Metallurg Magnitogorsk - Tähtien loistoa

KHL / Artikkeli
Magnitogorskin kirkkain tähti Sergei Mozjakin
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Toissa kauden KHL-mestarin eväät loppuivat pahasti konferenssin välierissä selvänä altavastaajana lähtenyttä Sibiriä vastaan. Kausi päättyikin suureen pettymykseen mestaruuskauden jälkeen.

Metallurg ei ole kesän aikana juurikaan uusiutunut, joskin muutama muutos muutos on tullut. Joukkue on jälleen valmiina palaamaan takaisin mestariksi Mike Keenanin valmennuksessa.

Metallurg tunnetaan parhaiten äärimmäisen vaarallisesta ykkösketjustaan, jota vastustajien on todella vaikea saada isossa kaukalossa kuriin. Kysymys kuuluukin, onko tämän superketjun takana riittävästi syvyyttä. Paljon toivotaan nyt myös nuorilta pelaajilta.

Maalivahdit:

Vasili Košetškin

Ilja Samsonov

Joukkueen kakkosmaalivahti on vaihtunut, kun viime kauden kakkosvahtina aloittanut Aleksandr Petšurski siirtyi kesken kauden Amuriin, ja sieltä Magnitogorskiin saapunut Aleksei Murygin siirtyi kesällä Lokomotiviin. Ykkösmaalivahtina jatkaa kuitenkin KHL:n ehdottomaan eliittiin lukeutuva kaksimetrinen Vasili Košetškin, jota monet pitävät sarjan parhaana maalivahtina. Hän pelannee ilman loukkaantumisia tuttuun tapaan lähes kaikki pelit. Košetškin torjui Metallurgille sen historian ensimmäisen Gagarin Cupin voiton toissa kaudella.

Kakkosmaalivahdiksi on tarjolla vasta 18-vuotias huippulupaus Ilja Samsonov, joka oli Venäjän maalivahtina U18 MM-kisoissa. Washington Capitals varasi hänet kesällä numerolla 22, ja samalla venäläisestä tuli ensimmäisenä varattu maalivahti kesän varaustilaisuudessa. Samsonov on isokokokoinen maalivahti, jolla on allaan yksi peli KHL:ssä viime kaudelta. Capitalsin edustajat varmasti tarkkailevat miehen otteita tarkkaan, mutta saako hän pelejä kuinka paljon alle, kun Košetškin on tottunut olemaan Magnitogorskin muuri ja pelaamaan lähes kaikki pelit?

Puolustus:

Jevgeni Birjukov - Chris Lee (CAN)

Viktor Antipin - Rafael Batiršin

Jaroslav Habarov - Sergei Terešenko

Aleksei Bereglazov - Nikita Žloba

Puolustukseen ei ole tullut juurikaan muutoksia kesän aikana. Vladimir Malenkih ja pieneen rooliin jäänyt Rinat Ibragimov on päästetty menemään. Joukkueen muutaman nuoren pelaajan toivotaan täyttävän nämä aukot. KHL:n pakkien pistepörssissä viime kaudella Kirill Koltsovin jälkeen toiseksi tehoilla 9+37 sijoittunut Chris Lee jatkaa Magnitogorskissa. Hänen suurimmat vahvuutensa ovat erinomainen luistelu, pelikäsitys, painava laukaus ja ylipäätään kiekollinen pelaaminen. Hän voitti ennen KHL:ään saapumistaan SHL:n ja Saksan DEL-liigan pakkien pistepörssit.

Venäjää kevään MM-kisoissa edustaneet kokenut Jevgeni Birjukov ja 22-vuotias Viktor Antipin ovat kovia tekijöitä. Koko uransa Magnitogorskissa pelannut Birjukov on huippuluokan yleispuolustaja. Hän on hyvä kiekollisena, fyysinen, uhrautuva ja erinomaisesti peliä lukeva puolustaja. Kevytrakenteinen Antipin ei ole fyysinen, mutta hän on taitava, nopea ja rohkeasti hyökkäyksiä tukeva puolustaja. Antipin on seuran puolustajista lähimpänä sitä kiekollista tasoa, mitä Lee esittää.

