Neftehimik Nižnekamsk - Onko Kolppasesta menestymään KHL:ssä?

KHL / Artikkeli
Ville Kolppasella on paljon parannettavaa tulevalle kaudelle
Kuva © Timo Savela
Surkean syyskauden pelannut Neftehimik valahti kauas pudotuspeliviivasta, mutta erittäin puolustusvoittoiseen pelitapaan luottaneen Vladimir Krikunovin tultua puikkoihin joukkueen kurssi lopulta kääntyi loppukaudesta.

Neftehimik ei tule pelaamaan katsojaystävällisintä kiekkoa niin kauan kuin Krikunov on valmentajana. Mies on vanhan liiton valmentaja, joka luottaa kurinalaiseen ja puolustusvoittoiseen pelitapaan. Hänen erikoiset ja kovat harjoitusmetodinsa ovat keränneet vuosien saatossa paljon ihmettelyäkin.

Maalivahdit:

Ville Kolppanen (FIN)

Aleksandr Sudnitsin

Seura jatkaa viime kaudelta tutulla maalivahtikaksikolla: Ville Kolppanen - Aleksandr Sudnitsin. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että viime kauden esityksillä joukkue ei tule pudotuspeleihin pääsemään. Sudnitsin pelasi viime kaudella maalivahdeista enemmän ja oli lopulta koko kautta peilatessa parempi. 27-vuotias Sudnitsin on melko hyvä maalivahti tällä tasolla ja tuleva kausi on hänelle kolmas KHL:ssä.

Kolppanen ei omien sanojensa mukaan ollut parhaassa mahdollisessa fyysisessä kunnossa syyskaudella, eivätkä kiekot tarttuneet kovin kummoisesti kiinni. Mitä pitemmälle kausi eteni, sitä paremmin hän kuitenkin sai pelistä kiinni. Nuori suomalaisvahti vakuutti kauden loppua kohden ja saikin jatkaa Nižnekamskissa. Nyt Kolppasen on aika tehdä nousu seuraavalle tasolle.

Puolustus:

Jevgeni Rjasenski - Maksim Berezin

Georgijs Pujacs (LAT) - Kirill Ljamin

Andrei Sergejev - Aleksandr Jevsejenkov

Dmitri Ogurtsov - Jevgeni Katišev

Kiekollisesti taitavan ja seuran viime kauden tehokkaimman puolustajan Teemu Erosen menetys oli iso kolaus, mutta tilalle on tullut Andrei Sergejevin ja Kirill Ljaminin kaltaisia hyvän tason puolustajia. Puolustus ei ainakaan heikentynyt ole siitä, mitä se oli kauden päättyessä. Fyysinen Sergejev oli Jugran avainpuolustajia viime kaudella. Ljamin taas ehti pelata useita kausia Avangardissa, jossa oli jatkuvasti TOP6-pakki. Hän on terrierimäinen, hyvä kiekollisena ja luotettava puolustaja.

Puolustuksen ehdottomiin kärkinimiin kuuluu Jevgeni Rjasenski, joka tuli seuraan kesken viime kauden SKA:sta. Hän on tuttu näky myös MM-kisoista. Hän on pelannut SKA:n lisäksi viime vuosina TsSKA:ssa, joten kyseessä on varsin korkean profiilin puolustaja. Toinen iso nimi on 24-vuotias monipuolinen yleispuolustaja Maksim Berezin. Hän on hyvä kiekollisena, fyysinen ja laittaa kroppaa surutta laukausten eteen. Isommat vedet kutsuvat varmasti Berezinia parin vuoden sisällä, niin hyvästä puolustajasta on kyse.

Georgijs Pujacs on Latvian maajoukkueen ehdottomia avainpuolustajia. Pujacs on jämäkkä yleispuolustaja, joka on tottunut pelaamaan KHL-kaukaloissa isossa roolissa. Pienikokoinen ja erinomaisesti luisteleva Aleksandr Jevsejenkov tuo puolustukseen kiekollista osaamista.

