Sibir Novosibirsk - Aika jälkeen sensaatiokauden

KHL / Artikkeli
Alexander Salak on nykyisin Siperiassa Novosibirskissä
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Sensaatiomaisen runkosarjan pelannut Sibir taisteli viime metreille asti jopa itäisen konferenssin voitosta. Se pudotti tylysti konferenssin välierissä hallitsevan mestarin Metallurg Magnitogorskin. Konferenssin finaaleissa Ak Bars osoittautui kahden erinomaisesti puolustaneen joukkueen taistelussa lopulta paremmaksi.

Sibir pelasi äärimmäisen kurinalaisesti, uhrautuvasti ja suurella sydämellä läpi kauden. Se oli äärimmäisen hankala vastustaja KHL:n suurseuroillekin. Sibirillä on kyky pelata paremmalla tasolla kuin mihin sen materiaali edellyttäisi. Novosibirskissä on nähty viime vuosina äärimmäisen yhtenäisesti ja taktisesti viisaasti pelaava Sibir.

Viime kauden joukkueesta on koko kärki mennyt uusiksi, kun viidestä tehokkaimmasta pelaajasta peräti neljä lähti suurempiin ympyröihin. Puolustuksen kaksi tärkeintä palasta lähtivät myös, kun tähtipuolustaja Patrik Hersley ja erinomaisesti pelannut nuori puolustaja Igor Ožiganov jättivät seuran. Sibir on saanut ihan kelvollisia korvaajia, mutta se on silti heikentynyt.

Maalivahdit:

Alexander Salak (CZE)

Nikita Bespalov

Joukkue jatkaa samalla maalivahtikaksikolla, millä se päätti menestyskauden. Tulisieluinen ja erinomaisesti pelannut Alexander Salak jatkaa seuran ykkösvahtina. SKA ja Sibir vaihtoivat kesken viime kauden maalivahteja, jossa Mikko Koskinen siirtyi Pietariin ja Salak tuli Novosibirskiin. Salak on laatuvahti, mutta hänelle sattuu ajoittain erikoisia virheitä ja välillä temperamenttisella maalivahdilla keittää yli.

Nikita Bespalov aloittaa kolmannen kautensa seuran kakkosvahtina. Salak pelaa niin paljon kuin jaksaa, ja Bespalov tuuraa tarvittaessa. 27-vuotias Bespalov ei ole koskaan ollut KHL:ssä ykkösvahti, mutta on kelvollinen kakkosvahti. Sibirillä on vähintäänkin hyvä ykkösmaalivahti, joten sen puolesta tilanne on hyvä.

Puolustus:

Vladimir Roth (CZE) - Georgi Mišarin

Konstantin Aleksejev - Maksim Ignatovitš

Rinat Ibragimov - Sergei Gimajev

Kesä vei puolustuksen runkomiehiä isolla kädellä muualle, kun Hersleyn ja Ožiganovin lisäksi lähtivät myös Renat Mamašev ja Vjatšeslav Belov. Uudet hankinnat eivät millään korvaa lähteneiden jättämiä aukkoja. Uusista hankinnoista 25-vuotias tšekkipakki Vladimir Roth oli lähes piste per peli -tahdissa Tšekin Extraliigassa menneellä kaudella, kun hän teki 35 pelissä 33 pistettä. Hänestä odotetaan varmasti johtavaa kiekollista puolustajaa. Hän on iso, sulavasti luisteleva, kovaa laukova ja peliä hyvin lukeva pakki. Hän on lähinnä se, jonka pitäisi täyttää Hersleyn jättämät valtavat saappaat.

TsSKA:ssa kaksi viimeisintä kautta pelannut Georgi Mišarin ja Magnitogorskista tullut puolustava puolustaja Rinat Ibragimov ovat myös kesän uusia hankintoja. Mišarin on fyysinen, hyvä kiekollisena ja hyvin kahteen suuntaan pelaava luotettava puolustaja. Hän on tottunut pelaamaan KHL:n isoissa seuroissa. Ibragimov jäi Magnitogorskissa menneellä kaudella todella vähäiselle vastuulle. Hän on KHL-mestari toissa kaudelta juuri Magnitogorskin riveistä.

Viime kauden puolustuksen runkopelaajista jatkavat Maksim Ignatovitš ja Konstantin Aleksejev. Molemmat puolustajat pystyvät hyvään fyysiseen peliin ja ennen kaikkea he ovat vahvoja joukkuepelaajia. Ignatovitšin kulmikas liike kaipaisi parannusta. Lisäksi puolustava puolustaja Sergei Gimajev jatkaa seurassa. Hänellä ei ole juuri apuja hyökkäysten tukemiseen, mutta fyysisessä pelissä hän on elementissään ja aina valmis suojelemaan omiaan.

