Ville Peltonen avaa parjatun IFK:n tämänhetkistä tilannetta – "Vain osalla ketjuistamme keskinäinen kemia on tällä hetkellä toisteista ja pysyvää"

LIIGA / Haastattelu
Ville Peltonen näkee tärkeänä, että IFK:n on mentävä päin painetta rohkeasti ja optimistisesti.
Päävalmentaja Ville Peltonen uskoo, että IFK:ssa tulee nyt uskaltaa mennä päin painetta ja sietää vaikeita hetkiä, mutta säilyttää myös optimismi.

On loskainen maanantai, Nordiksella on hiljaista. Neljän ottelun tappioputkessa vaeltavan Helsingin IFK:n pelaajat viettävät toista perättäistä vapaapäivää. Ottelutahti on ollut tiivis, seuraavaan koitokseen on viisi päivää.

Toppatakkiin sonnustautunut urheilujohtaja Tobias Salmelainen käyskentelee käytävällä puhelin korvallaan kenties uusia pelaajia seuraan houkutellen. Liigan sisäinen siirtoraja umpeutuu kaksi päivää myöhemmin keskiviikkona, minkä jälkeen ulkomailta voi toki edelleen hankkia vahvistuksia. 

Päävalmentaja Ville Peltonen astelee vauhdikkain askelin luokseni ja tervehtii napakalla kädenpuristuksella. Siirrymme IFK:n valmentajien koppiin, jossa saamme keskustella rauhassa. Tarkoitus on puida Peltosen valmennusfilosofiaa, mutta emme toki voi irrottaa sitä vallitsevasta tilanteesta.

Peltosen elekieli on rahtusen hermostunut. Joukkueen ympärillä on riittänyt jälleen puhetta ja parranpärinää. Äänekkäimmät ovat vaatineet päävalmentajalle potkuja, vaikka hänelle juuri räätälöitiin kahden vuoden mittainen jatkosopimus.

Peltonen on tottunut siihen, että IFK:lta odotetaan jatkuvasti paljon.

– Meidän on kyettävä menemään päin sitä painetta, joka meihin kohdistuu. Näen odotukset myös etuoikeutena. Herätämme tunteita, minkä myötä saamme jokaiseen otteluun kovan vastuksen. Se on haaste, joka kehittää meitä jatkuvasti, Peltonen toteaa.

Juuri nyt stadilaisten haasteet eivät liity pelkästään odotuksiin. IFK:n peli ei ole tämän kauden aikana asettunut tarvittaviin uomiinsa kuin hetkellisesti. Paperilla erinomainen pelaajamateriaali ei ole konkretisoitunut tasaiseksi tulosvirraksi.

Peltonen myöntää, että joukkue elää parhaillaan haastavia aikoja.

– Otimme syyskaudella pelin osalta kehitysaskeleita. Se takaa meille tietyn pohjan, josta voimme ponnistaa. Osaltaan sittemmin tapahtuneen loukkaantumissuman takia pelaamisemme kehitys ikään kuin pysähtyi, jonka myötä tulos ei ole ollut meille suotuisa, Peltonen analysoi.

– Tarvitsemme nyt myös henkisen kasvun osalta lujuutta ja luottamusta.

Kärsivällisyyttä ja kemioiden hakemista

Kuluvan liigakauden aikana lähes kaikki suurseurat ovat tarponeet enemmän tai vähemmän suossa. Hallitsevan mestarin Tapparan leiristä kerrotaan, että seuran sisällä tapahtuva muutos vaatii yhä henkilökemioiden hioutumista.

Peltonen kokee, että joukkueen kemioiden rakentuminen lähtee aina alusta, vaikka vaihtuvuus pelaajistossa olisi ollut vähäistä.

– Myös meillä riittää kirittävää siinä. Hyökkäyspelaamisen osalta vain osalla ketjuistamme keskinäinen kemia on tällä hetkellä toisteista ja pysyvää.

Peltonen peräänkuuluttaa vallitsevassa tilanteessa kärsivällisyyttä. Toisin kuin menneinä vuosikymmeninä, sellaista IFK on viime vuodet myös osoittanut.

Monen mielestä liiankin kanssa.

Tähän ammattiin kuuluu osana myös hetket, jolloin seurat tekevät päätöksiä, jotka johtavat irtisanomisiin.

– Kun tulos ei ole odotetunlainen, on tärkeää olla nöyrä ja rehellinen sen suhteen, mikä toimii ja mikä ei. Pyrimme viemään viisikkopelaamistamme jatkuvasti eteenpäin. Näen myös, että erikoistilanteiden suhteen meillä on kaikki tarvittavat palaset olemassa, Peltonen summaa.

Tiiviin otteluputken jälkeen lähes viikon tauko peleistä on tullut IFK:lle tarpeeseen.

Eteenpäin katsomisen ohella Peltonen korostaa tavoitteiden pilkkomista pienempiin osiin, jolloin niitä on helpompi tavoitella ja mitata.

Peltonen ei halua kommentoida muiden seurojen tekemiä valmentajavaihdoksia. Hän painottaa kuitenkin pitkäjänteisen työn merkitystä.

– On tärkeää, että esimerkiksi urheilujohtajan ja päävalmentajan välinen yhteistyö perustuu luottamukseen. Se on ainoa tapa toimia hyvin. Tähän ammattiin kuuluu osana myös hetket, jolloin seurat tekevät päätöksiä, jotka johtavat ihmisten irtisanomisiin. Hyväksyn sen, omistajat mahdollistavat kuitenkin myös seuran edellytykset toimia.

– Oleellista on silti kyky nähdä tuloksen taakse.

Pelin valmentamisesta ja pelipaikattomuudesta

Peltosen valmennusfilosofiassa näkyy voimakkaasti se lähtökohta, että pelaajaa valmennetaan peliä varten siten, että hän pystyy tunnistamaan erilaiset pelitilanneroolit ja tekemään niiden pohjalta toistuvia hyviä ratkaisuja kentällä.

– Pelissä täytyy olla erilaisia rytmejä ja raamit on hyvä olla. Uskon silti, että peliä pitää nimenomaan pelata. Luonnollisesti asioita täsmennetään esimerkiksi sen mukaan, minkälaisella kokoonpanolla pelaamme. Näen silti, että kaiken keskiössä on se, mitä peli itsessään meiltä vaatii, Peltonen pohtii.

Pelin sisällä täytyy sietää paljon vaikeita hetkiä ja säilyttää silti optimismi siitä, että juuri näissä hetkissä voimme kasvaa ja olla vahvempia kun pääsemme niistä läpi.

Varsinkin viime kuukausina paljon puhetta herättänyt pelipaikattomuus saa Peltosen silminnähden turhautumaan. Hän kokee, ettei pyörää ole keksitty uudelleen.

– Ei tässä ole kyse mistään uudesta asiasta. Parhaat pelaajat pelaavat erinomaisesti mitä tahansa paikkaa ja tekevät paikasta huolimatta viiveettä oikeita ratkaisuja kentällä. Esimerkiksi IFK:n Iiro Pakarinen on yksi sellainen.

Peltonen muistuttaa pelin nopeutuvan jatkuvasti, minkä myötä pelaajien on tunnistettava yhä herkemmin sen hetkiset pelitilanneroolit. Toteutuakseen se vaatii tuekseen jatkuvaa puhetta.

– Esimerkiksi prässätessä ei ole aikaa miettiä, vaan ratkaisujen pitää tapahtua nopeasti. Jatkopainepelaaminen on tehokas tapa pelata, samoin oman alueen aggressiivinen puolustaminen. Ne molemmat synnyttävät usein pelipaikattomia lähtöjä hyökkäykseen, Peltonen avaa.

Vaikeuksien sietämisestä

IFK:n valmentajakopin seinällä olevaan tauluun on kirjoitettu sinisellä tussilla:

"We do ordinary things extraordinary well. Attention to detail is the entire development, philosophy and culture."

Kyseessä on yhdysvaltalaisen Marco Armentin, iOS-kehittäjän lanseeraama lausahdus.

Siihen kiteytyy myös paljon Peltosen näkemyksestä pelistä ja sen valmentamisesta, jossa epävarmuuksien sietäminen on tärkeässä osassa.

– Kokonaisen kauden sekä myös yksittäisen pelin sisällä täytyy sietää paljon vaikeita hetkiä ja säilyttää silti optimismi siitä, että juuri näissä hetkissä voimme kasvaa ja olla vahvempia kun pääsemme niistä läpi. Oleellista on, että jokaisen joukkueen jäsenen on mentävä läpi siitä aukosta, joka on toisinaan hyvinkin ahdas.

Peltosella on valmennustiiminsä kanssa riittänyt pohdittavaa IFK:n viisikkokemioiden kanssa.
Kuva © Riku Laukkanen

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Peltosen alaisuudessa IFK:n tulos sakkaa. Viime kaudella joukkue oli pahimmillaan sarjan pahnanpohjimmaisena, mutta nousi lopulta aina välieriin saakka. Toki odotuksiin nähden sitäkin voi pitää hienoisena pettymyksenä.

– Tällaisista vaikeuksista selviämiset ovat jääkiekon parissa oleville niitä hienoimpia juttuja muistella sitten, kun johonkin saavutukseen lopulta päästään. On klisee, että matka on tärkein, mutta ei se olisi klisee, ellei se osaltaan pitäisi myös paikkansa.

Päätämme keskustelun Peltosen kanssa. On aika siirtyä päivän muihin askareisiin. Koska harjoittelussa on välipäivä, myös Peltosella on huokoisempaa aikaa ajatella.

Keskustelun tuoksinnassa on ajoittain tuntunut, että Peltonen puhuu samalla myös itselleen. Summaa jo tehtyä ja hahmottaa tulevaa, mutta painottaa kaikessa läsnä olevaa hetkeä. Sitä, että tuloksesta riippumatta tärkeintä on keskittyä toistamaan laadukasta arkea.

– Saamme tehdä hienoa hommaa, koska pääsemme jatkuvasti mittaamaan itseämme.

Seuraava mittari on lauantaina Kuopiossa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle