta kolmannessa erässä, kun Porter Martone heilutti verkkoa. Avauserässä Kanada pääsi laukomaan useampaan kertaan aivan maalinedustalta, mutta Mikus Vecvanags nappasi kahta laukausta lukuun ottamatta loput hanskaansa.

Peli oli siisti, sillä rangaistuksia vihellettiin ainoastaan kaksi kummallekin osapuolelle, eikä kumpikaan joukkue pystynyt käyttämään mahdollisuuksiaan. Laukausten osalta ensimmäinen erä oli tasaisin (16–12), mutta Latvian laukaukset lähtivät kauempaa, eikä suurimmassa osassa ollut edessä maskia tai toisaalta omia pelaajia hakkaamassa irtokiekkoja sisään.

Kanadan osaaminen ja kokemus tulivat esille toisessa erässä. Vaikka se voitti laukaukset (11–6), Latvia piti sen erän osalta nollilla. Kanada ei kuitenkaan tästä hätääntynyt, vaan se pelasi kärsivällisesti omaa peliä rauhallisesti alakerran kautta pelaten kiekolla viisikkona. Lopulta kolmannessa erässä joukkue iski kaksi lisämaalia, kun Martonen lisäksi maalinteossa onnistui Jett Luchanko, joka iski kiekon tyhjään rysään ajassa 59.00.

Sisukkaasti puolustanut Latvia ei lopulta saanut palkintoa hyvästä ottelusta edes maalin muodossa. Lopulta Kanada vei laukaukset 27–18 ja se pystyi peluuttamaan tasaisesti kärkipelaajiaan, eikä yksikään kenttäpelaaja pelannut yli 16 minuuttia.

» Lähetä palautetta toimitukselle