HK Sotši - Jälleen musta hevonen?

KHL / Artikkeli
Janne Jalasvaara tuo fyysisyyttä Sotšin takalinjoille.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
KHL-kaupungeista lämpimin paikka on Etelä-Venäjällä sijaitseva Sotši, joka isännöi toissa talvena talviolympialaisia. HK Sotši aloittaa toisen kautensa sarjassa.

Ensimmäinen kausi alkoi heikosti, kun joukkue tuskaili suunnattomasti maalinteon kanssa ja majaili syyskaudella pitkään läntisen konferenssin pohjalla. Seura sai kuitenkin päävalmentaja Vjatšeslav Butsajevin komennossa lopulta hyökkäyspelin kuntoon - ja oli todella kuuma joukkue loppukaudesta. Sotši selvisi lopulta läntisen konferenssin viimeisenä pudotuspeleihin, mutta eväät eivät kuitenkaan riittäneet yllättämään runkosarjan voittanutta TsSKA:ta. 

Kesän aikana seurassa on tapahtunut paljon muutoksia. Muutamalla seuran huipputaitavalla yksilöllä on melkoinen ongelmapelaajan maine. Materiaali on kiistatta hyvää tasoa, mutta saako Butsajev pidettyä kaikki langat käsissään? Parhaassa tapauksessa Sotši voi olla todellinen musta hevonen.

Maalivahdit:

Konstantin Barulin

Andrei Gavrilov

Kaikella kunnioituksella Tomas Pöpperleä kohtaan - hän ei ollut riittävän hyvä maalivahti johdattamaan seuraa menestykseen. Avangardin viime kauden ykkösvahti Konstantin Barulin korvaa Pöpperlen, joten ykkösmaalivahdin tontilla on nyt menestymään tottunut konkari. Barulin on edustanut viime vuosina Avangardin ja Ak Barsin kaltaisia isoja organisaatioita. Hän luo vahvan perustan joukkueen pudotuspelihaaveille.

Kakkosvahdin paikasta taistelevat ainakin viime kaudelta tutut Andrei Gavrilov ja Dmitri Šikin. Pietarissa syntynyt 27-vuotias Gavrilov sai jo viime kaudella hyvin vastuuta, mutta ei esittänyt ihmeitä. 23-vuotias Šikin haastaakin Gavrilovin varmasti taistelussa kakkosvahdin paikasta. Kummatkin ovat kuitenkin tasoltaan vielä selvästi Barulinia perässä.

Kokenut Konstantin Barulin tuo varmuutta Sotšin maalille
Kuva © Timo Savela

Puolustus:

Clay Wilson (USA) - Janne Jalasvaara (FIN)

Renat Mamašev - Nikita Štšitov

Sergei Bernatski - Aleksei Semenov

Vladimir Malevitš - Dmitri Švidenko

USA:n paidassa Vancouverin olympialaisissa pelanneen erinomaisen kiekollisen puolustajan Ryan Whitneyn menetys oli iso kolaus, silti seuran puolustus näyttää hyvältä. Se sai pidettyä muun muassa viime kauden kaksi tehokkainta puolustajaansa. Lisäksi Dinamo Moskovasta saapui vahvaa fyysistä peliä tuova kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja Janne Jalasvaara.

Puolustuksen tehopakit olivat Nikita Štšitov ja Clay Wilson. Štšitov oli joukkueensa kapteeni ja tehokkain pakki pisteillä 8+23. Hän on kokenut yleispuolustaja, jolle mennyt kausi oli kenties koko uran paras. KHL:ssä kolme yli 20 pisteen kautta peräkkäin pelannut Wilson on Štšitovin tavoin laadukas yleispuolustaja. Wilson on taitava, sulava luistelija ja rohkeasti hyökkäyksiä tukeva puolustaja. 32-vuotiaat puolustajat ovat KHL:ssä tekijämiehiä.

Sibiristä saapunut Renat Mamašev voitti Neftehimikissä kaudella 2012-13 täysin yllättäen puolustajien pistepörssin. Mamaševilla on painava laukaus ja hyvät kiekolliset taidot, mutta hän ei ole muilla kausilla päässyt huippukautensa tasolle. Hän kuuluu Wilsonin ja Štšitovin tavoin samaan 32-vuotiaiden ikäluokkaan. Aleksei Semenov tuo kokoa ja fyysisyyttä. Sergei Bernatski ja isokokoinen Vladimir Malevitš tuovat syvyyttä puolustukseen.

