Vitjaz Podolsk - Kestääkö puolustus?

KHL / Artikkeli
Harri Säteri pelasi Vitjazissa viime kaudellakin, mutta vielä on varaa parantaa pelaamista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Vitjaz tunnettiin aiemmin joukkueena, joka yritti vain teloa vastustajan pelaajia, mutta muutamaan kauteen tuollaista ei ole enää nähty. Viime kaudella seura taisteli jo tosissaan pääsystä historiansa ensimmäistä kertaa KHL:n pudotuspeleihin, mutta se haave jäi vielä kymmenen pisteen päähän.

Sijoitus oli lopulta läntisen konferenssin 11:s. Joukkueen peli-ilme oli kuitenkin todella pirteä, ja se taisteli muun muassa Jokereita vastaan erinomaisesti Helsingissä.

Kesän aikana seuran puolustus on mennyt täysin uusiksi, ja hyökkäyksestäkin on vaihtunut muutama pelaaja. Vitjaz hankki Tapparan tähtihyökkääjä Olli Palolan ja Neftehimikin viime kauden parhaan puolustajan Teemu Erosen.

Vitjazilla on oikeasti kasassa joukkue, joka voi hyvin yltää nuoren ja nälkäisen päävalmentajansa Oleg Orekhovskin johdolla pudotuspeleihin. Se on täyttä realismia Podolskissa tällä kaudella. 37-vuotias päävalmentaja teki erinomaista työtä viime kaudella, joka oli hänelle ensimmäinen kausi KHL:ssä päävalmentajana. Joukkueen pelillinen ilme oli erittäin hyvä ja taisteleva.

Maalivahdit:

Harri Säteri (FIN)

Sergei Denisov

Seurassa luotetaan viime kaudelta tuttuun Harri Säteriin, joka ei varsinaisesti loistanut, mutta pelasi ihan kelvollisen kauden. AHL-kaukaloita useamman kauden ennen Vitjaziin saapumista kolunneen Säterin on nostettava tasoaan. 25-vuotias suomalaisvahti pelannee jälleen suurimman osan kauden otteluista.

Säterin takana kakkosvahdin paikasta taistelevat Sergei Denisov ja Igor Saprikin, joilla tuskin on eväitä haastaa Säteriä jos hän pelaa tasollaan. Denisov pelasi toissa kaudella kolme peliä Vitjazissa, mutta viime kausi kului alemmalla tasolla, VHL:ssä. Saprikinille kertyi yksi peli Vitjazissa, joten Säteri on lähtökohtaisesti selkeä ykkösvahti.

Puolustus:

Teemu Eronen (FIN) - Ilja Šinkevitš (BLR)

Georgi Berdjukov- Denis Ježov

Dmitri Kostromitin - Igor Golovkov 

Puolustus on kokenut kesällä lähes täysremontin. Seura on menettänyt neljä viime kaudella eniten vastuuta kantanutta puolustajaa, kun Aleksei Semenov, Matthias Porseland, Denis Grebeškov ja Jakov Seleznev ovat poissa. Uudet hankinnat eivät korvaa näiden miesten jättämiä aukkoja. Kesän kovin hankinta oli taitavan, sulavasti luistelevan ja pelirohkean Teemu Erosen hankinta Neftehimikistä. Entinen jokeripakki tulee kantamaan suurta vastuuta ylivoimalla Vitjazissa kuten Neftehimikissäkin.

SKA:sta viime kaudeksi saapunut Georgi Berdjukov kuuluu seuran johtaviin puolustajiin. Nuori puolustaja oli voittamassa Venäjälle alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa mestaruuden vuonna 2011. Hän on kiekollisena puolustuksen parhaimmistoa.

Muista uusista nimistä esiin nousevat Valko-Venäjän maajoukkuepuolustaja Ilja Šinkevitš sekä Amurista saapuneet Denis Ježov ja Sergei Peretjagin. Šinkevits on jämäkkä peruspuolustaja. Ježov on hyvä kiekollisena, mutta ei lähelläkään Erosen tasoa.

Igor Golovkov ja Roman Kudinov ovat molemmat fyysisiä puolustajia. Golovkov lienee puolustuksen fyysisin pelaaja. Molemmilla on liikkeen kanssa ongelmia nopeiden ja taitavien KHL-hyökkääjien kanssa. Nämä kaverit osaavat tarjota maalille ajaville vastustajille mustelmia enemmän kuin tarpeeksi.

Hyökkäys:

Mario Kempe (SWE) - Roman Horak (CZE) - Olli Palola (FIN)

Vjatšeslav Soloduhin - Aleksandr Kutšerjavenko - Maksim Afinogenov

Dmitri Tsyganov - Anton Krysanov - Anton Korolev

Igor Musatov - Juri Kokšarov - Dmitri Šitikov

Hyökkäys ei ole kokenut kesän aikana kuin pientä hienosäätöä. Mainittavia lähteneitä ovat Mihail Jakubov, Robert Kousal ja Airat Ziazov, mutta heistä kukaan ei ole varsinaisesti merkittävä tekijä, ja lisäksi uudet hankinnat korvaavat vähintääkin lähteneiden jättämät aukot.

