Dinamo Moskova - Löytyykö punainen lanka?

KHL / Artikkeli
Aiemmin vakuuttavasti Torpedossa esiintynyt Juuso Hietanen nähdään jatkossa Moskovan Dinamossa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Vuosina 2012 ja 2013 Gagarin Cupin voittanut Moskovan menestynein KHL-seura on menettämässä vahvasti kaupungin ykkösseuran valtikkaa TsSKA Moskovalle. Dinamon peli ei ollut viime kaudella sitä tuttua Dinamoa, mitä nähtiin Olegs Znaroksin johdattaessa seuran kahteen mestaruuteen, vaikkei seura missään nimessä huonosti pelannut.

Tulevalla kaudella Dinamo pääsee kyllä pudotuspeleihin ilman aivan täydellistä romahdusta, mutta kotiedun saaminen voi olla haastavampaa. Harjoituspeleissä joukkueen ykkösketjun peli on yskinyt pahasti ja ylivoimapelaaminen on edelleen heikkoa, kuten se on ollut aina nykyisen päävalmentajan Harijs Vitolinsin alaisuudessa.

Harjoituspeleistä ei kannata vetää juuri minkäänlaisia isompia johtopäätöksiä, mutta Dinamon pelissä oli samoja ongelmia jo viime kaudella.

Maalivahdit:

Aleksandr Jerjomenko

Aleksandr Lazušin

Maalivahteina jatkaa viime kaudelta tuttu ja turvallinen kolmikko. 35-vuotias Aleksandr Jerjomenko on kaiken voittanut maalivahti, jonka otteissa on ollut havaittavissa pientä epävarmuutta viime vuosina. Hän torjui Dinamolle molemmat Gagarin Cupin voitot, ja sitä ennen hän voitti Gagarin Cupin Salavatissa. Jerjomenko on kolminkertainen KHL-mestari, kaksinkertainen maailmanmestari, kolminkertainen RSL-mestari ja hänet on valittu kahdesti KHL:n parhaaksi maalivahdiksi. Miehen parhaat vuodet lienevät kuitenkin jo takana. Turha sitä on kuitenkaan kiistää - hän on edelleen laatuvahti KHL:ssä.

Ykkösvahdin paikasta taistelee muutama vuosi sitten vielä Metallurg Novokuznetskin maalilla jatkuvaan kiekkosateeseen tottunut 27-vuotias Aleksandr Lazušin, jonka viime kauden torjuntaprosentti 21 ottelussa oli käsittämättömän hyvä 94,6 - koko KHL:n paras. Hän kantoi joukkuettaan myös pudotuspeleissä. Lazušin haastaa Jerjomenkon taisteluun ykkösvahdin paikasta. Dinamolla on laadukas maalivahtikaksikko kasassa - yksi sarjan parhaista.

Puolustus:

Dmitri Višnevski - Mat Robinson (CAN)

Andrei Mironov - Juuso Hietanen (FIN)

Maksim Solovjev - Denis Barantsev

Aleksandr Osipov - Gleb Korjagin

Seura menetti viime kauden tärkeistä pakeistaan todella fyysisen Janne Jalasvaaran ja Filip Novakin. Heille on hankittu korvaajat: toinen on Torpedon puolustuksen liiderinä neljä viimeistä kautta toiminut taitava ja hyvin luisteleva kiekollinen puolustaja Juuso Hietanen. Hietanen suorastaan dominoi Torpedon kiekollisen pelin moottorina vuosikausia ja rikkoi jokaisella kaudellaan 23 pisteen rajan. Hänen menetyksensä on valtava Torpedolle, mutta suomalainen on erinomainen vahvistus Dinamolle.

Toinen hankinta on seurassa kaksi KHL-mestaruutta voittanut 23-vuotias Denis Barantsev, joka palaa vuoden tauon jälkeen takaisin Moskovaan. Viime kaudella mies pelasi melko isossa roolissa Ladassa. Nuori puolustaja esitti Ladassa vahvoja fyysisiä otteita ja teki siinä sivussa 10 pistettä. Barantsev yrittää korvata jollain tasolla Jalasvaaran jättämän aukon siinä, missä Hietanen korvaa Novakin jättämän tyhjiön.

Joukkueen paras kiekollinen puolustaja lienee Hietasen tulosta huolimatta edelleen viime kaudella 34 peliin tehot 10+12 tehnyt kanadalaispakki Mat Robinson. Hänellä on erinomainen luistelunopeus, painava laukaus ja loistava pelikäsitys. Robinson loisti jo toissa kaudella Dinamo Riikassa, ja hän tuo erinomaisena hyökkäävänä puolustajana tärkeää osaamista joukkueeseen. Salavatin Kirill Koltsovia moni kutsuu termillä "välihyökkääjä", ja tämä kyseinen termi sopii kuvaamaan myös Robinsonia, vaikkakaan Robinson ei ole samanlainen taikuri kiekon kanssa kuin Koltsov.

Vasta 21-vuotias Andrei Mironov saattaa pelata jopa ykköspakkiparissa tällä kaudella. Varsin monipuolinen yleispuolustaja nähtiin kevään MM-kisoissa, mikä kertoo jotain nuoresta puolustajasta ja hänen potentiaalistaan. Mironov vastasi yhdestä harjoituspelien hienoimmista taklauksista, jossa hän lähetti Maksim Afinogenovin maata kiertävälle radalle. Mironovin tavoin 21-vuotias Gleb Korjagin on enemmänkin vielä syvyyspakki joukkueeseen ja hänelle säännöllinen peliaikakin voi olla vielä tiukassa. Korjagin on vielä varsin virheherkkä puolustaja, mutta näen potentiaalia hänessäkin nousta hyvän tason KHL-puolustajaksi.

Maksim Solovjev ja Dmitri Višnevski ovat molemmat joukkueen TOP6-pakkeja. 36-vuotias Solovjev on joukkueensa ikänestori, hyvä kiekollinen puolustaja, joka tarvitsee rinnalleen Jalasvaaran kaltaisen vahvan oman pään pelaajan. Višnevski on varsin fyysinen ja sulavasti luisteleva puolustaja. Hän on vahva kaksinkamppailuissa ja puolustuksen kärkinimiä. Kovaa laukova Aleksandr Osipov on käyttökelpoinen ylivoimalla. Hän ei ole erityisen hyvä luistelija, mutta vahva puolustaja tuli jo Amur-vuosinaan tunnetuksi painavasta laukauksesta.

Hyökkäys:

Kaspars Daugavins (LAT) - Konstantin Gorovikov - Maksim Pestuško

Martins Karsums (LAT) - Aleksei Tsvetkov - Maksim Karpov

Konstantin Glazatšev - Aleksei Terešenko - Ansel Galimov

Denis Kokarev - Jegor Dugin - Daniil Tarasov

Joukkueen hyökkäys ei ole muuttunut juuri ollenkaan. Nimilistaltaan joukkueella on jälleen pätevä hyökkäys, mutta se on silti joukkueen heikoin osa-alue päävalmentajan lisäksi.

Joukkueen viime kauden latvialaiskaksikko Kaspars Daugavins ja Martins Karsums jatkavat seurassa. He ovat varsin erityylisiä pelaajia. Seuran sisäisen pistepörssin tehoilla 22+15 voittanut Daugavins oli joukkueensa selvästi tehokkain hyökkääjä. Erinomaisesti luisteleva, taitava ja painavalla laukauksella varustettu laitahyökkääjä pelasi erinomaisesti kevään MM-kisoissa. Väkivahva Karsums on hyökkäyksen taklauskone, joka tuo erinomaisesti fyysistä voimaa. Daugavinsin tavoin Karsumsilla on painava laukaus, mutta hänessä ei ole samanlaista luontaisen maalintekijän vikaa kuin Daugavinsissa.

Monet KHL:n seuraajat muistavat Dinamon erinomaisen tutkaparin vielä toissa kaudelta, kun Leo Komarov ja Maksim Pestuško muodostivat seuralle erinomainen hyökkäyksen kärjen. Pestuško teki viime kaudella 48 peliin 30 pistettä. Hän on vaarallinen hyökkäyspään täsmäase, mutta loukkaantumiset ovat vaivanneet kahden viime kauden aikana. Hän on pelitaitava, kovaa laukova ja hyvin syöttelevä pelaaja.

