Amur Habarovsk - Viimeisenä lukkona Juha Metsola

KHL / Artikkeli
Juha Metsola lähtee kokeilemaan onneaan KHL:ssä.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Amurilla on Habarovskissa uskolliset kannattajat, jotka näkivät viime kaudella joukkueensa häviävän illasta toiseen. Kausi päättyi lopulta koko runkosarjan viimeiseen sijaan. Seura onnistui raapimaan 60 pelissä kasaan vain 45 pistettä. Tulevasta kaudesta on helppo ennustaa parempaa, mutta tuskin kuitenkaan merkittävästi.

Habarovskiin on saapunut paljon "naapuriseura" Admiralin pelaajia kesän aikana. Voidaan sanoa, että lähes puolet avauskokoonpanon pelaajista pelasivat viime kaudella Admiralissa. Paljon saa tapahtua kauden aikana, jos päävalmentaja Sergei Šepelev meinaa viedä joukkonsa Amurin historian toisen kerran KHL:n pudotuspeleihin.

Hannu Jortikka on seuran kertaalleen vienyt pudotuspeleihin, mitä Suomessa ei varmasti moni tiedä - eikä ymmärrä kuinka kova temppu se oli. Hänen johdollaan Amur jopa johti koko KHL:ää syyskaudella useamman viikon ajan. Habarovskissa suomalaisvalmentajaa ei varmasti tulla koskaan unohtamaan, mutta noihin saavutuksiin Amur tuskin ihan lähivuosina pääsee.

Amur ja Admiral antavat muille joukkueille tasoitusta jo pelkästään siinä, että he matkustavat selvästi enemmän kuin muut. Siihen Amurilla on vielä päälle varsin kevyt pelaajamateriaali.

Maalivahdit:

Juha Metsola (FIN)

Aleksandr Petšurski

Seura menetti kesken viime kauden vahvasti pelanneen Aleksei Muryginin Magnitogorskiin. Hänen korvaajakseen on hankittu Tapparan kolmena viime kautena SM-hopealle johdattanut Juha Metsola. Metsola on laatuvahti, mutta tämä on hänelle ensimmäinen kosketus KHL:n värikkääseen maailmaan. Muryginin tason saavuttaminen ei ole helppoa, sillä niin hyvin hän pelasi. Nyt on Metsolan paikka näyttää, mistä on Tapparan viime kausien tähtivahti on tehty.

Kakkosvahtina seuralla on Magnitogorskista kesken viime kauden siirtynyt Aleksandr Petšurski, joka on toissa kauden KHL-mestareita samasta seurasta. Hän ei saanut Magnitogorskissa juurikaan vastuuta ja vähäistä se voi olla myös Amurissa, jos Metsola pelaa normaalilla tasollaan. Amurilla on varsin pätevä maalivahtikaksikko.

Puolustus:

Jan Kolar (CZE) - Vitali Atjušov

Mihail Tjuljapkin - Vitali Šulakov

Sergei Terjajev - Nikita Tšerepanov

Puolustus on uusiutunut kesän aikana lähes täydellisesti. Amurin heikoin osa-alue onkin juuri heikko puolustuskalusto, vaikka ei hyökkäys juuri sen ihmeellisempi ole. Puolustus on sarjan huonoimmasta päästä, mutta onneksi maalilla on Metsolan tasoinen kaveri, joka pystyy kantamaan joukkuetta heikkoina hetkinä.

Kesän kovin hankinta on ollut Admiralista tulleen Jan Kolarin hankinta. Tšekin maajoukkueesta tuttu Kolar on isokokoinen, fyysinen ja hyvä kiekollisena. Monipuolinen puolustaja on kova tekijä Amurin nimettömässä puolustuksessa. Hän oli Admiralin selvästi paras puolustaja kokonaisuutta katsoessa.

Jan Kolar on laatupuolustaja
Kuva © Timo Savela

Puolustuksen toinen iso hankinta tuli vain pari viikkoa ennen sarjan alkua, kun Venäjän maajoukkueessakin useat MM-kisat pelannut Vitali Atjušov liittyi seuraan. 36-vuotias yleispuolustaja on kaukana uransa parhaista vuosista. Atjušov edusti Metallurg Magnitogorskia kaudet 2003-11. KHL-vuosina hän oli Magnitogorskin kapteeni. Sen jälkeen meni pari vuotta Salavatin riveissä, josta seurat ovat vain pienentyneet ja nyt ollaan sitten jo yhdessä KHL:n pienimmistä seuroista.

Puolustuksen muita mainittavia hankintoja ovat Ladasta saapunut Vitali Šulakov ja Atlantista hankittu isokokoinen Mihail Tjuljapkin. Šulakov on kelvollinen peruspakki, ei juuri sen enempää. Tjuljapkin on hyvään fyysiseen pelin pystyvä puolustava puolustaja. Seura hankki vajaa viikkoa ennen kauden alkua lainalle harjoituspeleissä pirteitä otteita väläytelleen isokokoisen ja vasta 19-vuotiaan Nikita Tšerepanovin, josta voi olla parhaimmillaan todella paljon iloa, vaikka hän ei ole pelannut vielä KHL:ssä peliäkään. Hän oli mukana viime talvena U20 MM-kisoissa.

