Ak Bars Kazan - Miten puolustus kestää ilman Medvedevia ja Nikulinia?

KHL / Artikkeli
Jussi Rynnäs kilpailee Garipovin kanssa ykkösvahdin paikasta.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Itäisen konfenssin runkosarjan voittaja Ak Bars eteni aina KHL-finaaleihin asti, joissa SKA:n tähtisikermä osoittautui selvästi paremmaksi ja riisui Ak Barsin täysin aseista. Finaalisarja päättyi viidennessä ottelussa, jossa Ak Bars sai kotiluolassaan TatNeft Arenalla kylmää kyytiä luvuin 1-6.

Sarjan kestomenestyjän kolmas KHL-mestaruus jäi näin ollen saavuttamatta. Päävalmentaja Zinetula Biljaletdinovin äärimmäisen kurinalainen ja puolustusvoittoinen pelitapa ei ole katsojaystävällisimpiä, mutta tulosta sillä jälleen tuli.

Ak Barsin ja Venäjän maajoukkueen pitkäaikaiset luottopuolustajat vaihtoivat maisemaa, kun Jevgeni Medvedev siirtyi NHL:ään ja Ilja Nikulinin suunta saattaa olla myös NHL. Nikulin sai paljon kritiikkiäkin menneellä kaudella Kazanissa - eikä syyttä. Nämä ovat isoja muutoksia, sillä molemmat ovat pelanneet vuosikausia Kazanissa.

Enää seuran ikoneista ei ole ketään jäljellä. Legendaarinen ykkösketju, joka pelasi yhdessä myös useissa MM-turnauksissa, Aleksei Morozov - Sergei Zinovjev - Danis Zaripov, siirtyi aiemmin pois, kun seurajohto halusi nuorentaa runkoa. Zaripov on näyttänyt Metallurg Magnitogorskissa, että hänen päästämisensä oli iso virhe.

Maalivahdit:

Jussi Rynnäs (FIN)

Emil Garipov

Erinomaisesti pelannut ruotsalaisvahti Anders Nilsson lähti Edmonton Oilersiin. Hän oli yksi koko sarjan parhaista maalivahdeista, vaikka otteet eivät finaaleissa täysin luottamusta herättäneetkään. Hänen korvaajakseen on hankittu kaksi peliä Dallas Starsin riveissä viime kaudella pelannut Jussi Rynnäs. Isokokoisen suomalaisvahdin kausi kului kuitenkin pääosin AHL:ssä. Nilsson oli todella luotettava maalivahti, joten suomalaisella on isot saappaat täytettävänä.

Rynnäs saa todella kovan haastajan Kazanissa syntyneestä Emil Garipovista. 24-vuotias Garipov on pelannut kaksi erittäin vahvaa kautta Kazanissa - varsinkin toissa kaudella hän oli yksi koko sarjan parhaimmista maalivahdeista. Ak Bars ei tule maalivahteihin kaatumaan tälläkään kaudella.

Puolustus:

Marek Daloga (SVK) - Vladimir Denisov (BLR)

Konstantin Kornejev - Stepan Zakhartšuk

Jakov Rylov - Albert Jarullin

Zijat Paigin - Vasili Tokranov

Nikulinin ja Medvedin jättämiä valtavia aukkoja paikkaamaan on hankittu erittäin hyvän kevään MM-kisoissa pelannut slovakkipakki Marek Daloga, joka teki Sparta Prahassa viime kaudella 48 peliin tehot 6+18. Daloga on isokokoinen, kevytrakenteinen, erinomainen luistelija, loistava kiekollisena ja erittäin pelirohkea. Saa nähdä, miten rohkeasti hän saa tukea hyökkäyksiä Biljaletdinovin komennossa.

Joukkueen puolustuksesta löytyy kaksi erittäin fyysistä puolustajaa, kun Vladimir Denisov ja Stepan Zakhartšuk jatkavat seurassa. Ensin mainittu on kaksikosta se vielä fyysisempi. Valko-Venäjän maajoukkueen luottopakki Denisov voitti KHL:n taklaustilaston 227 taklauksella. Hän ei ole mikään puukäsi, mutta suurimmat vahvuudet ovat fyysisessä pelissä ja uhrautuvaisessa puolustuspelaamisessa. Zakhartšuk on ilkeä puolustaja, mutta luistelun kanssa on ongelmia. Hänellä on myös painava laukaus, vaikkakin sen suunta on usemmin ollut lähempänä päätyverkkoa kuin maalia.

Konstantin Kornejev ja Jakov Rylov ovat sen tason puolustajia, että he muodostaisivat todella monessa seurassa ykköspakkiparin. Kornejev on erinomainen luistelija, varmaotteinen ja älykäs puolustaja. Häneltä löytyisi hyvä laukauskin, jota hän ei tosin juuri käytä. Kornejev on jotenkin mukavoitunut Ak Barsissa, eikä saa enää parastaan itsestään irti. Rylov on monipuolinen puolustaja, joka oli vielä pari kautta sitten TsSKA:n avainpuolustajia. Ak Barsissa vastuu on ollut vähäisempää.

Atlantista synnyinkaupunkiinsa Kazaniin palannut Albert Jarullin on taitava kiekollinen puolustaja. 22-vuotias nuorukainen teki Atlantissa 29 peliin tehot 5+10. Hän on väläytellyt harjoituspeleissä ja lienee tulevalla kaudella TOP6-pakki. Ylivoima-aikaa pitäisi olla tiedossa, sillä siinä Jarullinin vahvuudet pääsevät esille. 20-vuotiaat Zijat Paigin ja Damir Musin tuovat joukkueeseen nuoruuden intoa. Biljaletdinov on ajanut nuorukaisia hiljalleen sisään joukkueeseen. Heiltä on lupa odottaa taas enemmän.

Hyökkäys:

Oscar Möller (SWE) - Mattias Sjögren (SWE) - Justin Azevedo (CAN)

Igor Mirnov - Aleksandr Svitov - Artjom Lukojanov

Dmitri Obuhov - Fedor Malihin - Mihail Varnakov

Mihail Gluhov - Vladimir Tkatšev - Denis Golubev

Hyökkäyksestä mainitsemisen arvoisia lähtijoitä ovat Aleksandr Burmistrov, Kirill Petrov, Sergei Kostitsin ja Petr Vrana. Burmistrov ei esittänyt mitään erikoista, Petrov floppasi, Vrana vaelteli jatkuvasti pelin ulkopuolella ja Kostitsin ei mahtunut pudotuspeleissä enää pelaavaan kokoonpanoon. Lähteneiden lista näyttää kovalta, mutta todellisuus on toista. Esimerkiksi Vrana ei sopeutunut ollenkaan Biljaletdinovin pelisysteemiin.

Tilalle ei ole tullut kuin Linköpingistä fyysinen, isokokoinen, taitava ja erittäin luova ruotsalaishyökkääjä Mattias Sjögren. Ruotsalainen teki Linköpingissä viime kaudella 43 peliin tehot 9+17. Nyt saattaisi olla aika antaa toissa kaudella erinomaisesti Avtomobilistissa pelanneelle Fedor Malihinille isompi ruutu, sillä hän oli ajoittain suorastaan maaginen Avtomobilistissa. Malihin joutui syystä tai toisesta Biljaletdinovin "koirankoppiin", mikä oli erikoista. Kenties taustalla on joku isompikin konflikti.

Justin Azevedosta on tullut kovan tason pelaaja KHL:ssä
Kuva © Anna Ahola - anna.ahola@jatkoaika.com

Hyökkäyksen kaksi ehdotonta kärkipelaajaa ovat pienikokoiset Oscar Möller ja Justin Azevedo. Möller oli joukkueensa selvästi paras pelaaja pudotuspeleissä, vaikka runkosarjassa ei vielä samalla tavalla loistanutkaan. Hän on nopea, maaliahne, röyhkeä ja erinomaisella asenteella varustettu hyökkääjä. 50 pistettä tehneellä Azevedolla on nyt tilillään kaksi peräkkäistä KHL:n finaalisarjan tappiota. Hän on todella nopea, arvaamaton ja juonikas. Kotoisesta Liigastamme hyvin tuttu Azevedo on Möllerin tyylinen pelaaja, joka on sitä parempi, mitä kovemmat panokset.

Igor Mirnov ja Mihail Varnakov olivat seuran tehokkaimmat venäläishyökkääjät menneellä kaudella. Mirnov on monipuolinen hyökkääjä, hyvä kiekonsuojaaja ja luova pelaaja. Varnakov oli 19 maalillaan joukkueensa paras maalintekijä. Hän on röyhkeä, nopea ja suoraviivainen. Erinomaisen kauden pelannut Artjom Lukojanov on todella fyysinen voimahyökkääjä ja taitotaso on myös hyvää luokkaa. Tulisieluinen, fyysinen, härkämäinen ja taitava Aleksandr Svitov on erinomainen pelaaja, joka ei turhaan ole seuran kapteeni.

Fyysisyyttä ja energisyyttä tuovat Mihail Gluhov, Dmitri Obuhov ja Denis Golubev. He ovat työteliäitä pelaajia, mutta taitotasoltaan hyvin rajallisia. Golubev on seuran hankinta Ladasta, mutta hän pelasi vielä toissa kaudella Kazanissa. Seuran oma poika Vladimir Tkatšev on pehmeillä käsillä varustettu sentteri. Ak Barsilla on edelleen vahva hyökkäyskalusto, vaikka seura menetti useita nimekkäitä hyökkääjiä.

Yhteenveto:

Ak Bars on heikentynyt, mutta tärkeimmät hyökkääjät seura on saanut pidettyä riveissään. Hyökkäys on täynnä todella työteliäitä pelaajia, ja kärki on äärimmäisen vaarallinen. Sentteriosasto on sarjan ehdotonta eliittiä. Puolustuksessa eletään uutta aikaa Medvedevin ja Nikulinin jälkeen. Daloga on todennäköisesti kova vahvistus. Onko Rynnäs samaa tasoa kuin Nilsson? Ak Bars on muutoksista huolimatta edelleen mestariainesta, sitä on turha kiistää.

Arvio: Ei ole suurin suosikki voittamaan konferenssiaan, mutta hyvin lähellä sitä. Itäisessä konferenssissa sijoille 1-4.

» Lähetä palautetta toimitukselle