Joukkueesta löytyy pari monissa liemissä keitettyä sentteriä, mutta melkein tekisi mieli sanoa, että Aleksei Tsvetkov on jopa seuran paras keskushyökkääjä. Hienoihin harhautuksiin pystyvä taitava ja hyvällä pelikäsityksellä varustettu sentteri muistetaan aina seuralle kaudella 2012-13 Gagarin Cupin ratkaisseesta voittomaalista kuudennen finaaliottelun jatkoajalla. Hän pelaa hyvällä asenteella, mitä ei voi sanoa kaikista Dinamo-hyökkääjistä.

Sentteriosaston nimekkäimmät pelaajat ovat 34-vuotias Aleksei Terešenko ja 37-vuotias Konstantin Gorovikov. Terešenko on monipuolinen ja erinomaisesti kahteen suuntaa pelaava sentteri. Ak Barsissa kaudella 2009-10 Gagarin Cupin voittanut konkari on myös kolminkertainen maailmanmestari. Gorovikov on hyvin peliä rytmittävä taitosentteri, mutta ikä alkaa jo painaa. Riittävätkö rahkeet enää ykkössentteriksi, sillä ura on jo vahvasti alamäessä? Viime kaudella Gorovikov teki 48 peliin 19 pistettä.

Traktorin juniorituotannon laatupelaajia löytyy myös Moskovasta. Seura hankki kaudelle 2013-14 Maksim Karpovin ja Jegor Duginin. Karpov on esiintynyt kahden kauden aikana selvästi vakuuttavammin ja pelannut isommassa roolissa. Hän on nopea, hyvin peliä lukeva ja pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä. Viiime kaudella 51 peliin tehot 16+10 tehneellä 23-vuotiaalla Karpovilla on eväitä nousta jopa tähtikategorian hyökkääjäksi. Duginin ongelma on, että hän ei saa vastuuta nimekkäiden sentterien takana tarpeeksi. Taitoa, syöttötaitoa ja pelikäsitystä olisi, mutta mies menee hukkaan pienessä roolissa. Vinkki Dinamon johdolle - antakaa miehen yrittää toisessa kärkiketjuista.

Denis Kokarev on nähty myös maajoukkueessa usein
Kuva © Timo Savela

30-vuotias Denis Kokarev on kaksinkertainen KHL-mestari ja maailmanmestari. Hänellä ei ole pehmeitä käsiä, hyvää syöttötaitoa tai maalintekijän vikaa. Hän on kuitenkin armoton työmyyrä, fyysinen ja vahva luistelija - todellinen taistelijan perikuva. Uusi hankinta Ansel Galimov pelasi vahvasti Novokuznetskissa viime kaudella ja hän voi olla kova tekijä. 24-vuotias Daniil Tarasov pelasi viime kaudella viisi peliä San Jose Sharksissa, mutta pääosa kaudesta kului AHL:ssä.

Mainittavia nimiä ovat lisäksi kokenut Juri Babenko, viime kaudella VHL:ssä pelannut isokokoinen Aleksandr Avtsin, työteliäs Konstantin Volkov ja Uzhbekistanissa syntynyt Maksim Majorov, joka teki toissa kaudella Atlantissa 28 peliin 18 pistettä.

Yhteenveto:

Materiaalinsa puolesta Dinamolla on kasassa viime kauden tapaan nimekäs joukkue. Suurimmat kysymysmerkit lienevät päävalmentajan, hyökkäyksen ja pahasti tökkineen ylivoimapelin kohdalla. Maalivahtiosasto on kunnossa, siihen joukkue ei kaadu. Puolustus on suunnilleen viime kauden tasoa ja siinä on loistavaa kiekollista osaamista Robinsonin ja Hietasen johdolla.

Dinamossa on tätä nykyä hyökkääjiä, jotka eivät tunnu aina tekevän kaikkea joukkueen eteen. Joukkuetta ei missään nimessä voi laskea pois mestaruustaistelusta, mutta seura on vahvasti menettämässä Moskovan ykkösseuran tittelin TsSKA:lle.

Arvio: Ei pysty voittamaan TsSKA:ta, joten voi olla korkeintaan kolmas runkosarjassa. Läntisessä konferenssissa sijoille 3-5.

» Lähetä palautetta toimitukselle