HPK vei vauhdikkaan ottelun

Hämeenlinnan Pallokerho matkusti tiistaina länsirannikolle ja voitti Porin Ässät vähämaalisessa ottelussa lukemin 1-2 (1-2, 0-0, 0-0). Kerho puolusti tiiviisti, vaikka joutui luopumaan kahdesta pelaajastaan kesken ottelun.

Tiistai-ilta Porissa, yleisöä vajaat 4500 silmäparia ja teeman mukaisesti vedetty työhaalarit niskaan. Kasassa oli ainekset tyypilliseen Ässien kuluvan kauden kotiotteluun, varsinkin, kun vierasjoukkueen ensimmäinen maalia päin kohdistunut veto päätyi verkkoon runsaan kolmen minuutin paikkeilla. Ottelun avausmaali syntyi Janne Laakkosen lavasta, kun laukaus upposi napakasti ässämaalin yläkulmaan.

– Meillä oli tähän peliin yksi iso teema: tappaa Ässien innokkuus ja tunnetaso. Siinä onnistuimme ihan hyvin. Kyllähän Ässät vei ensimmäistä ja kolmatta erää, mutta onneksi meillä on maalivahti, joka pelaa meille pisteitä. Häviämme edelleen maalipaikkoja, joten edessä on vielä pitkä tie. Oikeudenmukaisuuden nimissä Ässät olisi voittanut, mutta me olimme onnekkaampia, kommentoi Kerhon päävalmentajan puikkoihin tammikuun lopulla noussut Timo Lehkonen.

Jo heti ottelun alkumetreillä Aki Uusikartano pääsi kohottamaan Isonmäen yleisön pulssia, kun HPK-vahti Mika Järvinen esitteli torjuntataitojaan. HPK:n avausmaalin jälkeen ei kestänyt kuin puolisen minuuttia, kun Tomas Zaborsky tasoitti tilanteeksi 1-1.

– Tietysti hyvä päivä meillä muuten. Pelit vähenevät. Näki, että joukkueessa on halua. Molemmat maalit olivat ehkä helppoja. HPK puolusti kovalla sydämellä, Ässien päävalmentaja Karri Kivi antoi tunnustuksen vierasjoukkueelle.

– Meillä Tapio Sammalkangas hoiti oman ruutunsa ja Ryan Caldwell sekä Joel Armia olivat eloisia. Sitä kaivattiin kentälle.

Mika Järvinen oli vankka muuri HPK-maalilla.

Ässien kakkosketju jatkoi uurastamistaan isoilla peliminuuteilla. Ässien ja HPK:n keskinäisten otteluiden parhaimmista tehomiehistä, Veli-Matti Savinaisesta ja Niko Niemisestä, vain Savinainen onnistui jatkamaan tilastoaan jättäen hämeenlinnalaishyökkääjän syöttöpisteellään taakseen.

Tapaus Zagrapan

Ässien edellisessä kotiottelussa HPK:ta vastaan lokakuussa loukkaantunut ja neljä kuukautta sivussa ollut Marek Zagrapan palasi tiistaina kaukaloon täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Slovakialainen osoittautui joukkueelleen arvokkaaksi, kun edellisen kerran tehopisteen juuri Ässiä vastaan tehnyt Zagrapan iski samalla ottelun voittomaalin sekä kauden ensimmäisen häkkinsä. Kiekko kimposi helpohkon oloisesti Ässävahti Antti Raannan hanskakädestä verkon perukoille, ja maalista turhautunut porilaisveskari hakkasi harmissaan maalin ylärautaa.

– Olen aika tyytyväinen Zagrapanin esitykseen. Mies on treenannut kolme viikkoa ahkerasti ja kun pelaa tuolla tavalla, on meille vahvistus, Lehkonen kiitteli.

Ottelun lopputulos selvisi jo ensimmäisen 20 minuutin aikana, mutta toinen erä tarjosi molemmille joukkueille tilaisuuden keikuttaa laivaa. Kerho oli hallitsevana osapuolena suurimman osan ajasta, mutta Ässät onnistui laittamaan mailan väliin oikeaan aikaan ja estämään vierasjoukkueen aikeet. HPK:n voiton takuu taas löytyi tolppien välistä. 26 torjuntaa napannut Järvinen pelasi Isossamäessä loisto-ottelun.

Hämeenlinnalaisten uusi hankinta Milan Kytnar sai mahdollisuuden nostaa joukkueensa kahden maalin johtoon päästessään läpi laidasta. Ässien yksi parhaista tilaisuuksista tasoittaa tuli alivoimalla, kun joukkue pääsi hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Uusikartanon laukaus päätyi kuitenkin etukulmasta ohi.

Rosterissa tilaa

Vaikka HPK vei täydet kolme pistettä mukanaan, joutui joukkue kokemaan myös muutamia takaiskuja, kun sekä Jukka Laamanen että Ville Hämäläinen jättivät ottelun kesken jo kymmenen minuutin kohdalla loukkaantumisen vuoksi. Kerhonmielisten syyttävä sormi osoitti punapaitojen Kristian Kudrocia. Slovakkijätti laukoi ylivoimalla ensin Hämäläisen jalkaan ja myöhemmin siniviivan tuntumasta kiekko päätyi vauhdilla Laamasen raajaan.

– Laamaselle osui kova lämäri polveen, mutta on luultavasti mukana seuraavassa pelissä. Hämäläisellä taas on polvivamma, ja jalkaa näytetään lääkärille heti, kun Hämeenlinnaan päästään, Lehkonen infosi mediatilaisuudessa.

– Menemme jo muutenkin ohkaisella rosterilla, joten ei saisi hirveästi tulla loukkaantumisia.

HPK puolusti asenteella, kun taas Ässät tuhlasi maalipaikkojaan. Porilaisvalmennus havahtui viimeisessä erässä vaihtamalla Armian ja Jakub Sindelin paikkaa. Patapaidat heräsivät taas taisteluun, ja yhden maalineduskähinän myötä suihku kutsui kultakypärä Zaborskya ja HPK:n Blues-lainaa, Aleksi Laaksoa. Käytösrangaistusten myötä kotijoukkue käytti aikalisänsä ohjeistamalla suojattejaan.

– Näin, että Joelilla oli paljon virtaa, joten annoin hänen pelata sen mukaan, Kivi kertasi ketjumuutoksien syitä.

HPK:lla oli tilaisuus niitata pelin ratkaisu tyhjään maaliin, mutta Kudroc ehti mailoineen kiekon kanssa karanneen Marko Luomalan ja ässämaalin väliin. Kerho tarjosi porilaisille tasoitusmahdollisuutta, kun maalia kohti suuntautunut purkukiekko ohittikin sivuraudan Ässien onneksi nipin napin. Kotijoukkue yritti kiivaasti hankkia tasoitusta, mutta illan viimeinen laukaus sammui päätössummerin äänen alle, sekin Järvisen torjumana.

Ässät lähtee seuraavaksi torstaina reissuun kohteenaan Lappeenranta ja peli SaiPaa vastaan perjantai-iltana. Hämeenlinnalaiset taas kohtaavat torstaina vieraskaukalossa Bluesin.