Hyökkäys:

Andre Petersson (SWE) - Ben Maxwell (CAN) - Mihail Anisin  

Ilja Krikunov - Pjotr Šastlivi - Nikolai Zherdev

Max Wärn (FIN) - Igor Ignatuškin - Jevgeni Skatškov

Dmitri Kazionov - Mihail Jakubov - Roman Ljudutsin

Seuran viime kauden TOP6-pistemiehiin kuuluneiden Cory Emmertonin, Andrei Kostitsinin ja Jevgeni Lapenkovin menetykset kirpaisevat, mutta Sotši on tehnyt mielenkiintoisia hankintoja, joten hyökkäys tuskin on juurikaan heikentynyt. Toista kärkisentterin paikkaa on tarjolla Jugrassa ja Kärpissä viime kaudella pelanneelle taitavalle Ben Maxwellille. Kahtena viime kautena Suomen mestaruuden voittanut Maxwell pelaa hyvin kahteen suuntaan ja lisäksi hänellä on hyvä pelikäsitys sekä syöttötaito.

Sisäisen pistepörssin viime kaudella voitti 55 peliin tehot 16+25 tehnyt Ilja Krikunov, jolta ei varmasti odotettu näin kovaa panosta. 31-vuotiaan laitahyökkääjän viime kaudet ovat olleet todella vaikeita. Krikunov kuitenkin osoitti, että liike, laukaus ja ja työmoraali ovat kunnossa. Seuran sisäisen maalipörssin 20 osumallaan voittanut pienikokoinen ruotsalaishyökkääjä Andre Petersson osoitti olevansa kova tekijä tällä tasolla. Hän on erittäin taitava ja arvaamaton hyökkääjä, mutta toisaalta ruotsalaisen työmoraalissa olisi toivomisen varaa.

Seurassa pelaa tulevalla kaudella kaksi ongelmapelaajan maineessa olevaa huipputaitavaa hyökkääjää, kun Mihail Anisin jatkaa ja yli 400 peliä NHL:ssä pelannut Nikolai Zherdev saapui Dinamo Moskovasta. Vain 165-senttinen Anisin on erittäin kevytrakenteinen hyökkääjä. Hänen suurimmat vahvuutensa ovat erinomainen luistelu ja todella korkea taitotaso. Hän muodosti Vitjazissa aikanaan NHL:ään siirtyneen Artemi Panarinin kanssa kovan tutkaparin.

Zherdev tehtaili viime kaudella 47 peliin 22 pistettä. Hän on parhaimmillaan täysin pitelemätön yksi vastaan yksi -tilanteissa. Näitä kahta huipputaitavaa hyökkääjää yhdistävät kaksi negatiivista tekijää: molemmilla on ollut ongelmia kaukalon ulkopuolella - eikä kumpaakaan juuri kiinnosta puolustaminen. Todella taitaviin pelaajiin lukeutuu myös 20 pistettä viime kaudella tehnyt Roman Ljudutsin, jonka asennepuolessa olisi kanssa toivomisenvaraa. On mielenkiintöistä nähdä, miten päävalmentaja Butsajev saa kaikki taiteilijat puhaltamaan yhteen hiileen - ei nimittäin ole ihan helppo tehtävä.

Kovaa työmoraalia ja taistelutahtoa joukkueeseen tuovat Max Wärn, Igor Ignatuškin, Mihail Jakubov ja Dmitri Kazionov. Wärnistä ei näytä olevan KHL:n tasolla pistetykiksi, mutta hän tuo joukkueeseen kovaa asennetta, luisteluvoimaa ja fyysistä peliä. 26 pistettä tehnyt Ignatuškin on tunnollinen kahden suunnan sentteri. Jakubov on isokokoinen ja työteliäs kahden suunnan sentteri. Kazionov pelaa myös vahvasti kahteen suuntaan, ja hän tulee toissa kauden KHL-mestarin Metallurg Magnitogorskin riveistä.

Suomalaisyleisölle Max Wärn on tuttu Liigasta parin vuoden takaa
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Salavatista saapunut Jevgeni Skatškov oli toissa kaudella erinomainen Torpedon riveissä kevään pudotuspeleissä - joukkueensa paras pelaaja. Hän on nopea, taitava ja vahva yksi vastaan yksi -tilanteissa. Konstantin Koltsov saapui Ak Barsista. Hän tuo luisteluvoimaa, mutta alla on hyvin vaatimaton kausi.

Yhteenveto:

Maalivahti- ja puolustuspeli ovat kunnossa. Barulin on pätevä maalivahti tällä tasolla. Puolustuksesta löytyy vahvaa kiekollista osaamista, mutta myös kaivattua fyysisyyttä. Seuralla on hyvät laitahyökkääjät, mutta muutaman taiteilijan onnistumista ja vaikutusta joukkueeseen on hankala arvioida. Sentteriosastolta puuttuvat todelliset helmet, mutta työteliäitä kahden suunnan miehiä riittää. Päävalmentaja Juri Butsajev sai joukkueen pelaamaan erinomaisesti kauden jälkimmäisellä puoliskolla - nyt palapelissä on muutamia todellisia riskitekijöitä.

Arvio: Sotši voi olla parhaimmillaan todellinen musta hevonen. Läntisessä konferenssissa sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle