Avtomobilist Jekaterinburg - Muuri nimeltä Jakub Kovar

KHL / Artikkeli
Jekaterinburgin muuri esiintymässä maajoukkueessa.
Kuva © Timo Savela
Avtomobilistissa on käynyt armoton myllerrys joukkueen kokoonpanossa, minkä lisäksi arvostettu toimitusjohtaja Leonid Vaisfeld ja päävalmentaja Anatoli Jemelin siirtyivät Salavatiin.

Seura on menettänyt todella paljon ja joutuu aloittamaan kahden vahvan kauden jälkeen uutta nousua ilman seuran pohjamudista ylös nostanutta Vaisfeldia ja Jemelinia. Se näkyy joukkueessa kaikella tavalla - Avtomobilist on heikentynyt.

Jotain Avtomobilist sai kuitenkin pidettyä, kun tähtimaalivahti Jakub Kovar ja viime kauden paras pistemies Aleksei Simakov jäivät seuraan. Samaan aikaan kuitenkin monet muut avainpelaajat jättivät Jekaterinburgin taakseen. Pystyykö Avtomobilist venymään tälläisten muutosten jälkeen kolmatta kertaa peräkkäin pudotuspeleihin? Ainakin seura tulee taistelemaan paikasta varmasti viime metreille asti.

Maalivahdit:

Jakub Kovar (CZE)

Igor Ustinski

Magnitogorskin tähtisentteri Jan Kovarin veli Jakub on niittänyt kovaa mainetta Jekaterinburgissa ja noussut KHL:n ehdottomien huippumaalivahtien joukkoon. Joidenkin mielestä Kovar on koko KHL:n paras maalivahti - eikä se ainakaan kaukana totuudesta ole. Tšekin maajoukkuevahti pelasi viime kaudella lähes kaikki joukkueensa pelit. Hän on fanien suursuosikkeja.

Kakkosvahdin rooli on tarjolla 21-vuotiaalle Igor Ustinskille. Hän on lahjakas nuori maalivahti, mutta hänellä on vielä kovin vähän kokemusta KHL-peleistä. Ustinski on pelannut KHL:ää urallaan vain hieman alle 100 minuuttia - tosin selän taakse on mennyt vasta kaksi kiekkoa.

Puolustus:

Tommi Kivistö (FIN) - Aleksandr Loginov

Dmitri Megalinski - Nikita Trjamkin

Sergei Gusev - Viktor Postnikov

Joukkue tarvitsee Kovarin huippuotteita, sillä Tobias Viklundin ja Sami Lepistön kaltaisten avainpuolustajien lähdettyä on joukkueen puolustus heikompi kuin viime kaudella. Kesän nimekkäin puolustajahankinta on ollut toissa kevään MM-kisoissa hyvin esiintynyt Tommi Kivistö, joka saapui seuraan Ilveksestä. Isokokoinen suomalaispakki pelaa hyvin kahteen suuntaan. Kivistöltä löytyy hyvät kiekolliset taidot, joten hän saa varmasti paljon vastuuta ylivoimallakin.

Viime kaudelta tutuista puolustajista jatkavat Aleksandr Loginov, Nikita Trjamkin ja Dmitri Megalinski. Loginovin vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Avtomobilistista hän saa ison ruudun. Yli kaksimetrinen Trjamkin tuo puolustukseen fyysistä peliä, mutta hänellä riittää vielä kehityttävää monella osa-alueella. Tuleva kausi on 20-vuotiaalle puolustajalle jo neljäs peräkkäinen seurassa. Megalinski on kelvollinen yleispuolustaja.

Seura teki reilu viikko ennen runkosarjan alkua tärkeän kiinnityksen, kun 40-vuotias konkaripuolustaja Sergei Gusev päätti jatkaa uraansa. Hän on ollut Avtomobilistin kapteeni kolmen viimeisen kauden ajan. Gusev on hidas ja kankea, mutta paikkaa sitä hyvällä pelinlukutaidollaan. Hän pelasi viime kaudella keskimäärin vajaat 15 minuuttia ottelua kohden, joten vastuu ei ole enää suurta, mutta SKA:ta ja Avangardia KHL-urallaan edustaneen konkarin merkitys pukukopissa on varmasti merkittävä.

Tämän viisikon takaa löytyy enemmänkin toivotaan toivotaan -hakuja, sillä loput uudet hankinnat on pääosin nostettu farmisarja VHL:stä. Heistä on vaikea sanoa mitään, mutta Viktor Postnikov ja Jegor Zhuravljov ovat nimiä, joilta voi jotain odottaakin. Kokonaisuudessa puolustus on hyvin vaatimaton - sarjan heikoimmasta päästä.

