Ilves: Kenelle jatkoa, kenelle ei?

LIIGA / Artikkeli
Juniorituotanto on erinomaista luokkaa, mutta kokeneita ja oikeassa iässä olevia pelaajia ei Ilveksestä löydy. Ensi kauden markkinat ovat taas auki, mutta nyt Ilveksen johdossa on keskityttävä määrän sijasta laatuun.

Kaikkein tärkeintä Ilves-johdolle olisi kiinnittää Toni Koivisto ja Jussi Pesonen mahdollisimman äkkiä. Kahden avainhyökkääjän sopimukset helpottaisivat ensi kauden hyökkäyskaluston hahmottelemista huomattavasti.

Maalivahdit

Tuukka Rask: jatkoa

Lähtee lähes varmasti Bostonin organisaatioon. Mikäli jostain syystä Rask jäisikin Suomeen, on Ilveksellä oltava sopimus hänen kanssaan. Selkeä ykkösvahti SM-liigassa.

Pasi Häkkinen: rajatapaus

Mikäli Riku Helenius lähtee kauden päätteeksi Pohjois-Amerikkaan, niin Ilves tarvitsee maalivahdin, sillä omista junnuista ei ole ketään vielä nostettavissa ykkösmaalivahdiksi. Tällöin Häkkinen ei tulisi kysymykseen. Jos Helenius taas jää, Häkkinen tuli kysymykseen, koska hän pitäisi yllä hyvää kilpailutilannetta ja tuuraisi tarvittaessa Heleniuksen toimiessa ykkösmaalivahtina.

Puolustajat

Toni Niemi: ei jatkoa

Ei ole millään osa-alueella hyvä, ja kehitystä ei ole tapahtunut odotettavissa määrin. Yliyrittää välillä liikaa. Takana tulossa nuorempia pelaajia, jotka pelaavat jo yhtä hyvin tai paremmin. Pari vuotta Mestiksessä vastuullisessa roolissa ja sitten takaisin?

Jyrki Lumme: jatkoa

Palasi taas pelaamaan hätätilanteen takia. Vauhti hiipunut hieman, mutta muuten on liigatasoa vahvasti edelleen. Jatkaa Ilveksessä, jos haluaa itse jatkaa.

Tomas Slovak: rajatapaus

Riippuen Ilveksen ensi kauden suunnitelmista Slovak on todellakin rajatapaus. Oikealta ampuvia pakkeja ei ole ikinä liikaa. Ei ole kiekollisesti dominoiva, mutta pystyy pelaamaan puolustavaa roolia sekä ylivoimalla viivamiehenä.

Kristian Kudroc: jatkoa

Käyttökelpoinen pelaaja viivalla ja on pelote myös omassa päässä. Pelaa aina joukkueelle, ja kunnon kauden alustuksella tehoja voisi saada enemmän irti. Oikealta ampuva pelaaja tuo variaatioita ylivoimaan.

Pasi Petriläinen: optiosta luovuttava

Optio ensi kaudesta, mutta sen käyttäminen ei ole tarpeellista. Ei erotu massasta, pieniä puutteita puolustuspelissä. Omista junioreista saa täydennystä.

Hyökkääjät

Toni Koivisto: jatkoa

Ehdottomasti Ilveksen kevään tärkein jatkosopimus. Koivisto on kultakimpale, josta Ilveksen ei olisi varaa luopua. Nopea, suoraviivainen pelaaja, jolla on erinomainen laukaus. Tämän kauden 15 liigamaalia on ollut pettymys, mutta niin on ollut koko joukkuekin. Kintereillä on varmasti muitakin seuroja.

Radek Duda: jatkoa

Tshekki ei missään tapauksessa ole joukkuepelaaja, mutta on silti Ilvekselle vahvistus. Pelaa pikkusikaa, ronkkii, tökkii ja hakkaa, mutta pystyy parhaimmillaan ratkaisemaan otteluja. Mikäli Pietilä haluaa, Duda saanee jatkon, sillä ”Sakella” on kokemusta muidenkin tuittupäiden huolehtimisesta.

Jussi Pesonen: jatkoa

Ilveksen harvoja niin sanottuja oikeanikäisiä hyökkääjä. Voimakas, monipuolinen ja johtajatyyppi. Tämä kausi ollut pettymys, mutta ilman loukkaantumisia parantaa varmuudella.

Tomi Hirvonen: ei jatkoa

Ollut loukkaantuneena käytännössä melkein koko kaksivuotisen sopimuskautensa ajan. Ilman loukkaantumisiakaan ei ole käyttöä, sillä Hirvosen liike ei riitä enää SM-liigassa.

Raimo Helminen: jatkoa

Ilves-ikoni jatkaa jos haluaa, tätä asiaa ei liiemmälti Ilves-johdolta kysellä. Helmisen rooli on vuosien varrella muuttunut hyökkäyspään liideristä puolustuspään ekspertiksi. Siinä roolissa Raipe on iästään huolimatta (tai nimenomaan siitä johtuen) edelleen liigan parhaimmistoa.

Pasi Määttänen: jatkoa

Kestoloukkaantuja Määttänen palasi Ilvekseen ja pelasi pitkästä aikaa ensimmäisen ehjän kautensa. Tunnettu sulavasta liikkeestään, joka ei ole heikentynyt iän myötä. Molempia paikkoja, keskustaa ja laitaa, pelaaville on aina tarvetta.

Marko Anttila: ei jatkoa

Lempäälän jätillä oli näytön paikka tällä kaudella, mutta sitä ei Anttila ole onnistunut käyttämään. On jumiutunut nelosketjuun, vähälle peliajalle ja vaille vastuuta. Sakari Pietilän ”löytö” Lempäälästä Chicagon varaukseksi, näkeekö Pietilä hänessä käyttämätöntä potentiaalia?

Mitä vielä?

Maalivahtitilanne on kimurantti. Sekä Tuukka Rask että Riku Helenius voivat lähteä rapakon taakse. Tällöin tarvittaisiin selkeä ykkösmaalivahti joukkueeseen. Mikäli Helenius ei lähde, voidaan hänestä kasvattaa ykkösmaalivahti ja Pasi Häkkinen tuuraisi tässä tapauksessa.

Puolustukseen tarvitaan ehdottomasti kiekollinen puolustaja, joka tekee ylivoimalla pisteitä, kuten edellisillä kausilla Ville Koistinen tai Cory Murphy. Kotimainenkin pelaaja käy, mutta sopivat pelaajat ovat kortilla, joten katse pitänee suunnata ulkomaille.

Hyökkäys tarvitsee voimaa. Voimahyökkääjä, joka ajaa vahvasti maalille ja pelaa fyysisesti on iso tarve hyökkäyskalustoon. Lisäksi selkeä, dominoiva ykkössentteri sekä hänen vierelleen kovaa ampuva maalipyssy ovat ehdottomat tarpeet. Ilman niitä ei joukkueen johdon kannata edes haaveilla menestyksestä tulevalla kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle