Pelicansin sonnit ja vasikat, 2023–24: Janne Laukkasen ulkomaan löydöt olivat jälleen timanttisella tasolla

LIIGA / Artikkeli
Filip Král oli Janne Laukkaselta jälleen yksi timanttinen löytö.
Kuva © Timo Savela
Pelicans ehdittiin jo lähes tuomitsemaan flopiksi. Kausi oli silti päättyä mestaruusjuhliin. Lahtelaisten unelman tiellä oli jälleen Tappara. Janne Laukkasen löydöt täyttivät sonnien listaa.

Pelicansin kausi Liigassa alkoi yskien. "Darts-turnaus" muutti joukkueen kauden suunnan täysin. Janne Laukkanen teki jälleen erinomaisia löytöjä, joilla lahtelaiset meinasivat viedä myös Kanada-maljan mennessään. Jatkoajan toimittaja Arto Määttä perkasi hopeamitalistin kauden sonnit ja vasikat.

Kauden sonnit

Ryan Lasch
55 runkosarjaottelua, 9+45=54, +14
17 pudotuspeliottelua, 3+11=14, +4
Hidas alku kokeneelta pelaajalta kauteen. Paransi selkeästi kauden edetessä. Hyökkäyspäädyssä virtuoosi oli alati vaarallinen ja tuntui löytävän aina vapaan pelaajan. Pitkään mietittiin, avaako Lasch maalitiliään ollenkaan kauden aikana, mutta lopputuloksena oli yhdeksän maalia. Pudotuspeleissä erinomainen. Välillä voisi tietyissä tilanteissa ollaan itsekkäämpi ja laukoa. Jatkaa ensi kaudella Lahdessa.

Filip Král
46 runkosarjaottelua, 5+32=37, +28
17pudotuspeliottelua, 1+7=8, +1
Alkukausi meni pientä vammojen rasittamana. Ehdottomasti kokonaisvaltaisin puolustaja Pelicansissa. Pystyi kiekollisesti ja kiekottomassa pelissä auttamaan joukkuetta. Ei olisi väärin sanoa, että Král oli koko Liigan paras puolustaja. Matka voi jatkua kotikisoihin MM-jäillä. Ensi vuodeksi ei pidä yllättyä paluusta Pohjois-Ameriikkaan.

Nathan Schnarr
51 runkosarjaottelua, 18+32=50, +23
17 pudotuspeliottelua, 1+6=7, 0
Kanadalainen tuli vakuuttavasti sisään liigakaukaloihin. Nauttii silminnähden pelaamisesta, jokaista maalia tuuletetaan kuin maailmanmestaruus olisi ratkennut. Toi varmasti raikkautta myös pukukopin puolelle. Hyvä kahden suunnan keskushyökkääjä, jota varmasti tulee Lahdessa ikävä. Huhut viemässä hyökkääjää muualle. Pudotuspeleissä hieman tahti hiipui, mutta sonniksi tuolla suorituksella silti pääsee.

Lars Bryggman pitää silti mainita myös tässä osiossa. Olisi ehdottomasti ansainnut myös paikkansa listalta, mutta vain kolmelle oli tilaa tällä listalla. Seksi-Lasse otti Lahden haltuunsa kevääseen mentäessä. Fanien yksi suurimpia suosikkeja, eikä turhaan.

Kunniamaininta: Niklas Kokko
13 runkosarjaottelua, 92,6% 1,49 pmk, 4 nollapeliä
17 pudotuspeliottelua, 92,5% 1,81 pmk, 1 nollapeli
Nuorukainen oli valtaIsa vahvistus lahtelaisille. Kärpistä kesken kauden Lahteen. Tilastot eivät tässä kohdin valehtele. Nuorukaiselle voidaan povata huikeaa NHL-uraa. Kokko antoi Pelicansille mahdollisuuden voittaa Tappara. Sen verran kypsää tekeminen oli Lahdessa. Sopimus on Seattle Krakenin kanssa tehtynä, joten ensi kausi mahdollisesti menee lätäkön toisella puolella.

Kauden vasikat

Juhamatti Aaltonen
11 runkosarjaottelua, 2+4=6, -3
17 pudotuspeliottelua, 1+3=4, +1
Vasikat oli lahtelaisten osalta vaikeampi rasti. Aaltoselta odotettiin enemmän kuin saatiin. Toki odotukset saattoivat olla myös epärealistiset. Runkosarjassa pystyi auttamaan joukkuetta myös tehojen muodossa, mutta pudotuspeleissä liikaa neppailua. Välillä myös omituisia ratkaisuja. Tärkeissä peleissä kevään pelaajaksi julistettu Aaltonen ei pystynyt lahtelaisia tehoillaan auttamaan. Ensi vuodesta on sopimus Pelicansiin.

Miika Roine
60 runkosarjaottelua, 6+9=15, -5
9 pudotuspeliottelua, 0+0=0, -5
Roineelta ei odotettu liikoja pisteitä, vaikka niissäkin kapteeni jäi viime vuosien tasostaan selkeästi. Jälleen uurasti täydet pelit runkosarjassa, mutta kausi ei ollut Roineelta paras mahdollinen. Alkukaudesta oli toidella tukkoista hyökkääjän osalta. Kapteeni jatkaa myös ensi kaudella Lahdessa

Ben Blood
12 runkosarjaottelua, 1+1=2, 0
14 pudotuspeliottelua, 0+0=0, 0
Odotukset olivat Bloodin kohdalla huomattavasti korkeammat kuin tulos. Blood alkaa olemaan liian hidas liigakentille. Jos viime vuonna sai Ilveksen osittain takataskuun, niin tällä kaudella melkein oli enemmän haittaa Pelicansille kuin hyötyä. Optio ensi kaudesta on Lahteen.

Epäkunniamaininta: Elias Vilén
31 runkosarjaottelua, 5+8=13, +4
10 pudotuspeliottelua, 0+3=3, -1
Nostetaan tälle listalle Vilénin nimi. Viime kauden 31 pisteen jälkeen odotukset olivat korkeat lahtelaiskasvattia kohtaan. Toki loukkaantumiset sotkivat Vilenin kautta. Se varmasti söi pelaamisesta jonkin verran. Nuorella on kuitenkin ensi kaudella realistinen mahdollisuus nousta uudelle tasolle. Sitä on Lahdessa on syytä odottaa.

Muista tämä nimi

Daniel Nieminen
U20 SM-sarja 2023–24: 37 runkosarjaottelua, 8+21=29, +18
Nostetaan uusi nimi ylös lahtelaisten junnutuotannosta. Puolustaja on nyt U18 MM-kisoissa mukana Suomen joukkueessa. U20 SM-sarjassa mukavat tehopisteet nuorukaiselta puolustajaksi. Topias Vilénin viitoittamaa tietä Niemiseltä voitaisiin odottaa. Listauksissa NHL-varausta olisi odotettavsissa tällä kaudella. Se olisi ehkä realistista aikaisintaan 3.-4. kierroksen kohdilla.

Sopimustilanne

Pelicansin kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset: 

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25. 

Jasper Patrikainen maalivahti 2025
Johannes Johannesen puolustaja 2025
Michal Jordán puolustaja 2025
Petteri Riihinen puolustaja 2025
Juhamatti Aaltonen hyökkääjä 2025
Konsta Hirvonen hyökkääjä 2025
Aatu Jämsen hyökkääjä 2025
Ryan Lasch hyökkääjä 2025
Miika Roine hyökkääjä 2025
Leevi Tukiainen hyökkääjä 2025
Elias Vilén hyökkääjä 2025

» Lähetä palautetta toimitukselle