Dinamo Minsk - Epäluotettava maalivahtikaksikko

KHL / Artikkeli
Joukkueen pohjoisamerikkalainen ykkösketju juhlii onnistumista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Valko-Venäjän KHL-seura kerää kaudesta toiseen suurimman yleisökeskiarvon KHL:ssä. Seuran hieman yli 15 000 katsojaa vetävä areena on ehdottomasti yksi KHL:n parhaista ja monesti pelipäivinä täynnä. Dinamon viime kausi päättyi pudotuspelien avauskierroksella Jokereita vastaan.

Dinamolla on todella äänekkäät ja uskolliset kannattajat. Joukkue lähtee parantamaan viime kauden runkosarjan viidettä sijaa läntisessä konferenssissa ja yrittää päästä pudotuspelien toiselle kierrokselle ensimmäistä kertaa seurahistoriassa. Tällä maalivahtikaksikolla tuo jää haaveeksi - kuten voivat jäädä myös pudotuspelit.

Joukkueen muutokset ovat pieniä, sillä vain muutama merkittävä pelaaja on vaihtanut maisemaa. Toki Jokerien viime kauden puolustuksen kiekollisen pelin moottori Ryan Gunderson tekee viime kaudelta tutusta pelottavasta ylivoimasta vielä mahdollisesti asteen vaarallisemman. Jos veskariosasto kestää on Dinamo lähellä paikkaa pudotuspeleissä.

Maalivahdit:

Dmitri Miltšakov

Jeff Glass (CAN)

Seuran kolmesta viime kaudella eniten pelanneesta maalivahdista ovat vaihtaneet maisemaa hyvin epätasaisesti pelanneet Danny Taylor ja Lars Haugen. Parhaiten seuran maalilla esiintyi tilastojen valossa Valko-Venäjän maajoukkuevahti Dmitri Miltšakov, joka taistelee ykkösvahdin paikasta. 29-vuotias maalivahti on vasta vanhemmalla iällä saanut vastuuta KHL:ssä. Dinamo kuitenkin on aika heikoilla kantimilla, jos Miltšakov on tulevan kauden ykkösvahti.

Seuran uusi maalivahti on isokokoinen kanadalainen Jeff Glass, joka pelasi viime kaudella Ladassa kakkosveskarina. Hänelle tuleva kausi KHL:ssä on jo seitsemäs peräkkäinen. Glass on menettänyt parhaan teränsä viime vuosina, vaikka oli vielä pari kautta sitten hyvä Sibirissä. Kanadalaisen otteet viime kaudella olivat suorastaan heikkoja. Seuran maalivahtitilanne on mennyt entisestään huonompaan suuntaan, ja pudotuspelihaaveet voivatkin romuttua heikkoon maalivahtikaksikkoon. Minkä ihmeen takia Minsk ei ole panostanut maalivahteihin, kun muuten joukkue näyttää hyvältä?

Puolustus:

Nick Bailen (USA) - Lukas Krajicek (CZE)

Ryan Gunderson (USA) - Jevgeni Nogatšjev

Andrei Filitškin - Oleg Goroško

Puolustuksen TOP6-pakeista maisemaa vaihtoivat kesän aikana Ivan Svarny ja Ilja Šinkevitš. Gunderson on ainut merkittävä hankinta - muut ovat lähinnä nostettu farmijoukkueesta. SHL:n pakkien pistepörssin toissa kaudella voittanut Gunderson on erinomainen kiekollinen puolustaja ja parempi kuin yksikään lähteneistä, mutta lähteneet ovat enemmänkin puolustavia puolustajia, joten miten alakerta kestää vaarallisia KHL:n hyökkäysarsenaaleja vastaan? Jo viime kaudella Dinamon puolustus vuosi kuin seula, mutta sitä kompensoi erinomainen hyökkäys - varsinkin terävin kärki latoi pisteitä liukuhihnalta - ja erityisesti ylivoimalla jälki oli erittäin tylyä.

Viime kaudella joukkueen pelottavan ykkösylivoiman viivapelote Nick Bailen oli tehoilla 11+26 pakkien pistepörssin neljäs. Pienikokoinen Bailen on erinomainen luistelija, taitava ja tehokas kiekollinen puolustaja. Joukkueen viime kauden toinen ehdoton luottonimi oli Tšekin maajoukkuepuolustaja Lukas Krajicek. Isokokoinen yleispuolustaja on hyvä luistelija ja varsin monipuolinen.

Lukas Krajicek on esiintynyt myös maajoukkueessa
Kuva © Timo Savela

Puolustusta täydentävät Valko-Venäjän omat miehet Jevgeni NogatšjevOleg Goroško, Andrei Filitškin ja Jevgeni Lisovets. Nogatšjev oli seuran kolmanneksi eniten peliaikaa saanut puolustaja. 23-vuotias nuorukainen kuuluu Valko-Venäjän uuden sukupolven puolustajiin. Pienikokoinen peruspakki Goroško on tuttu näky viime vuosilta Valko-Venäjän maajoukkueesta. Fyysistä peliä tuovan Filitšikinin minimaalinen rooli todennäköisesti nousee ja hän saattaa olla jopa seuran TOP6-puolustajia. Vasta 20-vuotias Lisovets on jämäkkä peruspakki, joka sai jo hyvin vastuuta viime kaudella ja rooli nousee nyt todennäköisesti entisestään.