Uusista hankinnoista kovin oli Palolan osto. Tapparan maaliruisku tuo uuden ulottuvuuden Podolskin hyökkäyksen terävimpään kärkeen. Hän voitti Liigan maalikuninkuuden kahtena viime kautena 29 ja 27 maalillaan. Hänelle 25 maalin rajan rikkominen ei pitäisi olla edes Vitjazissa mahdottomuus, jos ja kun saa hyvän sentterin ketjuunsa.

Olli Palola on Vitjazin kesän kovin hankinta
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Viime kaudelta tuttu tehokaksikko Mario Kempe - Roman Horak jatkaa. Vitjazin viime kauden tehokkain hyökkääjä Kempe osoitti, että on kova tekijä tällä tasolla. Hän teki 53 peliin tehot 13+19. Ruotsalainen on todella nopea, taitava ja kovaa töitä tekevä pelaaja. Joukkueen ykkössentteri on tulevallakin kaudella Horak, jolla osuivat kemiat erinomaisesti yhteen Kempen kanssa. Horak on monipuolinen, energinen ja maaliahne sentteri, joka pelaa erinomaisella asenteella illasta toiseen. Hän on myös erinomainen tilanteiden rakentaja.

Vitjazin selvästi tunnetuin pelaaja on mittavan NHL-uran tehnyt Maksim Afinogenov. Hän oli aikanaan todellinen raketti luistimilla NHL:ssä ja on edelleen erittäin nopea luistelija - vaikkakin jo kaukana parhaiden päiviensä tasosta. 35-vuotias konkarihyökkääjä teki viime kaudella 54 peliin tehot 17+10.

SKA:sta kesken viime kauden hankittu sentteri Aleksandr Kutšerjavenko oli erinomainen. Hyvin liikkuva ja loistavalla pelikäsityksellä varustettu sentteri osoitti, että hän pystyy tekemään myös kovaa tulosta, jos saa vastuuta. 20 pisteen kauden pelannut Dmitri Tsyganov löi itsensä KHL:ssä läpi. Kymppipaidalla pelaava hyökkääjä on nopea luistelija ja hänen rannelaukauksensa lähtee napakasti.

Anton Korolevin ja Vjatšeslav Soloduhinin kaltaiset laatuhyökkääjät pitävät huolen siitä, että Vitjazin hyökkäyksestä löytyy syvyyttä enemmän kuin monilta muilta pieniltä KHL-seuroilta. Korolev on pehmeillä käsillä varustettu nopea laitahyökkääjä. Soloduhin on SKA Pietarin kasvatti. Hän teki viime kaudella uuden piste-ennätyksensä 21+7, jolla hän oli joukkueensa paras maalintekijä. Hänellä on loistava rannelaukaus ja pelikäsitys sekä syöttötaito ovat korkealla tasolla. Soloduhin on Vitjazin kapteeni tulevalla kaudella. Uskallan väittää, että näiden 27-vuotiaiden hyökkääjien parhaat vuodet ovat vielä tulossa.

Dmitri Šitikov on väsymätön ja työteliäs ikiliikkuja, joka tekee hirvittävän määrän töitä kentällä. Seura hankki myös huipputaitavan, mutta samalla äärimmäisen tehottoman Igor Musatovin. Musatov pystyy ilmiömäisiin suorituksiin yksi vastaan yksi -tilanteissa, mutta hänen pelikäsityksensä on kovin puutteellinen ja syöttö ei ole koskaan ykkösvaihtoehto hänelle - jos vaihtoehto ollenkaan. Rankkarispesialisti Denis Abdullin on viihdyttävä pelaaja seurata, mutta hän tuskin saa edes säännöllisesti vastuuta.

Yhteenveto:

Vitjazin suurimmat vahvuudet löytyvät hyökkäyksestä ja valmennusosastolta, jotka ovat riittävän hyviä pudotuspelitaistelua ajatellen. Hyökkäyksessä on laatua haastaa isommatkin seurat ja terävin kärki on kova. Puolustus kaipaisi enemmän kiekollista osaamista ja laatua. Se vaikuttaa todella riskialttiilta. Ykkösmaalivahti Harri Säterin harteilla lepää paljon - tason pitää nousta.

Vitjazilla on kasassa joukkue, jolla on täysin realistiset mahdollisuudet yltää pudotuspeleihin mukaan jos alakerta kestää, mutta lännessä on niin tasaista, että aivan yhtä hyvin se voi löytyä koko konferenssin jumbopaikalta.

Arvio: KHL-historian ensimmäinen pudotuspelipaikka jäänee saavuttamatta laadukkaasta hyökkäysmateriaalista huolimatta. Läntisessä konferenssissa sijoille 12-14.

» Lähetä palautetta toimitukselle