Torpedo Nižni Novgorod - Aika jälkeen täydellisen muodonmuutoksen

KHL / Artikkeli
Kostitsinin veljeksistä vanhempi, Andrei.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Läntisen konferenssin seitsemänneksi neljän suomalaisen johdolla runkosarjassa sijoittunut Torpedo jäi lopulta pudotuspelien avauskierroksella KHL-mestariksi edenneen SKA:n jalkoihin.

Yksikään suomalaisista ei enää seurassa jatka: poissa ovat Juuso Hietanen, Jarkko Immonen, Sakari Salminen ja Veli-Matti Savinainen. Petteri Nokelaisen sopimus purettiin kesken kauden hänen loukkaannuttuaan pahasti - tilalle tuli Savinainen.

Torpedo on muuttunut kesän aikana lähes täydellisesti, mutta harjoituspeleissä on nähty lupaavia asioita pelillisesti, ja ennen kaikkea uusien pelaajien otteet ovat olleet positiivisia. Erittäin kuumaverinen päävalmentaja Peteris Skudra antoi medialle haastettelun, jossa hän totesi pääpiirteittäin, että Torpedolle ei vain riitä pääsy pudotuspeleihin, vaan seura haluaa myös menestyä ja edetä avauskierrokselta jatkoon.

Torpedo on ollut seitsemän KHL-kauden aikana pudotuspeleissä neljästi, mutta vain kertaalleen se on edennyt avauskierrokselta jatkoon. Tuota temppua Skudran miehistö lähtee toistamaan.

Maalivahdit:

Mihail Birjukov

Ilja Proskurjakov

Seuran maalivahtikaksikosta Ivan Kasutin - Mihail Birjukov jatkaa kesken kauden Jugrasta tullut 29-vuotias Birjukov, joka on kaksinkertainen maailmanmestari vuosilta 2008 ja 2012. Hän on tullut kuitenkin muutaman viimeisen kauden aikana urallaan alaspäin ja otteet ovat olleet hyvin ailahtelevia.

Birjukovin haastajat ovat Vitjazin viime kauden kakkosvahti Ivan Lisutin ja Admiralissa viime kaudella eniten pelannut Ilja Proskurjakov. Isokokoinen Lisutin oli toissa kaudella vahvassa vedossa Vitjazissa, mutta jäi viime kaudella Harri Säterin varjoon. Proskurjakovin ansioluettolosta löytyy sellainen erikoisuus, että hän teki maalin KHL:n avauskaudella 2008-09. Hänen lisäkseen muista maalivahdeista ainostaan Edgars Masalskis on onnistunut tekemään maalin KHL:n historiassa.

Joukkueen kolmikosta kaikilla on periaatteessa eväät ottaa ykkösvahdin paikka, sillä Birjukovin otteet eivät viime vuosina ole olleet niin vakuuttavia.

Maalivahti Mihail Birjukov tarvitsee lisää varmuutta ja tasaisempia otteita
Kuva © Jugra Hanti-Mansijsk - http://ugra-hc.ru

Puolustus:

Oleg Piganovitš - Aleksei Pepeljajev

Dan Spang (USA) - Maksim Kondratjev

Vadim Homitski - Stanislav Jegoršev

Aleksandr Makarov - Aleksandr Budkin

Neljä kautta Torpedon puolustuksen liiderinä toiminut Juuso Hietanen on poissa, kun Dinamo Moskova hankki suomalaisen riveihinsä. Voidaan sanoa, että puolustuksesta on suunnilleen puolet vaihtunut kesän aikana.

Seura viime hetken hankintoihin ennen kauden alkua kuului Kärpissä viime kaudella Suomen mestaruuden voittanut amerikkalaispuolustaja Dan Spang. Hän on sulavasti luisteleva ja hyvin kahteen suuntaan pelaava pakki. Hän tuo Skudran ryhmään kaivattua laatua lisää. 

Fyysinen ja ilkeä Vadim Homitski on laadukas puolustava puolustaja. Häneltä on aivan turha odottaa pisteitä, sillä puolustaja pitää pelin yksinkertaisena ja hänen kiekolliset taitonsa ovat hyvin rajalliset. Fyysistä osaamista tuo myös lähemmäs kaksimetrinen Oleg Piganovitš, joka saapui Traktorista. Hän on kiekollisena parempi kuin Homitski ja isokokoiselta pakilta löytyy myös painava laukaus.

Vahvaa kiekollista osaamista tuovat Aleksei Pepeljajev ja Traktorista hankittu Maksim Kondratjev. 31-vuotias Pepeljajev on taitava ja sulavasti luisteleva puolustaja, joka tuli seuraan Jugrasta kesken viime kauden. Pepeljajev teki 52 peliin viime kaudella tehot 4+13. Hän edusti sitä ennen Jugraa kuusi ja puoli kautta ja oli kaudesta toiseen joukkueensa avainpuolustajia.

NHL:ssä 40 peliä urallaan pelannut Kondratjev on edustanut KHL-urallaan SKA:ta, TsSKA:ta, Lokomotivia, Traktoria ja Salavatia, jossa hän voitti KHL-mestaruuden kaudella 2010-11. Kondratjev tunnetaan hyvänä luistelijana ja varsin pehmeistä käsistään.

Stanislav Jegoršev, Aleksandr Budkin ja Aleksandr Makarov ovat myös mainitsemisen arvoisia pakkeja. TsSKA:n betonipuolustuksessa 38 peliä viime kaudella pelannut Jegoršev tuo vahvaa kamppailupelaamista takalinjoille. Hän jakoi viime kaudella useamman todella näyttävän taklauksen. 15 peliä pelanneen isokokoisen Budkinin rooli oli lähes olematon Dinamo Moskovassa.