Hyökkäys:

Dan Sexton (USA) - Jeff Taffe (USA) - Jegor Milovzorov

Tim Kennedy (USA) - Igor Polygalov - Jevgeni Grigorenko

Jevgeni Lapenkov - Andrei Stas (BLR) - Maksim Rybin

Aleksandr Kitarov (BLR) - Mihail Zhukov - Pavel Zdunov

Vaihtuvuutta on tapahtunut kesän aikana. Viime kauden huippuketjusta Dan Sexton - Tim Stapleton - Jegor Milovzorov ovat jäljellä vielä laitahyökkääjät. TPS:stä tuttu Sexton teki viime kaudella 49 peliin peräti 47 pistettä. Hänellä on erinomainen pelikäsitys, rannelaukaus, syöttötaito ja luistelunopeus - tiivistetysti, hän on loistavalla työmoraalilla varustettu hyökkäyspään täsmäase.

Dan Sexton pelasi viime kaudella lähes piste per peli tahtia
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Milovzorov lienee jo jonkin sortin legenda Nižnekamskissa. Tuleva kausi on hänelle viides peräkkäinen seurassa ja jokaisella kaudellaan hän on takonut kovaa jälkeä. Milovzorov on erittäin nopea, taitava, arvaamaton ja kovalla laukauksella varustettu laitahyökkääjä. Pienikokoisen hyökkääjän rytminvaihdokset ovat myrkkyä vastustajille.

Viime kaudelta tutun tehokaksikon lisäksi isoja tekoja odotetaan kokeneilta jenkkivahvistuksilta Jeff Taffelta ja Tim Kennedyltä. AHL:n ja NHL:n väliä vuosikaudet sahannut Taffe pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa Euroopassa, SHL:ssä Linköpingin riveissä. Hän oli sarjan pistepörssin toinen heti Derek Ryanin jälkeen. Isokokoinen, vahva ja röyhkeä hyökkääjä voi olla todella timanttinen haku, mutta sopeutuuko mies Venäjälle?

Kennedy on Taffen tavoin sahannut viime kaudet NHL:n ja AHL:n väliä, mutta hänelle Nižnekamsk on ensimmäinen kosketus eurokiekkoon. Viime kaudella hyökkääjä teki AHL:ssä 75 peliin 59 pistettä.

Joukkueen kapteeni ja vain 175-senttinen ihmiskuula Maksim Rybin ajelee kentällä kaikkea mikä liikkuu. Viime kauden 205 taklausta olivat seurassa aivan omalla luvullaan, sillä toiseksi eniten taklanneella pelaajalla oli vain 81 taklausta. Rybinin taklausmäärä oikeutti koko liigan taklaustilastojen kakkossijaan. Hän on äärimmäisen fyysinen pelaaja, joka pelasi pitkään myös SKA:ssa. TsSKA:sta hankittu erinomainen kahden suunnan sentteri Andrei Stas on Rybinin tavoin varmasti tärkeä tekijä alivoimalla.

Metallurg Magnitogorskissa mestaruuden toissa kaudella voittanut, mutta minimaalisessa roolissa pelannut 23-vuotias Jevgeni Grigorenko säväytti Neftehimikissä viime kaudella. 22 peliin hän teki tehot 10+4. Krikunov antoi suurta luottoa hyökkääjälle, johon Grigorenko vastasi maaleillaan.

Taiturimainen ja isokokoinen Jevgeni Lapenkov oli toissa kaudella Novokuznetskin tehokkain pelaaja - eikä viime kausi Sotšissakaan mennyt huonosti. Igor Polygalov ja Mihail Zhukov ovat päteviä senttereitä tällä tasolla, joskin ihmeitä heiltä on turha odottaa.

Yhteenveto:

On hyvin todennäköistä, että seura pelaa Krikunovin alaisuudessa tuttuun tapaan hyvin puolustusvoittoisesti. Puolustusta onkin vahvistettu nimenomaan pelaajilla, jotka todella osaavat suojella omaa päätä. Puolustus ja hyökkäys näyttävät hyvältä pudotuspelejä silmällä pitäen. Maalivahtiosasto on kuitenkin riskitekijä - nyt odotetaan Kolppaselta enemmän. Neftehimik on valmis puskemaan pudotuspeleihin mukaan - varsinkin jos Taffe ja Kennedy pystyvät pelaamaan tasollaan myös KHL:ssä.

Arvio: Ak Barsin varjossa aina KHL:ssä ollut Tatarstanin kakkosseura on lähellä paikkaa pudotuspeleissä. Itäisessä konferenssissa sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle