TsSKA Moskova - Euroopan menestyneimmälle jääkiekkoseuralle kelpaa vain mestaruus

KHL / Artikkeli
Viktor Fasth on vaihtanut NHL-kaukalot KHL:ään.
Kuva © Getty Images
Runkosarjaa dominoinut perinteikäs moskovalaisseura meni romahtamaan läntisen konferenssin finaaleissa SKA:ta vastaan, vaikka se johti ottelusarjaa jo 3-0. Äärimmäisen kurinalaisesti koko kauden viisikkona pelannut TsSKA hukkasi otteensa ratkaisevalla hetkellä. TsSKA ei ole koskaan voittanut KHL:n mestaruutta tai ollut edes finaaleissa.

TsSKA lähtee tulevaan kauteen vain vähän uusiutuneella joukkueella, joten sillä ei voi olla kuin yksi tavoite - mestaruus. Materiaali on erittäin kova KHL:ään, ja ennen kaikkea joukkueen rakenne on jälleen erinomainen. KHL:n parhaisiin päävalmentajiin lukeutuva Dmitri Kvartalnov on saanut aiempia valmennettaviaan joukkueen mukaan Sibiristä. Enää ei puhuta kaksi Gagarin Cupia voittaneesta Dinamo Moskovasta Venäjän pääkaupungin ykkösseurana: TsSKA Moskova on tullut takaisin - kaikkien aikojen menestynein eurooppalaisseura.

Maalivahdit:

Viktor Fasth (SWE)

Stanislav Galimov

Seuran maalivahtikolmikosta on vaihtunut yksi pala, kun Valko-Venäjän maajoukkuevahti Kevin Lalande sai lähteä. Hänen tilalleen on hankittu lähtökohtaisesti parempi maalivahti, kun Edmonton Oilersissa 26 peliä viime kaudella pelannut ruotsalaisvahti Viktor Fasth liittyi joukkueeseen. Siinä, missä Oilersin puolustus vuosi kuin seula, on edessä nyt äärimmäisen kurinalaisesti joukkueena puolustava viisikko, joka ei anna juuri huippupaikkoja vastustajille. TsSKA puolustaa niin hyvin, että vastustajien on todella vaikea päästä A-luokan maalintekopaikoille.

Stanislav Galimov ja erittäin lahjakas Ilja Sorokin ovat seuran muut maalivahdit. Galimov on loistava maalivahti, mutta hänenkin otteensa ailahtelivat hieman kevään pudotuspeleissä. 20-vuotias Sorokin on esiintynyt viime vuosina vakuuttavasti Novokuznetskin heikon puolustuksen takana. Hän pelaisi todella monessa KHL-seurassa ykkösvahtina, mutta TsSKA:ssa saattaa jäädä kolmosveskariksi. TsSKA saattaa hyvinkin päästää Sorokinin lainalle johonkin toiseen KHL-seuraan. Kasassa on erinomainen maalivahtikolmikko.

Puolustus:

Nikita Zaitsev - Denis Denisov

Bogdan Kiselevitš - Igor Ožiganov

Aleksandr Kutuzov - Grigori Panin

Aleksei Bondarev - Artjom Blažijevski

TsSKA:n timantin kova puolustus on kokenut muutaman muutoksen kesän aikana. Kesken kauden hankitun Ondrej Nemecin menetys oli iso, lisäksi lähti pari muuta puolustajaa. Tilalle seura on kuitenkin saanut sen verran tasokkaita nimiä, että puolustuksen taso tuskin on ainakaan heikentynyt.

TsSKA:lla on riveissään koko sarjan paras puolustaja Nikita Zaitsev, ja hänen pakkiparinaan todennäköisesti jatkava Denis Denisov kuuluu myös aivan sarjan parhaiden puolustajien joukkoon. 23-vuotias Zaitsev on todella monipuolinen pakki. Hän on loistava luistelija, vahva, fyysinen, pelikäsitys on erinomainen ja laukaus suoraan syötöstä lähtee kovaa ja tarkasti. Zaitsev on lähes täydellinen paketti. Kymmenen vuotta vanhemmassa Denisovissa on paljon samoja piirteitä kuin Zaitsevissa, mutta hän ei ole aivan samantasoinen pelaaja - vaikkakaan ei kaukana siitä.

Kvartalnov sai seuraan toissa kaudelta hänelle Sibiristä tutun 22-vuotiaan Igor Ožiganovin, jolla on alla vahva kausi. Isokokoinen, vahva ja hyvin luisteleva pelaaja on matkalla sarjan ehdottomien huippupuolustajien joukkoon, vaikka ei vielä kuulu siihen. Hän ampuu todella hanakasti ja sai nähdä Patrik Hersleyn kaltaisen tähtipakin otteita läheltä viime kaudella. Zaitsevin tavoin Ožiganov on Kvartalnovin luottoratsuja toissa kaudelta Sibiristä. Nyt molemmat ovat TsSKA:ssa.

Puolustuksen fyysistä osastoa edustaa Grigori Panin, joka on todella fyysinen ja kovia taklauksia viljelevä puolustaja. Kiekollisena hänen taitonsa ovat kovin rajalliset. 25-vuotias Bogdan Kiselevitš oli Kvartalnovin luottonimiä aiemmin Severstalissa ennen kuin hän saapui viime kaudeksi Moskovaan. Kyseessä on erittäin kovalla asenteella varustettu puolustaja, jonka vahvuudet ovat vahvassa oman pään pelaamisessa. Kiselevitš on tyypillinen TsSKA-soturi, joka ajattelee ainoastaan joukkueen etua ja pelaa kovalla asenteella illasta toiseen.

Puolustusta täydentää myös hyvä kiekollinen puolustaja Vitali Kutuzov, joka saapui Salavatista. Myös hän oli toissa kaudella Sibirissä Kvartalnovin valmennettavia, joten päävalmentaja näyttää saavan kaikki vanhat luottonimensä TsSKA:n puolustukseen. Kutuzovista on paljon iloa todennäköisesti kakkosylivoimassa. Torpedossa viime kaudella väläytellyt 21-vuotias Artjom Blažijevski on nimi, joka kannattaa laittaa mieleen. Hyvin luisteleva ja kiekollisesti taitava nuori pakkivsaattaa hyvinkin olla seuran TOP6-pakkeja jo tällä kaudella. Nuorukainen oli Torpedossa ajoittain erittäin hyvä.

Aleksei Bondarev on luotettava yleispuolustaja, joka on edustanut myös Metallurg Magnitogorskin ja Avangardin kaltaisia isoja seuroja KHL:ssä. Bondarev on kiekollisena hyvä, mutta hoitaa luotettavasti myös oman pään suojelemisen. 22-vuotias Mihail Naumenkov on osoittanut olevansa jo ihan hyvää tasoa KHL:ssä. Puolustuksessa on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa.

Hyökkäys:

Dmitri Kugryšev - Stephane Da Costa (FRA) - Aleksandr Radulov

Simon Hjalmarsson (SWE) - Jan Mursak (SLO) - Geoff Platt (BLR)

Sergei Andronov - Mihail Junkov - Igor Makarov

Ivan Telegin - Jevgeni Korotkov - Vladimir Žarkov

Vahvistunut Salavat vei kolme TsSKA:n viime kauden nimekästä hyökkääjää, kun maalitykki Igor Grigorenko, huippulahjakas Nikolai Prohorkin ja Andreas Engqvist vaihtoivat maisemaa. Hyökkäys näyttää kuitenkin uusien hankintojen jälkeen erittäin kovalta.

Joukkueen suurin tähti on Aleksandr Radulov, joka ei esittelyjä kaipaa. Äärimmäisen monipuolinen maailmanluokan hyökkääjä on sarjan paras pelaaja. Radulovilla on poikkeukselliset kiekolliset taidot ja aivan käsittämätön palo jääkiekkoon, joka toki jopa Kvartalnovin alaisuudessa menee joskus yli. Tällä supertähdellä on ilmiömäinen laukaisutaito ja pelikäsitys. Harhautustaidot ja pelin rytmittäminen ovat tulisieluisen hyökkääjän suuria vahvuuksia.

Tämä herra ei esittelyjä kaipaa
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

30 maalin ranskalaishyökkääjä Stephane Da Costa oli viime kaudella pistepörssin neljäs siinä, missä Radulov voitti pistepörssin. Molemmat olivat sivussa yli kymmenestä pelistä. Taitavalla ja nopealla Da Costalla on aivan sarjan eliittiin kuuluva pelikäsitys ja syöttötaito, mutta hän on myös erinomainen viimeistelemään itse.

Kesän kovin hyökkääjähankinta oli erinomaisesti kahteen suuntaan pelaavan ja työteliään Dmitri Kugryševin osto Sibiristä. 25-vuotias Kugryšev on monipuolinen hyökkääjä, joka teki Sibirissä 49 peliin tehot 17+29. Nopea, taitava ja maaliahne hyökkääjä on matkalla KHL:n huipulle. Erinomaisten hyökkäyspään taitojensa lisäksi hän puolustaa ja takakarvaa hyvällä asenteella. Hän on TsSKA:n omia pelaajia, joka lähti maailmalle seurassa saadun pienen peliajan takia ja tuli takaisin tähtihyökkääjän statuksella.

Seuran viime hetken hankintoihin kuului Lokomotivin viime kauden paras maalintekijä Geoff Platt, jolla on nykyään Valko-Venäjän kansalaisuus. Erittäin nopealla luistelijalla on loistava laukaus. Platt teki Lokomotiville tehot 17+13. Hän on ollut vuosikausia laatuhyökkääjä KHL:ssä ja tuo entisestään leveyttä TsSKA:n ratkaisuosastoon. Uusiin nimiin kuuluu vahvasti kahteen suuntaan pelaava sentteri Mihail Junkov, joka on voittanut Gagarin Cupin Ak Barsissa keväällä 2010 ja toissa kaudella Magnitogorskissa. Junkov on erinomainen joukkuepelaaja ja sopinee mainiosti TsSKA:n joukkueeseen.

Hyökkäyksen erinomaisiin ulkomaalaisvahvistuksiin lukeutuvat Jan Mursak ja Simon Hjalmarsson. Mursakia voidaan pitää Anze Kopitarin jälkeen toiseksi parhaana slovenialaisena jääkiekkoilijana. Hän on erinomainen luistelija, hyvin syöttelevä, melko fyysinen ja työteliäs hyökkääjä. Kesken viime kauden tullut Hjalmarsson oli SHL:n pistepörssin neljäs toissa kaudella. Viime kaudella hän teki TsSKA:lle 33 peliin 24 pistettä. Taitava ja työteliäs hyökkääjä tukee erinomaisesti seuran hyökkäyksen terävintä kärkeä.

Tulisieluinen Igor Makarov pelasi vuosia SKA:ssa pienessä roolissa. Hänen vahvuuksiinsa kuuluvat hyvä rannelaukaus, nopeus ja energisyys. Sergei Andronov ja Vladimir Žarkov ovat molemmat erittäin työteliäitä, nopeita ja fyysisyyttä tuovia pelaajia. He tekevät illasta toiseen hurjan määrän töitä joukkueen eteen. Ivan Telegin, Jevgeni Korotkov ja Maksim Mamin kuuluvat TsSKA:n työmyyriin. He ovat isokokoisia, työteliäitä ja fyysisiä. Korotkov on lisäksi erinomainen kiekonsuojaaja.

Päävalmentajan 21-vuotias poika Nikita Kvartalnov ei todellakaan saa isältään mitään erityiskohtelua joukkueessa. Nikita on hyvä luistelija, mutta hänellä on vielä tekemistä mahtuakseen säännöllisesti pelaavaan kokoonpanoon. 23-vuotias Roman Ljubimov väläytteli viime kaudella hyvää taitotasoaan. Torpedosta hankittu Gennadi Stojarov on isokokoinen hyökääjä, joka pystyy tuomaan tehojakin, mutta rooli jäänee pieneksi TsSKA:ssa.

Yhteenveto:

Kvartalnov on haalinut muutamia laatupelaajia, joita hän on valmentanut aiemmin Sibirissä. Päävalmentajana hän on aivan sarjan eliittiä. Joukkueella on kolme laadukkaan ykkösveskarin mitat täyttävää maalivahtia, joten maalivahtipeliin ei TsSKA kaadu. Puolustus on vähintään yhtä kovaa betonia kuin viime kaudella. TsSKA lähtee kauteen erittäin kovalla nipulla. Joukkueen äärettöman loistavasta viisikkopuolustamisesta, työmoraalista ja materiaalin kovasta tasosta johtuen sitä vastaan on todella vaikea tehdä maaleja.

TsSKA:ssa on oikeastaan kaikki palaset kohdallaan ja sen pelistä on vaikea löytää heikkouksia. Tarvittaessa käytössä on vielä iso kasa pelimerkkejä uusiin pelaajahankintoihin, mutta toimitusjohtaja Sergei Fedorov ei tee tyhmiä liikkeitä. Kasassa on nyt joukkue, joka on valmis palauttamaan kaikkien aikojen menestyneimmän eurooppalaisseuran Gagarin Cupin voittajaksi. Kovia haastajia riittää, mutta tätä TsSKA:ta on vaikea kaataa tällä kaudella

Arvio: Matkalla jälleen runkosarjan voittoon. Suurin mestarisuosikki. Läntisessä konferenssissa sijoille 1-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle