SKA Pietari - Koskirannan ja Koskisen johdolla mestaruutta uusimaan

KHL / Artikkeli
Mikko Koskinen johdatti SKA:n mestaruuteen saakka viime kaudella.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Hallitseva mestari lähtee kauteen värikkään kesän jälkeen. Ensin mestarivalmentaja Vjatšeslav Bykov jätti seuran perhesyihin vedoten. Tuon jälkeen päävalmentajaksi saapui tulisieluinen Andrei Nazarov, joka ehti ottamaan jo yhteen seuran lääkärin kanssa.

Nazarovin alaisuudessa SKA:n pelityyli muuttunee asteen agressiivisemmaksi, mutta merkittäviä muutoksia tuskin on tulossa. Nazarovista voidaan olla montaa mieltä, mutta hän on tehnyt muun muassa Donbass Donetskissa ja Severstalissa aikanaan hyvää työtä. Vitjazin "hullut vuodet" ovat sitten oma lukunsa ja niistä riittäisi tarinaa pidemmänkin romaanin verran.

Tehdään se selväksi - Nazarov on hyvä valmentaja, joka tehnyt kovaa jälkeä useammassa seurassa. Toki hän on myös räjähdysherkkä ja tietyllä tavalla omalaatuinen. Harjoituspelien perusteella näyttää siltä, että joukkue on tällä hetkellä aika hyvin hänen ohjaksissaan.

Seura on uudistunut melkoisesti ja varsinkin hyökkäyksestä on lähtenyt tukku kärkinimiä huippuvaarallisen Artemi Panarinin johdolla. Panarin muodosti pudotuspelien parhaan ketjun yhdessä Vadim Šipatševin ja Jevgeni Dadonovin kanssa, jotka jatkavat seurassa. Kuka ottaa Panarinin paikan?

Maalivahdit:

Mikko Koskinen (FIN)

Ilja Ježov

Joukkueen maalivahtikaksikko on sama, jolla se päätti viime kauden. Mikko Koskinen on lähtökohtaisesti kiinni ykkösveskarin tontissa viime kauden erinomaisilla otteillaan. Hän tuli seuraan kesken kauden Sibiristä ja johdatti SKA:n sen seurahistorian ensimmäiseen Gagarin Cupin voittoon. Rauhallinen ja kylmähermoinen Koskinen näytti, että puntti ei tutise kovassakaan paikassa. Hän on aivan sarjan parhaita maalivahteja, ellei jopa paras.

Ladassa viime kaudella loistanut Ilja Ježov on kova tekijä, mutta vastuu jäänee Koskisen takana vähäiseksi. Hän on ollut vuosikausia mukana SKA:n organisaatiossa. Ježov on ehdottomasti yksi sarjan parhaista kakkosvahdeista ja viime kaudella hän oli erittäin hyvä Ladan joukkueessa. Tällä maalivahtikaksikolla SKA voi lähteä luottavaisena kauteen, sillä kummatkin ottavat kiekkoja kiinni kovalla prosentilla.

Puolustus:

Maksim Tšudinov - Anton Belov

Dmitri Kalinin - Jegor Jakovlev

Andrei Zubarev - Roman Rukavišnikov

Dinar Hafizullin - Dmitri Judin

Pietarissa on jalkeilla nimilistaltaan koko sarjan paras puolustus, josta löytyy kaikkea, vaikka viime kauden tehokkain pakki Andrei Kuteikin ei jatkakaan seurassa. Joukkueen puolustuksesta löytyy peräti neljä maailmanmestaria toissa keväältä: Maksim Tšudinov, Anton Belov, Jegor Jakovlev ja Andrei Zubarev. Lisäksi mittavan NHL-uran tehnyt Dmitri Kalinin on ollut voittamassa kolmea MM-kultaa aiemmin. Puolustuksen terävin kärki on timanttisen kova ja siinä on valtavasti syvyyttä.

Puolustuksen terävintä kärkeä edustavat Tšudinov ja Anton Belov. Tšudinov on pienikokoinen, erinomainen luistelija, taitava, kovaa laukova ja kovaankin peliin pystyvä monipuolinen huippupakki. Hän on kiistatta yksi koko sarjan parhaista puolustajista. Belov on erinomainen yleispuolustaja, joka on Tšudinovin tavoin KHL:n ehdotonta kermaa. Belov tuli vaikean NHL-kauden jälkeen viime kaudeksi takaisin ja oli erinomainen.

Isolla rahalla Lokomotivista hankittu Jegor Jakovlev on huippuluokan puolustaja. Kyseessä on nuori, taitava, pelirohkea ja hyvin luisteleva yleispuolustaja. Häneen paloi kilokaupalla ruplia, joten SKA:lla on varmasti isot odotukset Jakovlevin suhteen. Kalinin on kaiken kokenut ja nähnyt yleispuolustaja, joka on edelleen kova tekijä KHL:ssä. Ufasta saapui fyysistä peliä rakastava Zubarev, joka taklaa todella kovaa. Kiekollisenakin Zubarev on hyvä pelaaja.

Roman Rukavišnikov ja Dmitri Judin tuovat puolustukseen nuoruuden intoa. 23-vuotias Rukavišnikov on isokokoinen, fyysinen, melko taitava ja sulavasti luisteleva pakki. Hän tuli seuraan kesken viime kauden Atlantista, jossa hän pelasi reilun kauden verran korkealla tasolla. Hiljattain 20 vuotta täyttänyt Judin oli mukana viime talvena U20 MM-kisoissa. Hän on todella lahjakas puolustaja, ja Bykov peluutti häntä ajoittain jopa ykköspakkiparissa.

Dinar Hafizullinin peliaika lisääntynee Nazarovin alaisuudessa, sillä hän kuului muutamia vuosia takaperin Vitjazissa Nazarovin luottomiehiin. Vitjazin pelaajat sekoilivat takavuosina, mutta kiekollisesti taitava Hafizullin ei ole juurikaan urallaan jäähypenkkiä kuluttanut. Kesken viime kauden Neftehimikistä hankittu isokokoinen Nikolai Belov oli Neftehimikissä ehdottomia kärkipakkeja, mutta SKA:ssa taitaa olla tulevalla kaudella vaikeuksia saada säännöllisesti vastuuta.

Hyökkäys:

Jevgeni Ketov - Vadim Šipatšev - Jevgeni Dadonov

Ilja Kovaltšuk - Jarno Koskiranta (FIN) - Joakim Lindström (SWE)

Jevgeni Artjuhin - Aleksandr Kadeikin - Anton Burdasov

Aleksei Ponikarovski (UKR) - Ilja Kablukov - Aleksandr Barabanov

Paljon on tapahtunut muutoksia kesän aikana. Viime kauden supertähti Panarin lähti vuolemaan dollareita Chicagoon. Poissa ovat myös Patrick Thoresen, Tony Mårtensson ja Roman Cervenka. Korvaajia on tullut, mutta hyökkäys on paperilla heikompi kun puolustus taas on parempi kuin viime kaudella.

Ilja Kovaltšuk on edelleen SKA:n vetonaula. Parhaimmillaan hän on edelleen maailmanluokan hyökkääjä, mikä nähtiin viime kaudella. Kevään pudotuspeleissä Kovaltšuk näytti parhaita puoliaan. Uusi hankinta Joakim Lindström takoi toissa kaudella hurjat tehot SHL:ssä, minkä jälkeen viime kausi kului NHL:ssä. Onko hänestä Panarinin korvaajaksi edes jollain tasolla? Nopea ja pehmeillä käsillä varustettu Lindström hakeutuu erinomaisesti maalipaikoille ja häneltä löytyy huippuluokan laukaus.

Yksi on poissa viime kauden pudotuspelien parhaasta ketjusta - Šipatšev ja Dadonov jatkavat SKA:ssa ilman Panarinia. Kevytrakenteisella Šipatševilla on maaginen pelikäsitys ja syöttötaito. Hän oli Nazarovin luottosentteri jo muutama kausi sitten Severstalissa, jossa Šipatšev ja Ketov muodostivat pelottavan tutkaparin ja heitä tuki vahvasti myös SKA:ssa nyt pelaava tähtipuolustaja Tšudinov.