Hyökkäys:

Anatoli Golišev - Petr Koukal (CZE) - Eero Elo (FIN)

Aleksandr Pankov - Ondrej Roman (CZE) - Aleksei Simakov

Aleksei Jefimov - Sergei Jemelin - Artjom Garajev

Kirill Lebedev - Nikita Tochitski - Aleksei Dostoinov

Seura on menettänyt useita runkohyökkääjiä, joista erittäin vaarallisen Anton Lazarevin lähtö on varmasti isoin kolaus. Seura on saanut kuitenkin paikattua melko hyvin lähteneiden jättämät aukot. Kesän kovin hankinta oli Jokerien LoKoMo-ketjussa loistaneen Petr Koukalin hankinta. Tšekki on nopea luistelija, taitava, työteliäs ja erinomaisesti kahteen suuntaan pelaava sentteri. Toinen tšekkihankinta on Ondrej Roman, joka oli viime kaudella Tšekin Extraliigan pistepörssin kahdestoista. Hän on taitava, nopea ja hyvä tilanteiden rakentaja.

Koukal loisti viime kaudella Jokereissa
Kuva © Timo Savela

Viime kaudella sisäisen pistepörssin 30 pisteellä voittanut Aleksei Simakov jatkaa seurassa. Alle 170-senttisen pikakiitäjän luistin liikkuu edelleen sähäkästi, vaikka ikää on jo 36 vuotta. Simakov ei ole mikään luontainen maalintekijä, mutta pelikäsitys ja syöttötaito ovat hyvää tasoa. Ässistä hankittu Eero Elo on pelaaja, jolta odotetaan maaleja. Erinomaisella laukauksella varustettu isokokoinen suomalaishyökkääjä oli Liigan toiseksi paras maalintekijä 26 maalillaan. Elo saattaa hyvinkin pelata Koukalin tähdittämässä ykkösketjussa.

Vasta 20-vuotias Anatoli Golišev löi itsensä pinnalle Avtomobilistissa ja oli joukkueen runkohyökkääjiä. Hän teki 44 peliin tehot 9+10. Pienikokoinen hyökkääjä edusti Venäjää viime talvena myös U20 MM-kisoissa. Nyt lahjakkaalta nuorukaiselta odotetaan seuraavaa askelta. Kyseessä on erinomaisesti luisteleva, todella energinen ja pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä. 

Salavatin organisaatiota koko uransa edustanut 23-vuotias Aleksandr Pankov lähti hakemaan isompaa roolia Avtomobilistista. Kyseessä on vahva, energinen ja hyvällä taitotasolla varustettu hyökkääjä. Pankov voi olla todellinen helmi parhaimmillaan, sillä hän on väläytellyt Salavatissakin, vaikka siellä rooli oli pieni eikä hän usein mahtunut edes pelaavaan kokoonpanoon.

Viime kaudella epäonnistunut Aleksei Jefimov on taiturimainen ja hyvin luisteleva hyökkääjä. Hänellä on potentiaalia paljon nähtyä parempaan. Artjom Garajev ja Sergei Jemelin ovat työteliäitä hyökkääjiä, mutta mitään ihmeellistä he tuskin pystyvät joukkueeseen tuomaan.

Yhteenveto:

Avtomobilistin suurin vahvuus on koko sarjan ehdottomaan maalivahtien eliittiin lukeutuva Kovar, joka on pelannut seurassa kaksi erinomaista kautta. Puolustus Kovarin edessä on varsin vaatimaton - sarjan heikoimmasta päästä. Hyökkäyksestä löytyy muutamia laatupelaajia, mutta kokonaisuudessaan terävin kärki on kovin kapea. Päävalmentajana on 41-vuotias Andrei Razin, joka on viimeiset kolme kautta valmentanut alemmalla tasolla VHL:ssä.

Hän on melkoinen arpa vielä tällä tasolla, vaikka valittiinkin viime kaudella VHL:n parhaaksi päävalmentajaksi. Vaikuttaa siltä, että Jekaterinburgissa suunta on hieman alaspäin - pudotuspelien ulkopuolelle. Kovar pystyy kyllä ihmetekoihin maalillaan, mutta kolmas peräkkäinen pudotuspelipaikka jäänee saavuttamatta.

Arvio: Nuori ja nälkäinen joukkue - se ei vain taida aivan riittää pudotuspeleihin. Itäisessä konferensissa sijoille 9-11.

» Lähetä palautetta toimitukselle