Joukkueessa on poikkeuksellista sisukkuutta, millä pääsee yllättävän pitkälle KHL:ssä
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi

Hyökkäys:

Calle Ridderwall (SWE) - David Ullström (SWE) - Dmitri Monja

Aleksei Kopeikin - Konstantin Okulov - Tomas Vincour (CZE)

Sergei Šumakov - Oleg Gubin - Damir Žafjarov

Artjom Vorošilo - Viktor Bobrov - Stepan Sannikov

Joukkueen viime kauden kolme selvästi tehokkainta hyökkääjää ovat poissa, kun Dmitri Kugryshev, Jonas Enlund ja Jarno Koskiranta jättivät seuran. He tekivät seuralle yhteensä 136 pistettä. Uudet hankinnat ovat mielenkiintoisia, mutta näin isoja aukkoja he tuskin pystyvät täyttämään. Uusista hyökkääjistä isoin nimi on DEL-liigan pistepörssin kaudella 2012-13 voittanut ja Lev Prahan kanssa KHL-finaaleissa toissa kaudella pelannut Calle Ridderwall. Maaliahne, nopea ja kovalla asenteella varustettu ruotsalainen saapuu HV71:stä.

Kesken viime kauden hankittu röyhkeä, vahva, taitava, isokokoinen, nopea ja terävällä laukauksella varustettu David Ullström jatkaa seurassa. Hän oli erinomainen Sibirissä, jossa syntyi 23 pelissä tehot 9+6. Monipuoliselta hyökkääjältä odotetaan varmasti paljon, niin hyvin hän esiintyi tultuaan seuraan. Avainpelaajiin lukeutuu myös pienikokoinen Aleksei Kopeikin, joka oli 17 maalillaan joukkueen paras maalintekijä. Kopeikin on erinomaisella asenteella varustettu kokenut hyökkääjä.

Vain vajaa viikko ennen kauden alkua Sibir hankki hyökkäykseen syvyyttä, kun NHL:ssä viime kaudella seitsemän peliä pelannut Tomas Vincour saapuu Novosibirskiin. AHL:ssä isokokoinen hyökkääjä teki viime kaudella 38 peliin tehot 10+13. Hyvin kahteen suuntaan pelaava taitava hyökkääjä nähtiin Ak Barsin riveissä toissa kaudella. Hän pelasi tuolloin laitahyökkääjänä 39 peliä tehoilla 6+5, mutta Sibirissä häntä saatetaan koittaa sentterin paikalla, joka ei ole myöskään hänelle vieras tontti.  

22-vuotias Sergei Šumakov on todella sähäkkä, energinen ja taitava hyökkääjä. Hänellä on allaan 16 maalin läpimurtokausi. Joukkueen viime kauden neljänneksi tehokkain hyökkääjä Dmitri Monja on ehdottomia avainpelaajia. Taitavalla hyökkääjällä on erinomainen syöttötaito ja pelikäsitys. Hänellä on erinomainen kyky rytmittää peliä.

TsSKA:ssa vähäiselle vastuulle jäänyt Damir Žafjarov voi parhaimmillaan olla huippuluokan löytö. Hänellä on kaikki eväät iskeä reilusti yli 30 pisteen kausi. Vasta 21-vuotias hyökkääjä väläytti Novokuznetkissa toissa kaudella. Hän on vahva yksi vastaan yksi -tilanteissa, todella taitava, pienikoinen, nopea ja rannelaukaus lähtee vihaisesti. Joukkueen 20-vuotias sentteri Konstantin Okulov on kantanut harjoituspeleissä isoa ruutua, mutta onko toinen kärkisentterien rooleista hänelle vielä liian suuri? Häntä pidetään yhtenä Sibirin suurimmista lupauksista sitten Vladimir Tarasenkon aikojen. Hyvin luisteleva, taitava ja älykäs sentteri ei ole montaa ottelua KHL:ssä aiemmin pelannut.

Sentteriosastoa täydentävät Viktor Bobrov ja Oleg Gubin. Molemmat ovat hyvin kahteen suuntaan töitä tekeviä pelaajia, mutta taitotasoltaan hyvin rajallisia. Gubinin työmäärä on hirveä ottelusta toiseen. Stepan Sannikov tuo energisyyttä ja nopeutta.

Yhteenveto:

Joukkue pelasi päävalmentaja Andrei Skabelkan alaisuudessa suorastaan sensaatiomaisen kauden. Sibir puolustaa äärettömän kurinalaisesti ja jokainen pelaaja on sitoutunut joukkueen pelisuunnitelmaan. Valmennus onkin seuran suurin vahvuus. Salak pitää huolen siitä, että ykkösmaalivahtina on kova tekijä.

Puolustus ja hyökkäys ovat heikentyneet jonkun verran, mutta hankinnat ovat järkeviä rajallisella pelaajabudjetilla. Sibirillä on myös äärimmäisen fanaattinen kotiyleisö. Viime kauden yllätys ei tule uusiutumaan, mutta pudotuspeleissä Sibir nähdään jälleen.

Arvio: Löytänee jälleen keinot selviytyä pudotuspeleihin, mutta viime kauden menestys jää haaveeksi. Itäisessä konferenssissa sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle