Slovan Bratislava - Entinen NHL-vahti Tom Barrasso vahvistamassa

KHL / Artikkeli
Bratislavassa mietitään, millä joukkue pääsisi takaisin omalle tasolleen hankaluuksien jälkeen.
Kuva © Slovan Bratislava - http://www.hcslovan.sk
Petri Matikaisen alaisuudessa läntisen konferenssin jumboksi jäänyt seura kamppaili kauden aikana myös talousvaikeuksien kanssa, mikä väistämättä vaikutti joukkueen esityksiin. 63 pistettä 60 pelistä ei ollut aivan sitä, mitä seuralta voitiin odottaa. Slovan lähtee parantamaan viime kauden heikkoa tulosta fanaattisen kotiyleisönsä tukemana.

Seura teki mielenkiintoisen hankinnan muutama viikko ennen kauden alkua, kun se kiinnitti entisen NHL-vahdin Tom Barrasson maalivahtivalmentajaksi. Slovanilta vaaditaan venymistä pudotuspeleihin, mutta ei se mahdotonta ole. Läntisestä konferenssista on ennakkoon tulossa todella tasainen, joten viimeisen sijan välttämisessäkin on jo tekemistä.

Maalivahdit:

Barry Brust (CAN)

Michael Garnett (CAN)

Seuran maalilla kävi viime kaudella koittamassa peräti viisi eri maalivahtia, jotka ovat kaikki vaihtaneet maisemaa. Eniten pelasivat Johan Backlund ja Jaroslav Janus. Uusi maalivahtikaksikko Barry Brust - Michael Garnett on ennakkoon ajateltuna parempi kuin viime kaudella. Medvescakia ja Jugraa edustanut Brust on hyvän tason maalivahti. Isokokoiselta maalivahdilta löytyy temperamenttia.

Neljä viimeisintä kautta Traktoria edustanut ja kahdeksatta kauttaan KHL:ssä aloittava kanadalaisvahti Garnett haastaa Brustin taisteluun ykkösveskarin paikasta. HK MVD:n ja Traktorin Gagarin Cupin finaaleihin johdattanut maalivahti ei ole erinomainen tällä tasolla, mutta hyvää tasoa silti.

Puolustus:

Cam Barker (CAN) - Michal Sersen

Tomas Starosta - Vladimir Mihalik

Juraj Valach - Ivan Svarny

Puolustus on muuttunut kesän aikana - hieman heikentynyt. Seuran takalinjoilta löytyy kaksi yli kaksimetristä pakkia, kun Vladimir Mihalik jatkaa ja Slavia Prahasta saapui Juraj Valach. Melko pieneen rooliin viime kaudella jäänyt Mihalik tuo fyysisyyttä. Puolustavana puolustajana häneltä on turha pisteitä odotella. Valachilta voidaan odottaa hieman pisteitäkin, sillä hän teki puolustajista eniten maaleja (11) toissa kaudella Tšekin Extraliigassa yhdessä Sibiriin siirtyneen Vladimir Rothin kanssa.

Puolustuksen ehdoton luottonimi on Slovakian maajoukkueesta hyvin tuttu Michal Sersen. Hän on vahvasti kahteen suuntaan pelaava, hyvin luisteleva puolustaja. Sersen tuo fyysisyyttä ja kiekollista osaamista takalinjoille. Slovan kiinnitti puolustajan vain pari viikkoa ennen kauden alkua, mutta se oli todella iso kiinnitys.

NHL:ssä yli 300 peliä pelannut 29-vuotias kanadalaispuolustaja Cam Barker oli Chicagon varaus kesältä 2004 numerolla kolme. Barker ei koskaan lunastanut isoja odotuksia, joita häntä kohtaan oli. Hän on hyvä yleispuolustaja, joskin liikkeen kanssa on ongelmia. Iso, vahva, kovaa laukova ja fyysinen pakki on Slovanissa ehdottomia kärkipuolustajia.

Kokenut yleispuolustaja Tomas Starosta edusti Slovakiaa Sotšin olympialaisissa. Dinamo Minskistä seura sai lisää kokoa puolustukseen, kun iso ja fyysinen peruspakki Ivan Svarny liittyi joukkueeseen. Hän on tuttu näky viime vuosilta Slovakian maajoukkueesta. Slovanin puolustus on todella isokokoinen, mutta luisteluvoimaa ja kiekollista osaamista saisi olla enemmän.