Jevgeni Dadonov taisteli erinomaisesti viime kevään pudotuspeleissä
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Dadonov on äärimmäisen vaarallinen yksi vastaan yksi -tilanteissa, joissa puolustajat näyttävät usein todella hölmöiltä joutuessaan hänen harhautustensa uhriksi. Hän on äärimmäisen taitava, pienikokoinen, nopea, maaliahne ja todella arvaamaton pelaaja. Hän oli pudotuspelien paras maalintekijä, kun 22 peliin syntyi peräti 15 maalia. 26-vuotias hyökkääjä on pelannut urallaan myös 55 NHL-ottelua. Dadonov ja Šipatšev muodostavat joukkueen hyökkäykseen edelleen pelottavan tutkaparin, mutta Panarin jätti ketjuun ison aukon täytettäväksi.

Sibirissä 45 pistettä tehnyt Jarno Koskiranta on erinomainen kahden suunnan sentteri. Viime kaudella hänen otteensa olivat erinomaisia, joten odotukset ovat Pietarissa varmasti korkealla. Hän tuo monipuolisuutta ja kovaa asennetta joukkueeseen. Koskiranta on kasvanut pelaajana valtavasti kahden kauden aikana Sibirissä - nyt on aika ottaa vielä yksi askel ylöspäin. Sentteriosastolta löytyy röyhkeä, isokokoinen, vahva, taitava ja alati vaarallinen Aleksandr Kadeikin, jolle vain pitäisi antaa luottoa enemmän. 21-vuotias sentteri voitti Atlantin sisäisen pistepörssin toissa kaudella ja teki silloin suuren vaikutuksen. Kesken viime kauden tulleen Kadeikinin rooli on ollut SKA:ssa pieni. Pjotr Hohrjakov on erinomainen luistelija ja todella energinen sentteri. Ilja Kablukov on tunnollinen, fyysinen ja hyvin kahteen suuntaa pelaava sentteri.

Joko vihdoin olisi 24-vuotiaan Anton Burdasovin vuoro lyödä itsensä läpi? Kyseessä on taiturimainen ja röyhkeä hyökkääjä, jolla pitäisi olla eväitä parempaan. Hänellä on eväitä tehdä kovaa jälkeä, jos vain palaset loksahtavat kohdilleen ja Nazarov luottaa mieheen. Sama tilanne on nopealla, kevytrakenteisella ja erittäin energisellä 21-vuotiaalla Aleksandr Barabanovilla, mutta hänen vastuunsa jäänee vieläkin minimaaliseksi.

Fyysistä voimaa joukkueeseen tuovat TsSKA:sta hankittu Jevgeni Artjuhin, työteliäs Aleksei Ponikarovski ja ikitaistelija Ketov. Artjuhin on varsin taitava pelaaja, erinomainen kiekonsuojaaja ja huippuvauhtikin on yllättävän kova. Toki hän on kivitalon kokoisena ja agressiivisena pelaajana ensisijaisesti todellinen fyysinen pelote. Ponikarovski teki mittavan NHL-uran, jossa 678 runkosarjapeliin kertyi 323 pistettä. SKA:ssa hänen rooli on ollut kahden kauden ajan nelosketjun fyysinen voimahyökkääjä. Hän on hoitanut tuon roolinsa tunnollisesti.

Ketov on erinomaisella asenteella varustettu hyökkääjä, jonka rooli on pudonnut Severstalin ykkösketjun tykistä rajusti alaspäin SKA:ssa. Hänellä osui aikanaan kemiat erinomaisesti Šipatševin kanssa yhteen ja harjoituskaudella Nazarov on koittanut peluuttaa kaksikkoa samassa ketjussa, mutta Ketovista ei voida käyttää termiä huippuhyökkääjä. Sitä hän ei ole, sillä hänen hyökkäyspään taitonsa ovat kovin rajalliset ja yksipuoliset. Kärjistäen sanottuna hän on Panariniin verratessa melkoinen koohottaja vailla pelisilmää.

Yhteenveto:

SKA:n suurin riskitekijä on päävalmentaja Nazarov, jolta voi odottaa mitä vain. Hän on niin tulisieluinen valmentaja, että välillä palikat karkaavat käsistä. Maalivahti- ja puolustuskalusto ovat puhdasta kultaa. Hyökkäys ei ole aivan samaa tasoa paperilla kuin viime kaudella, mutta edelleen se on pelottavan kova vastustajien kannalta. SKA tulee olemaan jälleen runkosarjan jälkeen kärkisijoilla, mutta mestaruuden uusiminen ei ole helppoa.

Arvio: Taistelee jälleen runkosarjan voitosta. Läntisessä konferenssissa sijoille 1-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle