Ville Peltonen haluaa punaiseen taloon tukevat kulmakivet: "On tärkeää, että jokainen pelaaja ymmärtää, mistä IFK:n kulttuurissa on kyse"

LIIGA / Artikkeli
Ville Peltosen mukaan pelillisten asioiden aika on vasta perusarvojen paaluttamisen jälkeen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
HIFK-legenda Ville Peltonen iloitsee paluusta kotikaupunkiinsa ja kiekkoilullisille juurilleen. Seuran perusarvojen ja toimintakulttuurin varaan hän aikoo myös rakentaa päävalmentaja-aikansa perustan.

Ville Peltonen ei toistaiseksi halua puhua HIFK:n pelillisistä asioista.

Tuore päävalmentaja korosti medialle esittäytyessään useampaan otteeseen kiitollisuuttaan ja ylpeyttä kotiinpaluusta jääkiekkoilullisille juurilleen. Siltä pohjalta seuralegenda haluaa rakentaa myös uutta HIFK:ta, arvojen kautta. Peltonen kertoo keskustelleensa lukuisten ihmisten kanssa ymmärtääkseen syvemmin, mistä HIFK:n toimintakulttuurissa on kyse.

– Meillä on yhteinen ajatus siitä, että IFK on suomalaisen urheilun suurseura ja IFK:lla on vahvimmat perinteet ja sitoutuneimmat kannattajat. Meille iso halu on kirkastaa seuran ydinarvot ja tuoda ne nykypäivään, Peltonen linjaa.

– Meille on tärkeää, että jokainen pelaaja ymmärtää, mistä IFK:n kulttuurissa on kyse.

Saksan maajoukkueen mukana MM-kisoihin valmistautuva Peltonen korosti ensiesiintymisessään tulevan valmennustiiminsä kokonaisuutta ja ennen kaikkea joukkueena sekä yksilöinä oppimisen tärkeyttä.

Avukseen valmennusryhmään Peltonen saa muun muassa Samuel Tilkasen sekä Cory Murphyn.

– Joukkueen yhteisen omantunnon rakentumisesta vastuu kuuluu kaikille, myös pelaajille. Itselleni team first -ajattelu on tärkeää. Meidän kaikkien yhteinen ajatus on intohimo jääkiekkoon, uskotaan itsemme ja pelaajien kehittämiseen.

– Haluamme olla parempia tänään, meillä on selvät vastuualueet, on hyvä tieto siitä, mitkä on kenenkin vahvuudet. Pelaajien läheltä valmentaminen on tärkeää yksilön kehittymisen kautta, haluamme sillä varmistaa, että kasvamme sisältä koko ajan, Peltonen pohtii.

Ville Peltonen johti pelaajana HIFK:n mestaruuteen.
Kuva © Petteri Äikäs

Kannattajille hän ei lupaa poppakonsteja menestykseen, eikä äkillisiä muutoksia. Vahvan toimintakulttuurin ohella Peltonen korostaa hyvin perinteikkäiden perusarvojen merkitystä. Menestys kasvaa vain arkisen työn laadusta, henkisestä kovuudesta ja siitä kumpuavasta rohkeudesta.

– Sitkeyttä pitää olla, että sitä työtä jaksaa tehdä päivittäin. Silloin siitä työkaluboksista voi löytyä oikeat työkalut silloinkin, kun on se tiukka paikka.

– Kaikki ne kokemukset, mitä on ollut pelaajana, ne hienot kokemukset varsinkin, mutta myös vaikeuksien voittaminen, on mukana tässä. Yhtä tiettyä asiaa on vaikeaa sanoa, mutta kaikki jotka on sen [voittamisen] fiiliksen kokenut tietää, että joukkue tiivistyy yhteisten kokemusten kautta. Ei tarvitse pelätä heikompiakaan kokemuksia, vaan mennä rohkeasti niitä päin, Peltonen toteaa viitaten historiaansa HIFK:n kevään 2011 mestaruusjoukkueen kipparina.

Viime vuodet ulkomailla työskennellyt HIFK-luotsi kertoo seuranneensa kotimaisen kiekkoilun kehitystä kohtuullisen tarkkaan. Uuden joukkueensa osalta hän toteaa olevansa tyytyväinen siihen, millaisen joukkueen rungon saa käsiinsä Jarno Pikkaraisen aikakauden jäljiltä.

Pelillisiä asioita Peltonen ei vielä halua linjata, mutta lupaa joukkueensa pelaavan jääkiekkoa, jonka hän uskoo HIFK-mielisten kokevan omakseen.

– IFK:ssa on vahva pohja, johon voi rakentaa. Siitä kiitokset "Pikelle" ja hänen staffille, hyvää työtä on tehty, vaikka varmasti jäi kismittämään se viimeinen pätkä. Meidän on hyvä lähteä tästä tekemään asioita.

» Lähetä palautetta toimitukselle