Hyökkäys:

Lukas Kaspar (CZE) - Vaclav Nedorost (CZE) - Ladislav Nagy

Ziga Jeglic (SLO) - Rok Ticar (SLO) - Milan Bartovic

Tomas Surovy - Matt Murley (USA) - Marek Viedensky

Dominik Rehak - Anatoli Protasenja (BLR) - Andrej Stastny

Puolustus on kokenut kovia menetyksiä, mutta sen sijaan Slovan on onnistunut pitämään viime kauden kuudesta tehokkaimmasta hyökkääjästään viisi - vain neljänneksi paras pistemies Tomas Netik lähti.

Kokenut Ladislav Nagy on Slovanin tärkeimpiä palasia
Kuva © Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Seuran hyökkäyksen selkeä ykkösnimi viime kaudella oli 51 peliin tehot 23+18 tehnyt Ladislav Nagy, joka pelasi vielä toissa kaudella Jokereissa. Kukaan muu seuran pelaajista ei tehnyt yli yhtätoista maalia, mikä kertoo siitä kuinka hurjassa vedossa Nagy oli. 36-vuotias konkari on viimeisiä Slovakian kultaisen sukupolven pelaajia, jotka jatkavat edelleen uraansa. Hän on pienikokoinen, erinomainen luistelija ja painavalla laukauksella varustettu hyökkääjä.

Kokenutta ja Slovakian maajoukkueesta tuttua osastoa edustavat laitahyökkääjät Tomas Surovy ja Milan Bartovic. Surovy on nopea, taitava ja vahva. Hänellä on alla kuitenkin vaatimaton 13 pisteen kausi. Joukkueensa kapteenina toimiva polkukone Bartovic edustaa seuran kokeneinta osastoa. Hänellä on hyvä laukaus, mutta ennen kaikkea erinomainen luistelunopeus ja räjähtävät ensimmäiset potkuvat tekevät hänestä vaarallisen.

Slovan teki aivan kauden alla hankinnan hyökkäykseensä, kun KHL:ssä viitenä kautena kovaa jälkeä tehnyt Lukas Kaspar tuli seuraan. Hän pelasi viime kaudella 51 peliä Jugrassa tehoilla 16+16. Loppukausi sujui Kärpissä vähemmän hyvin. Isokokoinen, vahva, taitava, hyvin luisteleva ja pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä tuo paljon Slovanin hyökkäyspeliin.

Seurassa erinomaisesti yhteen pelanneet Rok Ticar ja Ziga Jeglic ovat pelaajia, jotka ovat pelanneet vuosikausia yhdessä Slovenian maajoukkueessa. Ticar oli Slovanin toiseksi tehokkain pelaaja 30 pisteellä. Hänen suurimpia vahvuuksiaan ovat luistelu, pelikäsitys ja syöttötaito. Ässissä toissa kaudella flopannut Jeglic pelasi hyvän 23 pisteen kauden tutun tutkaparinsa rinnalla.

Vaclav Nedorost ja Matt Murley ovat tämän joukkueen nimekkäintä osastoa. Nedorost on erinomainen luistelija ja hyvin kahteen suuntaan pelaava hyökkääjä. Hänellä on hyvät hyökkäyspään taidot, mutta loukkaantumiset ovat varjostaneet uraa viime vuosina. Amerikkalaissentteri Matt Murley oli sisäisen pistepörssin kolmas viime kaudella tehoilla 11+13. Hän on monipuolinen sentteri, jonka syötötaito ja pelikäsitys ovat hyvällä tasolla. Hän on tärkeä pelaaja yli- ja alivoimalla. HPK:ssa 32 pistettä viime kaudella tehneen Marek Viedenskyn paikka löytynee alemmista ketjuista.

Yhteenveto:

Slovanin päävalmentajan pestin sai SKA:sta tuttu päävalmentaja Milos Riha, joka käy ajoittain melkoisilla ylikierroksilla. Riha on valmentanut vuosikausia KHL:ssä, mutta ei hän silti sarjan valmentajien kärkikastiin kuulu. Maalivahtipeli vaikuttaa olevan vähintäänkin tukevilla kantimilla. Puolustus edessä on isokokoinen, kankea ja se kaipaisi enemmän kiekollista osaamista. Slovan saa kasaan laadukkaan sentteriosaston, mutta laitahyökkääjien kohdalla syvyyttä ei löydy samalla tavalla.

Arvio: Bratislavassa on todella fanaattinen kotiyleisö, mutta sekään ei taida auttaa viemään joukkuetta pudotuspeleihin. Läntisessä konferenssissa sijoille 12-14.

» Lähetä palautetta toimitukselle