Hyökkäys:

Carl Klingberg (SWE) - Linus Videll (SWE) - Andrei Kostitsin (BLR)

Aleksandr Frolov - Vladimir Galuzin - Carter Ashton (CAN)

Vjatšeslav Kuljomin - Dmitri Sjomin - Sergei Kostitsin (BLR)

Denis Tolpeko - Daniil Ilyin - Jevgeni Mozer

Joukkueen viime kauden yhdeksästä tehokkaimmasta hyökkääjästä jäljellä on vain 55 peliin tehot 9+19 saalistanut Vladimir Galuzin, joka oli sisäisen pistepörssin neljäs ja seuran eniten taklannut hyökkääjä. Hänen vahvuuksiaan ovat nopeus ja syöttötaito. 27-vuotias hyökkääjä on edustanut käytännössä koko uransa synnyinkaupunkinsa seuraa. Poissa ovat muun muassa Salminen, Immonen, Wojtek Wolski ja Nikita Filatov. Varsinkin ensin mainitun kolmikon menetykset ovat isoja, mutta Torpedo on saanut kovia korvaajia lähteneiden tilalle.

Los Angeles Kingsissa aikanaan kovaa jälkeä tehnyt 33-vuotias Aleksandr Frolov palaa KHL-kaukaloihin vuoden tauon jälkeen. Hän pelasi NHL-urallaan 579 runkosarjapeliä ja teki niissä 397 pistettä. Frolov toimi Avangardin kapteenina kausina 2012-14. Hän oli vielä lähes piste per peli -tahdissa kaudella 2012-13. Mikä on miehen kunto välivuoden jälkeen? Kyseessä on parhaimmillaan huipputaitava, nopea ja erinomaisella maalivainulla varustettu hyökkääjä.

Torpedo haali Kostitsinin veljekset joukkueeseen, kun Sotšissa 37 peliin tehot 10+21 tehnyt Andrei ja Ak Barsissa pelannut Sergei pelaavat tulevalla kaudella seurassa. Andrei on vahva, ryöhkeä, fyysinen, hyvä kiekonsuojaaja ja pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä. Hänen asennepuolessaan olisi ajoittain toivomisen varaa, ja välillä taklaukset ovat likaisenpuoleisia. Sergei on veljeään nopeampi luistelija, kevytrakenteisempi ja pehmeämpi pelaaja. Sergei on pelannut pisteiden valossa KHL:ssä hyvällä tasolla kolmen viime kauden otannalla, mutta myöskään hänen asennepuolensa ei ole parhaasta päästä. Hän teki Ak Barsille 47 peliin tehot 7+20.

Seuraan saapui kaksi uutta ruotsalaishyökkääjää, kun Dallas Starsissa erinomaisesti viime kaudella pelanneen John Klingbergin isoveli Carl Klingberg liittyi joukkueeseen. Lisäksi seura hankki tehoilla 10+24 Dinamo Riikan sisäisen pistepörssin viime kaudella voittaneen isokokoisen Linus Videllin. Isokokoinen, erittäin työteliäs, erinomainen luistelija ja fyysinen Klingberg pelasi viime kaudella pääosin AHL:ssä, jossa hän teki 64 peliin 41 pistettä. Videll ei ole erityisen hyvä luistelija, mutta on röyhkeä, hyvä kiekonsuojaaja ja hänellä on pehmeät kädet.

Hyökkäyksen viides uusi ulkomaalaispelaaja on ruotsalaisten tavoin isokokoinen Carter Ashton, joka pelasi viime kaudella seitsemän peliä NHL:ssä, Toronton riveissä - pääosa kaudesta kului kuitenkin AHL:ssä. 24-vuotias hyökkääjä on Tampa Bayn ykköskierroksen varaus NHL:ään kesältä 2009. Salavatia viime kaudella edustanut ja sitä ennen Avangardissa neljä kautta pelannut Dmitri Sjomin tuo syvyyttä joukkueen sentterikalustoon. Seuran 20-vuotias lupaus Daniil Ilyin on nimi, joka kannattaa laittaa mieleen.

Erittäin kovaa taistelutahtoa ja energisyyttä joukkueeseen tuovat Salavatista hankittu Gagarin Cup -voittaja Denis Tolpeko ja 22-vuotias Jevgeni Mozer, joka saapui seuraan Avangardista kesken viime kauden. Vjatšeslav Kuljomin on puolestaan varsin taitava hyökkääjä.

Yhteenveto:

Torpedo menetti kesällä valtavan määrän seurassa loistaneita pelaajia, mutta on saanut kovia korvaajia tilalle. Hyökkäys vaikuttaa joukkueen suurimmalta vahvuudelta, toki myös valmennus tulisieluisen Skudran johdolla on hyvää tasoa. Puolustuskin on rakennettu järkevästi uusiksi, mutta Hietasen kaltaista kiekollisen pelin moottoria seuralta ei enää löydy. Torpedolla on kolme ihan hyvää veskaria, mutta kenenkään otteet  eivät varsinaisesti herättäneet luottamusta viime kaudella. Onko Birjukov enää maalivahti, joka voi johdattaa seuran menestykseen?

Arvio: Materiaali on sen verran hyvä, että Torpedo taitaa olla jälleen mukana pudotuspeleissä, kun ne alkavat. Läntisessä konferenssissa sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle