Salavat Julajev Ufa - Vain taivas on rajana

KHL / Artikkeli
Lähes myrkyllisen vaarallinen Linus Omark saa pukea päälleen sopivan värisen paidan ensi kaudella, kun hän edustaa Ufaa myrkynvihreässä paidassa.
Kuva © Timo Savela
Gagarin Cupin kertaalleen kaudella 2010-11 voittanut ja KHL:n suurimpiin seuroihin lukeutuva Salavat on uusiutunut kesän aikana johtoportaasta pelaajarunkoon. Viimeisen neljän kauden aikana seura on ollut pudotuspeleissä aina mukana, mutta vain kertaalleen konferenssin finaaleissa asti.

Pelaajarungon rakennetta on uusittu merkittävästi, mutta ehkä kuitenkin isoin ja merkittävin muutos on toimitusjohtajaksi palkatun Leonid Vaisfeldin ja päävalmentaja Anatoli Jemelinin tulo Avtomobilistista, jossa kaksikko teki erinomaista työtä parin kauden ajan. Sitä ennen he työskentelivät yhdessä myös Metallurg Novokuznetskissa. Varsinkin Vaisfeldia arvostetaan KHL-piireissä suuresti.

Salavat lähtee tulevaan kauteen vahvistuneella joukkueella ja uudenlaisella ilmeellä. Nyt seurassa on muutaman kauden jälkeen taas todellinen tekemisen meininki. Baškortostanissa saatetaan juhlia kauden päätteeksi seurahistorian toista Gagarin Cupin voittoa.

Maalivahdit:

Niklas Svedberg (SWE)

Vladimir Sohatski

Ufassa voidaan katsoa maalivahtiosastoa hyvillä mielin, sillä ennakkoon se on ainakin vahvistunut. 18 pelissä Boston Bruinsin riveissä viime kaudella torjunut Niklas Svedberg korvaa epäonnistuneen Leland Irvingin, joka muistetaan toissa kaudelta myös Jokereista. Svedberg paikkasi Tuukka Raskia tarvittaessa Bostonissa, mutta nyt on ykkösvahdin tontti tarjolla mestaruutta tosissaan tavoittelevassa KHL-joukkueessa. 25-vuotiaaseen ruotsalaiseen kohdistuu suuret odotukset. Hänet valittiin kaudella 2012-13 AHL:n parhaaksi maalivahdiksi.

Svedbergin takana haastajat ovat viime kauden ykkösvahti Vladimir Sohatski ja Novokuznetskissa ajoittain loistavasti pelannut Rafael Hakimov. Molemmat ovat pienikokoisia maalivahteja. Sohatski ei ole vielä varsinaisesti vakuuttanut KHL:ssä, mutta hän oli joukkueensa ykkösmaalivahti viime kaudella. Novokuznetskista saapuva Hakimov on varsin pienikoinen maalivahti. Hän pelasi hyvän kauden heikon puolustuksen takana. Kaikki seuran kolme maalivahtia ovat 25-vuotiaita.

Puolustus:

Denis Bodrov - Sami Lepistö (FIN)

Zakhar Arzamastsev - Kirill Koltsov

Roman Derljuk - Ivan Vishnevski

Ivan Lekomtsev - Filipp Metljuk

Puolustus on kokenut kesän aikana melkoisen remontin. Mainittavia lähteneitä ovat Arturs Kulda, Andrei Zubarev, Aleksandr Kutuzov ja Ilkka Heikkinen. Kuldan ja Zubarevin myötä katosi valtavasti fyysistä osaamista. Tilalle on tullut uusia nimiä, mutta puolustus vaikuttaa paperilla heikentyneen.

Puolustuksen värikkäin ja paras kiekollinen pelaaja on "välihyökkääjä" Kirill Koltsov, joka voitti viime kaudella pakkien pistepörssin tehoilla 18+30 ja oli samalla oman joukkueensa sisäisen pistepörssin selvästi paras pelaaja. Hän on äärimmäisen taitava ja vaarallinen kiekon kanssa, mutta heikko puolustamaan, mikä verottaa peliaikaa.

Koltsov on ainut laatuaan KHL:ssä. Hän vetelee jalkakyniä alimpana pelaajana, menee koko kentän läpi ja laittaa veskarin vielä lopuksi kahville, surffailee omassa päässä ja tekee ilmiömäisiä peliä edistäviä asioita kiekollisena. Rajattomalla itseluottamuksella varustettu puolustaja on ajoittain valmentajan painajainen kun katsoo, miten hän puolustaa - laiskasti ja heikosti.

Avtomobilistista saapunut Sami Lepistö on puolustuksen ehdoton kulmakivi. Hyvillä kiekollisilla taidoilla, fyysisyydellä ja kovalla laukauksella varustettu Lepistö oli Avtomobilistin paras puolustaja kahden viime kauden ajan - päävalmentaja Jemelinin luottomies Jekaterinburgissa. TOP6-pakkeihin lukeutuu myös hyökkäävä puolustaja Ivan Vishnevski.

Kolmikon takaa on nostettava esiin Spartakissa vielä toissa kaudella loistanut kiekollisesti taitava Denis Bodrov, joka toimi myös seuran kapteenina. Hänellä on alla hyvin tasapaksu kausi Ufassa. Bodrov oli Spartakissa aikanaan todella hyvä ylivoimalla ja kiekollisena, mutta viime kausi Salavatissa jätti toivomisen varaa.

Sotšista saapunut järkälemäinen Roman Derljuk tuo fyysistä osaamista, mutta on ollut viime kausina virheherkkä. Filipp Metljuk oli päävalmentaja Anatoli Jemelinin pelaajia Avtomobilistissa. Severstalista saapunut taitava ja sulavasti luisteleva 22-vuotias Zakhar Arzamastev on kolunnut kaikki Venäjän nuorisomaajoukkueet läpi, mutta viimeinen silaus laatupakkien kastiin on vielä tulematta. Hänellä riittää pelirohkeutta ja hyvää kiekollista osaamista. Arzamastev on Jemelinille ja Vaisfeldille tuttu pelaaja muutaman vuoden takaa Novokuznetskista.

Hyökkäys:

Linus Omark (SWE) - Dmitri Makarov - Teemu Hartikainen (FIN)

Igor Grigorenko - Nikolai Prohorkin - Enver Lisin

Artjom Tšernov - Andreas Engqvist (SWE) - Anton Lazarev

Denis Hlystov - Sergei Soin - Jegor Dubrovski

Tehdään se heti selväksi. Salavatin hyökkäys on aivan sarjan terävintä kärkeä. Sentteriosastolta löytyy hurja määrä luovuutta Dmitri Makarovin ja Nikolai Prohorkinin kaltaisten syöttövirtuoosien johdolla. Ratkaisuvoimaa löytyy laajalti, eikä seura ole vain muutaman nimen varassa. Hyökkäyksestä löytyy riittävästi pelaajia, jotka nauttivat fyysisestä pelistä ja taklaavat kovaa. Hyökkäys vaikuttaakin erinomaisesti rakennetulta.

Salavat hankki kesällä kaksi timanttista vahvistusta, kun Jokereissa hurjaa jälkeä tehnyt ja maagisia syöttöjä jaellut kiekkovirtuoosi Linus Omark tarttui seuran haaviin. Omark on tähtikategorian pelaaja. Samaan luokkaan kuuluu TsSKA:sta hankittu selvästi erityylinen pelaaja Igor Grigorenko, joka latoi runkosarjassa 23 maalia ja oli ilmiliekeissä pudotuspeleissä. Grigorenko oli voittamassa Salavatin historian ensimmäistä ja ainutta Gagarin Cupia kaudella 2010-11. TsSKA:sta saapui myös laadukas kahden suunnan ruotsalaissentteri Andreas Enqgvist, jolla on hyvät hyökkäyspään taidot ja joka lisäksi tekee tunnollisesti töitä kahteen suuntaan.

Koviin hankintoihin lukeutuu TsSKA:ssa hieman sivuraiteelle joutunut huipputaitava Nikolai Prohorkin. Kesällä liikkui huhuja, että hän yrittäisi päästä NHL:ään, mutta vaikean kauden jälkeen oli ehkä kuitenkin parempi vain vaihtaa ympäristöä KHL:n sisällä. Prohorkin teki TsSKA:ssa 41 peliin tehot 9+11. Kvartalnov pudotti miehen kylmästi pelaamaan VHL:n puolellekin kauden aikana. Toissa kaudella 21-vuotias hyökkääjä muodosti vielä Aleksandr Radulovin kanssa pelottavan tutkaparin TsSKA:lle. Nyt on aika palata omalle tasolle ja ottaa seuraava askel uralla.

Teemu Hartikainen on osoittanut olevansa hyvää tasoa KHL:ssä
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Fyysinen ja erittäin röyhkeä voimahyökkääjä Teemu Hartikainen oli 40 pisteellään joukkueensa sisäisen pistepörssin paras hyökkääjä ja toiseksi paras pistemies Koltsovin jälkeen. Hartikainen tuo kaivattua fyysistä peliä ja on erinomainen kiekonsuojaaja. Suomalaisen vahvuuksiin kuuluvat myös luistelu ja erinomainen asenne.

Toissa kaudella hurjaa jälkeä Fedor Malihinin kanssa Avtomobilistissa tehnyt Anton Lazarev on valmentaja Jemelinin ehdottomia luottohyökkääjiä. Mies ei ole niitä tunnetuimpia, mutta on todella taitava, nopea ja juonikas laitahyökkääjä. Atlantista saapunut Artjom Tšernov tehtaili viime kaudella tehot 16+18. Hän oli tuon Avtomobilistin huippuketjun kolmas lenkki toissa kaudella. 33-vuotiaalla hyökkääjällä on allaan uransa tehokkain KHL-kausi. Hän on KHL-mestari Dinamo Moskovasta kaudelta 2011-12.

Admiralin viime kauden kapteeni Enver Lisin on erittäin nopea luistelija ja kovalla taistelutahdolla varustettu laitahyökkääjä. Hän on tehnyt kovia tehoja KHL:ssä. Pienikokoinen ja todella kokenut Denis Hlystov oli Salavatin kapteeni menneellä kaudella kuten tulevallakin. Hän taklaa kaikkea mikä liikkuu, tekee hyvin tehoja ja on alivoimalla todella tärkeä tekijä. Sergei Soin on kaksinkertainen KHL-mestari Dinamo Moskovasta. Monipuolinen Soin on tosin kärsinyt valitettavan paljon vammoista. Hän on erittäin hyvä joukkuepelaaja.

Jegor Dubrovskin suurimpiin vahvuuksiin kuuluu tarkka rannelaukaus. Andrei Ankudinov ei ole erityisen pitkä pelaaja, mutta hän on vahva kuin härkä, nopea ja erittäin energinen. Dubrovski on kaksikosta tehokkaampi. Aleksandr Nesterov on väsymätön luistelukone, mutta hänellä voi olla vaikeuksia saada säännöllisesti vastuuta.

Yhteenveto:

Arvostettu uusi toimitusjohtaja, kolme viime kautta hyvää jälkeä päävalmentajana tehnyt Jemelin ja vahvistunut sekä hyvin rakennettu joukkue. Tämä sekoitus povaa viime kausina vuoristoratamaisesti pelanneelle seuralle hyvää. Riittävätkö eväät seurahistorian toiseen Gagarin Cupiin? Ainakin merkit viittaavat siihen, että Salavat tulee taistelemaan tosissaan siitä. Kestääkö alakerta?

Arvio: Tulee taistelemaan tosissaan mestaruudesta, jos alakerta vain kestää. Läntisessä konferenssissa sijoille 1-4.

» Lähetä palautetta toimitukselle