Viktor Antipin on tehokas puolustaja
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Puolustuksen fyysisintä kalustoa edustavat Birjukovin lisäksi Rafael Batiršin ja Sergei Terešenko. Batiršin on Birjukovin tavoin yleispuolustaja, joka pystyy tekemään tehoja. Terešenko tuo puolestaan fyysisyyttä puolustuspelaamisen. Peruspakki Jaroslav Habarov ei loista, eikä petä. Aleksei Bereglazovin ja Nikita Žloban kaltaisilta nuorilta puolustajilta odotetaan nyt seuraavan askeleen ottamista.

Hyökkäys:

Sergei Mozjakin - Jan Kovar (CZE) - Danis Zaripov

Oskar Osala (FIN) - Tomas Filippi (CZE) - Wojtek Wolski (CAN)

Jevgeni Timkin - Vladislav Kaletnik - Denis Platonov

Bogdan Potehin - Dmitri Arsenjuk - Jaroslav Kosov

Runkohyökkääjistä seuran ovat kesän aikana jättäneet Tim Stapleton, Tim Brent, Mihail Junkov ja Maksim Jakutsenja. Lähteneiden tilalle ei ole hankittu kuin pari korvaajaa, sillä ilmeisesti seurajohto ja valmennus toivovat lahjakkaiden nuorten pelaajien ottavan seuraavia askeleita urallaan ja pystyvän pelaamaan KHL:ssä säännöllisesti.

Uusia hankintoja ovat Torpedon tähtihyökkääjä Wojtek Wolski ja 23-vuotias tšekkihyökkääjä Tomas Filippi. Wolski on parempi kuin yksikään lähteneistä - hän oli kaksi kautta erinomainen Torpedossa. Huipputaitava kanadalainen on nopea, ovela ja syöttötaito sekä pelikäsitys ovat korkealla tasolla. 52 peliin viime kaudella tehot 23+20 tehnyt Wolski osaa pelin rytmittämisen taidon. Urallaan 451 peliä NHL:ssä 0,59 pisteen keskiarvolla pelannut taikuri on loistava myös rangaistuslaukauksissa.

Filippi oli Tšekin Extraliigan pistepörssissä viime kaudella sijalla viisitoista. Hänellä löytyy kokemusta Pohjois-Amerikan juniorisarjoista. Tšekin Extraliigasta on iso hyppäys siihen, että hän pystyisi olemaan erinomainen kakkossentteri mestaruutta KHL:ssä tavoittelevassa joukkueessa. 23-vuotias Filippi on nuori ja nälkäinen pelaaja, joka saa opastusta seuran erinomaiselta ykkössentteriltä, Jan Kovarilta.

Mestaruuskaudella 2013-14 peräti 57 prosenttia joukkueen maaleista runkosarjassa tehnyt superketju Sergei Mozjakin - Jan Kovar - Danis Zaripov, lisättynä tähtipakki Leellä, on tulevallakin kaudella kasassa. Mozjakin on jo nelinkertainen KHL:n pistepörssin voittaja, kun sarjaa on pelattu vasta seitsemän kautta. Hän oli Venäjän tehokkain pelaaja kevään MM-kisoissa. Aiemmin Mozjakinilla on ollut suuria vaikeuksia saada mitään aikaan MM-kisoissa. Maagisella taitotasolla ja maailmanluokan laukaisutaidolla varustettu hyökkääjä on todella vaikeasti pideltävissä.

Kovar on fyysiseenkiin peliin pystyvä työteliäs sentteri, joka pelaa hyvin kahteen suuntaan. Hän on yksi koko sarjan parhaista senttereistä. Kovar jää monesti Mozjakinin ja Zaripovin varjoon, kun puhutaan Metallurgin maagisesta ykkösketjusta. Kovar on kuitenkin erittäin monipuolinen sentteri, joka tasapainottaa ketjun erinomaisesti. Hänellä on allaan kaksi peräkkäistäistä 68 pisteen kautta ja kaksi peräkkäistä pistepörssin kakkossijaa. Tulisiko vihdoin myös pistepörssin voitto?

Zaripovin luistelu on lähellä taidetta, ja laukaus suoraan syötöstä on kenties koko sarjan paras. Hänellä on äärimmäisen hyvät hyökkäyspään ominaisuudet. Zaripov muistetaan aikanaan Venäjän maajoukkueessa hyvin toisiaan täydentäneestä ketjusta, jossa pelasivat Aleksei Morozov ja Sergei Zinovjev. Ketju oli koossa aikanaan myös Ak Barsissa. Vain Zaripov jatkaa kolmikosta yhä uraansa - ja on edelleen KHL:n tähtikategorian hyökkääjä.

Terävimmän kärjen takaa löytyy erinomaisella asenteella varustettu voimahyökkääjä Oskar Osala, joka on seuran fyysisin hyökkääjä. Osala tekee arvokasta työtä illasta toiseen joukkueensa eteen, vaikka on taitotasoltaan kaukana joukkueensa parhaista pelaajista. Hän toki teki viime kaudella 11 maalia ja oli joukkueensa neljänneksi paras maalintekijä ykkösketjun tähtien takana. Raskasta fyysistä kalustoa edustaa lisäksi varsin pehmeillä käsillä varustettu Jevgeni Timkin.

Parhaat päivänsä jääkiekkoilijana nähnyt Denis Platonov on pelaaja, jonka pitäisi pystyä tekemään tulosta tehojen muodossa. Hänellä on hyvä laukaus, mutta uran huippu taitaa olla jo mennyt. 22-vuotias Jaroslav Kosov on melkoinen tankki - silti varsin taitava. Bogdan Potehin on yrittänyt vuosia saada isompaa vastuuta kuin jämäminuutteja, mutta hän ei vain ole käyttänyt muutamia mahdollisuuksia, jotka on saanut.

Joukkueelta löytyy kolme 20-vuotias hyökkääjää, joista osalle on ainakin vastuuta luvassa. Dmitri Arsenjuk, Vladislav Kaletnik ja Sergei Haristinski ovat varsin outoja nimiä KHL-tasolla. Pienikokoinen Kaletnik pelasi jo viime kaudella 38 ottelua tehoilla 1+4, Arsenjukilla on vasta pari peliä KHL:ssä ja Haristinski ei ole pelannut vielä otteluakaan.

Yhteenveto:

Materiaali on jopa hieman heikentynyt siitä, mitä se oli viime kauden lopussa. Joukkueelta löytyy kuitenkin KHL:n ehdottomaan maalivahtien eliittiin kuuluva Košetškin. Puolustus edessä on kova, mutta syvyyttä voisi olla vielä ripaus enemmän mestaruustaistelua ajatellen. Joukkueen ykkösketju äärimmäisen vaarallinen.

Hyökkäys on edelleen todella kova, mutta onko ykkösnyrkin takaa mahdollista rakentaa tähtipelaaja Wolskin ympärille toinen huippuvaarallinen ketju? Sellainen Magnitkalta on puuttunut viime vuosina - mestaruuskaudellakin. Mike Keenan on kova tekijä päävalmentajana. Sentteriosastolle nousee nuoria nimiä, joten se ei ole sarjan parhaiden tasolla kokonaisuudessaan. Edelleen mestariainesta - ei kuitenkaan suurin mestarisuosikki.

Arvio: Taistelee vahvasti konferenssinsa voitosta. Itäisessä konferenssissa sijoille 1-4.

» Lähetä palautetta toimitukselle