Viime kauden seurassa jo pelanneista puolustajista Jevgeni Kurbatov, Sergei Terjajev ja Artjom Zub ovat mainitsemisen arvoisia. Kurbatov on uhrautuva peruspakki. Nuori Terjajev tuo puolustukseen ainakin fyysisyyttä ja energisyyttä. 19-vuotias taas Zub on melkoinen arvoitus vielä tällä tasolla.

Hyökkäys:

Dmitri Tarasov - Tomas Zohorna (CZE) - Michel Miklik (SVK)

Jevgeni Gratšev - Tom Wandell (SWE) - Rafael Ahmetov

Ruslan Baškirov - Vjatšeslav Litovtšenko - Konstantin Sokolov 

Vladislav Ušenin - Vjatšeslav Ušenin - Denis Fakhrutdinov

Amur onnistui pitämään riveissään viime kauden viidestä tehokkaimmasta hyökkääjästään kaksi - he olivat kuitenkin seuran kaksi parasta pistemiestä. He ovat seuraikoni Dmitri Tarasov ja kahtena kautena Slovanin sisäisen pistepörssin voittanut Michel Miklik. Tarasov oli seuran selvästi tehokkain pelaaja 36 pisteellään. Hän on armoton taistelija, nopea luistelija ja hyökkääjän laukaus on painava. Miklik tehtaili toissa kevään MM-kisoissa 11 pistettä seitsemässä pelissä, jolla hän oli Slovakian selvästi tehokkain pelaaja. Tarasov ja Miklik ovat joukkueen ainoat hyökkääjät, jotka ovat näyttäneet pystyvänsä tekemään hyvää tulosta KHL:ssä.

Uudet ulkomaalaishankinnat Tom Wandell ja Tomas Zohorna ovat miehiä, joiden pitäisi pystyä kantamaan joukkuetta. Avangardissa ja Admiralissa viime kaudella pelannut Wandell on hyvin kahteen suuntaan pelaava sentteri. Hän pelasi Dallas Starsissa vakituisesti kaudet 2009-13. 27-vuotias tšekkihyökkääjä Zohorna teki Tšekin Extraliigassa Pardubicelle 51 peliin 38 pistettä. Häneltä odotetaan varmasti paljon Miklikin ja Tarasovin kaltaisten hyökkäyksen johtopelaajien lisäksi. Zohorna on kiinni ykkössentterin tontissa, mutta onko hänestä kantamaan joukkuetta illasta toiseen?

Ratkaisurintama vaikuttaa hyvin kapealta, vaikka Jevgeni Gratševilta ja Rafael Ahmetovilta voidaan odottaa paljon viime kautta parempaa. Isokokoinen ja fyysinen Gratšev jäi Lokomotivissa pieneen rooliin. Hän tuo joukkueeseen kuitenkin valtavasti fyysistä voimaa - lisäksi isoksi pelaajaksi hän on taitava ja hyvä luistelija. Hän pelasi 26 ottelua NHL:ssä kaudella 2011-12. Toissa kaudella Novokuznetskissa väläytellyt Ahmetov floppasi pahasti Sotšissa ja Amurissa viime kaudella. 45 peliin tehot 0+6 eivät olleet aivan sitä, mitä taitavalta hyökkääjältä sopi odottaa.

Ušeninin kaksoset, Vladislav ja Vjatšeslav ovat pelaajia, jotka tekevät kovalla asenteella töitä. Vjatšeslav on heistä fyysisempi painos ja tuo vahvaa kamppailupelaamista joukkueeseen. 25-vuotias sentteri Vjatšeslav Litovtšenko on syntynyt Habarovskissa ja edustanut koko uransa Amurin organisaatiota. Hänellä on allaan uran paras kausi tehoilla 6+10. Hänenkin ja monen muun pitäisi pystyä ottamaan urallaan seuraava askel, jotta Amur voisi tosissaan haaveilla paikasta pudotuspeleihin.

Yhteenveto:

Amur jäi viime kaudella koko KHL:n viimeiseksi ja tuo saattaa hyvin tapahtua tälläkin kaudella. Materiaali on yksinkertaisesti heikko KHL:ään - joskin tärkeimmällä paikalla on Metsolan tasoinen maalivahti. Puolustus näyttää suomalaisveskarin edessä haavoittuvaiselta, vaikka Magnitorogorsk-legenda Vitali Atjušovin hankinta olikin erinomainen lisä puolustukseen.

Hyökkäyksessä on muutama ihan pätevä pelaaja, ja työteliäs joukkue on varmasti, mutta on vaikeaa nähdä joukkueen venyvän pudotuspeleihin. Kokenut päävalmentaja Sergei Šepelev on valmentanut aiemmin Jugraa neljä kautta. Kesken viime kauden hän sai potkut Admiralista.

Arvio: Vaikka Metsola esittäisi maagisia otteita illasta toiseen se ei taida riittää viemään Amuria pudotuspeleihin. Itäisessä konferenssissa sijoille 12-14.

» Lähetä palautetta toimitukselle