Huml nakuttaa tehoja valokeilan takaa

LIIGA / Artikkeli
Ivan Huml on saanut takoa tehoja kaikessa rauhassa.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kun katseet ovat tiukasti NHL-avuissa, taustalla voi loistaa ilman suurinta huomiota. Jokaista liikettä ei kytätä suurennuslasin kanssa. Valokeilan takana tšekkiläishyökkääjä Ivan Huml pelaa tällä hetkellä erittäin hyvää jääkiekkoa.

Viime kaudella 31-vuotias laitahyökkääjä Ivan Huml takoi lähes ammattilaisuransa parhaat pisteet Kärppien riveissä. Keskushyökkääjän paikalta ykkösketjun laitaan siirtynyt Huml oli huimassa vireessä Jari Viuhkolan ja Juha-Pekka Haatajan vierellä.

Pudotuspelien lähestyessä pinnalle puski Pohjois-Amerikasta tarttunutta pelityyliä. Kun vastustajat ottivat hänet tiukkaan erikoisvartiointiin, kävi Humlilla pää kuumana. Seurauksena oli jatkuvasti turhia jäähyjä. Paljon pieniä kakkosia ja muutama isompi rangaistus.

Pudotuspeleissä asia oli edelleen ongelmana, vaikka välillä hän pystyikin keskittymään oikeisiin asioihin.

Tämän kauden alussa ongelma meinasi jälleen puskea pintaan. Hyökkäyspään jäähyjä ja kuumakallena heilumista. Kunnes ryhtiliike tapahtui.

Isoja tekoja, hallittuja otsikoita

Jussi Jokisen saavuttua Kärppien ykkösketjun keskelle, muuttui Humlin peruspelaaminen. Edelleen hän pelaa tarvittaessa kovaa ja aggressiivisesti, mutta yliyrittäminen ja turhat jäähyt ovat jääneet pois. Keskittyminen on tiukasti itse pelissä.

Humlin suorittamisessa näkyy se, kuinka hän nauttii pelaamisesta kahden kovan tason pelimiehen vierellä. Keskushyökkääjän tontilla tähän mennessä kaikki pelit pelannut Jokinen on taitava ja älykäs pelaaja, kuten on myös ketjun oikealla laidalla viilettävä Haataja. Kemiat toimivat kolmikon kesken.

Tekeminen on rentoa, mutta vaatimustaso on samalla kova. Harjoituksissa kolmikko hakee ja hioo tarkasti uusia asioita. Kaikilla on merkittävä rooli, eikä kukaan jää pelkäksi näkymättömäksi työmyyräksi.

Samalla suurimmat katseet ovat NHL-apu Jokisessa. Ei Humlissa, eikä Haatajassa. Erityisesti Humlin kohdalla se näkyy pelihuumorissa. Kun keskittyminen on pelkästään laadukkaassa suorittamisessa eikä jäähyjen varomisessa, on suorittaminenkin luontaisempaa.

Huml on kuin salaa noussut pistepörssin kärkisijoille, missä hän on aivan ansaitusti.

Löytyykö tasaisuutta?

Huml ei tee taikatemppuja kentällä, vaan hän pelaa rohkeasti ja itsevarmasti. Hän voittaa kaksinkamppailuja ja antaa hyviä syöttöjä ketjukavereilleen. Viime kauteen verrattuna laukaisumäärät ovat olleet maltillisempia, kun vierellä on kaksi tasaiseen maalintekoon kykenevää hyökkääjää.

Viimeisimmissä peleissä tekeminen on ollut koko ajan laadukasta. Peliä edistäviä syöttöjä ja ratkaisuja. Ei muistoakaan turhautumisesta tai ylipäätänsä turhista jäähyistä. Sillä linjalla Kärppien valmennusjohto toivookin hartaasti tšekkihyökkääjän pysyvän.

Taitokapasiteettia Humlilla riittää. Suurimmat kysymysmerkit kohdistuvatkin tasaisuuteen ja siihen, mitä tapahtuu, kun Jokinen lähtee verosyiden takia pois Kärpistä. Nähdäänkö taas yliyrittämistä vai pysyykö pelityyli Kärppiä mahdollisimman paljon palvelevana?

Jos kaikki sujuu mallikkaasti, on Kärpillä käsissään erittäin kova lyömäase. Jälleen. Huml, joka takoo pisteitä illasta toiseen ja tuo oululaisille tärkeää hyökkäyspään tulivoimaa. Se Huml, jolle ojennettiin viime kaudella kahden vuoden jatkosopimus.

» Lähetä palautetta toimitukselle