Ensimmäinen näytös

LIIGA / Ennakko
TPS ja Ilves aloittavat tiistaina omanlaisensa pudotuspelisarjan. Molemmat joukkueet ovat sarjan häntäpäässä ja kohtaavat toisensa kahdeksan viikon aikana viidesti, joista neljä ottelua pelataan alle kuukauden sisällä. Ensimmäiset pisteet ovat tarjolla tiistaina Turkuhallissa.

Kuntokäyrät

TPS pelasi viime viikolla kolme ottelua ja keräsi niistä neljä pistettä. Palloseura haki tiistaina Oulusta kolme pistettä, mutta hävisi torstain kotiottelun Jokereita vastaan jatkoajalla oltuaan kahden erän jälkeen 2-0-johdossa. Lauantainen vierailu Raumalla puolestaan päättyi 2-3-tappioon.

– Rauman pelissä oli paljon hyviä hetkiä. Maalipaikkoja oli enemmän kuin viime aikoina. Sitä on nyt koitettu painottaa, että ne saataisi käytettyä hyväksi, TPS-valmentaja Mika Alatalo analysoi lauantain ottelua.

Ilveksen ohjelmassa oli vain kaksi ottelua. Tamperelaiset pääsivät pisteille molemmissa jäätyään edellisellä viikolla täysin pisteittä 2-6-tappiossa Tapparaa ja 1-7-vierastappiossa JYPiä vastaan. Viime viikolla Ilves kuitenkin peittosi ensin tiistaina sarjakolmosen HIFK:n jatkoajalla ja torstaina Kärpät kaatui Oulussa 4-1-lukemin.

TPS ja Ilves ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti jo ennen tulevaa viiden ottelun rykelmää. Lokakuussa Ilves haki 3-1-voiton Turusta, mutta kuukautta myöhemmin turkulaiset tyrmäsivät isäntänsä Hakametsässä 7-0.


Ilves haki viime viikolla TPS:n tapaan 4-1-voiton Oulusta.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ratkaisun paikat

Seitsemän keskinäistä ottelua tällä kaudella pelaavat TPS ja Ilves ovat sarjataulukossa yhdentoista pisteen päässä toisistaan. Ilves jahtaa kymmenen parhaan joukkoa ja sitä myötä pudotuspelipaikkaa, joka on tällä hetkellä kolmen pisteen päässä. Myös turkulaiset halajavat edelleen jatkopeleihin, joskin liigakarsinnat ovat edelleen pudotuspelejä lähempänä kun viimeiseltä sijalta löytyvä SaiPa on yhden ottelun enemmän pelanneena vain pisteen jäljessä.

Edessä oleva rupeama onkin molemmille elintärkeä, sillä sen avulla TPS voi nousta vielä alemman pudotuspeliviivan tuntumaan tai mahdollisesti hävitä taistelun lopullisesti. Ilvekselläkään ei ole enää varaa menettää pisteitä, sillä keskikasti voi karata yhdenkin tappion jälkeen.

TPS:n pelissä on joulutauon jälkeen näkynyt selkeitä kehitysaskelia. Turkulaiset pelasivat kankean JYP-ottelun jälkeen hyvän ottelun HPK:ta vastaan ja kykenivät myöhemmin haastamaan myös Jokerit ja Lukon. Jokereita vastaan TPS oli vielä kolmannen erän alkaessa kahden maalin johdossa, mutta narripaitojen kiri johti lopulta pisteiden karkaamiseen Helsinkiin.

– Jokereita ja Lukkoa vastaan oli tarjolla enemmän kuin yksi piste. Keskittymisen pitää kestää koko pelin ajan. Yhtään ei ole varaa sooloiluun.

– Ehkä se (sooloilu) johtuu siitä, että halutaan ratkaista. Se on tietysti hyvä, että halutaan tehdä maaleja, mutta järki pitää mukana, Alatalo totesi.

TPS:n viimeisenä lukkona on viimeisimmissä otteluissa toiminut maalivahti Atte Engren. Engrenille on kirjattu viidessä viime ottelussa yhteensä 192 torjuntaa, vähimmällä Engren selvisi lauantaina Raumalla kun Lukko-kasvatti joutui torjumaan kasvattajaseuraansa vastaan 30 kertaa. TPS päästääkin vastustajansa turhan usein vetopaikoille ja joulutauon jälkeen tulleet seitsemän sarjapistettä vaativatkin Engreniltä venymistä, esimerkiksi Oulussa Engren torjui jopa 50 laukausta.


Atte Engrenin torjuntatyöskentely on pitänyt TPS:aa pystyssä illasta toiseen.

Sekä TPS että Ilves kävivät viime viikolla hakemassa pisteet Oulusta. Molemmat joukkueet voittivat Kärpät 4-1-lukemin, mutta Ilves suoriutui tehtävästä selkeästi helpommin. Engren ahkeroi viime tiistaina 50:n torjunnan illan, mutta HPK:sta Ilveksessä lainalla ollut Juha Metsola joutui torjumaan vain 20 kertaa.

Ilveksen puolustuspeli on kokonaisuudessaan ottanut suuren askeleen eteenpäin viime otteluissa ja onnistui tukahduttamaan esimerkiksi Kärppien hyökkäykset tappavalla tehokkuudella. Hyvä karvauspeli ei päästä vastustajaa edes keskialueelle helpolla ja kun vastassa on muutenkin avauspelinsä kanssa tuskaileva TPS, voivat maalipaikat vieralijioiden kenttäpäädyssä olla vähissä.

Ilveksen suurin ongelma onkin ollut ailahtelevaisuus. Enimmäkseen nuorista pelaajista koostuva joukkue voi pelata hyvän ottelun tai useammankin ennen kuin tie nousee pystyyn. Ilveksellä on nyt alla kaksi erinomaista ottelua, joten suoritustason pysyessä samana saattaa TPS:llä olla edessään erittäin vaikea ottelu.

Kokoonpanot

TPS jatkaa tiistaina samalla kokoonpanolla kuin viime otteluissa. Ville Vahalahti, Miika Huczkowski ja Aki Berg ovat sivussa koko loppukauden ja heidän lisäkseen sairastuvalla vain ruotsalaispuolustaja Jens Skålberg, jonka nivusvamma on kiusannut jo pitkään. Palloseuran maalilla torjuu edelleen Atte Engren.

Ilveksen kokoonpanovaje on hellittämässä ja ainoa loukkaantunut kenttäpelaaja on puolustaja Antti Bruun. Maalivahti Sami Aittokallio, puolustaja Jyrki Jokipakka sekä hyökkääjät Toni Rajala ja Henri Tuominen puolestaan ovat palanneet joukkueen vahvuuteen nuorten MM-kisoista.

Ilveksen suurin kysymysmerkki leijuu maalivahtiosaston yllä, kun Miika Wiikman on potenut selkävammaa ja Jani Hurme on kuntouttanut polveaan. HPK:sta lainalla ollut Juha Metsola palasi jo oman joukkueensa vahvuuteen, joten Ilveksen maalilla aloittaa luultavimmin Wiikman.

» Lähetä palautetta toimitukselle