Hyökkäys:

Charles Linglet (CAN) - Matt Ellison (CAN) - Jonathan Cheechoo (CAN)

Aleksei Kaljužni - Paul Szczechura (CAN) - Ryan Vesce (USA)

Aleksandr Materuhin (UKR) - Aleksandr Kulakov - Artur Gavrus

Andrei Mihailov - Sergei Drozd - Dmitri Meleško

Dinamon hyökkäys on pysynyt käytännössä samana kuin mitä se oli viime kauden päättyessä. Seuran kymmenen viime kauden tehokkainta hyökkääjää jatkavat, mukaan lukien seuran erinomainen pohjoisamerikkalainen viisikko. Kaudella 2005-06 NHL:n maalikuninkuuden voittanut Jonathan Cheechoo on 35-vuotiaana edelleen erittäin hyvä maalintekijä. Viime kaudella hän pelasi piste per peli -tahtia tehden tehot 24+24. Kokeneella maaliruiskulla on erinomaiset hyökkäyspään vaistot, loistava maltti ja huippuluokan laukaus.

Cheechoon kanssa paljon pelanneet Charles Linglet ja sentteri Matt Ellison tehtailivat hurjat pisteet viime kaudella. Linglet teki tehot 22+36, jolla hän oli KHL:n pistepörssin kuudes. Röyhkeä, suoraviivainen ja painavalla laukauksella varustettu hyökkääjä on todellinen pelote Cheechoon tavoin. Hyvin kahteen suuntaan pelaava Ellison oli KHL:n pistepörssin kahdeksas. Hän luo erinomaisesti paikkoja ja on hyvä ratkaisija myös itse.

Joukkuen terävimmän kärjen takaa löytyy laadukasta toista aaltoa Ryan Vescen ja Paul Szczechuran muodossa. Kaudella 2011-12 pahasti loukkaantunut Vesce löysi toissa kaudella huipputasonsa, ja teki viime kaudella Minskissä 44 pistettä. Todella taitavan hyökkääjän parhaita aseita ovat loistava pelikäsitys ja tulinen laukaus. KHL:ssä laatupelaajan merkit täyttävä Szczechura on hyvin luisteleva kahden suunnan sentteri.

Valko-Venäjän maajoukkueen johtaviin hyökkääjiin vuosikausia kuulunut Aleksei Kaljužni oli vakuuttava viime kaudella. Hän pelasi myös erinomaiset MM-kisat keväällä. Hyökkääjän syöttötaito on korkealla tasolla ja hän lukee peliä erinomaisesti. Ukrainan maajoukkuehyökkääjä Aleksandr Materuhin tuo hyökkäykseen energisyyttä ja maalintekovoimaa. Hän teki viime kaudella 11 maalia 36 peliin.

Syvyyttä hyökkäykseen tuova Dmitri Meleško teki 10 maalia menneellä kaudella. Aleksandr Kulakovin ja Sergei Drozdin kaltaiset pelaajat tuovat kovaa työmoraalia joukkueeseen. Vaasan Sportin kanssa kesällä sopimuksen tehnyt nopea ja energinen Artur Gavrus palasi takaisin KHL:ään. Hän teki viime kaudella 36 peliin tehot 5+4.

Yhteenveto:

Vain pieniä muutoksia kokenut seura lähtee tulevaan kauteen saalistamaan KHL-historiansa ensimmäistä pudotuspelisarjan voittoa. Viime kaudelta tuttu slovakkipäävalmentaja Lubomir Pokovic teki hyvää työtä seuran peräsimessä. Joukkueen suurin kompastuskivi lienee maalivahtipeli, sillä maalivahtikaksikko ei vakuuta. Puolustuksesta löytyy kaksi huippuluokan kiekollista puolustajaa, mutta miten se perustehtävä, eli puolustaminen, sujuu onkin kokonaan toinen juttu.

Hyökkäyksestä löytyy ratkaisijoita ja kärki on todella kova. Isokokoisia hyökkääjiä seuralla ei ole juuri ollenkaan. Dinamon ylivoimapeli tullee jälleen olemaan vastustajien kannalta pelottavaa luokkaa - mahdollisesti jälleen yksi koko sarjan parhaista. Pelaajien ikärakenteeltaan seura on sarjan vanhimpia joukkueita. Dinamon ympärillä on tapahtunut kaikenlaista kesän aikana. Saattaa pahimmillaan romahtaa KHL:n pohjalle takaisin toissa kauden tavoin.

Arvio: Maalivahtikaksikko on aivan sarjan huonoimmasta päästä, joten maaleja on luvassa Dinamon peleissä. Läntisessä konferenssissa sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle